На къде вървим, на къде отиваме....

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

На къде вървим, на къде отиваме....

Мнениеот jivkonik » Чет Авг 30, 2007 1:54 pm

Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Re: На къде вървим, на къде отиваме....

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Авг 30, 2007 2:05 pm

jivkonik написа:http://dnes.dir.bg/2007/08/30/news2052579.html

No comment.... :bawling:
Мдам, и аз го пуснах това, ама в темата за новините.Трагедия :beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Alpina » Чет Авг 30, 2007 2:06 pm

http://www.dnes.bg/article.php?id=40632

Още от някъде ;)

Вече го има в темата за новините ;)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Авг 30, 2007 2:08 pm

Е, нормално е да го пусне като отделна тема. Информацията е доста ...неприятна.
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Alpina » Чет Авг 30, 2007 2:14 pm

Каква информация, вие в коя държава живеете, или ако сте в България, нещо не забелязвате очевидни неща :V:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Авг 30, 2007 2:26 pm

Alpina написа:Каква информация, вие в коя държава живеете, или ако сте в България, нещо не забелязвате очевидни неща :V:
За забелязване - забелязваме. Ама е тъпо да го прочетеш като статистика.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Чет Авг 30, 2007 2:27 pm

Ами неприятна. Важното да са качествени консуматори, за какво им е да знаят кой е Дарвин, или къде на картата е Андора? Тия трудни въпроси са запазени за интелектуалния елит и за шоутата като "Стани Богат".

Не е чак такава трагедия, каквато я описвате. Има и други гледни точки, пък и всеки си избира какъв да бъде. Аз лично откровено ненавиждам ТЪПИТЕ обобщения, които се пробутват под формата на статистика.

Пък и ако трябва да си говорим откровено за ценности - коя е по-голямата ценност - да си образован и нещастен или обратното? Всичко е до личен избор. Аз искам единствено да знаят правилника за движение и да го спазват, друго не искам.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Авг 30, 2007 2:48 pm

bikerider написа: Аз искам единствено да знаят правилника за движение и да го спазват, друго не искам.
:D :agree: :beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот matiosoft » Чет Авг 30, 2007 2:50 pm

matiosoft написа:Изследването прогнозира, че до 20-25 години ромите ще са 25% от младите българи (при около 10% в момента).
зето оттук > http://dnes.dir.bg/2007/08/30/news2052579.html

В същото време изследването прогнозира, че до 20-25 години младите роми ще са 50% от младите българи, при около 10% в момента.
зето оттук > http://www.dnes.bg/article.php?id=40632
:dunno: :dunno: :(!:
:fire: no adrenaline no fun :fire:
matiosoft

Рейтинг: 1280

Мнениеот bikerider » Чет Авг 30, 2007 2:57 pm

мда, статистика....
мда, медии...
Аватар
bikerider

Мнениеот codename47 » Чет Авг 30, 2007 3:35 pm

...изследването прогнозира, че до 20-25 години младите роми ще са 50% от младите българи, при около 10% в момента....
малееее....
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот agent_Jekov » Чет Авг 30, 2007 7:37 pm

Какво е по-лесно за манипулиране и обработка от невежото стадо?Хляб, зрелище и това му стига. :agree:
ПС:Азис РУЛЛЛЛЛЗЗЗЗ! :bowdown:
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Re: На къде вървим, на къде отиваме....

Мнениеот Bashmaistora » Чет Авг 30, 2007 9:07 pm

Всеки си знае пътя у ДОМА, нема да се обърка! :nono:
Bashmaistora

Рейтинг: 1120

Мнениеот PtD » Пет Авг 31, 2007 12:08 am

К'во значение има какъв е процентът на ромите? По-важно е, какви точно. В Индия имаше доста интелигентни и образовани.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Авг 31, 2007 12:53 am

PtD написа:К'во значение има какъв е процентът на ромите? По-важно е, какви точно. В Индия имаше доста интелигентни и образовани.

:agree::agree::agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот agent_Jekov » Пет Авг 31, 2007 9:20 am

PtD написа:По-важно е, какви точно.
Именно.Наще са от най-неприятните. ;) И въобще какъв е смисъла и от тази тема??Констатираме поредния факт.И?Поддържането на едно население на добро интелектуално ниво и създаването на интелигентни кадри, като продукт на образованието си е въпрос на държавна политика.От където и да се тръгне до там се стига.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот PtD » Пет Авг 31, 2007 11:48 am

Бъди сериозен! Образованието да гради и поддържа интелигентни кадри?! :rofl:

Относно ромския материал - човекът е доста пластичен. С подходящ натиск на подходящо място може да се постигне ефект "Пълно преобразяване". Въпрос на воля за прилагане на натиска. Това че в момента воля липсва, не значи че завинаги ще е така.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Авг 31, 2007 12:03 pm

agent_Jekov написа:Поддържането на едно население на добро интелектуално ниво и създаването на интелигентни кадри, като продукт на образованието си е въпрос на държавна политика.От където и да се тръгне до там се стига.

Г-Л-У-П-О-С-Т-И !!!

И то пълни. Живееш в отминали времена. Централизирания модел беше нужен за строежа на идеалната държава, в която всичко трябваше да бъде подредено, а населението беше предназначено за винтчета - войници, работници, учители и прочие. Всички се предполагаше да са щастливи в идеалната държава. Тоя утопичен модел обаче се провали - сега всеки е отговорен само и единствено за себе си, както е и редно.

@PtD: Не мисля, че натиска е истинско решение за каквото и да е. И преди съм ти го казвал. Натиска мотивация не гради и е временно решение.
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Съб Сеп 01, 2007 2:40 am

bikerider написа:@PtD: Не мисля, че натиска е истинско решение за каквото и да е. И преди съм ти го казвал. Натиска мотивация не гради и е временно решение.

Нтц! Натискът е основна движеща сила на развитието. Ако нямаше неблагоприятни обстоятелства като саблезъби тигри и ниски температури, още щяхме да сме по дърветата. Това, че по принцип си мрънкаме срещу всяка промяна не омаловажава външната принуда като причина за подобрение.
Аватар
PtD

Мнениеот agent_Jekov » Съб Сеп 01, 2007 12:27 pm

@bikerider От твойто оставяне на самотек го виждаме резултата.Това ако е умно, не знам. ;)
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот Мъро » Съб Сеп 01, 2007 12:34 pm

Истинската промяна е тази, която идва от вътре. Всичко останало е изкуствено насадено, а подтискането на вътрешните убеждения ви е пределно ясно до какво води - нищо добро.
Друг е въпросът, че има много хора, които само натиск ще ги оправи, де...
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот PtD » Съб Сеп 01, 2007 1:37 pm

Мъро, тия духовни приказки за промяната отвътре ги остави на мен. Още не си бил проектиран, когато съм минал по тоя път. Любопитното е, че промяната отвътре се причинява от натиск отвън. Дали ще е неблагоприятна околна среда, дали ще е шеф-гадняр, може и липса на пари да е, винаги има нещо, което да те накара да желаеш подобрение. Доколко постигнатото подобрение е наистина подобрение, а не подмяна на определен вид нещастие с друг, е отделен въпрос. Аз лично бих се чувствал много щастлив на клона, стига да е топличко, да има достатъчно банани и да няма кой да иска да ме изяде!
Аватар
PtD

Мнениеот bluskanie » Съб Сеп 01, 2007 1:39 pm

PtD написа:Любопитното е, че промяната отвътре се причинява от натиск отвън.

... само и единствено. :agree:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Мъро » Съб Сеп 01, 2007 1:55 pm

PtD написа:Мъро, тия духовни приказки за промяната отвътре ги остави на мен.

Оставям ти ги. Аз все още не съм се разочаровал тотално от хората.
Аватар
Мъро

Мнениеот bluskanie » Съб Сеп 01, 2007 2:05 pm

Мъро написа:
PtD написа:Мъро, тия духовни приказки за промяната отвътре ги остави на мен.

Оставям ти ги. Аз все още не съм се разочаровал тотално от хората.

Кво значи да се разочароваш? Просто или ги приемаш такива, каквито са, или си нещо луд. Не можеш да очакваш от тях нещо, което не можеш ти да им предложиш. Мисля, че ако очакваш 1/3 от това, няма да останеш излъган.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Мъро » Съб Сеп 01, 2007 2:23 pm

Не ставаше въпрос за това, а за вътрешното осъзнаване. То е напълно възможно и напълно логично. Само му трябва външен фактор. Което не значи, че някой трябва изрично да ти натяква нещо. Между насадения фактор и естествения външен такъв има разлика. Едно е по ТВ-то да тръбят колко е лошо да караш пиян и какви неща могат да и направят лошите чичковци в затвора, друго е твой приятел да го опаковат в ковчег защото е карал пил. Ей това последното може да те направи съвсем нов човек, за разлика от първото.
Аватар
Мъро

Мнениеот SpoileR » Съб Сеп 01, 2007 2:26 pm

Тези статистики са пълни медиини глупости!
Младите знаели по-малко...
По-малко, но в сферата на КАКВО?!
Не знаят къде е Андора, или не знаят Кой е написал "Война и Мир" ли?

А колко процента от "Възрастните" знаят как се пуска WINAMP примерно???

Колко от тях могат да си настроят програмите на телевизора?

Колко от тях могат да си активират/дезактивират услугите на *88?

Колко от тях "схващат" филми със "средна по сложност" рецензия? (пр. "Матрицата")

ПС- приемам за "възрастни" хора над 45 годишна възраст.

Мъро написа:Истинската промяна е тази, която идва от вътре. Всичко останало е изкуствено насадено, а подтискането на вътрешните убеждения ви е пределно ясно до какво води - нищо добро.
Друг е въпросът, че има много хора, които само натиск ще ги оправи, де...

:agree: :agree: :agree:

@PTD Трябва ПРЕСА да има нали? ;)
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот bluskanie » Съб Сеп 01, 2007 2:34 pm

Мъро написа:Не ставаше въпрос за това, а за вътрешното осъзнаване. То е напълно възможно и напълно логично. Само му трябва външен фактор. Което не значи, че някой трябва изрично да ти натяква нещо. Между насадения фактор и естествения външен такъв има разлика. Едно е по ТВ-то да тръбят колко е лошо да караш пиян и какви неща могат да и направят лошите чичковци в затвора, друго е твой приятел да го опаковат в ковчег защото е карал пил. Ей това последното може да те направи съвсем нов човек, за разлика от първото.

Разбирам за какво говориш. Само дето за карането пиян грешиш определено. Тук фактора се нарича чувство за безнаказаност. Нищо друго няма значение, според мен. То има голяма роля в живота на българите като цяло. Приказките за "нашенския манталитет" са смехотворни!
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот agent_Jekov » Съб Сеп 01, 2007 3:28 pm

@spoiler Едно е да си пуснеш Winamp или да си настроиш програмите, друго да прочетеш "Война и мир".Това пък със схващането на филмите не го коментирам изобщо.Не че с е заяждам, но сравненията ти са некоректни.

Статистиката поне както на мен ми изглежда е с цел да покаже по макар и доста повърхностен начин общата култура на голяма част от младежта.Тогава възрастните веднага правят асоциации с това, което е било по тяхното време.На въпроса "Тъпа ли е днешната младеж?" естествено не може да се даде еднозначен отговор, но определено оставена на самотек, поне тук в България, голяма част наистина затъва.

@Ptd Съгласен съм с теб за натиска, но би ли конкретизирал малко, че понякога бавно схващам? ;) Например в конкретния случай какво предлагаш да се направи за да бъдат тези, които не знаят къде е Андора, кой е Дарвин и тн. колкото може по-малко, а не да се изкарват от медиите като преобладаваща част?Кой и/или какво е виновно за изпростяването?
Аватар
agent_Jekov

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 01, 2007 5:05 pm

agent_Jekov написа:Кой и/или какво е виновно за изпростяването?

Ето го централния въпрос. Ето и отговора му - ЗАСЛУГАТА е на самите изпростяващи. За вина изобщо не може да се говори, защото за вина можеш да говориш само от позиция на съдия, а ти не стоиш на такава позиция, просто стоиш в твоята лична егоцентрична субективно-морална крепост и съдиш наляво и надясно. Само дето пропускаш простичкия факт, че стените на тези крепости по принцип са от картон. Та имаш избор - да продължиш по пътя на Дон Кихот или да развиваш себе си.

Да отговоря на по-горния ти въпрос. Казваш на самотек. А иначе? Кой е машиниста на тоя влак дето му викаш "държавност". Ти? Убеден ли си, че ще се справиш да вкараш в "правия път" "тъпото" население и убеден ли си, че имаш моралното превъзходство да гледаш отвисоко? Разбираш надявам се за какво говоря - говоря за самата дума "самотек". Такава дума може да употреби само някой, който има претенции да "образова" другите, да ги вкарва в някакво "идеално" общество. Или да е някой като теб с таван в мирогледа, т.е човек, за когото трябва да има Някой горе да направлява и да контролира. И преди съм ти го казвал - външен локус на контрол.
Само дето си изпуснал новия влак. Няма да ти чета лекции, защото не ми е работа и не е редно да правя това, за което те критикувам, още повече, че аз самия идвам оттам. А ти можеш да се ориентираш и сам в постмодерния свят (ако поискаш) и точно това е централния въпрос - всеки сам определя живота си, битието с и съдбата си - това днес наричаме свобода. Колективизма в потисническата му централизирана форма, който подразбираш в понятието "държава" е мъртъв. Ако те влече занимавай се с мъртъвци :)
И не виждам какво ти пречи, че някой не знае къде е Андора. Ти знаеш нали? Не ти ли е достатъчно?

@PtD: Не мога да не се съглася с теб. Стигам до извода, че просто говорим за различни форми на натиск. Аз осъждам грубия директен насилствен натиск и говоря за него, защото ти даде за пример полицейската империя СССР. Иначе съм абсолютно съгласен. Само дето нямаме все още ефективни механизми за периферен натиск (освен културата и нейните фрагменти, в частност поп-културата и балканския й вариант, поп-фолка). За централизирания институционен натиск съм песимист, защото не мога да приема, че си готов да жертваш субективното щастие на индивида в името на обществото - нещата отдавна са опряли до конкуренция.

С две думи - аз съм против натиска от тип "тояга". Минах по тоя път и сам осъзнах, че не дава резултати. Виж морковчето е друга работа, но по-добре да уточниш за какво говориш, за да не пишем излишно.
Последна промяна bikerider на Съб Сеп 01, 2007 5:25 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Бла - Бла