от bikerider » Пет Яну 16, 2004 6:05 pm
[quote="TOYAGA"][/quote]
[quote]
Явно мислим еднакво по въпроса към кого може да се насочи апетитът на SRAM (неслучайно споменах Ritchey и Race Face в новините). Бъди сигурен обаче, че през следващите две-три години Shimano ще гледат да оплетат монополната си кошница с CenterLock, Hollowtech II и Dual Control (почти сигурно е, че догодина и LX минава към тях) и ако успеят да се качат на главите на производителите на велосипеди, работата много ще замяза на историята с "Малките меки прозорци" и големия глупав IBM. Съмнявам се японците да не забелязват кви ги върши SRAM и кво цели с тва лапане...
[/quote]
Еми точно производителите на велосипеди са ключовия момент. Мисля че SRAM би трябвало да насочи вниманието си първо натам. А че японците не спят и си знаят работата е известно. Но както ти каза, номерцата на Чичо Сам са известни и цял свят им сърба попарата, така че...
[quote]
Няма невъзможни неща (особено ако SRAM в даден момент прибегнат до типичните за Чичо Сам мръсни политикономически хватки), но според мен е далеч по-вероятно Shimano да лапнат Fox примерно (щото им отиват на цвят:D) и тогава...
[/quote]
Мисля че подценяваш Шимано, едва ли биха направили такъв очевиден ход. Аз на тяхно място изобщо нямаше да купувам suspension производител, а щях да се съсредоточа още повече както каза ти в нови патенти и технологии и примамки за производителите на цели колела, тоест да бетонират нишата си и да се смеят на напъните на SRAM.
Бих разбрал закупуването например на Fox, ако SRAM ги застрашават в drivetrain сегмента, само дето SRAM има бая да сънуват още за такова нещо.
Искам да кажа, ако Шимано просто сключи договор за OEM доставки със Fox (например) и започне да продава пълни окомплектовки, включително вилки Fox, първо ще си спестят парите за Fox и второ познай кой комплект ще избере един производител на качествени MTB велосипеди: дали комбинацията RockShox вилка, плюс SRAM обтегачи, декланшори, венци, вериги и команди, плюс евентуално RaceFace курбели и плочи; или комбинацията пълен комплект Шимано drivetrain плюс Fox вилка. Да не говорим че Шимано са безкрайно по-гъвкави от SRAM в ценовия аспект - могат да направят каквото си искат окомплектоване с оглед да бият SRAM както по качество, така и по цени.
[quote]
Бах маа му – SRAM толкова години един преден дерайльор като хората не могат да сковат, а въпросът за Powerglide-касетите и trigger-ите още се мотае по съдилищата... С неясен изход при това. В същото време Shimano не са спирали да вадят редовно новости (вероятно и да патентоват здраво още поне толкова), а единствената им истинска издънка, за която си спомням, бяха Airlines-компонентите...
[/quote]
Божее декланшор, та те едни trigger-и не могат да изкопират качествено вече няколко години, камо ли да направят нещо хубаво. Те драпат сега със зъби и нокти да изтикат Шимано (смешни напъни за такива пазарни пропорции), но нямат нищо качествено да предложат освен X.0 и X.9 обтегачи. Командите им са лайно, само gripshift-овете им са качествени. Освен това с градските си технологии има да берат бая ядове докато си пренастроят производството за истински издръжливи части за планина.
Вярно че имат да заобикалят патент на Шимано за trigger-ите, но това не ги оправдава. Освен това имат адски лакома стратегия относно high-end командите и обтегачите. Това че все още няма high-end обтегач съвместим с команди на Шимано ми говори за най-обикновена глупост от страна на SRAM. Дето се вика с такива методи се бетонира собствен монопол, но не се разбива чужд - цялата им стратегия до момента (ако съдя по продуктите им и покупките им) ми прилича адски много на Дон Кихот и мелниците.
Иначе исках да кажа точно това, че стига само японците да заебат research-a (не че са луди да го правят), ще бъдат задминати. Но не вярвам. Ако игнорираме Чичо Сам в анализа, аз залагам твърдо за Шимано.
[b]Do, or do not - there's no try...[/b]
Do or do not. There is no try...