Най-накрая си тунинговах F5-цата и ефекта е...

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Най-накрая си тунинговах F5-цата и ефекта е...

Мнениеот t_i_t_o » Пон Май 15, 2006 8:00 am

... ПОТРЕСАВАЩ :)
Та значи от една година ми се въртеше идеята и най накрая я реализирах, сега рамката се дъжи по коренно различен начин. Оригинално Ф5 е по-твърда в началото на хода и после омеква като ефект се получава, че не обира добре неравностите и при скоци се продънва, сега обаче след като нещата се обърнаха, а именно по мека е в началото и после втвърдява:
- много добре обира неравностите
- при висок скок не се продънва
- след висок скок не "рита" както преди
Абе с малко думи - направо си заприлича на прилична рамка :)
П.С. мисля си че този тип тунинг е много по лесен и по ефектен от това да си правиш нови кобилици. Ето и две снимки:
http://t-i-t-o.hit.bg/595.jpg
http://t-i-t-o.hit.bg/596.jpg
t_i_t_o

Рейтинг: 1210

Мнениеот Makintier » Пон Май 15, 2006 8:58 am

ами не е баш така :DМойто Ф5 ся е с 200мм шок и със сменени кобилици и мога да ти кажа че хода ми е супер мек в началото и на накрая става по-твърд
а,точно прогресивен !

а да те питам от какво си направил тази планка ? :) ?
Не е важно да си пръв, важно е да си единствен!
Skype - Makintier
Аватар
Makintier

Рейтинг: 1641

Мнениеот t_i_t_o » Пон Май 15, 2006 9:00 am

Поздравления и за теб, що не си се похвалил до сега, постни някакви снимки? :)
t_i_t_o

Мнениеот Makintier » Пон Май 15, 2006 9:11 am

ХаХа ся виждам че нямам нито една свястна снимка на колелото само аз и то на мене и естествено кобилицата не се вижда :) друг е проблема че нямам фото...иначе коУеУото работи перфффф:beer:
Skype - Makintier
Аватар
Makintier

Мнениеот velco » Пон Май 15, 2006 9:32 am

Хмм, колкото и да съм скептичен към подобни "тунинги", това изглежда интелигентно, стига да не се приплъзва по тръбата. Какъв стана челният ъгъл ?
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Рейтинг: 1700

Мнениеот bikerider » Пон Май 15, 2006 10:15 am

[quote="velco"]

Хмм, колкото и да съм скептичен към подобни "тунинги", това изглежда интелигентно, стига да не се приплъзва по тръбата. Какъв стана челният ъгъл ?
[/quote]

Мисля си, че няма особен шанс да приплъзне, щото шока действа под ъгъл спрямо седалковата тръба w началото на хоад и се стреми да "забие" ръба на "тунинга" в седалковата тръба.

В тоя ред на мисли, аз по-скоро бих стегнал болтовете с loctite и бих проверявал всекидневно дали са натегнати, щото може да се скъса седалковата тръба, ако с рамката се скача активно и "тунинга" се разхлаби дори минимално. Да не говорим, че в края на хода шока се сгъва докрай и става почти успореден на тръбата, демек ако след наклон с препятствия има дропче и чудесията е дори минимално разхлабена, може наистина да приплъзне при скока със всички неприятни последствия за седалковата тръба и seatstay-a.
Не знам как е изработвана тая джаджа, но първо ме съмнява здравината на седалковата тръба за подобни цели (бих набил едно парче тръба в нея до долу ако ръста на ездача позволява). Ако е изработена съвсем прецизно така, че да не приплъзва, но и да не стиска тръбата с ръб не би трябвало да има проблеми.

Иначе хода със сигурност е по-прогресивен от оригинала. :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот t_i_t_o » Пон Май 15, 2006 10:20 am

Вчера бая му се хвърлях и не приплъзна, ще дъжи според мен, но и аз първоначално предпочитах направо да си заваря планки, даже си взех и лист алуминий, но после нещата се извъртяха и го направих така както е сега.
Челния ъгъл не би трябвало да се е променил защото в горната си част шока прави същия ход, разликата е само цхе ъгъла който сключва с кобилиците е друг (около 90 град при свита задница)
t_i_t_o

Мнениеот velco » Пон Май 15, 2006 10:24 am

[quote="t_i_t_o"]
Челния ъгъл не би трябвало да се е променил защото в горната си част шока прави същия ход, разликата е само цхе ъгъла който сключва с кобилиците е друг (около 90 град при свита задница)
[/quote]

ОК, ако си сложил по-къс шок, защото няма шанс този, които е на снимката да се закрепи на оригиналното място, без да клекне задницата.
velco

Мнениеот t_i_t_o » Пон Май 15, 2006 10:35 am

Със същия 165мм шок съм.
t_i_t_o

Мнениеот bikerider » Пон Май 15, 2006 10:35 am

Абе velco, ма то "тунинг" обикновено включва в себе си "по-голям шок" :rofl:

Edit: плюс това, сега като пак погледнах снимката, доколкото виждам шока просто е завъртян по окръжност спрямо кобилицата, така че е би трябвало дължината да е същата.

Edit2: а, той tito ме е изпреварил...

Edit3: ама иначе ми харесва какъв готин реглаж е всъщност този "тунинг" за средното и челния ъгъл, така рамката е доста по-регулируема от оригинала.
Аватар
bikerider

Мнениеот t_i_t_o » Пон Май 15, 2006 10:41 am

Следва тунинг на вилката - така или иначе я карам с едната пружина, замислил съм другата да я сложа пак но да я накъся за да се включва след около средата на хода, така и вилката ще стане прогресивна :)
t_i_t_o

Мнениеот velco » Пон Май 15, 2006 10:46 am

[quote="bikerider"]
като пак погледнах снимката, доколкото виждам шока просто е завъртян по окръжност спрямо кобилицата, така че е би трябвало дължината да е същата.
[/quote]

Може на снимката да не се вижда добре.
t_i_t_o: Що не вземеш да измериш разстоянието от горния болт до мястото, където е [b]бил[/b] долния болт и да го сравниш с разстоянието между болтовете в момента[1]? На мен ми изглежда като 5мм разлика.

[1] център до център
velco

Мнениеот t_i_t_o » Пон Май 15, 2006 10:53 am

Да в момента съвсем леко по-нагоре съм закрепил шока... ама набито око имаш като за снимка :)
t_i_t_o

Мнениеот Makintier » Пон Май 15, 2006 10:56 am

незнам,
ама имам чувството,че повечето хора от този форум като започне да им се говори за Драг,са скептично настроени...незнам какво щеше да стане ако някоя луда глава беше тръгнала да преправя някой скъп РАМ !

едит:Смисъл ако някой (незнам какъв)тръгне да слага нови кобилици на РАМ ФР 05 ,какво щяхте да кажете....

Аз съм сравнявал моята ф5 със Фр-то от 05 и мога да твърдя че BB pivota на ф5 е много по масивен от този на рам-а!А подсилките на драга са 30% по-малки от на Фр-то!
:offtopic:
Skype - Makintier
Аватар
Makintier

Мнениеот velco » Пон Май 15, 2006 11:02 am

[quote="Makintier"]

незнам,
ама имам чувството,че повечето хора от този форум като започне да им се говори за Драг,са скептично настроени...незнам какво щеше да стане ако някоя луда глава беше тръгнала да преправя някой скъп РАМ !
[/quote]

Ми какво има да им преправяш на скъпитe RAM-ове ?
velco

Мнениеот bikerider » Пон Май 15, 2006 11:15 am

[quote="velco"]
На мен ми изглежда като 5мм разлика.
[/quote]

Пардон, пардон, явно се бутам в А-група. Извинете :D
Аватар
bikerider

Мнениеот Brave » Пон Май 15, 2006 12:28 pm

[quote="Makintier"]

Аз съм сравнявал моята ф5 със Фр-то от 05 и мога да твърдя че BB pivota на ф5 е много по масивен от този на рам-а!А подсилките на драга са 30% по-малки от на Фр-то!
:offtopic:
[/quote]

Дали пък нямаш предвид ФР-то от 04 или РАМ АМ, от 2005?... Щото ФР 05 е това [url]http://www.ram-bikes.com/2005/img/bikes/fr.jpg[/url]
Brave

Мнениеот Makintier » Пон Май 15, 2006 6:42 pm

говоря за рама като на @Zink....да сега проверих става дума за 04
Skype - Makintier
Аватар
Makintier

Мнениеот mih » Пон Май 15, 2006 8:44 pm

@t_i_t_o

Като бивш потребител на въпросната рамка (F5) съветът ми е да не се мяташ на сериозни скокове и юркане въпреки тунинга (или по-скоро И заради него). Аз го правех и я скъсах там, където всички я късат рано или късно - началото на chainstay-а при десния лагер, зад предните венци (ozzie я скъса неговата неотдавна там и отвори тема) - даже си мисля дали не е добре да й направиш там една дежурна подсилка (но не се наемам да поемам отговорност за това предложение, понеже не съм задълбавал кой знае колко материята и на твое място бих потърсил съвет от по-вещо лице).

Иначе добре изглежда творението ти, но и аз съм леко скептичен относно здравината му. Аз имах идея за планка, която да свързва първоначалната планка със седалковата тръба, а шокът да се закрепи по средата й, на лаическия ми мозък това решение му се струва по-здраво :dunno:
:)
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот GECKO » Пон Май 15, 2006 10:58 pm

Аз не разбирам защо не си хванал планката за оригиналната дупка за ампрт. По този начин ще избегнеш проблема споменат от bikerider а и ако смъкнеш малко по-надолу точката на захвашане на амортисьора, ще можеш да сложиш 195мм аморт. 130-150 ход е гот но трябва да се прецени. (Нали не очакваш при евентуално счупване да ти бъде покрито от гаранцията :D) :beer:
Аватар
GECKO

Назад към Архив