Известно е отношението на много от нас към шльокавицата (измисленият начин на изписване на български думи с латински букви). За съжаление в някои случаи тя е неизбежна, но писането във форуми не се отнася към тях. MTB-BG.com е български сайт, което се отнася и за форумите към него. В България официалният език е българският и ние като народ и нация би трябвало да сме горди, че имаме азбука, която е наша и която дори се ползва от други народи. Нейното име е кирилица!
Не си мислете, че го избиваме на патриотарство или дори на обикновен национализъм. Не, нещата имат и много по-простичко измерение и то е удобството. Четенето на постове, написани на шльокавица, е трудно и неудобно. Съществуването на различни подредби и символи още повече усложнява нещата. Отдавна сме написали, дори и в Правилата за общуване във форумите, че писането на кирилица е преди всичко уважение към останалите членове на форума. Освен това, без да искам да обидя никого, то е и белег за поне минимална образованост и културност.
От друга страна, винаги сме били против идеята за пълна забрана на шльокавицата. Това би било твърде крута мярка, а и нека не забравяме, че всеки има право да избира сам изразните средства, които използва.
Затова аз и модераторите, в желанието си да насърчаваме, но не и да налагаме силово използването на кирилицата, избрахме един междинен вариант, който е достатъчно демократичен спрямо любителите на шльокавицата, но се надяваме да е и достатъчно ефективен като средство за увеличаване процента на кирилицата. Става дума за следното:
От 12 декември 2005г. постовете, написани на шльокавица, ще бъдат намалявани до най-малкия размер шрифт! Това се отнася само за някои от форумите, които имат най-голямо значение - За форума и сайта; Веломеханик; Мероприятия; Общ форум; Продукт-консулт и Анкети. В останалите форуми, както и в пазара, постовете на шльокавица няма да бъдат пипани. Освен това, аз и модераторите ще имаме право да правим изключения за отделни постове, за които преценим, че са от голямо значение, макар написани на шльокавица. Но това не значи, че всеки пост на латиница с малко смисъл в него, ще се кипри в пълен размер. Изключенията ще са наистина малко!
Знам, че ще прозвучи нахално, но любителите на шльокавицата могат да ни улеснят, като намаляват сами размера на шрифта в постовете си. Не за друго, ами така ще имам повече време да пиша статии, все пак

Както казах, тази мярка ще влезе в сила от понеделник, 12 декември. Дотогава тя ще бъде включена и в Правилата за общуване. Чувствайте се свободни да правите коментари тук.