Ако знаех че ще се заформи "яростна" дискусия, щях да съм по-изчерпателен в обясненията, за да не се налага да гадаете за подробностите...
Та ето как стоят нещата : имам два велосипеда. Единият е ХВЗ (може би турист или спутник), шосеен, доста стар, но и с някой смени по него (движение, спирчаки) и един Ultra Gepard. Руската бракма е на да речем 20 години, но много повече ми харесваше от ултрата, защото е много по-леко и бързо колело, въпреки само 4-те си скорости. Та за това си я карах, а ултрата се експолоатираше основно от бившето ми гадже (настояща съпруга). Заради годините ХВЗ-то обаче взе да се прецаква все повече, а нови части за него няма много-много. И реших аз да си карам Ултрата. Не я помня колко струваше (беше от порядъка на 180 май), но и направих малко ъпгрейди че беше пълно дърво - смених седалка, кормило, спирачната система (от кантарче на V-brake) и се каня да сменя педали и може би средно движение, та така... цената и се е променила от началото. Карам основно по шосе (асфалт, паваж), трамвайни релси, бордюри, сиреч град

За съжаление "градските" пътища на моменти са доста близо до офф-роуд условията и трябва да призная, че доста съм изправял каплите на ХВЗ-то. Това ме възпира да си търся и чиста шосейка сега...
Гумите 1.50 са добър компромис в моя случай и ще видя във Веломания (примерно) как стоят нещата. Цена до 20-тина лева е ОК, но не съм сигурен че ми се плаща колкото за гумите на колата ми
Пак ви благодаря за мненията, вече съм решил да погледна Швалбе, Кенда и Рубена и да избирам на място.