Алтернативна рамка на сайта!

Тук ще намерите упътване за ползване на форума и правилата за общуване в него. Това е мястото за вашите предложения, критики и каквото друго се сетите, свързано с форума или сайта като цяло.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 600 / 10

Алтернативна рамка на сайта!

Мнениеот Admin » Пет Юни 02, 2006 3:46 pm

Back to work, eh! ;)
Напоследък се появиха критики относно малкото пространство, което остава в рамката на сайта за съдържанието. Тези критики са свързани и с използването на frames при направата му. Сещате се за какво става дума... :)
За "виновник" мнозина посочиха долната рамка, съдържаща рекламните банери, но може би преди просто не са забелязали, че тя си стоеше празна, но я имаше, т.е. тези банери само "осветиха" проблема.
Истинският проблем е сложна комбинация от няколко елемента:
- поради ограничените ми познания в областта на на уеб-дизайна варианта с frames ми бе най-достъпен и лесно усвоим преди време и все още е така. В бъдеще е възможно да се премине към друга структура, но със сигурност няма да е тази година и в никой случай не мога да обещая че това ще стане (виж другите елементи на "проблема").
- Най-много място в общата картинка заема горната рамка на сайта, където е логото, навигацията и картинката със следата, която се променя всеки месец. В същото време тази горна рамка е едно от нещата в сегашния дизайн, които ми харесват най-много, т.е. държа на нея, както и на цялостния дизайн.
- Няма как да махна долната лента с банерите, поне не през тази година, тъй като уговорката с рекламодателите си е уговорка и не мога да се отмятам от нея.
- Вариантът статиите да се отварят в нов прозорец без рамката също не ми допада - както знаете това беше така, но неслучайно исках да го променя, защото рамката и цялостния дизайн бяха направени именно с идеята да "приберат" съдържанието в себе си. На мен лично статия, отворена извън рамката, ми изглежда малко недовършена, затова предпочитам да се отварят в рамката.
- Всъщност основната причина да съществува "проблем" е в това, че се опитвам (не знам даколко успешно) да разчупя подредбата и дизайна на някои статии, да ги направя не просто текст и снимки на едно място (както е по повечето други новинарски сайтове, където форматирането се простира обикновено до някакво подравняване и толкоз), а да използвам колажи, по-големи снимки, снимков фон и т.н., и т.н. Може би това прави статиите по-хубави, може би не, това ми е трудно да преценя. Но определено това води до наличието на проблем с рамката, тъй като големите снимки например не се виждат изцяло. Дето се казва, ако нямаше специален дизайн на някои статии, нямаше да има и проблем. Само че аз си внушавам, че вероятно и на други хора им харесва специалния дизайн.
Както виждате, тези няколко елемента си противодействат и правят много трудно решаването на "проблема". Премисляйки какво бих могъл да направя, така че да засегна в минимална степен всеки от елементите и все пак да подобря нещата, реших да направя втора, алтернативна рамка на сайта. В нея липсва картинката на горната рамка, а навигацията и логото са изнесени най-горе, в кафявата лента. По този начин се освобождава значително по-голямо пространство за съдържанието в средата и мисля, че разглеждането на статиите със специален дизайн значително ще се улесни и само най-големите снимки няма да могат да се виждат изцяло (говоря за раделителна способност 1024х768). Връзките от форума към статии в сайта също ще бъдат отваряни в тази алтернативна рамка. Тя ще може да бъде извикана на мястото на другата чрез бутон в дясната част на навигацията, до връзката към "Пазар". Бутонът изглежда така:
Изображение
При натискането му (независимо каква страница от сайта сте отворили) сайтът ще се зареди с началната си страница в алтернативната рамка, при което би трябвало да ви стане доста по-широко пред очите ;) За съжаление връщането от алтернативната към обикновената рамка няма да е възможно, но не смятам, че и ще е нужно на тези, които ще ползват новия вариант.
Знам, че в момента бутонът е направен малко дървено като дизайн, но не исках да бавя повече нещата. В бъдеще ще си поиграя малко повече с него.
Знам също така, че за някои хора тази промяна съвсем няма да е достатъчна, но за момента това е възможното. Можете веднага да проверите как работи като прочетете репортажа за първи кръг от Купа България в новата рамка. Мисля, че всички снмки би трябвало да се виждат значително по-добре. :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот ABDON » Пет Юни 02, 2006 4:08 pm

Много :offtopic:

Никога не ми е пречел броят на рекламите, а по-скоро съдържанието им. Визирам двата банера на Веломания - единият на Shimano и другият на интернен магазина.
По - куц дизайн трудно бих си представил.
По - скоро ме отказват отколкото ме приканват да си купя нещо...Какъв е смисъла да е написано нещо с шрифт 318+ на английски и под него да пише нещо с шрифт 10- на БГ?
До колкото съм запоснат рекламата трябва да е приятна, запомняща се, да възбуди любопитството на клиента...тази е само запомняща се...не защото има нещо запомнящо се в нея, а просто защото ще ти избоде очите.

ПП. Отдавна ме дразнят двата банера и се чудя къде да изкажа възмущението си от тях...
ABDON

Рейтинг: 1200

Мнениеот Lubo » Пет Юни 02, 2006 4:46 pm

Основната цел на рекламата е взимането на пари. А това кой рекламодател как е решил да стигне до сърцата (парите) гледащите (слушащите) рекламата си е негов проблем. Щом на теб не ти харесва значи теб са те загубили за тяхната кауза, но това не следва, че не са спечелили друг.

Общо казани рекламата е гадно и досадно нещо, НО без нея НЕ може. Ако няма реклама няма да има нито телевизия, нито радио и т.н..... или ще има, но ще обслужва интересите на разни хора МНОГО по-видно.
Е по-зле не може да стане ... Може, може
Аватар
Lubo

Рейтинг: 1720

Мнениеот velco » Пет Юни 02, 2006 6:55 pm

[quote="Lubo"]
Ако няма реклама няма да има нито телевизия, нито радио и т.н..... или ще има, но ...
[/quote]

... ще си плащаме.

:offtopic:
Абе, кой изигра Disembowel на аватара ти? ;)
:paperba: Proud member of the "Brown Paper Bag Team(tm)"
velco

Рейтинг: 1700

Назад към Мнения, предложения и въпроси за форума и сайта