Понеже скоро ми бе откраднат велосипеда и започнах да се замислям по-сериозно какво може да се направи за неговото намиране и предотвратяване на кражбата.
Имам предложение към форума, да се направи база данни която да е достъпна с парола само от търговци и сервизи за велосипеди. В базата данни да има: Марка, Модел, Цвят, Сериен номер, Кратко описание.
Забелязвам че има доста скъпи и хубави откраднати велосипеди, които все някой ден ще посетят сервиз. На техническото лице ще му отнеме няколко минути за проверка в тази база за съмнително колело. Естествено не всяко ще се проверява, има си редовни клиенти.
Разбира се това работи само по сериен номер на рамката и ако техническото лице има желание да го направи. Но все пак е нещо. Убеден съм, че рано или късно ще има ефект, колкото и малък да е той за късметлията ще е голям.

Ако базата данни е трудоемка, може и с екселски файл върши работа. Добре ще е паролата да се подменя периодично, да се изпраща на определена група хора, не е добре всеки да има достъп. Бъдещия собственик да не знае, че му го има колелото в тази система.
В общи линии е това, ако ви харесва и има интерес, аз съм готов да съдействам с каквото мога.