[quote="AgentOrange"]
[quote="bikerider"]
...поне правим нещо.
[/quote]
Нещо ме избива на сарказъм по отношение на значението на думата "нещо" в конкретния случай, но ще се въздържа... Щом смяташ, че наистина е [b]нещо[/b] - моите уважения.
[/quote]
По-добре нещо, колкото и да е незначително, отколкото да стоиш отстрани и да казваш "ми то така няма да стане". Поне си направил каквото си можал

. Предполагам си чувал "да правим каквото трябва, да става каквото ще".
Тук (както и на много други места) се проявява "the tragedy of the commons" във формата "Аз и да направя нещо и да не правя, нищо няма да променя, защото другите няма да направят нищо". Но така никога нищо няма да стане, защото в крайна сметка без всеки да вземе участие няма как да се постигне целта (която в случая зависи от всички).
Прост пример: Соломон Паси кара трабантче, което нанася вреди на околната среда. Ако му кажеш да се откаже от трабантчето, защото е неекологично, той ще ти каже "Да, ама нали другите шофьори на трабантчета ще си ги карат, аз и да спра мойто, другите ще си замърсяват". И така ще ти отговаря (почти) всеки трабантаджия. В крайна сметка трабантите ще си бръмчат, ще си цапат, защото никой не се отказва от личното си благо в името на всички. И така нататък, ad nausea за много човешки дейности, с което ефективно си режем сами клона, на който седим около 10000 години.
И така, как очакваш ВСИЧКИ да се вдигнат на протест, ако разсъждават по тоя начин - "я че одим да викам, ама в туй време съседо Геле ша си са натиска сос жената... ааааа нема да я бъде таа..." и рекурсивно за всички останали.
Това е моят мотив да участвам - да се разчупи схемата, а дали ще има резултат - този път не, но следващия ще дойдат още 100 души, по-следващия още 1000 и в някой хубав ден ще стигнем и до големия протест (естествено, че няма, защото тогава вече ще сме в ЕО и така или иначе ще направят алеи, след като 2-3 дебели баби германки станат жертва на трафика)