Първоаприлски промени, но не на шега! ;)

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Първоаприлски промени, но не на шега! ;)

Мнениеот Admin » Нед Апр 01, 2007 11:53 am

Драги читатели,

Днес (1 април 2007г.) направих малки промени в началната страница на сайта. Без майтап!

Повечето промени са изцяло козметични и организационни, така че нещата да изглеждат малко по-подредени. Ще ви оставя сами да ги разгледате, в общи линии няма кой знае какво за обясняване.

Това, на което ще отделя повече внимание и обяснения е новата секция „Прес-изявления и търговски съобщения”. Тя ще е прикрепена (но с достатъчно самостоятелност) към рубриката „Новини”, като ще има връзки към най-новите материали в нея и от началната страница, под „Най-новото”.

Какво наложи създаването на тази секция? Може причините да ви се сторят глупави или „изсмукани”, но ще „рискувам” и ще обясня. Ако не ви интересува, можете спокойно да го пропуснете...

От стартирането на сайта винаги съм се пазел от неща като скрита реклама, поръчкови статии и материали, които биха могли да създадат впечатление за липса на обективност, защита на нечии търговски интереси и т.н. За мен лично това е основополагащо за успеха на една медия, който едва ли е възможен без читателите й да имат доверие в това, което четат. А дали съм успял не е редно аз да отсъждам. Поради това предпочитам в статиите и новините да се отразяват нещата, за които имам какво да се кажа и/или покажа, за да мога да подпиша статията с името си, без да се притеснявам от каквото и да било.

Същевременно се старая и опитвам да бъда еднакво коректен към рекламодателите си, които на практика осигуряват издръжката на сайта, избирайки да насочат посланията си към неговата аудитория, т.е. да не поставям един рекламодател в по-благоприятно положение от друг въз основа на някакви субективни предпочитания. Което в крайна сметка отново рефлектира и върху обективността на информацията.

Новата секция има за цел да осигури баланс между целите и интересите на сайта (като медия), неговите читатели и неговите настоящи и бъдещи рекламодатели. Не, че досега е нямало баланс (поне се надявам, че е имало), но в „търговската сфера”, свързана с планинското колоездене в България, напоследък настъпиха доста промени и аз съм все по-затруднен. Най-кратко и ясно – в България има все повече търговци, предлагат се все повече марки и продукти и интересът към публикуване на информация за тях на страниците на сайта е все по-силен (от страна на търговците). Това е нормално, но ако аз отговоря на този интерес само чрез новинарски статии, вероятно бих си навлякъл упреци за скрита реклама или поръчково писане. От друга страна съм сигурен, че подобна информация би заинтригувала голяма част от читателите, т.е. те имат интерес тази информация да достигне до тях, но това трябва да стане по начин, незастрашаващ обективността на медията и без информацията да им бъде натрапвана. Типичен пример е информацията за навлизането на нови продукти и марки на пазара – тя е интересна и полезна за читателите, но в много случаи може да създаде впечатление за скрита реклама. Затова досега се ограничавах за подобни новини само до най-големите и известни марки, така ще е и в бъдеще, но за останалите ще има място, където читателите ще могат да четат подобни новини, ако желаят. Същото се отнася и за някои новини, които са интересни, но съдържат и рекламни нюанси – в чужди издания съм срещал много такива информации, оформени като прес-изявления.

Вярвам, че вече схванахте основната идея на новата секция. Основните различия с рубриката „Новини” са в следните насоки:

- инициативата и поднасятането на информацията ще принадлежат на самите търговци, поради което зад нея ще застават те с името и фирмата си, а не аз;

- информацията в тези материали вероятно ще съдържа рекламни нюанси. Казвам нюанси, защото тази секция няма да обслужва директната реклама на търговците. За да бъде публикуван даден материал, те ще трябва да се постараят той да звучи колкото се може по-неутрално и информативно, така че да е полезен на читателите, а не да казва неща от типа „нашият продукт е най-добър, купете него”;

- отделеността на тези материали осигурява ненатрапчивост на информацията в тях и яснота относно това чия е инициативата и целта за публикуването им. Така всеки читател ще може сам да реши дали да прочете тези „статии”, предоставени от търговците, съзнавайки че в тях има и рекламни нюанси;

- секцията ще даде възможност и на търговци, които не рекламират в сайта и нямат намерение да го правят, да публикуват материали, стига да отговарят на изискванията. Това обаче ще става срещу заплащане, за да не поставям рекламодателите си в неравностойно положение спрямо такива „външни” търговци. И пак опираме до обективността, доколкото смятам за некоректно да публикувам „платени статии” за представяне на марки или продукти директно в редовните рубрики на сайта, дори това да бъде посочено изрично.

Доколкото имам впечатления, в много чуждестранни сайтове такива съобщения се публикуват директно в новинарските секции. Не зная дали аз се престаравам, но на този етап предпочитам подобна информация да бъде ясно различима от статиите, които подписвам с името си.

Разбира се, голяма част от пресизявленията на големите производители ще бъдат преработвани от мен и публикувани като новини – те затова са и подготвени. В новата секция обаче различните търговци ще имат възможност просто да представят повече информация, отколкото аз съм готов да публикувам в редовните рубрики.

За мен остава открит въпросът дали да „отварям” нови теми във форума, свързани с материалите в тази секция, както го правя за новините и другите видове статии в сайта. За момента ми е трудно да преценя дали това ще е полезно или по-скоро ще застраши баланса, за който говорех по-горе. Така че и вашето мнение е добре дошло!
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Jabsco » Нед Апр 01, 2007 12:10 pm

В момента три от петте долни банера са линкове към сайтове на веломания.И това ако не е скрита реклама :) Базикам се ама преди беше по-добре с Ride Spot и Велос.Иначе поздравления за промените.
Аватар
Jabsco

Рейтинг: 1925

Мнениеот bruce » Нед Апр 01, 2007 5:33 pm

Хм.. или аз не съм разбрал правилно, или все по-сигурно сайтът върви към набиране на новинарски екип, който да събира интервюта, етц.. :bowdown: :beer:
Аватар
bruce

Рейтинг: 1200

Мнениеот dbd » Вто Апр 03, 2007 7:51 am

:agree: Евала Любо, много коректно и то4но казано. Успех и само напред :) !! Продължавай все така да ни радваш с хубавия и интересен сайт !
dbd

Рейтинг: 1238

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта