Внимавайте велосипедисти!!!

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Re: Внимавайте велосипедисти!!!

Мнениеот Daniel Panev » Пет Сеп 17, 2010 2:11 pm

@Alpina - що се правиш сега на Лили Иванова? Нарочно те попитах дали шофираш...
ЗДП написа:Чл.20 , ал.2 (Изм. - ДВ, бр.51 от 2007г.) Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Сеп 17, 2010 4:22 pm

Daniel Panev написа:@Alpina - що се правиш сега на Лили Иванова? Нарочно те попитах дали шофираш...
ЗДП написа:Чл.20 , ал.2 (Изм. - ДВ, бр.51 от 2007г.) Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.

В общи линии:

Оправяйте се! Стане ли нещо - вие сте виновни, ние си измихме ръцете!

Просто трябва да се съобразяваш с всичко... дори да внимаваш, когато имаш предимство...
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот bikerider » Пет Сеп 17, 2010 4:46 pm

Daniel Panev написа:

@Alpina: Това си е баш несъобразена скорост и неспазена дистанция.
Обърни внимание на думите на втория бакшиш: казва, че колоездача бил завил рязко в ляво и се бил ударил в него.
1. Ако ги приемем за чиста монета, значи не е спазвал дистанция и е бил до колоездача, а не зад него на дистанция.
2. Ако не ги приемем за чиста монета (аз не ги приемам) и погледнем внимателно къде точно са пораженията по таксито - ОТПРЕД в ъгъла на фара и предния ръб на калника, излиза че колоездача е ударен отзад, тоест пак не е спазена дистанция и/или скоростта не е била съобразена.

Задния бакшиш е 1000% виновен за втория удар (личеше си дори по мазния му тон), само дето не може да му се търси отговорност, защото колоездача не е бил осветен отзад.

Изобщо - това е типичен пример как заради елементарна безхаберност на нашего брата колоездач двама лайньовци се измъкват от санкция.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пет Сеп 17, 2010 5:03 pm

Всичко това е пример за тоталната необразованост и безхаберие на някои от полицаите...
Защото в крайна сметка - всеки от 3-мата участници трябва да си отнесе глоба за различен вид нарушение...
Това на колоездача (написаното) няма какво да го коментираме изобщо
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот grebo » Пет Сеп 17, 2010 5:25 pm

Когато колоездача не е в твойта лента? Кви дистанции кви 5 леа? Да извиеш РЯЗКО на мен лично ми се струва глупаво. Но пък колко "наши" хора съм виждал да го правят.. абсолютно безпричинно. Видят шахта - извиват рязко, видят някой да отваря врата - рязко извиване, и за квото още се сетиш. Шофера отзад трябва да е наясно с намеренията ти и то навреме. В такива случаи всеки се оправдава "налага ми се" - що ти се налага? - щото не си помислил от по-рано. Кепенците на шахтите не са за каране на колело върху тях, а спряла кола се заобикаля от разстояние - минимум врата и половина (някои СДС-та имат бая дълги врати), ама за заобикалянето се минава плавно и отрано, а не в последния момент.
Другото нещо - само с фар НЕ се виждаш. Не е никакъв минимум тоя фар! Жилетка - И денем и нощем. Фара е малък, невзрачен, и в никакъв случай не може да се сравни със автомобилния стоп - стопа на колата има няколко пъти по-голяма площ и крушките му са по 50 вата. Той СЕ вижда от повече от 100 м, а тая мигаща измишльотина на колелото, я се види на 20 м, я не. Затова повтарям - ЖИЛЕТКА и то разгърната в максимално възможно положение - аз лично си обличам раницата с нея.. + мигалка разбира се. Жилетката се вижда перфектно през нощта на 40 м - толкова са обикновено късите светлини, на дълги ще те видят от 100 м.
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот MacLeod » Чет Окт 21, 2010 9:02 pm

Да, за жалост доста често срещан инцидент. Срещу номера с отворената врата, помагат две неща:
1. Колоездачът да не минава близо до коли и до вратите им, освен ако не е сигурен че вътре няма никой.
2. Хората като си отварят вратите на колата да се оглеждат.

Първото го правят по - опитните карачи, второто малко хора.. Дано да има начин това да се промени.

Скоро един приятел пострада по подобен начин. За щастие щетите бяха само по велосипеда.
Аватар
MacLeod

Рейтинг: 1785

Мнениеот rarekin » Пет Окт 22, 2010 10:37 am

grebo написа: Другото нещо - само с фар НЕ се виждаш. Не е никакъв аинимум тоя фар! Жилетка - И денем и нощем. Фара е малък, невзрачен, и в никакъв случай не може да се сравни със автомобилния стоп - стопа на колата има няколко пъти по-голяма площ и крушките му са по 50 вата. Той СЕ вижда от повече от 100 м, а тая мигаща измишльотина на колелото, я се види на 20 м, я не.

Само да отбележа, че, в Германия, велосипед, снабден с фар, излъчващ ярка светлина, няма място на пътя.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот PtD » Пет Окт 22, 2010 11:52 am

Само да отбележа, че в България и кола със стопове по 50 W няма място на пътя. :lol:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот rarekin » Пет Окт 22, 2010 12:22 pm

Просто отбелязах, че, на определени места, фар, излъчващ ярка светлина, се смята за опасен за останалите участници в движението. Сигурно в България това не е така. :dontknow:
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Alpina » Пет Окт 22, 2010 12:33 pm

grebo май леко се е объркал с предните...
Пък и с хубави батерии, повечето задни светлини на велосипедите си се виждат чудесно от доста прилично разстояние, особено в мигащ режим...
Същата история като с жилетките - има такива, дето с прожектор да ги осветяваш едва се виждат, други отразяват светлината ужасно добре....
Както и задните светлини, ако са покрити - кел файда че ги има...
Виждал съм изпълнение на детски велосипед - светлинката и пред нея калник... ще се види, ама някой друг път...
Или пак задна светлина, а на велосипедиста яке или друго стои надолу и я закрива...
За това колко се виждат жилетки, като над тях има раница... няма какво да се коментира... но не са 2 или 3 случая, ами си е масова практика...
rarekin, единия случай е за предна светлина, в другия за задна - до сега не съм виждал задна, която да е дразнещо силна...

P.S. Знам че си на ясно
Написах го така, заради
grebo написа:...Другото нещо - само с фар НЕ се виждаш. Не е никакъв минимум тоя фар... ...Фара е малък, невзрачен, и в никакъв случай не може да се сравни със автомобилния стоп....

Понеже някои хора явно наричат задните светлини фар :D :beer:
Последна промяна Alpina на Пет Окт 22, 2010 1:16 pm, променена общо 2 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот rarekin » Пет Окт 22, 2010 12:36 pm

Alpina написа:rarekin, единия случай е за предна светлина, в другия за задна - до сега не съм виждал задна, която да е дразнещо силна...

rarekin написа:....снабден с фар.....

:beer:
rarekin

Мнениеот PtD » Пет Окт 22, 2010 4:38 pm

Не знам. Сигурно има и по-недовиждащи шофьори, но аз виждам мигащите червени светлинки на велосипедите от минимум 150-200 метра.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Окт 22, 2010 5:07 pm

Аз лично се радвам, когато видя светлинка, вместо изведнъж да ми изскочи древен светлоотразител... 80% срещите ми с велосипедисти по тъмно са такива. Вече дори се стряскам, когато видя изрядно осветен колоездач в тъмното... да си осветен читаво вече явно е изключение.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот hitar_potter » Пет Окт 22, 2010 5:07 pm

PtD написа:Само да отбележа, че в България и кола със стопове по 50 W няма място на пътя. :lol:

50W :rofl:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот asench » Съб Окт 23, 2010 5:38 pm

И изводът е да внимаваме да не ни сгази кола, защото може да ни напишат акт?! :dontknow:
Аватар
asench

Рейтинг: 1332

Мнениеот did » Нед Окт 24, 2010 10:49 pm

asench написа:И изводът е да внимаваме да не ни сгази кола, защото може да ни напишат акт?! :dontknow:

Извод 1: ТРЯБВА да спазваш ПРАВИЛАТА, понеже те ти гарантират НАЙ-ДОБРОТО възможно ниво на безопасност.
Извод 2: Не трябва сляпо да разчиташ само на спазването на правилата, понеже те не ти гарантират ПЪЛНА безопасност.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Antares » Пон Окт 25, 2010 8:03 am

В моя файъруол с най-висок приоритет са законите на физиката. Щото там тяло с маса тон и половина има предимство пред тяло с маса сто килограма. Тоест, там черния джиб е винаги с предимство. След тях - законите за движение по пътищата. Щото първите закони никой, освен Чък Норис не е успял да ги наруши. Или по-точно - глобите за опитите за нарушение на законите на физиката варират от уплах до ковчег...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот grebo » Пон Окт 25, 2010 9:04 pm

Alpina написа:..

няма предни светлини 50 вата, май.. вече.. конфигурациите са много, 60/55, 75/100, 80/90, задни да - габарит 5 вата, стоп 25 (примерно). Моя грешка. За друго говорих - мощността на крушките многократно превишават мощността на велосипедни-такива, и поне при мене всичко се пробва преди да се въведе в експлоатация. Ако на жената не й хареса как се виждам, (тя е шофьорката) взимам по-сериозни мерки - все пак тя ще мачка велосипедистите, /аз не/ и важното е да ги вземе на прицел навреме. ;)
PtD, кьорави шофьори има колкото ти душа иска, аз от тях се пазя, не от тебе. ;)
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот veskoz » Пон Ное 01, 2010 9:42 am

За бАкши не ща и да коментирам. Почти всичките са цървули, а останалите мангасари без книжки.
Не се ли пазите сами - няма кой да ви пази.

Бай дъ уей АКТ спрямо водещата на Новините би бил задоволителен. :evil:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Antares » Пон Ное 01, 2010 11:07 am

veskoz написа:Бай дъ уей АКТ спрямо водещата на Новините би бил задоволителен. :evil:
полов?
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот veskoz » Пон Ное 01, 2010 12:04 pm

ъф корс
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Antares » Пон Ное 01, 2010 12:27 pm

ъф курс се казва... аз ли да те уча?!
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Предишна

Назад към Бла - Бла