[quote="MOD"]
Ideyata e slednata - haresvame si edin pat i minavame po nego s kolela i 4uvali, kato mahame boklucite
Sashto taka raiona okolo Aleko nikak ne e 4ist ...
Temata e zapo4nata v [url]http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=581[/url], moje da vidite diskusiyata dosega
"Никога не спори с тъпак, хората може да не забележат разликата."
[/quote]
Пък ако има и някой мераклия от Пловдив и райнона, може да си спретнем един уйкенд (става и само за един ден) из Родопите. Пример: Качваме се от Пловдив до Бала Черква по асфалта през Марково(времето едва ли ще позволи катерене по горски пътеки). С асфалта не се занимаваме, райнона на х. Здравец също има кой да го чисти, там даже боклукчийската кола ходи (евентуално само пътеката Здравец-Руен, но и това не ми се струва смислено). х. Равнища също е твърде цивилизована, за да и се обръща внимание. Като се съберем на Бяла Черква пием по един чай, бира или каквото и да е. После, според бройката, подготовката и желанието, спускаме по следните маршрути:
1. Бяла Черква - с. Косово
2. Б. Черква - с. Добралък
3. Б. Черква - с. Нареченски Бани
4. Б. Черква - с. Бачково
И четирите маршрута започват със спускане по ски пистата на Бяла Черква (900 метра дължина, над 300 м. денивелация, равна широка полякнка, който е с твърда вилка като мен, да си носи здрава каска:8D:). След това вървят по един и същи страхотен горски път, като постепенно се отклоняват вдясно.
Краен сборен пункт за следваща бира - Бачковски манастир.
5. Бяла Черква - с. Ситово - с. Храбрино - Пловдив
6. Бяла Черква - х. Равнища - с. Дедево - Пловдив (просто още две възможности).
7. Супер маршрут е и Пловдив - с. Лилково - към х. Персенк до "митницата". Там разходка по някои от пътеките и пълен напред към Персенк. От там през Орехово - надолу към Пловдив. Тука някой беше писал, че спускането към Орехово бил страшен камънак. Вярно, ама не е страшно. Аз на времето съм го минавал с Москвич и зор видях, ама за колело не е проблем!
Има и безброй други възможности (напр. в дяла Добростан). От предложените варианти повечето са с дължина около 80-90км., що годе равностойна денивелация, просто някъде се кара повечко през гората, другаде - по път. Всички стават за един ден, ако се тръгне по-раничко. Има и вариант да се преспи на х. Персенк. Условията са отлични - самостоятелни бунгалца, всяко с РАБОТЕЩА ВЕЧЕ ПОЧТИ ЦЕЛОДНЕВНО акумулираща печка, цена на нощувката при зимни условия - 6лв (било поскъпнало заради отоплението;))!
А ако на някой му се струва, че неговото колело не става за такива разходки, ще Ви кажа, че миналата седмица (11.10.2003г.) в снега председателят на туристическо дружество "Руен"-Пловдив се беше качил до Персенк през Лилково с твърд шосеен велосипед на старо, с износени тесни гуми, спирачки като на "Турист", пълна раница... И си се спусна към Орехово без проблем! Както пишеше в една статия в mtb-bg - човека компенсира с ентусиазъм.
И да се помолим да се оправи времето, че иначе само ще си трошим пръстите във форума!
Q. b. f. f. f. s.