от did » Вто Авг 22, 2006 10:47 pm
Дофторе, тва не става само с духане! Само с духане става само едно нещо, и то само за има-няма 15 минути. Друго не става!
За да се появят таквиз вдъхновения, от духане е разбирал не толкова авторът, колкото жена му.
Ти тез неща много добре ги знаеш де, защо ли ти ги казвам...
Иначе майсторите на стъклото, които умеят да духат, са вече на изчезване. Нямам предвид художественото стъкло, а истинските майстори на духането, които правят лабораторните стъкларии. Тези с художественото стъкло са майстори не само на духането, а и на цяла "Кама Сутра на стъклото". Играл съм си малко с подобна горелка, но с елементарни дейности, като затваряне на ампули, изтегляне на стъклени иглички и т.н., гледал съм доста шефа как правеше по-сериозни неща и мога да кажа, че никак не е леснол. Това е занаят с голямо търсене и почти никакво предлагане в България, защото се учи трудно и иска усет. Но пък не се искат три висши образования, само усет, малко теория и мнооого практика. Колко точно практика се иска, за да се добие тоя усет... и аз не знам, щото не съм го придобил, само мога да затварям стъклени ампули и да изтеглям иглички.
Тая тема ми припомни какво видях миналото лято на острав Мурано до Венеция... Разкош и истински майсторлък, какъвто не съм виждал другаде.
Q. b. f. f. f. s.