Попълване на MTB-редиците...

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Попълване на MTB-редиците...

Мнениеот did » Пон Апр 05, 2004 11:05 am

Реших тука като горд татко, чиято рожба от 3 дни кара колело без помощни колелца:^::^::^:, да се похваля, тъй да се каже, а и да споделя един много лесен, безболезнен и практически изпитан начин дете да се научи да кара колело.

Необходими такъми:
1.Колело (не смея нищо да препоръчам, оправяте се някак си според бюджета)
2.Помощни колелца
3.Дете (и по тая точка отказвам съдействие)

Предварителен етап: Изкормвате от колелото всякакви калници, багажници, дрънкулки и т.н. Оставя се само необходимото за каране. Така колелото обикновено олеква наполовина и младежта се приучава, че каквото не помага – пречи! Аз лично не си представям, че някога ще позволя на дъщеря ми да кара в дъжд, та да и трябват калници, или да носи багаж на колелото, или да кара вечер, че да и трябват светлоотразители... Всъщност, и да не ги махнете, те сами ще изпопадат.
Първи етап: Научавате детето да кара с помощни колелца и ниска седалка – тривиално!
Втори етап: Тайно и полека вдигате седалката (а не колалцата, както повечето правят), докато се получи нормална поза за каране, т.е. детето да не може да стъпва, като е седнало, а при въртене на педалите краката почти да се изпъват. Това е малко кофти, защото детето и без да знае, че по-лесно се кара при нисък център на тежестта, усеща, че и най-малкото накланяне може да доведе до падане и на колелцата не може напълно да се разчита. Пък и като се опита да мине по нещо неравно, напр. да слезе от бордюр, помощните колелца обикновено закачат бордюра и обръщат колелото. В тези моменти обяснявате, че ако сега тия колелца ги нямаше много по-лесно е щяло да се получи и като потвърждение правите дразнеща демонстрация. Моментът назрява........ И:
Трети етап: в един хубав слънчев ден сваляте седалката докрай и махате колелцата! Гарантирам, че маскимум след 20-30м тичане и придържане, дребосъчето с голямо учудване ще установи, че кара само! Ще установи също, че някак си вече пак може да стъпва, докато е седнало на седалката и страхът просто изчезва.
Важно: Цялата процедура ТРЯБВА да става с каска, наколенки, налакътници и някакви ръкавици, няма нужда да казвам защо!
Последици: Следва такава превъзбуда от постигнатия успех, че поне една вечер новото MTB-попълнение бълнува за колела. Аз получих и следната оферта: “Тате, сега като мога да карам без малките колелца, хайде утре да ходим в планината, където ти караш!”. Е, как да откаже човек! Само че не ходихме в планината, а на гребната база, но на собствен ход до там и обратно. Изумих се какви сили дава мерака: три дни след първото самостоятелно каране, дъщеря ми навъртя за 3 часа 15 километра и се научи да слиза от бордюри без да пада! Сега се чудя каква е минималната приемлива възраст един дребосък да се качи на 26” колело, да се учи да регулира главини, да лепи гуми;)....

Иде новото поколение, ейййй! Остаряваме:V::V::V::(:(:(!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Avid » Пон Апр 05, 2004 11:24 am

Имам тука една шина за наплитане и центровка... :D:8D::)

Дъщеряти има ли си гадже? :D
Човек е изобретателен. Когато не може да се освободи от някой недостатък, започва да го култивира съзнателно. И със самия факт, че е вече искан, недостатъкът му добива и за него, и за другите вид на качество.
Avid

Рейтинг: 1700

Мнениеот oVo » Пон Апр 05, 2004 12:01 pm

при първа възможност ще се възползвам от този ти опит, но има време за мойта дъщеря, като за начало трябва да се научим да ходим :).:D
oVo

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Пон Апр 05, 2004 12:44 pm

[quote="Avid"]

Имам тука една шина за наплитане и центровка... :D:8D::)

Дъщеряти има ли си гадже? :D
[/quote]

Сус бре, мръсник такъв! Аз се надявам, че тя още не знае какво е това "гадже"! Пък за наплитането и центровката смятам, че поне трябва да стане на 6, даже може би 7 години, рано и е още:D:D:D.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Пон Апр 05, 2004 1:00 pm

[quote="did"]

Реших тука като горд татко, чиято рожба от 3 дни кара колело без помощни колелца:^::^::^:, да се похваля, тъй да се каже, пък и да споделя един много лесен и безболезнен, пък и практически изпитан начин дете да се научи да кара колело.

Необходими такъми:
1.Колело (не смея нищо да препоръчам, оправяте се някак си според бюджета)
2.Помощни колелца
3.Дете (и по тая точка отказвам съдействие)

[b]Предварителен етап[/b]: Изкормвате от колелото всякакви калници, багажници, дрънкулки и т.н. Оставя се само необходимото за каране. Така колелото обикновено олеква наполовина и младежта се приучава, че каквото не помага – пречи! Аз лично не си представям, че някога ще позволя на дъщеря ми да кара в дъжд, та да и трябват калници, или да носи багаж на колелото, или да кара вечер, че да и трябват светлоотразители... Всъщност, и да не ги махнете, те сами ще изпопадат.
[b]Първи етап[/b]: Научавате детето да кара с помощни колелца и ниска седалка – тривиално!
[b]Втори етап[/b]: Тайно и полека вдигате седалката (а не колалцата, както повечето правят), докато се получи нормална поза за каране, т.е. детето да не може да стъпва, като е седнало, а при въртене на педалите краката почти да се изпъват. Това е малко кофти, защото детето и без да знае, че по-лесно се кара при нисък център на тежестта, усеща, че и най-малкото накланяне може да доведе до падане и на колелцата не може напълно да се разчита. Пък и като се опита да мине по нещо неравно, напр. да слезе от бордюр, помощните колелца обикновено закачат бордюра и обръщат колелото. В тези моменти обяснявате, че ако сега тия колелца ги нямаше много по-лесно е щяло да се получи и като потвърждение правите дразнеща демонстрация. Моментът назрява........ И:
[b]Трети етап[/b]: в един хубав слънчев ден сваляте седалката докрай и махате колелцата! Гарантирам, че маскимум след 20-30м тичане и придържане, дребосъчето с голямо учудване ще установи, че кара само! Ще установи също, че някак си вече пак може да стъпва, докато е седнало на седалката и страхът просто изчезва.
[b]Важно[/b]: Цялата процедура ТРЯБВА да става с каска, наколенки, налакътници и някакви ръкавици, няма нужда да казвам защо!
[b]Последици[/b]: Следва такава превъзбуда от постигнатия успех, че поне една вечер новото MTB-попълнение бълнува за колела. Аз получих и следната оферта: “Тате, сега като мога да карам без малките колелца, хайде утре да ходим в планината, където ти караш!”. Е, как да откаже човек! Само че не ходихме в планината, а на гребната база, но на собствен ход до там и обратно. Изумих се какви сили дава мерака: три дни след първото самостоятелно каране, дъщеря ми навъртя за 3 часа 15 километра и се научи да слиза от бордюри без да пада! Сега се чудя каква е минималната приемлива възраст един дребосък да се качи на 26” колело, да се учи да регулира главини, да лепи гуми;)....

Иде новото поколение, ейййй! Остаряваме:V::V::V::(:(:(!

[/quote]

[size=134]ЕВАЛА[/size] !!! :):):D:D:D:D:D

Дано да задмине учителя си :D:D:D:D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот velco » Пон Апр 05, 2004 2:42 pm

Ех, ново колело за отрочето или дискова спирачка за татенцето ... decisions, decisions ...
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Рейтинг: 1700

Мнениеот did » Пон Апр 05, 2004 3:38 pm

[quote="velco"]

Ех, ново колело за отрочето [b]или[/b] дискова спирачка за татенцето ... decisions, decisions ...

[/quote]

Най-лошо е когато "[b]или[/b]"-то е всъщност "[b]изключващо или[/b]"...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот screamBoy » Вто Апр 06, 2004 1:42 am

най-младия професионален BMX карач е започнал да прави трикове на 6 по негови думи ... не да кара а да прави трикове ...
м/у другото съм твърдо против на дете над 5г да му се нахлузват предпазни средства, както и да му се предлага колело със скорости, тези неща убиват силата
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот axelmax » Сря Апр 14, 2004 2:11 pm

и аз направих един трик на 4 години и си сцепих главата и то точно преди морето :D:D:D
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Ozzie » Сря Апр 14, 2004 8:28 pm

Ако може аз да препоръчам нещо (стига да не звучи като реклама). Преди няма и 2 седмици взех на малкия Ozz (възраст 4,5 годинки) "Robfire" 16" гуми. Колелцето е производство на някаква Софийска фирма и си е доста прилично (в смисъл стегнато, без да му хлопат разните чаркове) с 1 година гаранция и представете си НОМЕР НА РАМАТА!!! <нещо което не можах да открия на моя T-REX :(> и тъй като майките и татковците вече сигурно са любопитни за цената- 78 лв. Китайските измишльотни са по 75 лв.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Назад към Архив