За промените в МТБ-БГ – декември 2006г.

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

За промените в МТБ-БГ – декември 2006г.

Мнениеот Admin » Чет Дек 14, 2006 6:38 pm

Както сигурно сте разбрали от ТАЗИ ТЕМА, промените в МТБ-БГ, обявени преди време, вече са факт! В настоящата тема ще ви кажа накратко какво се промени, какво се запази от стария форум и какво не, какво може засега новият форум и какво остава за довършване в бъдеще време. Имайте предвид, че най-вероятно ще добавям информацията в първия пост на тази тема, т.е. преглеждайте го от време на време. Разбира се, ще давам и конкретни отговори. От вас пък се очаква тук да докладвате за конкретни проблеми, ако се натъкнете на такива. Моля, оставете коментарите за това дали промяната ви харесва или не, за другата тема.

И така, да започваме по ред...

Повечето информация от форума е напълно запазена. Това включва потребителите, паролите им, темите, постовете, коректния външен вид на постовете (т.е. кода за форматиране) и дори личните съобщения!
Възникна малък проблем с подреждането на темите в отделните форуми, т.е. в момента те не са подредени коректно по датата на последния пост, а са леко разбъркани. Преценихме, че подобен проблем не си струва времето и усилията, още повече, че той засяга само досегашните теми, голяма част от които подлежат на изтриване или архивиране. С други думи, темите лека полека ще си дойдат на мястото и ще се подредят, особено когато бъде възстановено активното писане във форума. Това е и чудесен повод да се запознаете с търсачката на форума, когато ви потрябва някоя тема.

При конвертирането нямаше как да бъдат запазени анкетите. Някои от тях ще бъдат пуснати отново след известен период от време. Останалите ще бъдат достъпни за разглеждане в стария форум на адрес: http://old.mtb-bg.com/forum/ , но в заключено състояние. Когато имам време ще добавя и връзки в празните анкети на сегашния форум, които да водят към съответстващите им анкети в стария форум.

Като споменах за стария форум, имайте предвид, че след броени дни по-голяматага част от него ще бъде изтрита. Няма смисъл да търсите теми и постове там, тъй като ги има и в сегашния форум – както казах, те се запазиха.

Не се запазиха аватарите и картинките в албумите на потребителите. За последните можете да отидете в стария форум и да си ги изтеглите оттам, но в сегашния форум няма албуми, т.е. ще трябва да ги качите на някой специализиран сайт за съхранение на снимки и да давате линк към съответния URL адрес, осигурен от него. Базовата версия на новия форум няма и прикачени файлове. За сметка на това обаче можете да качите аватара си директно от своя компютър. Разбира се, на разположение са и другите варианти – избор от галерията с аватари на форума или връзка към URL адрес, където е качена снимката. Във всички случаи ограниченията за размер на аватара остават в сила, като при качване от вашия компютър към форума размерът се проверява автоматично. За другите два варианта ще следят модераторите.

Размерът на подписа е ограничен до 300 символа. Въпреки това остават в сила ограниченията, записани в Правилата на форума и ще продължаваме да следим за тях.

Системата за лични съобщения (ЛС) на пръв поглед е доста по-добра от предишната. Можете да настроите известяване на e-mail или с нов прозорец. Има ограничения в броя съобщения в различните папки на кутията ви. Моля, изтривайте старите си съобщения, в противен случай може да препълните кутията си и да блокирате достъпа си до тази функция. Възнамерявам да използвам много активно личните съобщения при уведомяване на потребителите за изтрити техни теми и постове.

В новият форум има различни случаи, в които потребителят може да получава известяване чрез e-mail. Например за нови съобщения, или при абониране за някоя тема. За момента обаче функцията за изпращане на e-mail все още не работи идеално и е твърде вероятно да получите писма с „маймунки”. Ако това стане, опитайте се да ги отворите с енкодинг UTF-8. Ако не става, пийте една студена вода, защото отстраняването на тези проблеми може да отнеме по-дълго време. Във всички случаи съветвам повечето потребители да не активират абонаменти за теми, освен ако не смятат наистина да използват тази полезна функция. При предишния форум мейл-сървърът се пълнеше с гигабайти върнати писма от потребители, които са посочили неточен e-mail адрес. При установяване на такива случаи абонаментът на такива потребители ще бъде прекратяван, а при повторен случай може да блокираме и достъпа на потребителя до форума. Накратко, ползвайте само това, което наистина ви върши работа.

Знам, че дизайнът на форума в момента е простичък и до болка познат на много от вас. В бъдеще ще търсим начини да предложим повече стилове, а всеки потребител ще може да избира кой от тях да използва. Не мога да се ангажирам обаче кога ще стане това. Засега с логото търсех връзка с външния вид на нефорумната част от сайта. Цветовете не съм ги променял.

Всеки потребител може да си избере езика, на който да му излизат командите и бутоните, т.е. може и изцяло на български. Изборът става от профила.

Кодът за форматиране на съобщения не е много по-различен от предишния, но има и достатъчно разлики. Моля, погледнете го по-подробно тук: http://www.phpbb.com/phpBB/faq.php?mode=bbcode Обърнете внимание и на кодовете за емотиконите, които не са като в предишния форум, макар че картинките се запазват.

Регистрацията във форума вече изисква и въвеждане на съответните цифри и букви. Ако това не спре ботовете, ще има и допълнителни усложнения.

Предстои добавянето на банера във форума.

Анкетите в сайта също не работят и ще бъдат възстановени след време, тъй като не са с най-голям приоритет за момента.

Връзките от форума към теми във форума са запазени и работят, с много редки изключения. Връзките от сайта към теми във форума ще бъдат поправени с течение на времето.

Ще използвам промените във фоума, за да предупредя, че възнамерявам да се опитам да прилагам Правилата по-строго. От една страна, разменянето на обиди, заяждания и караници ще бъде отстранявано чрез изтриване на всички проблемни постове без предупреждение или уведомяване на ЛС. От друга страна, подобни мерки ще бъдат взимани и срещу повечето постове, съставляващи офтопик (записи извън темата). Когато си струва, такива постове ще бъдат отделяни в нова тема в съответния раздел. В повечето случаи обаче ще заминават директно в коша за боклук, без предупреждение. По преценка на модераторите авторите на офтопика могат да бъдат уведомени члез ЛС за това, което се е случило с постовете им.
Възможно е да направя и промени в правилата на форума за някои по-особени случаи, но за тях ми трябва време да помисля. Режимът кирилица/латиница се запазва в досегашния си вид – постовете на шльокавица ще бъдат оцветявани в светложълто и намалявани като размер.

В правилата на пазара със сигурност ще има много сериозни промени и бързи мерки за стягане на редиците. Надявам се да съм готов с промените там в най-скоро време, може би още утре. Най-важната промяна (за създаване на модел, по който да бъдат изготвяни обявите) вече е обсъждана, така че новите правила ще влязат в сила веднага след обявяването им и ще започнат да бъдат прилагани. На практика ще бъдат въведени строги ограничения за това какво и как да бъде писано в пазара и всякакви излишни постове ще бъдат премахвани без предупреждение и без уведомяване. Освен това обявите, написани на шльокавица, ще бъдат пожълтявани и намалявани като шрифт. Т.е. пишете на кирилица, ако искате обавата ви да изглежда читаво!

Досещате се, че не мога да съм изчерпателен, затова е и настоящата тема. Ако виждате нещо нередно или дори нещо ценно сред новите функции, което съм пропуснал да споделя, пишете тук. По-общо за промените можете да се изказвате в другата тема.
Последна промяна Admin на Вто Юли 17, 2007 1:51 pm, променена общо 2 пъти
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Admin » Чет Дек 14, 2006 7:25 pm

Внимание! Открихме доста неприятен навик на новия форум.
Ако потребителят промени някои от данните си в профила (най-вероятно e-mail адреса) профилът му бива деактвиран, докато промяната не бъде одобрена. Проблемът е, че не мога да установя къде се получава съобщението, че се изисква одобрение. За ваше добро е да не променяте нищо в профилите си докато не установим защо се получава така. Ако някой вече е направил подобна промяна и е бил деактивиран, моля да ми прати e-mail на адрес [email protected] или [email protected] , а най-добре и на двата адреса едновременно, за да не бъде блокирано от спам-филтрите, ако е само на единия.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Admin » Чет Дек 14, 2006 11:38 pm

За радост "неприятния навик" намери своето обяснение и не е никак лош ;)
Става дума за следното: когато някой потребител въведе нов e-mail в профила си, този профил автоматично бива деактивиран. За да бъде възстановена активността, потребителят трябва да изчака получаванета на активиращ e-mail на посочения от него нов адрес и да го използва по предназначение. Това е цялата работа. С други думи, избягва се посочването на фалшиви адреси, което е добре. :)
Аватар
Admin

Мнениеот 4getcredo » Чет Дек 14, 2006 11:50 pm

Ми и аз да дам акъл малко :baby: ! ;) Възможно ли е функцията за активните теми да прави разлика между Форума и Пазара, т.е. да сортира активните теми в двата форума поотделно.

Темите в Пазара се актуализрат често и са много... самият аз рядко ги следя и интересуващите ме теми от Форума се губят сред тях. :beer:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bluskanie » Пет Дек 15, 2006 12:28 am

Определено ми харесва това, за което стана дума и в една стара тема, за подредбата на броя страници на една тема. 1,2,3...1014,1015,1016 изглежда доста по-зивилизовано :)

Също при reply topic прозореца има много хубаво обяснение за таговете. Само поставяте курсора върху IMG например и ви казва как точно да въведете снимка. Аз лично имах проблем в стария форум, докато овладея тези неща.

Някой може ли да ми каже какво влияние оказват тези настройки?

HTML is OFF
BBCode is ON

Все пак има ли начин подписите да се изписват най-долу в рамката на постинга?

Бе као цяло си е екстра, ще се свикне много бързо. 90% от форумите са такива, което не ми допада много, но явно има защо да са такива... :beer: [/img]
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bluskanie » Пет Дек 15, 2006 12:38 am

bluskanie написа:Някой може ли да ми каже какво влияние оказват тези настройки?

HTML is OFF
BBCode is ON

Разбрах, то линкче си е дадено, ма кой да гледа... :I
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Windstream » Пет Дек 15, 2006 9:12 am

Не знам дали проблема е в моя телевизор, обаче ако подредбата на темите във форумите следва някаква логика то тази логика много лошо ми се губи - отварям примерно общия форум, и там най-отгоре са темите с най-новите постове, после има една камара стари теми с година и одгоре давност, и после чак в дъното на страницата пак нови (или поне скорошни) теми. Защо темите не ми се подреждат по дата на последния пост в тях, както беше в стария форум?
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот bluskanie » Пет Дек 15, 2006 9:59 am

Windstream написа:Не знам дали проблема е в моя телевизор...

И в нашия е...

"Възникна малък проблем с подреждането на темите в отделните форуми, т.е. в момента те не са подредени коректно по датата на последния пост, а са леко разбъркани. Преценихме, че подобен проблем не си струва времето и усилията, още повече, че той засяга само досегашните теми, голяма част от които подлежат на изтриване или архивиране. С други думи, темите лека полека ще си дойдат на мястото и ще се подредят, особено когато бъде възстановено активното писане във форума. Това е и чудесен повод да се запознаете с търсачката на форума, когато ви потрябва някоя тема. "
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот marshall__ » Пет Дек 15, 2006 6:07 pm

Още нещо което забелязах и ми е интересно дали няма начин да се "оправи":
В стария "ху ис онлайн/онлайн иузърс" при всеки рефреш ти рефрешваше и статс-а кой кво прави. Тук колкото и да рефрешвам (поне на този етап от наблюденията ми), трябва да изчакам въпросните 5 минути (които пише долу), за да обнови инфо-то.. Също така, като някой реплайва някъде изписва само "Posting a message", а не в коя тема го прави, както беше преди.
Другото не е толкова от значение, но преди изписваше и тези които са "Anonymous" кво гледат и кво правят, а сега просто пише, че има такива - "There are 11 Registered users and 2 Hidden users online" - без възможност за "мониторинг"..
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот nikitzo » Пет Дек 15, 2006 6:15 pm

Нещото, което на мен не ми харесва е, че няма възможност за "рефрешване" на активните теми през 2,5,10 и т.н. минути :bawling:

И второто, че ми изчезна БАГЕРЧЕТО
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Мнениеот did » Пет Дек 15, 2006 6:34 pm

nikitzo написа:И второто, че ми изчезна БАГЕРЧЕТО

Багерчето ти си стои в стария форум. Вземи си го оттам и си го пренеси тука.
Аватар
did

Мнениеот Admin » Пет Дек 15, 2006 6:37 pm

Е защо не си го възстановиш багерчето? Отиваш в стария форум (old.mtb-bg.com/forum/), отваряш някоя тема, дето си писал, запазваш си аватара на харда и след това го качваш тук в профила си (има качване на аватари от вашия компютър).
Аватар
Admin

Мнениеот Alpina » Пет Дек 15, 2006 6:37 pm

Аз не мога да намеря бутона за редакция на мнението ми :confused: , както и да подсетя че сега му е времето, ако пак ще се въвежда забраната за едитване 60 мин след пускането на поста.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот nikitzo » Пет Дек 15, 2006 6:37 pm

did написа:

Би ли ми казал как?

Благодаря предварително!
Аватар
nikitzo

Мнениеот did » Пет Дек 15, 2006 6:39 pm

Alpina написа:Аз не мога да намеря бутона за редакция на мнението ми

мръсници!
да откраднат на Alpina бутона за редакция!!! Как не ги е срам???
Аватар
did

Мнениеот did » Пет Дек 15, 2006 6:41 pm

nikitzo написа:
did написа:

Би ли ми казал как?

Благодаря предварително!

Ако беше някакъв - а ти кажа, ама как се пренася багер - не знам! Добре че Admin знае и днес е склонен много да обяснява без да препраща към ЧЗВ ;)
Аватар
did

Мнениеот did » Пет Дек 15, 2006 6:42 pm

ааа, къде е едита???

Имах предвид "Ако беше някакъв фотоапарат - дати кажа, ама ..."
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Пет Дек 15, 2006 6:44 pm

Е, то голямо обяснение ще падне :) Просто иди в стария форум, намери си аватара, сейвни си го на харда, след това от профила си в този форум избери аватара от харда и си готов.

хаха, доживех да дам и аз PC съвет :rofl:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Пет Дек 15, 2006 6:45 pm

bluskanie написа:хаха, доживех да дам и аз PC съвет :rofl:

Виж какво е писал по-горе Админ на nikitzo ;)
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Пет Дек 15, 2006 6:46 pm

did написа:ааа, къде е едита???

Имах предвид "Ако беше някакъв фотоапарат - дати кажа, ама ..."

Ебаваш се ама аз много често след пускане на поста си виждам грешки или пропуски и почти винаги го използвам :beer:
Така де, винаги забравям да дам първо "Преглед"
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот bluskanie » Пет Дек 15, 2006 6:48 pm

did написа:
bluskanie написа:хаха, доживех да дам и аз PC съвет :rofl:

Виж какво е писал по-горе Админ на nikitzo ;)

Ееее тюх, значи т'ва не се брои за съвет, така ли? Пффф тря още година две да се минат... :buck:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот did » Пет Дек 15, 2006 6:57 pm

Alpina написа:Ебаваш се ама аз много често след пускане на поста си виждам грешки или пропуски и почти винаги го използвам :beer:
Така де, винаги забравям да дам първо "Преглед"

Въобще не се ебавам.

Направих грешка, от която написаното изглеждаше тъпо и не можах да я оправя, та трябваше допълнително да пиша и да се обяснявам.

Определено невъзможността за едит ще повиши процента на постовете с грешки значително, но това е временно положение, сигурен съм.
Аватар
did

Мнениеот bluskanie » Пет Дек 15, 2006 7:03 pm

did написа:
Определено невъзможността за едит ще повиши процента на постовете с грешки значително...

Но това ще увеличи вниманието, което на мен ми харесва :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Alpina » Пет Дек 15, 2006 7:07 pm

@did емотката с бирата подсказваше, че не съм го приел сериозно като ебавка... както и да е сещаш се...
Иначе сега се сетих, че и "Х"-а на последното мение (ако си му автор) също го няма...
Не се съмнявам че ще се оправи, а преди малко забелязах, че и в другата темата е обърнато внимание за едит-а
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот nikitzo » Пет Дек 15, 2006 7:16 pm

Анджак - ми така кажете, че имало и такова животно - http://old.mtb-bg.com/forum

Бири, бири, бири :beer: :beer: :beer: :beer:
Аватар
nikitzo

Мнениеот Admin » Съб Дек 16, 2006 9:40 am

През нощта някой добър форумен дух (:beer:) е свършил чудесна работа и активните теми вече излизат по реда на форумите, т.е. първо темите във форума и след това тези в пазара, с което е възстановена прегледността на тази функция, както беше в стария форум. Не забравяйте обаче, че с новия имате едно ценно допълнение - освен на последния пост, можете да отидете и на първия непрочетен от вас пост от темата.
Възстановена е и възможостта за редактиране на постовете до изтичане на 60 минути от публикуването им. Тук обаче има някои допълнителни проблеми, така че за редактирането решението все още не е окончателно.
Аватар
Admin

Мнениеот Sp0nG » Съб Дек 16, 2006 11:26 am

Браво!!! Дет се вика никога не казвай никога, няма начин да няма начин! Всичко ще си дойде на мястото в скоро време :beer:
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Мнениеот marshall__ » Съб Дек 16, 2006 11:33 pm

Още едно бъгче - ограниченията на размера не вAжат при зареждане на аватар през url.. :D
Аватар
marshall__

Рейтинг: 1995

Мнениеот Alpina » Нед Дек 17, 2006 12:02 am

Все още няма опцията да си изтриеш мнението, ако е последно в дадена тема...

... и че @vid и всичките гадни буби май нямат намерението да се спрат.

Всъщност не съм поглеждал дали е направено нещо по регистрацията, но май беше споменато за това че вече има въвеждане и на код.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Admin » Нед Дек 17, 2006 3:04 pm

При регистрацията има код, има и активиране чрез е-mail даже, но явно това няма да ги спре, така че ще има други средства срещу тях в бъдеще.
Наистина автоматичното ограничение за размера на аватарите е само при качване от компютър към форума, но това не значи, че тези, дето са с външен аватар не трябва да го спазват ;)

Мнозина от вас вече са разбрали, че има проблеми и с писмата, изпращани от форума. По-малкият проблем е, че те изискват да настроите браузъра си на енкодинт UTF-8, за да ги прочетете. По-големият е, че пощи като mail.bg и abv.bg за момента не винаги ги приемат. Това създава проблеми при регистрацията или при промяна на e-mail адреса. За момента е желателно когато се регистрирате, да посочите истински e-mail, но не в mail.bg или abv.bg. Разбира се, ще се търси решение на проблема.
Аватар
Admin

Следваща

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта