Напоследък се появиха критики относно малкото пространство, което остава в рамката на сайта за съдържанието. Тези критики са свързани и с използването на frames при направата му. Сещате се за какво става дума...

За "виновник" мнозина посочиха долната рамка, съдържаща рекламните банери, но може би преди просто не са забелязали, че тя си стоеше празна, но я имаше, т.е. тези банери само "осветиха" проблема.
Истинският проблем е сложна комбинация от няколко елемента:
- поради ограничените ми познания в областта на на уеб-дизайна варианта с frames ми бе най-достъпен и лесно усвоим преди време и все още е така. В бъдеще е възможно да се премине към друга структура, но със сигурност няма да е тази година и в никой случай не мога да обещая че това ще стане (виж другите елементи на "проблема").
- Най-много място в общата картинка заема горната рамка на сайта, където е логото, навигацията и картинката със следата, която се променя всеки месец. В същото време тази горна рамка е едно от нещата в сегашния дизайн, които ми харесват най-много, т.е. държа на нея, както и на цялостния дизайн.
- Няма как да махна долната лента с банерите, поне не през тази година, тъй като уговорката с рекламодателите си е уговорка и не мога да се отмятам от нея.
- Вариантът статиите да се отварят в нов прозорец без рамката също не ми допада - както знаете това беше така, но неслучайно исках да го променя, защото рамката и цялостния дизайн бяха направени именно с идеята да "приберат" съдържанието в себе си. На мен лично статия, отворена извън рамката, ми изглежда малко недовършена, затова предпочитам да се отварят в рамката.
- Всъщност основната причина да съществува "проблем" е в това, че се опитвам (не знам даколко успешно) да разчупя подредбата и дизайна на някои статии, да ги направя не просто текст и снимки на едно място (както е по повечето други новинарски сайтове, където форматирането се простира обикновено до някакво подравняване и толкоз), а да използвам колажи, по-големи снимки, снимков фон и т.н., и т.н. Може би това прави статиите по-хубави, може би не, това ми е трудно да преценя. Но определено това води до наличието на проблем с рамката, тъй като големите снимки например не се виждат изцяло. Дето се казва, ако нямаше специален дизайн на някои статии, нямаше да има и проблем. Само че аз си внушавам, че вероятно и на други хора им харесва специалния дизайн.
Както виждате, тези няколко елемента си противодействат и правят много трудно решаването на "проблема". Премисляйки какво бих могъл да направя, така че да засегна в минимална степен всеки от елементите и все пак да подобря нещата, реших да направя втора, алтернативна рамка на сайта. В нея липсва картинката на горната рамка, а навигацията и логото са изнесени най-горе, в кафявата лента. По този начин се освобождава значително по-голямо пространство за съдържанието в средата и мисля, че разглеждането на статиите със специален дизайн значително ще се улесни и само най-големите снимки няма да могат да се виждат изцяло (говоря за раделителна способност 1024х768). Връзките от форума към статии в сайта също ще бъдат отваряни в тази алтернативна рамка. Тя ще може да бъде извикана на мястото на другата чрез бутон в дясната част на навигацията, до връзката към "Пазар". Бутонът изглежда така:

При натискането му (независимо каква страница от сайта сте отворили) сайтът ще се зареди с началната си страница в алтернативната рамка, при което би трябвало да ви стане доста по-широко пред очите

Знам, че в момента бутонът е направен малко дървено като дизайн, но не исках да бавя повече нещата. В бъдеще ще си поиграя малко повече с него.
Знам също така, че за някои хора тази промяна съвсем няма да е достатъчна, но за момента това е възможното. Можете веднага да проверите как работи като прочетете репортажа за първи кръг от Купа България в новата рамка. Мисля, че всички снмки би трябвало да се виждат значително по-добре.