Бе всичко е добре, но на мен ми се струва адски много, необходимост от 2600 нютона натиск за максималния ход за ДХ машина.. Както и 3500 - за ФР. Мисля, че 600лбс малко много му идва (поне при програмката, в действителност сам видя, че не е така:D)
п.п. Спрямо програмата, с 400лбс излиза сравнително добре - 1700 нютона
[/quote]
Е как прецени, че е много? На око ли?
Mисля, че доста опростяваш нещата - приложената върху шока сила се разлага на потенциален и кинетичен компонент.
потенциалната сила (F=[size=67]mgh[/size]) е функция на теглото ти когато седнеш в неподвижно положение (височината я приемам за константа).
най-важното което пропускаш е кинетичния компонент (F=[size=67]mv[/size]2), тоест когато започнеш да караш, да скачаш и да минаваш през препятствия. тогава кинетичната ти сила зависи от скоростта на движения и в 99% от случаите е съизмерима или надхвърля потенциалната ти сила (особено ако скачаш). този компонент ти забравяш - като го сумираш в уравнението по закона за запазване на енергията ще разбереш защо на мен конректно ми трябва 600lbs пружина, а ти си мислиш за 400.
втори момент който мисля, че пропускаш е, че твоята (на карача) сила (потенциална+кинетична) се умножава по коефициента на окачването (който обикновено е функция на sag-a), за да се получи приложената върху шока сила. оттам и големите цифри.

Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"