Една шантава идея

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Една шантава идея

Мнениеот GRaverr » Вто Юли 27, 2004 12:41 pm

Здрасте хора , имам едно въпросче на спецовете , дето поне малко чаткат от алуминиеви сплави и т.н. - защото аз не съм от тях . Та значи http://dragbicycles.com/thebomb_bike.html това е Драг "Бомбата" известен на повечето байкъри като машинка за XC , Enduro . Въпроса ми е свързан със окачването - задната "ръка" (на снимката тя е синя) е закрепена със втулки .
Аз карам с подобна машинка , омразния ви на всички Крос Cyclon , само с разликата че рамката му е алуминий проба 6061 а не Хай тен или там квото е .
Казаха ми че мога да махна втулката и да сложа лагери на това място (човека,който ми го каза беше сигурен че може,но незнаеше къде).
Можете ли да помогнете? И дали изобщо си струва ?
Изображение
GRaverr

Рейтинг: 1200

Мнениеот axelmax » Вто Юли 27, 2004 1:00 pm

za takava ramka i kato moita, koqto ima luft pri vtulki mai nema mnogo smisal stoto ,struva kam 50 leva da ti slojat lagerite ,v cenata vlizat i lagerite ,a samata ramka ne e skapai nevadi mnogo hod mi neznam tova e mnenieto mi no ti reshavash
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот GRaverr » Вто Юли 27, 2004 1:13 pm

Така...само не разбрах съде е това с 50те лева да ти ги сложат и аз още нямам луфт на втулките . А рамката ще го понесе ли??
Изображение
GRaverr

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Вто Юли 27, 2004 2:44 pm

[quote="GRaverr"]

Така...само не разбрах съде е това с 50те лева да ти ги сложат и аз още нямам луфт на втулките . А рамката ще го понесе ли??
[/quote]

не ти препоръчвам поради следната причина:
най-вероятно рамката не е предвидена за лагери, тоест няма достатъчно материал за да се разшири леглото на втулката, за да се сложи по-голям като външен диаметър лагер. А ако не може да се сложи по-голям лагер, това означава, че и да сложиш същия (като външен диаметър) размер лагер, вътрешната му черупка ще е по-малка от тази на втулката, което означава, че ще трябва да го монтираш с по-тънък болт, което означава, че дори да успееш да го монтираш с по-тънък болт, този болт ще се товари повече отколкото може да понесе. Тоест ще сменяш болтове като луд, ще ги кривиш (което ще разлуфтва лагерите) и всички останали подобни последствия.

Имай предвид, че това което ти казвам не зависи от материала на рамката. Едно решение което ми идва наум сега е да се монтира външен за рамката лагер с подходящия размер вътрешна черупка. Не знам дали е възможно с тази рамка, но мисля, че не си заслужава. Ако си поддържаш втулките, редовно ги смазваш и/или сменяш, не би трябвало да имаш особени проблеми.

И накрая - едва ли има смисъл да правиш окачването по-чувствително чрез лагери - на този клас рамки обикновено най-спънат е самия заден амортисьор, тоест дори да сложиш лагери не вярвам да усетиш забележима разлика в държането на задницата, дори ще стане още по-зле, защото когато стане по-чувствително окачването, то съответно ще те рита повече, ако амортисьора ти няма смекчаване на връщането. А на този клас рамки както казах обикновено амортисьора е една проста пружина.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот tuba » Вто Юли 27, 2004 3:05 pm

Всичко което каза bikerider разбира се е самата истина
и единствения смислен опит е да монтираш лагерите външно
А до тези 50лв хъммммм ми лагерите са на цена 1 - 4лв
зависи какви земеш де. А услугите на стругаря би трябавло
да ти излязат 5 - 10лв ако знаеш какво точно искаш от него.
Не съм правил такова нещо с рамки и незнам това което съм
правил е главина и ми излезе 3лв.(ВМЗ) давата лагера и 4 лв
за слагнето в бири щото ми беше познат,иначе един приятел е
ходил при стругар и му е зел по 2.50.
tuba

Рейтинг: 1700

Назад към Архив