@ MAN6
MAN6, много теми (и различни при това!) си засегнал тук. Иска ми се да съм кратък, ама не мога!:) На който не му е интересно, да не чете!
Нормално е да има по-знаещи и по-малко знаещи хора във всяка област, и предполагам, че почти навсякъде първите са по-малко на брой. НО не мисля, че тук по-малко знаещите се стремят да налагат някакви неверни неща. А и ако всички повече знаещи имаха търпението и меракът да обясняват нещата на по-малко знаещите (както го правят например Bikerider, Toyaga и др. – евала за което!:8D:), нивото на знания няма никак да намалява.
Замислял ли си се, че ако ги нямаше по-малко знаещите, по-компетентните биха имали значително по-малко теми за разговор. Ще дам пример с форума в Dir.bg, но не защото го смятам за “лошия форум” (открай време го проверявам при всяко влизане в нета и повечето теми там съм ги чел с удоволствие), а защото там според мен се случи нещо интересно – успяхте да “разкарате” почти всеки, който изказва “некомпетентни” мнения, нали? Но защо тогава сега няма големи дискусии, няма кой знае какъв обмен на мнения и знания, след като останаха предимно хора, които знаят много?:?: Нали разбираш, че знаещите няма как да “блеснат”, ако няма други за съпоставка.
Замисли се и за друго – много от знаещите приемате всяко “некомпетентно” мнение по начин, все едно е изказано от позицията на специалист. Примерно Screamboy. Неудобно ми е да обсъждам конкретен човек, но ще го направя, извинявай Пламене!:I Първо, не съм видял някъде той да претендира да е специалист, всекомпетентен и т.н. (освен само на шега, което винаги си личи) А за това, че други, които примерно знаят по-малко от него, го смятат за такъв, той едва ли е отговорен. Освен това не знам дали “любителите му” се опитвате да отсеете постовете, в които е сериозен, от тези в които се майтапи. Защото според мен просто много от вас никак не харесват чувството му за хумор (според някои “лигавене”) – но това си е субективно, нали. Други не харесват твоето, трети моето и т.н. Аз обаче не съм забелязал да говори някакви големи глупости, когато е сериозен. Още по-малко пък да го прави нарочно. А неверни неща всеки може да каже. Често може да се случи някой да каже уверено нещо невярно, защото го е научил от някой “по-знаещ” и го смята за вярно. Пък то да не е. Освен това много от вас за ремонти и др. такива неща изхождат от позицията, че трябва да се следват указанията на производителя, да се ползват хубави маркови консумативи и т.н. Като цяло и аз изхождам от тази позиция, но от друга страна всички сме наясно, че докато стандарта ни на живот е на такова дередже, винаги ще има и друг акъл, ала “направи си сам”. Понякога той ще се отклонява от най-доброто възможно решение (което често е и доста скъпо), но ако може подобен съвет да е полезен за някого, трябва ли да го заклеймяваме? Че то съветите по книга често са неприложими за някои евтини бракми.

:)
Изобщо, мисля си, че почти всеки човек в този форум се опитва да бъде полезен и да сподели какво знае или мисли, че знае. Не може обаче всеки винаги да е прав. И това не е основание да заклеймяваме и обиждаме някого заради грешките му.
И ти хубаво си дал примера с Drag Behemoth. Съвсем логично е мненията за него да са различни. Както и да има недостатъци. Аз например не споделям мнението за някои от недостатъците му, включително и тези, за които ти си намекнал в поста си. Например за “хода” – предполагам имаш предвид, че е твърда пружината. Да, ама за 2004 е по-мека, т.е. има си ход. За “шока” – вярно, едно време беше само пружина, ама сега е DNM с маслено смекчаване, каквито ползват и БАС, нали. А може да се сложи и Marzocchi. Също така много хора не харесват геометрията му – аз пък не съм усетил с нещо да е толкова нестандартна. На мен лично ми е удобна. Не знам някои от вас от колко време не са се качвали на колела тип “Метро” (забележете, не ги наричам планински велосипеди) – но точно при тях човек може да попадне на сбъркана геометрия.

За мен Behemoth не е с такава. За мен примерно основният недостатък на този модел е, че е много тежък за толкова ход отзад (10-12см), или обратното – има малко ход за това си тегло. По този начин става трудно да се намери точното приложение на колелото – ходът е малко за спускане, а пък теглото е голямо за катерене. Но за други това няма чак такова значение. Цялата тази част за Behemoth беше, за да илюстрирам, че няма нищо по-нормално от това мнението за кое да е колело да се различава. Това не значи, че тези, които харесват Behemoth-а са пълни неграмотници. На който му харесва (включително и заради цената), ще си го купи и ще си го кара, който иска нещо по-добро – ще спестява за друго и т.н. Съвсем нормално е, нали? Още един пример в тази насока – на моята хубава рамчица RAM Hardail средното й движение е по-ниско в сравнение с други, които съм пробвал. Отбелязал съм го в теста, който й писах, с добрите и лошите страни на това. Според теб нормално ли ще е някой, за когото това е голям недостатък (има и такива хора), да дойде и да ми каже: “Абе, ти нищо не знаеш, нищо не разбираш, само глупости говориш! Как може да хвалиш тая рамка, след като средното й движение е по-близо до земята!?”:?:
Не мисля че някой е тъп, нито ти, нито някой друг.

Просто сме различни. Трябва да имаме търпимост един към друг, включително и към незнанието си. Всеки от нас е знаел по-малко преди и сега знае по-малко, отколкото ще знае след 2 години примерно.
П.С. Капитан Планета ме е изпреварил по първата част от мнението, ама моето пък е по-дълго.
П.С.№2 - Няма да си науча, ако продължавам да пиша такива фермани!

:D:D:xx(:
Животът е кратък, карай бързо!