Гуми за асфалт

В този форум съхраняваме темите, за които сме преценили, че съдържат повече интересна или полезна информация и не заслужават да бъдат изтрити, въпреки че са поостарели. На който му е интересно, може да ги прегледа - ще намери интересни неща.

Гуми за асфалт

Мнениеот sci » Чет Авг 04, 2005 12:54 pm

Започвам въпроса с уточнението че не съм фен на МТВ (и велосипедите, дето изглеждат като МТВ пък не са), но просто всички достъпни колелета на пазара са от този тип - груби големи рамки, огромни балонни гуми и т.н.
Сега си гледам коуеуото какви зверски грайфери има и се чудя - това ли е най-подходящата гума за каране по (х)асфалт. Дали ако е с малък грайфер няма да е по-добре? От друга страна с тази огромна площ на гумата да не стане сцеплението твърде голямо и да затрудни движението ? Честно казано много повече ме е страх да "легна" на завой с това колело отколкото със шосеен бегач...

П.П.
СЪжалявам ако е питано вече, но не ми работи Serach-а на форума :(
sci

Рейтинг: 1200

Мнениеот onion » Чет Авг 04, 2005 5:01 pm

www.zoo-info.org
сайтът за екзотични животни
onion

Рейтинг: 1198

Мнениеот naka76 » Чет Авг 04, 2005 5:55 pm

Виж къде продават гуми Рубена или Кенда и двете фирми имат гуми 1.50 за по 6-8 лева.Слагаш и караш!Рубената е малко по-тясна и по-остра което и дава по малко съпротивление.
Аватар
naka76

Рейтинг: 2000

Мнениеот tailor » Чет Авг 04, 2005 6:20 pm

[quote="sci"]

Започвам въпроса с уточнението че не съм фен на МТВ (и велосипедите, дето изглеждат като МТВ пък не са), но просто всички достъпни колелета на пазара са от този тип - груби големи рамки, огромни балонни гуми и т.н.
Сега си гледам коуеуото какви зверски грайфери има и се чудя - това ли е най-подходящата гума за каране по (х)асфалт. Дали ако е с малък грайфер няма да е по-добре? От друга страна с тази огромна площ на гумата да не стане сцеплението твърде голямо и да затрудни движението ? Честно казано много повече ме е страх да "легна" на завой с това колело отколкото със шосеен бегач...

П.П.
СЪжалявам ако е питано вече, но не ми работи Serach-а на форума :(
[/quote]
[url=http://e-shop.screambikes.tobulgaria.info/product_info.php?cPath=31_34&products_id=658]Nokian AWS[/url]
[url=http://e-shop.screambikes.tobulgaria.info/product_info.php?cPath=31_38&products_id=227]Schwalbe Land Cruiser[/url]
Аватар
tailor

Мнениеот sci » Чет Авг 04, 2005 7:55 pm

Много ви благодаря. Ще огледам в близките магазини и ще драсна отзив :)
sci

Мнениеот Shadowknight » Пет Авг 05, 2005 9:34 am

Schwalbe Land Cruiser 26x1.9/2.0

Универсална. Тегло - 900 г. Трудно пробиваема (защитен слой). Непрекъснат централен грайфер (добре за асфалт - сухо време и дъжд, също и оказва по-малко съпротивление, отколкото гумите с прекъснат грайфер), страничен грайфер с малки грапавинки (подходящо, щом се окажеш на пресечен терен или в сняг, и също в завои). Няма биене практически почти никакво (останалото зависи от каплата). Не е нито много широка, нито много тясна (1.9-2.0).

Цена - 17.90 лв. (магазини "Веломания") - в момента е в наличност още, предполагам.

Добро съотношение качество/цена, според мен...

My $ 0.02 :angel2:
Shadowknight

Мнениеот naka76 » Пет Авг 05, 2005 4:19 pm

Абе хора човека пита за гуми за асфалт.Всяка гума която е над 1.50 вече има и съвсем други предназначения.Тука важи правилото по-малкото е по-добре,какви са тези 1.90 , 2.10 гуми каквито предлагате.Аз карам с 1.50,това са най-тънките гуми които намерих.Търсих и 1.00 но не се внасят в България.
Аватар
naka76

Мнениеот mih » Пет Авг 05, 2005 4:26 pm

@naka76,
аз останах с впечатлението, че sci няма да ги слага на шосейно колело, така че е вероятно да хареса предложения модел.
иначе щеше да си кара шосейно колело с шосейни гуми...
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот naka76 » Пет Авг 05, 2005 5:01 pm

Милене,а аз останах с впечетлението че човека има БАЙК,и за него му трябват най-подходящите гуми за асфалт.Не е казано нито крос кънтри ното думата черно,а имено обратното!
Аватар
naka76

Мнениеот sci » Пет Авг 05, 2005 5:39 pm

Да, колелото ми не е шосейно, а хибрид (псевдо-MTB) Ultra Gepard ъпгрейдната оттук-оттам. И аз мислех за 1.50
sci

Мнениеот naka76 » Пет Авг 05, 2005 5:55 pm

Правилно!Максис имат ако не се лъжа 2 модела таква.tailor по добре знае за моделите във Веломания,а Кендата и Рубената си имат своите недостатъци.но и цената им ги прави доста привлекателни.Един познат кара с Кендите по 12-15 хил.км.А мойта Рубена е на 1500 и не е мръднала.
Аватар
naka76

Мнениеот mih » Пет Авг 05, 2005 5:58 pm

[quote="naka76"]

Един познат кара с Кендите по 12-15 хил.км.А мойта Рубена е на 1500 и не е мръднала.
[/quote]

то това добре, но не мисля, че говори добре за сцеплението на гумата...
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот naka76 » Пет Авг 05, 2005 6:17 pm

[quote="mih"]

[quote="naka76"]

Един познат кара с Кендите по 12-15 хил.км.А мойта Рубена е на 1500 и не е мръднала.
[/quote]

то това добре, но не мисля, че говори добре за сцеплението на гумата...
[/quote]

Пак ли се опитваш да се заяждаш?Това няма нищо общо със сцеплението.Дори да ги хвърляш на всеки 5-6000 км докато имат най добро сцепление ще ти излецнат по-ефтини от Скъпите гуми,а от началния пост ми се струва че човека няма да се качва до Белмекен или Беклемето за да се спуска на състезание за да му трябва чак толкова сцеплението.От написаното ми се струва че той ще ги използва предимно за градско.А като говорим за ниската им цена тя идва от теглото на гумата,а специялно 1.50 гума Кенда тежи 730 или 750 грама.Което предполагам че няма да е проблем.
Аватар
naka76

Мнениеот mih » Пет Авг 05, 2005 6:31 pm

@Нака,
А защо реши, че се заяждам?
Защо ми е да го правя?
(Ако реша да го правя, няма просто да се опитвам да го правя...)

Аз не препоръчвам на sci да си слага гуми, които струват колкото или повече от цялото му колело. Правя ти забележка обаче, че бавното триене на дадена гума не трябва да се подчертава като неин плюс. Нито теглото й ако е много над 600гр (лично мнение). А първия път отбелязах, че след като sci не беше казал колко дебели гуми търси, но се разбра, че не кара шосейка, та по-логично изглеждаше да търси гуми предимно за асфалт, но не само за асфалт, защото ако беше така, щеше да си кара чисто асфалтово колело. Къде тука е заяждането?:crazy:

Ей, тва време като се скофти и всички почват да се нервят един на друг...:V:

айде, со здраве и наздраве!:peace:
:beer:
Революция в главата!
Аватар
mih

Мнениеот naka76 » Пет Авг 05, 2005 6:56 pm

Това за заяжденето се бъзиках,а ме мързеше да спирам флашгета да тегле за да вадя смайлчетата:D:beer:.Човека си казва че си е купил байк заради ниската му цена.От това се разбира че колелото не е по-скъпо от 200 лева.При положение че си купи 1.50 Максис те са 50 лева това прави 1/4 от цената на колелото.Друго което казва че не му харесват байковете значи е искал шосейка,но голямата цена го е спряло.Значи му трябват гуми само за асфалт.Аз грамажа и киломерите не ги давам за плюс.Давам ги за информация,той си решава какво ще прави.

Това е към всички без да се заяждам:

Като изказвате мнение прочетете най-напред хубаво за какво ви питат и след това отговаряйте иначе стват големи обърквции,както в предишни подобни теми бяха препоръчали гуми за асфалт 2.50:crazy:.

:beer::beer::D
Аватар
naka76

Мнениеот sci » Съб Авг 06, 2005 2:04 pm

Ако знаех че ще се заформи "яростна" дискусия, щях да съм по-изчерпателен в обясненията, за да не се налага да гадаете за подробностите...
Та ето как стоят нещата : имам два велосипеда. Единият е ХВЗ (може би турист или спутник), шосеен, доста стар, но и с някой смени по него (движение, спирчаки) и един Ultra Gepard. Руската бракма е на да речем 20 години, но много повече ми харесваше от ултрата, защото е много по-леко и бързо колело, въпреки само 4-те си скорости. Та за това си я карах, а ултрата се експолоатираше основно от бившето ми гадже (настояща съпруга). Заради годините ХВЗ-то обаче взе да се прецаква все повече, а нови части за него няма много-много. И реших аз да си карам Ултрата. Не я помня колко струваше (беше от порядъка на 180 май), но и направих малко ъпгрейди че беше пълно дърво - смених седалка, кормило, спирачната система (от кантарче на V-brake) и се каня да сменя педали и може би средно движение, та така... цената и се е променила от началото. Карам основно по шосе (асфалт, паваж), трамвайни релси, бордюри, сиреч град :) За съжаление "градските" пътища на моменти са доста близо до офф-роуд условията и трябва да призная, че доста съм изправял каплите на ХВЗ-то. Това ме възпира да си търся и чиста шосейка сега...
Гумите 1.50 са добър компромис в моя случай и ще видя във Веломания (примерно) как стоят нещата. Цена до 20-тина лева е ОК, но не съм сигурен че ми се плаща колкото за гумите на колата ми :)
Пак ви благодаря за мненията, вече съм решил да погледна Швалбе, Кенда и Рубена и да избирам на място.
sci

Мнениеот tailor » Съб Авг 06, 2005 2:15 pm

[quote="sci"]

Да, колелото ми не е шосейно, а хибрид (псевдо-MTB) Ultra Gepard ъпгрейдната оттук-оттам. И аз мислех за 1.50
[/quote]
CST 1384 26x1.4 - 9.9лв със светлоотразителен кант
[img]data/tailor/20058665623_1384.jpg[/img]

CST 1316 26x1.75 - 9.8лв със светлоотразителен кант
[img]data/tailor/20058671454_1316a.jpg [/img]
Има ги в магазините.
Аватар
tailor

Мнениеот sci » Сря Авг 10, 2005 2:50 pm

CST Traveller 51-559 (не знам дали това означение е модела), 26 х 1.90
Нищо общо на пътя в сравнение с "грайферните" гуми. Благодаря на всички за мненията, велосипеда ми ми се издигна в очите.
Между другото, от сайта на производителя разбирам, че това са много "хубави" гуми всъщност :)
[img]http://www.cst.com.tw/max/maxpic064-3.jpg[/img]
sci

Мнениеот Windstream » Чет Авг 11, 2005 8:52 am

[quote="naka76"]

иначе стват големи обърквции,както в предишни подобни теми бяха препоръчали гуми за асфалт 2.50:crazy:.
[/quote]

Предполагам имаш предвид моето предложение за Maxxis Hookworm? Да, съгласен съм че тази гума е тежка, обаче това не и пречи се върти доста по-лесно от който и да е "планински" модел, а при шосейните условия описани от Sci големия й балон определено е предимство. Не ме разбирай погрешно, съвсем не съм против тънките гуми, но те са си за хубави пътища - точно затова и градската ми играчка е "обута" с 2.125-инчови понички за beach cruiser :angel: Изобщо май ти си в едната крайност, аз в другата, а Sci съвсем правилно е направил компромис и е избрал средата :peace:

@mih
То сцеплението по принцип е хубаво нещо, обаче добро сцепление обикновено значи и високо триене, което при асфалтовото каране хич не е желателно. Е, много ясно че "въртеливите" гуми при по-резки завои (особено на мокро) ще са склонни към поднасяне, обаче пък в един нормален град при спокойно каране колко често ще ти се налага да маневрираш като на freeride трасе?
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Назад към Архив