Редовните общи поръчки от онлайн магазини - извън форума

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Редовните общи поръчки от онлайн магазини - извън форума

Мнениеот Admin » Пон Дек 26, 2011 2:17 pm

От 1 януари 2012 г. във форума на МТБ-БГ вече ще е допустимо публикуване на обяви за общи поръчки от онлайн магазини само когато става дума за такива, които са единични и инцидентни. Иначе казано, когато отделен потребител иска еднократно да се комбинира с други потребители и да направи поръчка от онлайн магазин. За целта се въвежда ограничението, че един потребител ще може да пуска по една подобна обява в рамките на три месеца, т.е. ако публикува тема на 1 януари, следваща такава ще може да пусне чак на 1 април. Както и досега, обявите ще се публикуват в пазара, в подраздел "Онлайн търговия - посредничество", който обаче ще бъде преименуван на "Поръчки от онлайн магазини и eBay".

Казано другояче, редовните/регулярни общи поръчки от онлайн магазин(и), имащи характер на посредническа услуга, от 1 януари ще трябва да се развиват извън форума. Организаторите на такива ще имат грижата да уведомят клиентите си по позволените и във форума начини за това къде и как ще предлагат услугите си занапред. Наличните теми ще бъдат заключени на 1 януари и преместени по-късно в архива на форума.

Причината да прибегна до такава мярка е, че развитието на тези посреднически услуги в последните 1-2 години прерасна в търговска услуга (или най-малкото в твърде близко подобие на такава). Като такава обаче тя се предлагаше директно във форума, с възможно най-прекия достъп до потребителите, което поставя определени онлайн магазини и техните посредници в привилегировано положение спрямо всички други търговци, които рекламират във форума и предлагат услуги на българския пазар. Повтарям и подчертавам, за да е ясно - проблемът е принципен и е в това, че никой друг търговец нямаше подобен пряк достъп до аудиторията, а аз не мога да си позволя да поставям собствените си рекламодатели в по-лошо положение, отколкото чуждестранните онлайн магазини.

Проблемът стана ясен още през пролетта на 2011 г., но тогава бях решил да подходя по по-трудния начин, а именно - да осигуря на всички търговци, включително и на посредниците към онлайн магазини, възможността за достъп до аудиторията при равни условия, чрез отделен раздел за платени обяви или нещо такова. Уви, засега не мога да намеря време за подобни промени, тъй като те са далеч по-сложни от това просто да добавя подфорум и цени. В крайна сметка нито знам кога ще имам време да го направя, нито съм сигурен дали има икономически смисъл, т.е. дали изобщо ще е оправдано да изразходвам толкова време за подобно нещо.

Така за момента остана единствено другият вариант - да поставя посредниците и онлайн магазините при равни условия с останалите търговци. По принцип така трябваше да е от самото начало, но тези услуги се развиха постепенно и не може да се каже в кой момент точно прераснаха в редовна търговска услуга. Затова, поне в последната една година, всеки момент за тази мярка би могъл да бъде едновременно закъснял за едни и прибързан за други. Съжалявам, че точно по празниците ще трябва да се порадвам на "народната любов", но няма как, най-удобният и логичен момент за подобни промени е сега, в "мъртвия" зимен сезон, за да може и самите хора, които предлагат тези услуги, да ги структурират на собствени платформи, извън форума.

Зная, че ще бъда обвинен в протекционизъм в полза на българските магазини, в ограничаване свободата на потребителите и т.н. Имам своите аргументи срещу подобни мнения и бихме могли да спорим до безкрай, но не смятам да го правя. Затова още сега ще помоля, преди да правите коментари, да си отговорите честно на следния въпрос: дали общите поръчки по някакъв начин улесняват пазаруването от онлайн магазини, дали дават някакво предимство (включително безплатна доставка)? Защото ако сте честни, ще видите, че те дават такова предимство и точно затова не мога да приема обвинения, че ограничавам чиято и да е свобода, тъй като на никого не отнемам възможността да пазарува онлайн, сам или чрез посредник. Просто това е търговска по своя характер дейност, която няма как да продължи директно във форума по досегашния начин.

Искам също да благодаря на хората, които организират самите поръчки, за това, че проявиха разбиране относно тази мярка. Пожелавам им успех в начинанието и занапред! Вярвам, че щом услугата им е полезна и удобна за клиентите им, и щом е достатъчно качествена, тя ще се развива нормално и извън платформата на форума.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Re: Редовните общи поръчки от онлайн магазини - извън форума

Мнениеот Capoeira » Чет Дек 29, 2011 2:11 pm

Което от своя страна не означава че не може да се дават координати или оферти за включване в общи поръчки в отделни теми, нали?
В смисал ако някой търси нещо или иска съвет от къде може да го вземе, не е проблем да се дават както линкове до отделни сайтове(както беше досега), така и до кородинати на хора и техни оферти който правят общи поръчки.
Без да се заяждам от самото начало беше ясно че рано или късно ще има "обидени" търговци, за това че видиш ли във форума някой породавал по ефтино. Определни дистрибутори и магазини веднага реагираха с Price Match услугата, но към останалите мога само да им пожелая да се преориентират към друга сфера на бизнес и търговия.
И все пак към всички потребители мога да има добавя като съвет една от много полезните ми реплики от чуждите форуми:
"always support your local bike shop"
Независимо, че на момента може да е по-скъпо винаги имайте впредвид и факта, че можеше и въобще да не се продава. Предполагам повечето от вас не разбират, но за да има предлагане на местния пазар трабва да има и търсене. За опраделени покупки и продукти съм готов да дам дори и повече пари само заради факта, че някой все пак го предлага на пазара ни и знам, че следвашия път мога пак да го намеря там че даже и повече неща.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira
 
Мнения: 1188
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Дек 10, 2003 9:49 pm
Местоположение: 2025

Re: Редовните общи поръчки от онлайн магазини - извън форума

Мнениеот Шлек_народен » Чет Дек 29, 2011 3:20 pm

Много интересно! Значи нашите магазини се нуждаят от подкрепа? Търговците, дето реват, че не са били равнопоставени, да не би да имат някаква милост към клиентите си? Щом за българи е по-евтино да пазаруват от чужбина, за какво говорим ;)
И не става дума само за безплатни доставки.Има стоки дето и барабар със доставката са по-евтини.
Вместо да реват родните търговци, по-добре да се замислят за процентите печалба, които смятат за нормални.
Админа си гледа рекламите и си е прав за себе си, но за останалите потребители и клиенти ....Не става въпрос за това, дали да се мести нещо във Фейсбук-а , не това е въпроса! Просто крайно време е някой да го каже в очите на нашите търговци- на маймуни ни направихте!
Шлек_народен
 
Мнения: 323
Рейтинг: 1518
Регистриран на: Нед Май 22, 2011 7:44 pm

Re: Редовните общи поръчки от онлайн магазини - извън форума

Мнениеот outfaced » Чет Дек 29, 2011 4:14 pm

Шлек_народен написа:Много интересно! Значи нашите магазини се нуждаят от подкрепа? Търговците, дето реват, че не са били равнопоставени, да не би да имат някаква милост към клиентите си? Щом за българи е по-евтино да пазаруват от чужбина, за какво говорим ;)
И не става дума само за безплатни доставки.Има стоки дето и барабар със доставката са по-евтини.
Вместо да реват родните търговци, по-добре да се замислят за процентите печалба, които смятат за нормални.
Админа си гледа рекламите и си е прав за себе си, но за останалите потребители и клиенти ....Не става въпрос за това, дали да се мести нещо във Фейсбук-а , не това е въпроса! Просто крайно време е някой да го каже в очите на нашите търговци- на маймуни ни направихте!

много я разбираш търговията ... да не си завършил УНСС :D

Всъщност темата просто информативно ли беше или ще зачепкваме пак стари неща :dontknow:
Второто сме го виждали до къде води ... и то не само в тоя форум.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced
 
Мнения: 6057
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пет Юли 20, 2007 3:24 pm
Местоположение: Пловдив

Re: Редовните общи поръчки от онлайн магазини - извън форума

Мнениеот Admin » Чет Дек 29, 2011 6:52 pm

Темата е информативна, най-вече, но ако някой не е разбрал:
Вижте, нещата са съвсем прости. Ето ви вас - купувачи на продукти, свързани с планинското колоездене. Гледате, ровите, разглеждате - на живо или онлайн. Избирате според обслужването, цените и т.н. Представете си ситуация, в която за една и съща покупка третират вас по-лошо от друг клиент. Представете си, още повече, ако на другия клиент му подаряват неща, които вие си купувате. Дали ще продължите да пазарувате от този магазин?
Точно такава е моята ситуация, аз съм на мястото на магазина. С тия промени нямам никакво намерение, нито пък мога, а още по-малко искам, да регулирам българския пазар. Никого не подкрепям, но и не мога да ограничавам едни, а други не. Във форума всички видове търговия, търговци и т.н. трябва да са равнопоставени - и като права, и като ограничения. Повечето ползватели на тези общи поръчки сигурно го разбират чудесно. Оттам нататък, нека по-добрите търговци печелят, на мен това не ми влиза в работата. :agree:

@capoeira
Въпросът е доста практически, т.е. трудно ми е да ти отговоря еднозначно и изчерпателно без конкретни примери. Нека кажем, че нещата просто трябва да са с добрата мяра. Организаторите на общи поръчки ще могат да си оставят координатите в темата за адреси, телефон и т.н., както го правят и другите търговци. При конкретен въпрос на потребител от типа "Кой/къде прави/се правят общи поръчки?" ще може да се даде отговор, разбира се. Но ако примерно някой отговаря на въпрос за даден продукт с линк към онлайн магазин и заедно с това напътствия как може да се закупи нещото с обща поръчка, това вече е непозволена реклама/спам.
Такъв е принципът за всички търговци от години - когато се е налагало, съм го обяснявал на не един или двама. Казано най-просто, на тях им е позволено да отговарят на въпроси, свързани с техни продукти, но не е позволено да предлагат скрито или явно тези продукти, включително и чрез съвети на техни служители, защото това е конфликт на интереси. По принцип такива случаи не е имало отдавна - повечето хора имат достатъчно добър усет за това кое е съвет и кое е лансиране на продукт или услуга. Вярвам, че и с общите поръчки ще е така.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Re: Редовните общи поръчки от онлайн магазини - извън форума

Мнениеот Шлек_народен » Чет Дек 29, 2011 9:03 pm

Admin написа:Но ако примерно някой отговаря на въпрос за даден продукт с линк към онлайн магазин и заедно с това напътствия как може да се закупи нещото с обща поръчка, това вече е непозволена реклама/спам.

Но ако даде линк на някой от бългаските магазини, "Байкценър" например, за стока която друг търси, не е реклама- така ли да го разбирам? Или проблема е само в общата поръчка? Щото някои магазини си определят цените, като тия в Германия например, плюс цената на доставката :))Явно безплатната доставка подбива цените....
Шлек_народен
 
Мнения: 323
Рейтинг: 1518
Регистриран на: Нед Май 22, 2011 7:44 pm

Re: Редовните общи поръчки от онлайн магазини - извън форума

Мнениеот fastera2 » Пет Дек 30, 2011 3:21 am

Не се заяждам,но цялата идея за взаимопомощ я осъкатяваме...Ограничения,позволения,равни права за всички-не е там работата.Ако трябва да има равни права за всички,трябва всички да имат адекватни оферти-точно поради този факт едни дръпват напред,а други изостават.
Споделям мнението,че ти не искаш да ограничаваш или насърчаваш,НО като търговеца сам се ограничава,за какво е нужно изобщо да му се помага,и да му се дават равни права с този,който се е трудил да постигне нещо и е успял?!Според мен нещата с организации ще станат по-сложни...
И последно-всеки има усет за хубавото и евтиното-не мисля,че тук трябва да се говори за лансиране на дадени фирми...Останал съм със впечатлението,че повечето сме народни хора и правим всичко,за да си помогнем,не да рекламираме.
fastera2
 
Мнения: 388
Рейтинг: 1485
Регистриран на: Сря Мар 15, 2006 4:40 pm
Местоположение: Bulgaria

Re: Редовните общи поръчки от онлайн магазини - извън форума

Мнениеот PtD » Пет Дек 30, 2011 5:29 am

Май не схванахте, че тук не става дума за някакво допитване до потребителите. Решението е взето и ще бъде наложено. :look:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD
 
Мнения: 10901
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Ное 17, 2003 3:36 pm

Re: Редовните общи поръчки от онлайн магазини - извън форума

Мнениеот Yavkata » Пет Дек 30, 2011 2:10 pm

:offtopic: Като цяло "грешката" е в Админ, защото е добра душа и доста демократичен. Просто трябваше да зкалючи темата след първия пост...Това важи и за рейтингите и за още куп други тема. Докато има "кадифена ръкавица" ще има и принципа "пусни го под миндера, да ти се качи на главата." :offtopic:
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata
 
Мнения: 2386
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Яну 06, 2007 1:33 pm
Местоположение: София

Re: Редовните общи поръчки от онлайн магазини - извън форума

Мнениеот PtD » Пет Дек 30, 2011 10:09 pm

Yavkata написа::offtopic: Като цяло "грешката" е в Админ, защото е добра душа и доста демократичен. Просто трябваше да зкалючи темата след първия пост...Това важи и за рейтингите и за още куп други тема. Докато има "кадифена ръкавица" ще има и принципа "пусни го под миндера, да ти се качи на главата." :offtopic:


Баш, баш! :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD
 
Мнения: 10901
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Ное 17, 2003 3:36 pm


Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта