Име на АПКБ?

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Име на АПКБ?

Мнениеот Admin » Вто Апр 19, 2005 11:02 pm

Освен проектоустава, подлагаме на обсъждане и името на бъдещата асоциация. Засега двете предложения са: "Асоциация за популяризиране на колоезденето в България" (АПКБ) и "Българска асоциация за популяризиране на алтернативните колоездачни спортове" (БАПАКС). В проектоустава е заложен вторият вариант, но очакваме още много предложения от читателите на сайта и форума, измежду които да бъдат избрани един основен и няколко резервни варианта.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот TheEgoist » Сря Апр 20, 2005 2:06 am

Много се чудих какво ще рече "алтернативните колоездачни спортове" и не можах да разбера. Звучи много неясно и ала-бла, това [b]"алтернативните"[/b] никак [b]не вдъхва доверие[/b], за това заставам зад [b]АПКБ[/b].
[img]"http://velo.hit.bg/emblema_3.gif"[/img]
TheEgoist

Рейтинг: 1205

Мнениеот tailor » Сря Апр 20, 2005 7:07 am

[quote="TheEgoist"]

Много се чудих какво ще рече "алтернативните колоездачни спортове" и не можах да разбера. Звучи много неясно и ала-бла, това [b]"алтернативните"[/b] никак [b]не вдъхва доверие[/b], за това заставам зад [b]АПКБ[/b].
[/quote]
"алтернативните колоездачни спортове" ?
пример 1
[img]http://www.schwalbe.com/abstracts/1203/lang/e_img_1203.gif[/img]
пример 2
[img]http://www.rf.se/files/%7B006BA079-ADF3-4457-960A-C742C34D23F4%7D.gif[/img]
Аватар
tailor

Мнениеот Admin » Сря Апр 20, 2005 8:58 am

От двете предложени досега наименования аз твърдо подкрепям първото - АПКБ. То е много широко и по този начин съответсва напълно на множеството цели, които си поставя бъдещата организация. Второто понятие е по-неясно, по-неблагозвучно дори, но най-вече не отговаря достатъчно на широкия мащаб на дейност, която се очаква да развие асоциацията в бъдеще.
Ще ми се да видя и нови предложения обаче ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот TheEgoist » Сря Апр 20, 2005 9:01 am

1-во това не са колоездачни спортове
2-ро Асоциацията няма за основна цел да подпомага посочените на снимките (и подобни) спортове и за това не виждам причини да се казва така.
[img]"http://velo.hit.bg/emblema_3.gif"[/img]
TheEgoist

Рейтинг: 1205

Мнениеот 4getcredo » Сря Апр 20, 2005 9:48 am

АПКБ - по-кратко и по-ясно. Повече ми харесва, но и не съвсем. Веднага си направих една аграрна асоциация ;) (Не че не е за "аграрни" спортове) Затова пък лесно го запомних!
БАПАКС - определено е доста дълго и излишно обяснителено (съкращението обаче върви по-добре от горното). Името не трябва да ограничава предварително само в алтернативното колоездене (каквото и да значи).
На мен ми се иска (и ще го направя) да помислим за име, което хем да е готино като съкращение (може и да казва нещо друго освен буквите от заглавието), хем да казва ясно и просто за какво е асоциацията. Не е лесно, защото ми е ясно, че трябва да има баланс между необходимата доза сериозност и първичната, готина асоциация!
Да видим дали ще изкочи нещо!
:thumbu:

Edit: Тук остроумни и сериозни хора ;) има достатъчно!
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот zar » Сря Апр 20, 2005 10:21 am

аз не виждам логика от думата "алтернативни" това са си колоездачни спортове според мен, по скоро организацията е алтернатива на БФПК...
а и другото, много ми се иска да се вмъкне и думата РАЗВИТИЕ, щото само с популяризиране не върви...
аз съм за ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ И РАЗВИТИЕ...

:dunno: АПРКБ :dunno:
zar

Рейтинг: 1200

Мнениеот 4getcredo » Сря Апр 20, 2005 1:12 pm

:bulb: Ето някои мои хрумки (предлагайте всякви вариации, изменения, мнения... може и да ме плюете:o)):) Аз това измислям в момента...

На мен като начало ми се струва по-добре Асоциация да се замени със Сдружение. По-хубава дума е, а значи същото. Мисля и в юридически план е приемлива и влиза в допусканите номинации. Поправете ме, ако греша.
1. Сдружение за алтернативно колоездене в България = САК в България/ или само САК
2. Сдружение за алтернативни велосипедни спортове = САВС
3. Сдружение за екстремни вело(сипедни) спортове = СЕВС
4. :D Тук немога да се сдържа и предлагам: Сдружение за екстремно коло(ездачни) спортове в България = СЕКС в България :rofl: и има ли почва у нас?:rofl:
5. Може да се добави "развитие"... СРЕВС - Сдружение за развитие на екстремните вело спортове
...
Айде и някой друг... нещо ще изкочи.
Може да помислим и за тип наименование от рода СЕВС (или друго съкращение) плюс "лично име"... например Байкария много ме кефи (поздравления), но не става вече. В такъв случай може да се вкара по-дървено съкращение, но името да компенсира.
...
:beer:

Добавка!
:bulb:
СВАС = Сдружение за вело(сипедни) алеи и спортове... колебая се..., малко е... Кажете го де!
....
Като конструкиця малко не върви като естествен, ежедневен израз, но пък е удобно за реклама.
Аватар
4getcredo

Мнениеот BobbeR » Чет Апр 21, 2005 12:59 pm

Идеята за СЕВС = Сдружение за екстремни вело(сипедни) спортове
Много ми допада. Дори така се е казвал
един от големите тракийски владетели по нашите земи.
Единствено се притеснявам от думата сдружение
Иначе много ми се иска да се намери някакво сакрашение, което за жалост не мога да измнисля:banghead:
в което да очаства асоциация, екстремно, freestyle
Също ми се иска да ви помоля да не мислите само за българското звучене на името а също и на
неговото англо звучене. Предполагам че един бъдещ саит за него ще носи именно това съкращение.

:offtopic:
Айде с здраве и пийте по една бира за новия сезон
Аватар
BobbeR

Рейтинг: 1405

Мнениеот kagami » Чет Апр 21, 2005 2:37 pm

[quote="BobbeR"]

...СЕВС .... Дори така се е казвал
един от големите тракийски владетели по нашите земи.[/quote]

Това ми прилича на сборен образ на Зевс от древногръцката митология и Севт - тракийския владетел ;)

За името на асоциацията/сдружението - струва ми се, че думата "Екстремни" може да уплаши по-начинаещите велосипедисти. Имам предвид, че повечето от тях като чуят "екстремно" си представят например сноубордисти по телевизията, летящи хаотично в причудливи пози.

Това си е само лично мнение, разбира се :thumb:
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот Admin » Чет Апр 21, 2005 2:42 pm

И аз мисля, че думата "екстремни" не е уместна, най-вече защото сдружението ще е за всички видове колоездене ;)
Аватар
Admin

Мнениеот did » Чет Апр 21, 2005 3:10 pm

Наистина, да не се засилваме в разни "алтернативни", "екстремни" и т.н. посоки, щото ако се прочете устава, там за такива неща и дума не става. Говори се за колоезденето във всичките му форми, повечето от които май на практика са си доста екстремни де, включително градското и т.н., но не е това акцента.

Освен това сдружение и асоциация не са съвсем синоними. Асоциация по-се връзва в случая, пък и почва с гласна буква, което при съкращаване обикновено е добре за благозвучието на съкращението.

Ако сега бяхме 1947 година и трябваше да се учереди такава организация, щях да предложа простичкото "[b]А[/b]социация по [b]к[/b]олоездене-[b]47[/b]". Съкращението [b]АК-47 [/b]е особено благозвучно, но предвид голямата разлика във времето сега съм ялов откъм идеи.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Чет Апр 21, 2005 3:21 pm

[b]БАВЕН[/b] - [b]Б[/b]ългарска [b]А[/b]социация на [b]В[/b]елосипедистите с [b]Е[/b]кстремни [b]Н[/b]аклонности

Тва според мен изчерпва всичко и не премълчава нищо...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот did » Чет Апр 21, 2005 3:37 pm

Чудих се кои думички, започващи с гласна се връзват с тази идея и освен "асоциация" се сещам само за някакво намесване на "аматьори". Тъй де, да се разграничим от професионелистите, пък и може да стане благозвучно, например

[b]АПАК[/b] - [b]А[/b]социациа за [b]П[/b]одпомагане на [b]А[/b]матьорското [b]К[/b]олоездене

Чудя се каква дума с [b]К[/b] да измисля за в началото и да турим [b]КАПАК[/b] на писането на глупости...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот 4getcredo » Чет Апр 21, 2005 3:48 pm

[b]ОПАК[/b] - [b]О[/b]рганизация за [b]П[/b]одпомагане на [b]А[/b]матьорското [b]К[/b]олоездене :D (с Ъ нещо трудно ще се измисли);)

За екстремно съм съгласен, набутах го май щото е с гласна, но аматьорско не е лоша дума.

@TOYAGA Пак не ни спестяваш нищо, ей!! :thumb:
Аватар
4getcredo

Мнениеот 4getcredo » Чет Апр 21, 2005 3:56 pm

АПАК наистина не е лошо!
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Чет Апр 21, 2005 4:43 pm

[quote="did"]

Чудих се кои думички, започващи с гласна се връзват с тази идея и освен "асоциация" се сещам само за някакво намесване на "аматьори". Тъй де, да се разграничим от професионелистите, пък и може да стане благозвучно, например

[b]АПАК[/b] - [b]А[/b]социациа за [b]П[/b]одпомагане на [b]А[/b]матьорското [b]К[/b]олоездене

Чудя се каква дума с [b]К[/b] да измисля за в началото и да турим [b]КАПАК[/b] на писането на глупости...
[/quote]

[b]К[/b]омерсиална? :D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот uha_rampage » Чет Апр 21, 2005 9:24 pm

А защо просто не е:
[b]БАВ[/b] - [b]Б[/b]ългарска [b]А[/b]социация на [b]В[/b]елосипедистите?
www.rampage.hit.bg
Drujba-2 County - кварталът на богатите :)
Аватар
uha_rampage

Рейтинг: 1700

Мнениеот batman » Чет Апр 21, 2005 9:57 pm

[quote="uha_rampage"]

А защо просто не е:
[/quote]

Не е лошо, но при нормално изговаряне ще се получи нещо като кучешкото "баф". :)
batman

Рейтинг: 1840

Мнениеот afterburner » Чет Апр 21, 2005 10:07 pm

[quote="uha_rampage"]

А защо просто не е:
[/quote]

Аз бих взел идеята ти и бих разбъркал малко думите...

[b]АБВ[/b] - [b]А[/b]социация на [b]Б[/b]ългарските [b]В[/b]елосипедисти

Така може да се прочете като "А Бе Ве" и съвпадението на съкращението с първите букви от азбуката ни може да се използва след време при стилизиране на емблеми, реклами и т.н.
Аватар
afterburner

Мнениеот mih » Пет Апр 22, 2005 3:04 pm

:thumb:

на мен лично [b]АБВ [/b]ми харесва най-много от дотук изброените.
достатъчно всеобхватно и ясно е, също така и аргументът на afterburner за асоциацията (не "Асоциацията":)) с азбуката е много стабилен... :thumbu:
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот TOYAGA » Пет Апр 22, 2005 5:16 pm

[quote="mih"]

достатъчно всеобхватно и ясно е, също така и аргументът на afterburner за асоциацията (не "Асоциацията":)) с азбуката е много стабилен... :thumbu:
[/quote]

Шъ ма исфинявате, ама предложението на afterburner е проста интерпретация на БАВЕН, която може би е твърде подходяща за филолози, но не и за велосипедисти...
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот mih » Пет Апр 22, 2005 5:46 pm

[quote="TOYAGA"]

[quote="mih"]

[/quote]

Шъ ма исфинявате, ама предложението на afterburner е проста интерпретация на БАВЕН, която може би е твърде подходяща за филолози, но не и за велосипедисти...
[/quote]

и защо да не е подходяща за велосипедисти? :crazy:

Асоциация на Българските [b]ВЕЛОСИПЕДИСТИ[/b]
:dunno:

не съм за това название заради азбучната асоциация...

колкото до БАВЕН (btw не бих го одобрил дори и само заради думата, която се образува от съкращението!) - не разбирам - защо да се фокусира върху велосипедистите [i][b]с екстремни наклонности[/b][/i]?! Доколкото си направих труда да изчета безумно сухия и преповтарящ се (да не употребявам и други епитети...) текст на проектоустава, явно полето на изява на бъдещото сдружение ще е доста по-широко от екстремните дисциплини...
и що за формулировка - "[i]с наклонности[/i]"? още малко и болестно състояние ще излезе (то не че не е, де...:D)
имената на подобни институции е добре да са възможно най-ясни и всеобхващащи като семантично (смислово) поле... според мен АБВ е точно такова.
освен това в този вариант ([b]Асоциация на Българските Велосипедисти[/b]) в името има смислов оттенък и на първичност, "единственост", уникалност, оригиналност да го наречем... подобно на името на сайта на Любо - "mtb-bg"... до такова название всяко друго име на асоциация с подобен род дейност ще изглежда като менте... при това не заради асоциацията с азбуката (която допълнително подсилва това чувство)
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот uha_rampage » Съб Апр 30, 2005 3:31 pm

Е какво последно ще е названието на АПКБ?

Не мисля, че БАВ или АБВ са лоши имена...
www.rampage.hit.bg
Drujba-2 County - кварталът на богатите :)
Аватар
uha_rampage

Назад към Архив