kibikoff написа:Инструкций
Конструкций ( този ми е фаворит)
Батерий
did написа:Alpina написа:P.S. Изключваме Хайлендър
не може да изключиш нещо, което никога не е било включено.
NovemberCharlie написа:Може и да бъркам, но според мен (от латински):
Ед.ч. - медиум
Мн. ч. - медиА
Т.е. това, което сме свикнали да ползваме за единствено число всъщност е множествено.
Един подобен пример от английския език:
Ед.ч. -Addendum
Мн. ч. - Addenda
NovemberCharlie написа:Може и да бъркам, но според мен (от латински):
Ед.ч. - медиум
Мн. ч. - медиА
Т.е. това, което сме свикнали да ползваме за единствено число всъщност е множествено.
Ед.ч. -Addendum
Мн. ч. - Addenda
4getcredo написа:NovemberCharlie написа:Може и да бъркам, но според мен (от латински):
Ед.ч. - медиум
Мн. ч. - медиА
Ед.ч. -Addendum
Мн. ч. - Addenda
Приемам забележката!![]()
Грешен пример от моя страна, даден малко по инерция
... изполозването на BG на думата медиа в ед.ч. е крайно проблематичноти си посочил защо
Admin написа:Ей това много ме мъчи:
медия или медиа?
Кое е правилното? В моя речник няма такава дума, явно е време за нов...
4getcredo написа:Разсъжденията на г-н Мурдаров са право в целта... по-важно е човек да знае какво стои зад избора на едното (медиа) за сметка на другото (медия) и да може да го защити. :)
lanzz написа:4getcredo написа:Разсъжденията на г-н Мурдаров са право в целта... по-важно е човек да знае какво стои зад избора на едното (медиа) за сметка на другото (медия) и да може да го защити.
хм, разсъжденията му са, че медиа е правилно, понеже на латински е с "а"? за разлика от други латински думи, завършващи на "я", сигурно?"австралия" на английски (бидейки първия език в който е използвана думата, според wikipedia) също завършва с "а", дали от това следва, че на български е правилно да се пише "австралиа"? не че се имам за езиковед че да оспорвам мнението на г-н Мурдаров, но аргументацията му според мен е слаба.
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 17 госта