Операция, и после?

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Операция, и после?

Мнениеот brum » Пет Фев 18, 2005 11:53 am

Аиде ако някой е опериран от апандисит ( или нещп друго ) да каже колко времем му е трябвало да се качи пак на колелото. Мноо тъпо се получи - точно си смених рамка и вилка, карах 1 седмица, и ма прибраха в пирогов. Ся си имам разрез 10см, от пъпа надолу. Доктора каза че 3 месеца трябвали да мога да си поемам нормалните физически натоварвания, ама няма да издръжа толко да си гледам колелото. Затова ако някой е минавал през някакви операции да каже как е минало при него. 10х на всички предварително.

П.С.
еи мо го и колелцето - ма чистак бърсак ново
http://213.240.243.47/downloads/my%20ne ... /IMG_2.JPG
http://213.240.243.47/downloads/my%20ne ... /IMG_1.JPG
Ся само си го гледам деа:(
One life is not enough
brum

Рейтинг: 1660

Мнениеот halcor » Пет Фев 18, 2005 1:52 pm

Миии, сложно е.
Мен не са ме рязали никога, но съм се възстановявал след тежко комоцио. Според доктора можело да си продължа сутрешните кросчета след 9 месеца, а аз след 3 продължих да тренирам айкидо. Обаче се чувствах готов и подходих внимателно и не съм имал проблеми (по време на травмата всеки по-силен шум или поглеждане на телевизор или нещо такова мърдащо ми докарваше ужасно главоболие). Та предполагам, че ако не изпитваш болка на мястото на операцията може да караш кротко. Все пак тялото знае по-добре от доктора. Но трябва да можеш да се вслушваш в сигналите му :-)
Аватар
halcor

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Пет Фев 18, 2005 2:58 pm

Всичко е строго индивидуално, като има един най-общ съвет: слушай тялото си. Може да се възстановиш бързо, може бавно, но тялото ти винаги знае. Бавно и внимателно увеличавай натоварването и ще се получи! :thumbu:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Shady™ » Пет Фев 18, 2005 4:17 pm

Ами аз бих ти казал как да направиш така че да не можеш да караш 3 месеца - разпродай части които искаш да смениш(ако има такива де)с други(по възможност се ориентирай към най-скъпото) и няма да имаш байк който да караш защото няма да имаш $$ за частите които ти липсват ... Аз (да му се невиди) пoчнах един упгрейд на байка ми и незнам какви ми бяха плановете ама се оказа че не съм карал от 7 месеца а съм си жив и здрав... издържах до сега ама сега пък ще сменям вилката че не ми покрива нуждите и няма да мога да карам още 2 седмици (най малко) или докато не намеря купувач на старата... И както виждаш съм се подредил мноо :( Можеш да направиш нешо такова ида почнеш да играеш някоя игра на комп=търа за да ти мине по-бързо времето и да гледаш по често Телевизия. И в никакъв случай не гледай филми с байкове !!! Ако можеш си хвани гадже а ако имаш - повече време с него и с приятели ... и се получава :) А в случай че не можеш да издържиш така - карай почни да караш след около 2 седмици - 1 месец градско(колкото да усешташ че караш) и продължавай така поне до 2-рия месец даже 2.5 и чак тогава се натоварвай, че ако сега преебеш нещо....ще се настаниш на легло ...
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот brum » Пет Фев 18, 2005 9:48 pm

Не ме устроива. Единственото което може да тръгна да сменям са команди/спирачки. Ама не мисля че ми трябват - с тия V брейкове като спирам успяван да накарам задната гума да мине 5м без да докосва зенята:) Командите са си здрави и не виждам много смисъл да ги сменя. Другото което е най-старо е задното - Deore XT, японско:) На половин година е - до ся не ми е праило ни луфт, ни проблеми - така че неа кво да сменям:) А и не точно такъв отговор очаквах - аз не питам кво да напрая за да не карам 3 месеца, питам кво да напрая да мога да карам по скоро:)

П.С.
Ся то дпчетох поста - ни гадже ни ништо мое да ме държи далече от това:) Телевизия не гледам. С 'жената' е весело ма не може 24х7 да е весело. На работа ще ходя пак март. До тогава ша ми мисля, ама сигурно към средата на март ще се кача пак:)
One life is not enough
brum

Мнениеот Nymphetamine » Съб Фев 19, 2005 12:08 am

Оперирали са ме два пъти - апандисит и варикоцеле. И двете операции си зарастнаха нормално, без усложнения. Не трябваше да извършвам нищо повече от ходене, ядене, лежане и т.н. за месец. После започнах да ходя в часовете по физическо, след още един месец почнах и да карам по малко. Но със сигурност поне 3 месеца ще са ти необходими за да се възтановиш напълно и да се пускаш примерно. По-добре не рискувай, защото нещата ще се усложнят и ще се наложи да прекараш повече време в болницата заради отворена рана или разкъсан коремен мускул, отколкото след операцията (по принцип мускулните клетки не се делят толкова бързо, отколкото дермалните и тези на епидермиса (две разлчни неща са), особено пък напречно набраздените. каквито са на всички мускули, чието съкращение е под волеви контрол)). При катерене, освен мускулите на краката, голямо участие взимат и тези на корема и долната част на гърба. Има голям възможност да се разкъсат ако тръгнеш да въртиш примерно 1 месец след като си излезнал от операционната.
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот Rotting » Съб Фев 19, 2005 9:30 am

Послушай съвета на доктора!
Оперативната рана не е нещо, което можеш сам да прецениш дали е заздравяло или не.
Може да чувстваш, че тялото ти е готово за физически натоварвания, но раната да не може да издържи на тях.
За да се стигне до апендикса, който е един израстък с големина на кутре и висящ от сляпото черво, което е на границата между тънкото и дебелото черво, трябва да се премине през кожа, подкожие, фасции и мускули, да се заобиколят лимфни съдове, вени, артерии и нерви. Всеки един от слоевете, които се режат, трябва да се зашият отново послойно, от където следва, че ще е необходимо различно време да възстановяване.
Не съм компетентен в общата хирургия, но смятам, че Докторът, който те е лекувал е преценил най-добре това време, като то може да е повече или по-малко от необходимото ти - всеки организъм е различен, а понякога има усложнения, независещи от лекаря.
Аз те съветвам да изчакаш, да си помислиш как да подобриш байка, тука ще ти кажа, че винаги ще има какво да смениш. Пий витамини, храни се пълноценно, поддържай хигиена около раната и най-вече не бързай!:D
За обща култура: http://www.bikeschool.com/spokes/index.cgi
Rotting

Рейтинг: 1702

Мнениеот Nymphetamine » Съб Фев 19, 2005 11:38 am

Всъщност там, където предполагам е разреза (между obliquus internus abdominis и rectus abdominis), преобладават сухожилията. Само в по-долния слой, които е непосредствено преди обвивката на стомашно-чревния тракт и коремната кухина (представялва по-дебела ципа от съединителна тъкан) има напречно набраздени мускули, които придържат червата да не се изсипят. Та тези сухожилия образуват нещо като пластинка (нарича се vagina musculi recti) всъшност се режат, защото ако се засегнат мускулите, на които им викате плочки, те ще се възтановят страшно бавно, защото участват във всяко едно движение на тялото, независимо ръка, крак (може би само на врата не). А кой знае какви артерии и вени около апендикса и дебелото черво няма. Всъщност те са страшно малки и въпреки че подкожието и червата (тънките най-вече) са богато кръвоснбдени, съдовата мрежа е представена най-вече от капиляри. А те дирекно се режат, както и лимфните съдове. Не се заобикаля нищо кай-знае какво. Саматаоперация трае 15 минути от разреза на кожата до последния шев.:) Шият се само дупката, която остава след апнедикса, стомашночревнотрактната обвивка, сухожилията и кожата. Слоевете не са чак толкова много.
И все пак правилно си го посъветвал и всичко това, което си казал е верно. Brum, слушай докторите и Rotting. :) Пожелавам ти скорошно оздравяване.
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот brum » Съб Фев 19, 2005 11:49 am

Разреза почва един см под пъпа, и продължава 10тина така надолу. Отвесен е. Не е кадето обикновенно режат, щото мислеха че може и да е перитонит.
Nymphetamine - от каде си така добре запознат и за такър разрез ли са тия работи които ги написа:) Аиде ако не са информираи ме малко какво точно има там кадето е разреза:) Че ми стана интересно:)
One life is not enough
brum

Мнениеот CrZ » Съб Фев 19, 2005 1:50 pm

Човек ПАЗИ СИ КАРАНТИИТЕ.... с тва шега не бива.....3 месеца не е трагедия.....средата на май когато тепърва почва хубавото каране ще си на колело.....сега трупай агресия и после ше си машина на колелото....
LIKE A WATER DOWN THE HILL
Аватар
CrZ

Рейтинг: 1998

Мнениеот Metal_Psycho » Съб Фев 19, 2005 2:11 pm

Вслушай се в думите от поста над моя =^
Истина ти говори.
То сега и без това не е време за каране,3месеца найстина не са нищо.
Аватар
Metal_Psycho

Рейтинг: 1993

Мнениеот CrZ » Съб Фев 19, 2005 2:17 pm

[quote="Shady™"]

Ако можеш си хвани гадже а ако имаш[/quote]

Ше извиняваш ама хич не съм съгласен с това...ЖЕНА - ЙОК...не може ... някак си не върви ... примерно представи си кат и положиш глава в скута и се заеме там с въпросната "работа" ... ми че тя нищо няма да свърши понеж няма да е съсредоточена ... кървищата и месата са има няма на макс 10 см от работния и тезгях ... най много да се уплаши и цел живот с лошо да те помни .... айде берекет ....
LIKE A WATER DOWN THE HILL
Аватар
CrZ

Рейтинг: 1998

Мнениеот Nymphetamine » Съб Фев 19, 2005 4:18 pm

Ами след като си рязан под пъпа, явно е в редата на корема, тоест по средата на rectus abdominis. Между плочките от двете страни има едно сухожилие - linea alba. Явно там си разпорен:). Това пак е добре, защото ще зарастне сравнително бързо - две три седмици. И въпреки това няма да си готов за натоварване от какъвто и да било сорт. Между другото махнаха ли ти конците?
Запознат съм, защото искам да следвам медицина и в момента провеждам засилено обучение в рамките на дома. :) Сега ходя на уроци, освен това имам една анатомия на руски и каквото мога, от нея чета.
До свидания моей друг! (май така се казваше)
Аватар
Nymphetamine

Мнениеот brum » Съб Фев 19, 2005 8:10 pm

Махнаха ги. На 10тия ден ги свалят ( на нормалното място долу в дясно ако е операцита ги махали на 5я ден ). Неска прая вече 2 седмици от операцията. Мърдам си, ходя по изпити, пазарувам си и си готвя. От мърдясване ма е налегнало някво хронично спане - спа по 15 часа на ден. На 2-3ти март тръгвам на работа и до там ще е с спането. Измислих си и занимавка с колелото - ша си пренаплета предната шина с ново движение и ще си сложа м475. Кат намеря повече кинти ша я преместя отзад а отпред или ВВ5 или ВВ7. Мерси много на всички:)
One life is not enough
brum

Назад към Архив