@ Harka
ЧНГ!
"Nomen est omen".

Tва мога да кажа за марката Tune. Т. е. произведенията на тази марка са сред най-доброто, което човек може да използва за ТУНИНГоване на велосипеда си... Както Newone е казал - абсолютно култова история, градена с култово качество и култови цени...
Комбинацията King/Kong-ZTR 335 обаче (за мен поне) е класически случай на "на свинче-звънче". Както е известно, всяка система е здрава толкова, колкото най-слабото й звено, а тези капли са ЯКО ЛАБАВИ! Вярно е, че първи приоритет на този wheelset е теглото, но (пак за мен поне) спестяването на тегло посредством отказ от капсуловане на отворите на каплата е ЯКО ГРЕХОВНА история... Еле пък в тоя ценови клас! То бива леко, леко, ама не и с цената на всичко! Да не говорим, че King/Kong-ZTR 335 не е кой-знае колко по-лека комбинация от някои далеч по-здрави/по-смислени като цена колела...
Освен тва (лично на мен) не ми харесва факта, че на Ули Фал (тва е създателят/собственикът на Tune) нещо още не му се плаща за CenterLock, та за тва главините му (лично на мен) за момента не са ми интересни - също както и тези на Chris King. Просто защото на мой велосипед допотопие като IS 2000 повече няма да се мерне...
Поради което (за мен) идеалният като съотношение тегло/здравина/функционалност wheelset за XC, дискови спирачки и ездач с тегло до 85 кила в момента се състои от:
1. 2 бр. капли DT Swiss XR 4.1d или Mavic XC 717 Disc
2. 64 бр. спици DT Swiss Supercomp, тройно кръстосани, с алуминиеви нипли prolock
3. 2 бр. главини DT Swiss 240s CL.
Ако всичко това бъде грижливо и отговорно наплетено от майстор, аз лично бих се наел да твърдя, че колелата ще бъдат по-стабилни, издръжливи и непретенциозни в поддръжката от комплектованите 1540 с техните аеро-спици. Да не говорим, че тази комбинация ще бъде по-лека и при определени условия - по-евтина....