11 месеца "Рейтинг" - Време ли е за промяна?

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Мнениеот Sky_Knight » Сря Мар 25, 2009 2:36 pm

@PtD Я, у десно бе! Че щи направя ено котагеши и шси държиш патката с левата ръка. Ауу, че съм неграмотен и невъзпитан.

@bikerider Аз ли? Амм... забавлявам се само? Нещо против? И помагам, когато на когото мога. И се изживявам като простак. Много ми е кеф - честно!!! Дали това не ме прави обаче истински простак? Хмм, я, пофилософствайте по този въпрос...

@Admin Не се Фкарвай в нек'ви филми, братле....

Взели сте се твъде сериозно момчета. Спрете се преди да е станало твърде късно. Грозно е така. Знам, че много хлапета било то некултурни, неграмотни и прочие, влизат във форума, спамят. Да, има и много други "дразнещи потребители. Обаче точно това прави обществото истинско. did по-горе беше писал за целта на рейтинговата система и ролята на форума като цяло. Имам чувството, че всички сте много далеч от това, което той описва. Аз просто искам да се престане с проклетия рейтинг, особено по схемата, която работи той. Искам само форума да си е нормално място за комуникация, обменяне на някакъв опит, споделяне и прочие тривиални обществени дейности. Да мога да изразя мнение без да бъда третиран като някоя нисша твар. Или поне през повечето време. Да знам, че ако попитам нещо, винаги ще ми бъде отговорено културно, с разбиране и търпение. И да се науча и аз някой ден да отговарям и помагам на другите, така както на мен ми е било помагано. За съжаление това не се случва сега. Или ако се случва то е рядко...
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот Prey » Сря Мар 25, 2009 2:40 pm

Напълно съм съгласен с админа за обществото, но мисля че тук във форума то е разделено на групички и малко хора са с истински рейтинг.
:stupid:
Аватар
Prey

Рейтинг: 1812

Мнениеот kotka12 » Сря Мар 25, 2009 3:03 pm

Sky_Knight написа: Блъскайки минуси се изразява обществен протест от неработещата система,

интересен начин на протест
значи аз ако съм недоволен от ниската си заплата
да троша прозорци на нечия къща????

@Prey
дефинирай понятието "истински рейтинг"???
ме се заяждам
истински според кого??
според групичката "приятели"или според ТВОЕТО мнение??
за да е висок рейтингът на някой
значи има достатъчно хора, които да го вдигат

цитат:
Doug The Head: Don`t hang in front of my shop
The young jew: This is a free country
Doug The Head:But it`s not a free shop. So get the hell ot of here
Последна промяна kotka12 на Сря Мар 25, 2009 3:07 pm, променена общо 1 път
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Quiz » Сря Мар 25, 2009 3:05 pm

Добре де...
@протестиращите,
щом смятате, че не трябва да се гледа рейтинга и той не отразява реално заслуги, умения или наличие на сиво вещество, там където му е мястото, защо просто не се абстрахирате от него и да си се държите толкова културно и възпитано, колкото твърдите, че го правите и съответно изисквате към вас самите? :dunno:

В такъв случай, не би трябвало да имате проблем да помагате или получавате помощ в подходящите раздели, ако това ви е притеснението.
Последна промяна Quiz на Сря Мар 25, 2009 3:07 pm, променена общо 1 път
Аватар
Quiz

Рейтинг: 2000

Мнениеот Sky_Knight » Сря Мар 25, 2009 3:06 pm

:D Не се бях замислил, че ще приемете толкова буквално нещата, но не е коректно сравнение. Даването на минус е право, което не нарушава ничии права. Дали то обективно или субективно също не подлежи на санкциониране. И това право ти е регламентирано от системата. Докато трошенето на прозорци на чужда собственост ми се струва леко криминално ;)
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот PtD » Сря Мар 25, 2009 3:06 pm

Sky_Knight написа:@PtD Я, у десно бе! Че щи направя ено котагеши и шси държиш патката с левата ръка. Ауу, че съм неграмотен и невъзпитан.

Ела бе, ела :popcorn: И две коти-намкво си ми направи... :popcorn:

И се изживявам като простак. Много ми е кеф - честно!!! Дали това не ме прави обаче истински простак? Хмм, я, пофилософствайте по този въпрос...

Нямам никакво намерение да ти правя разбор на нежната душица. Щом се държиш като простак, ще те трие гумичката. Прави си сметката. Не съм видял някакви кой знае какви ползи от теб в този форум, така че загубата ти като негов член няма да ми промени наклона на ....

Взели сте се твъде сериозно момчета. ..... Аз просто искам да се престане с проклетия рейтинг, особено по схемата, която работи той.

Еми дай барем некоя кинта... иначе само с "искам" няма да постигнеш много!

Искам само форума да си е нормално място за комуникация, обменяне на някакъв опит, споделяне и прочие тривиални обществени дейности.

И това смяташ да постигнеш, като се държиш като простак? :popcorn:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот kotka12 » Сря Мар 25, 2009 3:10 pm

Sky_Knight написа:трошенето на прозорци на чужда собственост ми се струва леко криминално

никак даже
просто е начин на протест на неразбраната ми душа :D
който иска промени
да даде предложение КАК да станат
не като министърът на здравеопазването, който каза, че начинът да се преборим с корупцията бил да станат лекарските заплати по 5000 лева
БРАВо на умната му мустаката мусура
а КАК да стане???

Аватар
kotka12

Мнениеот Sky_Knight » Сря Мар 25, 2009 3:14 pm

PtD написа:Не съм видял някакви кой знае какви ползи от теб в този форум

:bowdown: O, Благодаря ти! Благодаря ти че ме оцени! Благодаря ти, че си толкова могъщ и всесилен. О, трябва да бъда наказан! Но моля те, не с гуматаааааааа......

:rofl:

@kotka12 Глупости говориш сега. Не ти отива. Прочети пак какво съм написал. Edit: Прощавай, поради липсата на точки и запетайки на второ четене разбрах, че ми задаваш въпрос. Аз дадох моето предложение. Не тук и не му е мястото тук. Пуснах го пощенската кутия, ако някой го вземе под внимание ще се радвам. Ако дори само го прочетат пак ще се радвам.
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот kotka12 » Сря Мар 25, 2009 3:22 pm

прочетох го внимателно
интересно е
че постоянно споменаваш СИСТЕМАТА
единственото, което не казваш е
че никой не задължава никого да участва в СИСТЕМАТА
участието е напълно доброволно
и всеки е прочел правилата преди да се регистрира тук
оттук нататък всякакъв коментар за бунтове срещу СИСТЕМАТА
става безмислен
давам пример
аз не се оплаквам от цените на такситата
моят начин на протест е да не ги ползвам
ако не ми харесва форума
не виждам какво би ме задържало в него
:dunno:

едит: ако не си забелязал избягвам препинателни знаци /вместо тях ползвам ENTER/
и главни букви в началото на изреченията
Последна промяна kotka12 на Сря Мар 25, 2009 3:24 pm, променена общо 1 път

Аватар
kotka12

Мнениеот PtD » Сря Мар 25, 2009 3:22 pm

Sky_Knight написа: :bowdown: O, Благодаря ти! Благодаря ти че ме оцени! Благодаря ти, че си толкова могъщ и всесилен. О, трябва да бъда наказан! Но моля те, не с гуматаааааааа......

Добре си си избрал аватарчето, бравос :agree:
Аватар
PtD

Мнениеот 4getcredo » Сря Мар 25, 2009 3:24 pm

Quiz написа:Добре де...
@протестиращите,
щом смятате, че не трябва да се гледа рейтинга и той не отразява реално заслуги, умения или наличие на сиво вещество, там където му е мястото, защо просто не се абстрахирате от него и да си се държите толкова културно и възпитано, колкото твърдите, че го правите и съответно изисквате към вас самите? :dunno:

В такъв случай, не би трябвало да имате проблем да помагате или получавате помощ в подходящите раздели, ако това ви е притеснението.

:agree:
@протестиращите,
мисля, че на този въпрос заслужава да се отговори!!
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bikerider » Сря Мар 25, 2009 3:25 pm

Sky_Knight написа:Взели сте се твъде сериозно момчета. Спрете се преди да е станало твърде късно.

Съжалявам, но ако някой е загубил връзка с реалността, това си ти. Аз ли си пиша рейтинга? Ти ли си пишеш рейтинга? Или околните около теб. Преди да мрънкаш ПЪЛНИ глупости може би не е зле да погледнеш към себе си и да се попиташ от какво точно си недоволен.

Sky_Knight написа:Грозно е така.

Кое точно е грозно? Не разбирам. Всеки случай бълването на общи тъпотии без подкрепа с каквито и да е аргументи не е нищо повече от мрънкане по инерция, щото ни е кеф да мрънкаме. Пак питам - можеш ли да предложиш нещо по-добро. Предложи де. Айде да те видим.

И не мога да разбера откъде накъде ще даваш наклон на х*я на Admin в НЕГОВИЯ форум. Къв си ти? Обясни ми какъв си да раздаваш правосъдие в чужда мера? Аз ли се изживявам като висша инстанция? Или си ти? Мм?

Sky_Knight написа:Обаче точно това прави обществото истинско. did по-горе беше писал за целта на рейтинговата система и ролята на форума като цяло.

Не си ти този, който ще дефинира какво прави едно общество истинско. Бунтарските ти напъни не ти помагат ни най-малко. Само обществото може да определи какво е нормално общество, но явно теб те гонят някакви дълбоки социопатични склонности, за да не можеш да го осъзнаеш.

Sky_Knight написа:Имам чувството, че всички сте много далеч от това, което той описва.

Освен да караш на чувства, онова сивото използваш ли го? Можеш ли да се аргументираш ясно, точно и прецизно какво е това, което чувстваш? Или за теб единствено е важно да си викаш от камбанарийката?

Sky_Knight написа:Аз просто искам да се престане с проклетия рейтинг, особено по схемата, която работи той.

Ми хубаво. И кво? Всички дружно да се юрнем да ти угодим, така ли, принце?

Sky_Knight написа:Искам само форума да си е нормално място за комуникация, обменяне на някакъв опит, споделяне и прочие тривиални обществени дейности.

Моля, обясни ми кое точно ти пречи да използваш форума като нормално място за комуникация, обменяне на някакъв опит, споделяне и прочие тривиални обществени дейности? Форума ли ти пречи? Или рейтинга? Или просто самовлюбената ти натура отказва да приеме различни гледни точки от твоята? На крива ракета космоса й виновен.

Sky_Knight написа:Да мога да изразя мнение без да бъда третиран като някоя нисша твар. Или поне през повечето време. Да знам, че ако попитам нещо, винаги ще ми бъде отговорено културно, с разбиране и търпение. И да се науча и аз някой ден да отговарям и помагам на другите, така както на мен ми е било помагано.

Чудесно. Виждаш ли, че знаеш и сам. Нещо пречи ли ти да постъпваш както знаеш, че можеш? Дали е рейтинга? Или е собствения ти control-freak маниер да се дразниш от света, когато не ти харесва??

Sky_Knight написа:За съжаление това не се случва сега. Или ако се случва то е рядко...

За което има съвсем конкретни и специфични причини. Но ти си далеч от тях и трудно би ги осъзнал. Всеки случай точно по начина, по който подхождаш доста трудно ще стигнеш до простичкия факт, че как се комуникира и каква комуникация се осъществява зависи единствено от комуникиращите.

Не съм те виждал да пишеш от доста много време. И въпреки това имаш наглостта да критикуваш този или онзи, че се осмеляват да пишат във форум, с чиято организация ти не си съгласен. Дали проблема е във форума? Дали е в пишещите? А?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Сря Мар 25, 2009 3:25 pm

@PtD: аз па не се сдържах... ебати нахалитета! И сметка държи на всичкото отгоре!

@Quiz: :agree::agree::agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот Sky_Knight » Сря Мар 25, 2009 3:53 pm

@Quiz, 4getcredo: :agree: Няма какво да добавя повече. Прави сте.

@kotka12 Не, аз съвсем сериозно казах това за препинателните знаци. Не се бъзиках или нещо, просто наистина в първия момент ми се изплъзна. За системата - прав си.

@PtD Чел ли си го комикса? :D

@bikerider Ти си ми идол. Сериозно. :) Как може с цялата си същност да се връзваш на такива неща, сериозно питам? Както и да е. Определено си прав и ти. Мир?

А моето предложение го споделих на Admin. И то е само положително гласуване. Модераторите и по-дългогодишните, доказали се потребители получават огромен актив от точки и раздават на всеки, на когото преценят. След това всеки може да дава от своите точки на някой друг. Никой не може да отнема. И имаме постоянен актив от точки, които циркулират във форума. При необходимост (увеличаване на активните потребители напр.) се добавят допълнителни точки към актива на първоизточниците (модератори и т.н.) и те допълнително раздават. Всяко оценяване е защото смятаме, че този човек е бил полезен с нещо. Може да се добави и опция за кратък текст към оценката, но изобщо не е задължително. Аз лично предпочитам този метод, вместо "дърпането на уши". Естествено и сега се дават положителни гласове и то много, но съществуват и отрицателните. Когато някой бъде оценен отрицателно, особено от по-малките, той недоволства. А когато не те оценяват никак, ти се стремиш да получиш положителен глас, а не да мрънкаш, че са ти "наблъскали минус".

Какво мислите за тази идея?
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот PtD » Сря Мар 25, 2009 3:53 pm

@Sky_Knight, абе имам спомен, че някой от модераторите (не помня точно кой), за да покаже, че рейтингът няма толкова голямо значение, почна на чисто с 1200. Доколкото знам, все още е жив и здрав. Значи сигурно не е толкова фатално как се движи нечий рейтинг, а? :idea:
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Сря Мар 25, 2009 3:56 pm

kotka12 написа:давам пример
аз не се оплаквам от цените на такситата
моят начин на протест е да не ги ползвам
ако не ми харесва форума
не виждам какво би ме задържало в него
:dunno:

:agree: :agree: :agree:

Или иначе казано - "на който не му понася, да се изнася"
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Сря Мар 25, 2009 4:00 pm

Sky_Knight написа:А моето предложение го споделих на Admin. И то е само положително гласуване.
.....
Какво мислите за тази идея?

А, най-после нещо конструктивно.

Ето какво мисля: В такъв случай новите потребители ще трябва да започнат с ограниченията да не могат да пишат в една камара форуми, което ми се вижда неприемливо. Ако пък рейтингът няма връзка с ограничения за писане във форуми, то той няма никакъв практически смисъл.

Отрицателният вот има смисъл на отрицателна обратна връзка, която е жизненоважна за поддържането на самобалансираща се система ;)
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Мар 25, 2009 4:01 pm

@Sky_Knight: ооо, ти си мислиш, че те взимам насериозно ли? :)
Знаеш ли колко хубаво се разтоварвам след тежък работен ден с такива глупости? :)

Сега сериозно - една монотонно растяща функция ограничена отгоре винаги достига до тоя максимум. И тогава какво правим? Ресет и отначало ли? Нещо не ми се връзва.

Edit: плюс това ти залагаш на изначална сегрегация и добрата воля на хората с рейтинг да се разделят с него по собствено желание. Няма по-лесен път към израждането на такова "общество". Ще се учудиш една такава постановка колко по-бързо ще се изроди от сегашната система.
Последна промяна bikerider на Сря Мар 25, 2009 4:05 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот Quiz » Сря Мар 25, 2009 4:02 pm

Sky_Knight написа:Какво мислите за тази идея?

Че няма да свърши основната работа, заради която е въведен рейтенгът.
А именно да спаси начинаещите от ВРЕДНИ съвети (от страна на неразбиращи, но нахъсани младежи) в тясно специализираните под-форуми.
А това кой помага и е полезен се вижда и с просто око, за целта не е необходим рейтенг.
Аватар
Quiz

Мнениеот Sky_Knight » Сря Мар 25, 2009 4:11 pm

@PtD Аз точно тези ограничения, смятам че е добре да се премахнат. Не мога да изляза с конкретно предложение, но мисля, че модераторската група има достатъчно опит за да измисли алтернатива на рейтинговата система.

@bikerider Всъщност, когато имаш 100 единици, те винаги ще бъдат 100 единици. Но разпределението им по потребители ще се променя. Така се стимулира развитието на една позитивна среда. Има различни мотивационни теории и е доказано, че тези с най-много ограничения и санкции са най-бързо даващите резултат, но най-неустойчивите и "фалшиви" в дългосрочен план. Мотивационни, защото целта е да се "мотивират" потребителите да НЕ спамят и да пишат грамотно и с мисъл. ( :D Олекна ми, че за момент си помислих, че може да си се изнервил нещо. Всичко е за да се разтушим ;) )

@Quiz Вредните съвети са неизбежни. Малките искат да помогнат. Не го правят с лошо чувство. Но просто не знаят как. Защо трябва да бъдат пляскани през ръцете и да им се казва - "Не, не се прави така", вместо да се обяснява без заяждане и с необходимата доза внимание.
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот bikerider » Сря Мар 25, 2009 4:24 pm

Sky_Knight написа:Има различни мотивационни теории и е доказано, че тези с най-много ограничения и санкции са най-бързо даващите резултат, но най-неустойчивите и "фалшиви" в дългосрочен план.

Виж сега, пропускаш един основен момент. Целта не е да се възпитават даващите вредни съвети. Целта е да се предпазят останалите. Сегашната система го прави повече от задоволително.

Sky_Knight написа:Мотивационни, защото целта е да се "мотивират" потребителите да НЕ спамят и да пишат грамотно и с мисъл.

Сегашната система съдържа предостатъчно позитивни мотивации за хората, които са способни да се преценяват и самокоригират. Негативните мотивации са за останалите, които не могат или не желаят, поне такова е моето разбиране.

Sky_Knight написа:Защо трябва да бъдат пляскани през ръцете и да им се казва - "Не, не се прави така", вместо да се обяснява без заяждане и с необходимата доза внимание.

Ти лично колко пъти си го правил? По мои наблюдения доста малко. Може би не е зле да започнеш да го правиш редовно и бързо ще разбереш защо трябва да има такава система. Никой от нас не живее във форума, всички си имаме животи. Ако те разбирам добре ти искаш всеки един от нас да се превърне в доброволен пъдар. И сам разбираш колко е утопично това. Освен всичко друго, тези експерименти вече се провалиха в световен план, именно заради провала на "пъдарите", поради простия факт, че никой от нас не е свръхчовек и всеки си има недостатъци. Само Бог е перфектния пъдар, но тази концепция вече не върши работа по обясними причини (вменяването на вина не води до траен резултат).
Аватар
bikerider

Мнениеот Quiz » Сря Мар 25, 2009 4:40 pm

Хм, виждам, че си се регистрирал в далечната 2004 година. Наистина ли нямаш наблюдения върху форума за тези 4 и...години? :)

Sky_Knight написа:... Малките искат да помогнат. Не го правят с лошо чувство. Но просто не знаят как. Защо трябва да бъдат пляскани през ръцете и да им се казва - "Не, не се прави така", вместо да се обяснява без заяждане и с необходимата доза внимание.

ОК, прекрасно! :agree:
Ако го направят 1,2,3 пъти и се замислят преди да го направят пети, шести и т.н., докато наистина не са добре подготвени, това няма да им се отрази пагубно на рейтинга и да ги ограничи от писане в темите. Ограничанието идва за тези, които предпочитат да говорят/пишат със запушени уши.

Всъщност, май основният проблем е в липсата на навици и желание на подрастващите да четат повече. :V:
Аватар
Quiz

Мнениеот Admin » Сря Мар 25, 2009 4:44 pm

@Sky_Knight
Предложението ти е интересно, но ако трябва да съм честен, то може да се реализира и по други начини, не чрез рейтинг. Те са били коментирани и преди. Например:
- Достъпът до форума да е с покани и препоръка
- Първите мнения на новите потребители да излизат едва след одобрение от модератор
- и др.
Тази система, която предлагаш обаче, не е саморегулираща се, а е силно регулирана изначално. Докато при настоящата система, когато бе въведена, а и сега, основната идея е точно саморегулацията.

Пак ще повторя, че тогава все още бях на мнение, че потребителите трябва сами да си определят облика на форума. И точно в тази насока тя действаше и действа и досега според очакванията. И реакциите срещу нея също са според очакванията.

Номерът е, че постепенно мнението и отношението ми към форума се промени, обяснил съм го и в темата за новите правила. Това не означава обаче, че подобна саморегулираща се система за рейтинг е изгубила значението си. Единствената последица е, че то вероятно ще се промени - най-вече като резултат за хората, които не желаят/не могат да спазват правилата на форума. Става дума за това, че техните изяви вече биват премахвани направо по наша преценка, без да чакаме търпеливо системата да ги отсее. Но и при това положение рейтингът си остава мерило за оценката на потребителите към другите потребители и в този смисъл ценността му се запазва напълно. Даже мисля, че ще се развие точно в посоката, желана от теб - положителните гласувания ще нарастват, а отрицателните ще намаляват, защото се надявам, че засиленият модераторски контрол ще намали драстично мненията, които стават повод да бъдат писани минуси. Но пък има и упорити хора, които никоя система не може да ги опази от негативното отношение на околните.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Pr3d4t0R » Сря Мар 25, 2009 5:25 pm

Основният проблем на сегашното оценяване е, когато на някой му падне рейтинга, той изоставя тази си регистрация и си прави нов account с 1200 точки. Така той може отново и отново и отново да дава каквито съвети си иска.

Реално сегашната система не пречи по никакъв начин да се дават вредни съвети.

Положителното е, че намаля спама.

Споменахте няколко пъти правилата на форума. За всичкото време, през което следя форума, модераторите винаги са съблюдавали спазването на правилата твърде мекушаво. Същото е и в момента. Имам чувството, че пуснахте рейтинга в тази му форма, за да се намали работата по триене на мнения. Е постигнахте целта си.

Гореспоменатата мекушавост за мен е непонятна. Всеки модератор влиза редовно и преглежда целия форум (личи ви по темите, в които пишете и по броя постове) и не мога да разбера какво пречи да се модерира според правилата?

PtD

Това е поредното намекване, че видиш ли без пари се бъхти горкия PtD (Ozzie също е намеквал това не веднъж). Не знам дали модераторите получават заплащане, пък и не ме интересува. Сайта и форума са се развили най-вече благодарение на интереса на потребителите. Благодарение на този интерес всеки предлагащ МТБ части и екипировка рекламира през сайта и форума. Така че изглеждате като смешни интересчии, когато говорите така.

Та предложението на Sky_Knight за мен е конструктивно и обосновано за дълъг период от време.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот bikerider » Сря Мар 25, 2009 5:40 pm

Pr3d4t0R написа:Основният проблем на сегашното оценяване е, когато на някой му падне рейтинга, той изоставя тази си регистрация и си прави нов account с 1200 точки. Така той може отново и отново и отново да дава каквито съвети си иска.

Това не е проблем на сегашното оценяване. Този проблем го има във всеки един форум. Изобщо не е коректно да го определяш като проблем на системата за оценка.

Ако беше строго модериран форума и се банваше на поразия, този проблем дали щеше да е решен? Мм? Опитай пак.

Pr3d4t0R написа:Реално сегашната система не пречи по никакъв начин да се дават вредни съвети.

Напротив, пречи. Само че реагира твърде бавно - точно това, за което говореше Admin, че ще се промени.

Pr3d4t0R написа:Имам чувството, че пуснахте рейтинга в тази му форма, за да се намали работата по триене на мнения. Е постигнахте целта си.

И ти ли го караш на шесто чувство? :)

Pr3d4t0R написа:Гореспоменатата мекушавост за мен е непонятна. Всеки модератор влиза редовно и преглежда целия форум (личи ви по темите, в които пишете и по броя постове) и не мога да разбера какво пречи да се модерира според правилата?

Не мога да говоря от тяхно име, но веднага се сещам за едно - модерирането е на доброволни начала, а времето е ограничен ресурс.

Това е поредното намекване, че видиш ли без пари се бъхти горкия PtD (Ozzie също е намеквал това не веднъж). Не знам дали модераторите получават заплащане, пък и не ме интересува. Сайта и форума са се развили най-вече благодарение на интереса на потребителите. Благодарение на този интерес всеки предлагащ МТБ части и екипировка рекламира през сайта и форума. Така че изглеждате като смешни интересчии, когато говорите така.

Я пак?! Сайта и форума са се развили благодарение на интереса на потребителите - факт. А този интерес от какво е бил породен?! Задавал(а) ли си си някога този въпрос или спираш до първия отговор, който те устройва?

Интереса на потребителите е породен от плодовете на активната работа на няколко човека, които безкористно са помагали на Admin относно техническото осигуряване (нарочно не коментирам работата на самия Admin). Тези хора не са взели и една стотинка за огромната работа, която са свършили по подобряването на скриптове, бази данни и прочие. Да се говори, че звучат като интересчии е твърде долно и грозно за да го коментирам. Всеки случай тези хора не са ничии слуги и не са длъжни да изпълняват всяка прищявка.

@Edit: Абе кво се обяснявам и аз. Я верно улево с тия глупости. Бахти нахалните хора! Интересчии били :crazy:
Аватар
bikerider

Мнениеот Sky_Knight » Сря Мар 25, 2009 6:19 pm

@bikerider Да, определено си прав за целите на системата. Моя грешка, аз бях останал с други впечатления от тълкуванията на did за "тиквите". А за самопреценяването. Иска ми се да видя дали ти на 10-11-12-13 и т.н. си бил в състояние да се самопреценяваш, коригираш. Аз не съм бил със сигурност... Имаше много по-важни неща тогава :D И определено не съм пример за подражание, но се старая. Не се намесвам (обикновено де) в теми, по които не съм компетентен. И така. Пъдарщината не е удачен пример. Идеализирам малко нещата, но е утопия и мисълта за саморегулираща се система при наличието на такава потребителска маса.... Знам ли. Преценете си нещата. Само ме дразнят изказвания от рода на това на PtD за мишките и затова скочих така ни в клин, ни в ръкав.
?
Аватар
Sky_Knight

Мнениеот Admin » Сря Мар 25, 2009 6:20 pm

@Pr3d4t0R

Факт е, че модераторите не получават заплащане.

Факт е, че модераторската работа изобщо не е приятна. Ама никак. И това, че на някой му пука за тоя форум и помага безвъзмездно, било като модератор, било по друг начин, не прави работата по-приятна.

Единствено аз получавам доходи от сайта (чрез рекламата), така че забележки, свързани по какъвто и да е начин с такива доходи можеш да отправяш единствено към мен. Към всеки друг е проява на крайно неуважение.

Факт е, че не те интересува, не ти пука как стават нещата, с чии усилия, но пък упрекваш, критикуваш и т.н.

Хубаво е да си мислиш, че аудиторията е нещо, което съществува и се развива от само себе си. Това донякъде е така, но само донякъде. Никога не съм отричал заслугата на много хора, пишещи в този форум, за развитието на информацията в него.

Но е много важно веднъж завинаги да проумеете (ти и някои други), че без техническа, софтуерна, модераторска и всякаква друга поддръжка, това място просто нямаше да го има! Ако ще и милиони хора да дойдат да пишат. Всяко от тези неща струва пари - в нормалния случай много пари! За повечето от тези неща се грижат приятели - мои приятели, които са приятели и на сайта/форума, защото им пука и затова отделят от времето си. И е просто грозно, когато някой като теб дойде и плюе на труда им, щото не го кефи максимално форумът, но и не го интересува особено.

Просто не знам какво повече да ти кажа... Само за сведение: сегашните приходи от сайта и форума по никакъв начин не могат да покрият цената на труда, който се полага по него. При всеки нормален бизнес проект този труд (не говоря само за моя, а най-вече за този на другите хора) щеше да е остойностен като разход и в конкретния случай при такива разходи бизнес проектът просто щеше да е изоставен отдавна. Само че аз не гледам на МТБ-БГ като на бизнес проект, и други хора не го гледат по тоя начин и точно заради това сайтът и форумът ги има в този вид. Който смята, че при досегашните и настоящите условия може да направи нещо по-добро, винаги може да опита, нали така? Но странно защо не се наблюдават тълпи от желаещи да докажат, че може и по-добре, а само хора, които казват "абе много сте зле" и дават ли, дават акъл.

Държа да подчертая, че горният абзац не е оплакване от моя страна. Аз ако не виждах смисъл, нямаше да се занимавам с МТБ-БГ. Аз сайтът и форумът си ги обичам. Човек не може да работи само заради едните пари, поне така си мисля. Но и безплатен обяд няма! Много хора явно си мислят, че нещата просто се случват, че са някаква даденост. Ами не са! Нещата се случват благодарение на труда на определени хора и не е приятно, когато ей така, с лека ръка, някой го обезценява, само защото не го интересува.

Редакция: Малко си противоречах на едно място.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот agent_Jekov » Сря Мар 25, 2009 6:38 pm

Admin написа:Редакция: Малко си противоречах на едно място.

Всеки, който се стреми да обхване нещата от всички страни и да е максимално обективен и изчерпателен е изложен на риска да си противоречи. Поне в очите на някои. ;)
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот Prey » Сря Мар 25, 2009 8:00 pm

Дискусията си върви разгорещено, а аз изоставам.

@kotka_12

Имам в предвид че малка група от хора могат спокойно да манипулират рейтинга на някой. Тоест полувината хора във форума с рейтинг над 1600 го имат благодарение на приятели който им дават + ове.
Аз не съм изключение... все пак нормално е когато някой от приятелите ми види че съм писал някаде, нещо което си заслужава, да даде + на мен, а не на някой друг... Мисля почти всички сме така...
Но не това е лошото за мен. Лошото е че има хора който стоят във форума повече от колкото карат, има такива който си мислят че рейтингът им дава някакви специялни права или авторитет (Имена няма да споменавам) и че поне според мен на повечето хора с нормален рейтинг 1200(да речем) се гледа с различно око.
Все пак за мен най-доброто от системата е, че оставаме донякаде изолирани от постове на наистина профани.

...Но, всичко написано си е лично мое мнение и гледна точка, не съм напълно краен и упорит в изказванията си по простата причина, че не съм от най-редовните посетители на форума :deal:
:stupid:
Аватар
Prey

Рейтинг: 1812

Мнениеот bluskanie » Сря Мар 25, 2009 8:34 pm

Тия, дето оплюват "системата" ги разбирам - то е ясно, че заслужава да я оплюват.

По-интересно ми е, защо непрекъснато се намира някой, иначе не антипатичен, който да се засилва кат с лада у дере, да защитава и да ни обяснява, колко много помага тая система. Да, помага на вас, който имате РАБОТА във форума. Понеже работата или ви е много, или ви мързи да я вършите (тук въобще не критикувам, а анализирам), сте "назначили" системата на работа. Ок, няма лошо, така е по-добре за вас, само недейте ни зарибява, че и на нас ни върши работа. То и не е нужно на нас, нали така? Затова не се абете :)

И някак си взе да се обяснява социологически и да се правят психологически портрети на членовете на форума, което вече става твърде смешно...

:beer:
Последна промяна bluskanie на Сря Мар 25, 2009 8:39 pm, променена общо 1 път
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта