Травмите

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Травмите

Мнениеот Alien » Съб Юни 18, 2005 5:41 pm

В тази тема мисля да поговорим за травмите и кой как се справя с тях. Описвайте различните видове травми с какви методи ги третирате за максимално бързо излекуване. Всякакви видове лечения - от "бабешки" методи до най-съвременни препарати - са добре дошли. Ето аз какво правя:

За повърхностни рани - просто промивка и лекопластче... това е, ако са по-големи, иначе си ги оставям сами да се оправят.

За натъртвания, синини (вътрешни кръвоизливи) - колкото се може по-бързо слагам лед, за около 20тина минути, оттам нататък го мажа с Лиотон 1000 Гел. Той бил, за да не се съсири кръвта където не трябва и да направи белята запушвайки артерии и вени. Препоръчвали са ми и следните нетрадиционни методи: слагане на парче суров картоф в/у раната... не съм го пробвал.

Заравяйки си раненото място в плажния пясък също помагало. Е, не знам. :)

За разкъсани сухожилия - използвам Волтарен Емулгел.

Това е, което аз съм използвал, и на мен се е случвало. Разказвайте вашите решения!
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Рейтинг: 2000

Мнениеот RaveUnit » Съб Юни 18, 2005 6:39 pm

първо нетрадиционните методи[list]
[*]за повърхностни рани без кръвотечение и въобще за зарастване на кожа - [i]LaevoCort[/i], това е спрей (прилича на дезодорант), от нормална аптека, около 2лв, не съм купувал тази година
[*]за белези и отлагания на съединителна тъкан изобщо - [i]Контрактюбекс[/i], мехлем в тубичка (прилича на паста за зъби), от нормална аптека, около 14лв, в инструкцията му пише да се маже всеки ден до изчезване на белега но моя опит е че е по-ефикасно да се маже 2-3-4 дни, после 1 седмица почивка, пак 2-3-4 дни и така до изчезване (по-бързо става)
[*]за рани с кръвотечение - крем [i]Здраве[/i] (струва 1лв), 2-3 дни докато се изчисти раната и спадне отока, после с [i]LaevoCort[/i] за зарастване[/list]
и по-интересната част, традиционното лечение
[list]
[*]за зарастване на каквото и да е (кожа, влакна, сухожилия, кости) - рейки + повишено внимание към хранителната диета, повече нощен сън
[*]за обезболяване, прочистване на всякакви телесни части - лечение с прана + повишено внимание към хранителната диета, също при по-големи рани ми помага едно леко гладуване, примерно 2-3 дни (не ми се е налагало по-дълго)
[*]за дезинфекция на кожа, хранителна система (особено уста-нос-гърло) - отвара от лайка
[*]за енергизиране - отвара от зелен чай
[*]за болки и вътрешни възпаления (отекли стави, мускулни и др.) - червен билков масажен крем с прополис, от билкова аптека
[*]за най-ефикасно възстановяване (телесно, умствено, емоционално) - ароматотерапия (най-често ароматни пръчици), повече нощен сън, повече раздвижващи и разтягащи упражнения и никакви силови
[*]възстановяване от обезводняване - айрян, [u]никакви безалкохолни[/u], прясно краве или козе мляко, в краен случай вода
[/list]
Общо-взето с тези методи правя нужните корекции.
Ако раната е прекалено голяма или грозна слагам от тези лепенките, но само докато съм извън дома.
Човекът с косачката 37OH55V O773H \../{o.O}..l. Гот ми е сред тия идиопати в тая идиокрация
RaveUnit

Рейтинг: 1720

Мнениеот go-ride » Нед Юни 19, 2005 8:42 pm

Значи аз при изкълчвания, отоци, натъртвания и всякакви такива ползвам Lioton и Репарил, но последния път когато се пребих, и в момента заради това имам вода в коляното, ми предписаха да пия Diclofenac(не съм сигурен дали точно така се пише) и да се мажа с Deep Relief и да ви кажа май има ефект защото изглежда, че водата в коляното е почнала да се маха.

За повърхностни рани - охлузвания и кръвотечение - абсолютно нищо не правя, само ги измивам хубаво с сапун и ги оставям да зарастват без да слагам никави лепенки.
Don't let your fears stand on the way of your dreams!
go-ride

Рейтинг: 1200

Мнениеот Metal_Psycho » Нед Юни 19, 2005 9:04 pm

За повърхностни рани(охлузвания,дупки и секви подобни) нищо не правя.
В повечето случай си продължавам с карането.
После като се прибера само измивам добре под душа.По-бързо зарастват ако са открити тези рани.

Иначе за изкълчвания слагам в повечето случай студен ластичен компрес.Но понякога и мажа некви глупости.При натъртване на китките примерно след като са попили някое по-лошо падане.

Бе в общи линий,ако мърдам всичко значи нищо ми няма и си оставям да си се оправят нещата сами. ;)
Аватар
Metal_Psycho

Рейтинг: 1993

Мнениеот PtD » Пон Юни 20, 2005 3:21 pm

[quote="Metal_Psycho"]

Иначе за изкълчвания слагам в повечето случай студен ластичен компрес.
[/quote]

:bigeyes: Не ходиш ли преди това да ти наместят ставата? :bigeyes:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот C_Mo » Пон Юни 20, 2005 4:23 pm

за счупен лакът, загуба на съзнание и понатъртено тяло ...

линейка, спешно, операция... и нататъка каквото кажат докторите...опа, казаха без компютри ;)
Аватар
C_Mo

Мнениеот Zozka » Пон Юни 20, 2005 4:40 pm

[quote="C_Mo"]

за счупен лакът, загуба на съзнание и понатъртено тяло ...

линейка, спешно, операция... и нататъка каквото кажат докторите...опа, казаха без компютри ;)
[/quote]

:eek2::eek2: Вееерно ли бре. много неприятно. бързо оздравяване :beer:
Идат кат овци, бегат кат Офци
Аватар
Zozka

Мнениеот bikerider » Пон Юни 20, 2005 4:57 pm

@C_Mo: ще ни липсваш... жалко, че така е станало :lol::lolup:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот marshall__ » Пон Юни 20, 2005 6:57 pm

[quote="C_Mo"]

...
[/quote]

Днеска Коко ми разказа какво е станало - кофти. А според лекарите цялото лято ли ще пропуснеш или може и да въртиш скоро педалите.... ъъ, отново :D

пожелавам ти "фест рехабилиташион процес"! :thumb:

Иначе по темата: Ако черва не излизат, значи няма проблем :lol:.
A физическото си състояние "лекувам" чрез спане, тФа му е майката.. :8D:
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот bikerider » Пон Юни 20, 2005 7:31 pm

Ау!!!! :bigeyes:
@C_Mo: взех това за майтап... бързо оздравяване ти желая, нещо много хора се контузват напоследък...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Metal_Psycho » Пон Юни 20, 2005 9:00 pm

Бързо да се оправяш Симо.И също така бързо да забравиш травмата.:)

А всъщност как се е случило?Извинявай,че питам.

@PtD извинявай,объкал съм се :D.Имах предвид навехнати/натъртени стави,а не изваден/разместени и тн.
Аватар
Metal_Psycho

Рейтинг: 1993

Мнениеот RaveUnit » Пон Юни 20, 2005 9:43 pm

за след комоциото съветвам да бъдат забравени поне за 3 дни резки дижения на главата, резки изправяния и свивания на тялото, въртящи се картини, минимум натоварвания на зрителния нерв с честоти под 50-60Hz (кофти опресняване на телевизор, монитор, луминисцентни лампи, мигащи светлини и тям подобни)
кой лакът пострада ? ако е десния ти пожелавам най-бързо да се научиш да боравиш с лявата в работата
и ... спестявай за болкоуспокоителни, раздвижване на лакът е ... копеле силата да бъде с теб !!!
Човекът с косачката 37OH55V O773H \../{o.O}..l. Гот ми е сред тия идиопати в тая идиокрация
RaveUnit

Мнениеот shaggy86 » Вто Юни 21, 2005 8:41 am

@C_Mo лоша работа бързо да се оправяш
сега по темата
за одрасквания,охлузвания и подобни си нося кислородна вода и риванол,1 кислородната за да изчистя раната от шитове,после риванол,и я оставям открита, по-бързо зарасвва,на левия крак нося глезенка понякога,бях си спукал глезена преди 1-2 години(казах на наще че съм стъпил на криво качвайки се в автобуса:eyebrow::rofl:)
ако се почупя яко ще търча в пирогов да ме закърпят......
веднъж паднах с салто през кормилото и си насиних ребрата и си прещипах некакъв нерв ,като дишах болеше и карах 3-4 дни на аулин(после една приятелка ми каза че това го ползвала когато била неразположена.......:?:
:stupid:това е което се сештам...
Аватар
shaggy86

Рейтинг: 1745

Мнениеот halcor » Вто Юни 21, 2005 8:47 am

Успешно оздравяване, опита ми с кофти удряна глава показва, че много сън и почивка е истината за възстановяване. И наистина се надявам това да ти е последното прочетено нещо засега, ненапразно са ти казали никакви компютри докторите. Но все пак тялото ти знае най-добре.
Аватар
halcor

Мнениеот ivo » Пет Юни 24, 2005 10:42 am

За натъртвания, посрещания, счупвания... абе всичко което води до оток задължително изстудяване. Това спира подуването. Ако е само навехнато или изкълчено много помага вода със разтворен сапун. Плацикайте се в нея или си правете компреси.
За раните и морския пясък не знам, но солената морска вода затваря раните като при шотландски боец. Освен липа за промивки на отворени рани използвайте и смрадлика.
А относно мазилата... абе и с тях и без тях :D
If I Could Fly Like the King of the Sky!
ivo

Рейтинг: 1200

Мнениеот Nazgull » Съб Юни 25, 2005 10:43 am

За повърхностни рани - OXYCORT, за оттоци-лед, за яки натъртвания на таза-време;)

ПП: скивайте кво си причиних на свинската мутра вчера като карам без каска. Не мога да ходя, а половината кожа по ръката ми липсва...
[img]http://kaskaa.hit.bg/PIC00059.JPG[/img]
дойчен комунистен мит трабантен

Последната промяна е направена от Nazgull на 29 Апр 2007 12:39; мнението е било променяно общо 17928 пъти
Аватар
Nazgull

Рейтинг: 1700

Мнениеот shotlandetsa » Нед Юни 26, 2005 11:26 pm

[quote="go-ride"]

Значи аз при изкълчвания, отоци, натъртвания и всякакви такива ползвам Lioton и Репарил, но последния път когато се пребих, и в момента заради това имам вода в коляното, ми предписаха да пия Diclofenac(не съм сигурен дали точно така се пише) и да се мажа с Deep Relief и да ви кажа май има ефект защото изглежда, че водата в коляното е почнала да се маха.[/quote]

[color=red]абсолютно вярно![/color]
значи, аз много кофти се пребих зимата: при приземяване от една скала с плитък карвинг в дълбок сняг една ска просто потъна и много неприятно се усука лявото ми коляно, а ската, заради дълбокия сняг не отчете нужното натоварване и не се отвори. За момент си помислих "отново край, този път за последно!"
Слава богу нищо не стана. след 10 дни отново карах ски и не съм имал особени болежки.
това лято, след като докторите ми позволиха отново да карам байк (след 5-6 години въздържане) и почнах да се спускам коляното след спускане просто болеше неприятно и накуцвах в рамките на 3-4 дни. В офиса дори се притесниха.
Тогава колежка, позната на физиотерапевта на ЦСКА, ме прати при него и той с три нагревки, лекарството ДИКЛАК (8 хапчета) и DEEP HEAT ме оправи на 100% за по-малко от седмица, след като тази болежка от зимата се обаждаше при по-осезаеми натоварвания. Той каза че съм имал разтегнати кръсни връзки на лявото коляно (колената са слабо място при пребивянията със ски, т.к. първото нещо което поема падането е точно коляното и ако се забави отварянето на автомата, може да се потроши с много тежки и трайни последствия, особено ако се кара по твърди писти, а не фри райд из гората.)
Надявам се да е полезна инфото.
И един съвет: не приемайте моя случай като образец за третиране. Преди да предприемете приемане на лекарства на своя глава, задължително се консултирайте с лекар!!!:beer:
Cannondale addicted.
Аватар
shotlandetsa

Назад към Архив