от did » Чет Мар 24, 2005 11:36 am
@F1-MAN:
Моята работа по колчето ти току що приключи. Тръбата пътува къв София. Сега остава ти да не орезилиш направията. За целта те съветвам да направиш следното:
1. Намираш стругар, който е готов да се занимава 20-30 минути с тебе;
2. Хващате тръбата на струга и я рязвате от двата края по малко. Изпратил съм ти тръба, дълга 42 см, с цел при челосването да се достигне желания размер. Това се налага, защото съм я рязал с ножовка и челата в двата и края са доста кофти;
3. Намираш си някакво старо колче, от което ще вземеш шейничката, на която се захваща седалката. Хващате го на струга и изяждате тръбата му така, че набитото парче в горната част на колчето да изпадне възможно най-невредимо. Ако може даже да го избиеш някак си ще е още по-добре, но не ми се вярва да е възможно.
4. Измервате диаметъра на тая част, която ще набивате в тръбата и струговате вътрешно алуминиевата тръба, която ти пратих, от едната страна ТОЧНО до този размер. Ако е по-малък - няма да може да набиеш после горната част, ако е по-голям - ще хлопа. Моят съвет е да се остави разлика не повече от 0.1 мм и при набиването да се използва някакъв Loctite за уплътняване на цилиндрични сглобки, лагери и т.н. Ако тази операция я направиш както трябва, може и да не четеш по-надолу;
5. Ако се съмняваш в здравината на сглобката, отиваш на заварчик с аргон и той ти прави едно напластено шевче на мястото на набиването. Остава после да поизшлайфаш алуминиевата заварка от естетически съображения. Това може да стане и с пила, а най-добре е пак да се хване на струг и да се направи наистина перфектно.
Впрочем, колчето, с което съм в момента, въобще не е заварено. Така добре се наби, че се отказах да го ръчкам повече.
6. По желание намираш място, където правят оксидация или анодизация на алуминиеви изделия и го даваш да ти го направят черно, с което и дизайнерската работа приключва.
Колчето няма да стане [b]много[/b] тежко. Тези 42 см тежат точно 279 грама, а стената си е доста дебела и проблеми със здравината със сигурност няма да имаш.
Ако имаш още въпроси, питай.
Q. b. f. f. f. s.