Историята на Microsoft Windows

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Историята на Microsoft Windows

Мнениеот SpoileR » Вто Дек 23, 2008 9:53 am

http://fishki.net/comment.php?id=15093

:bowdown: :bowdown: :bowdown:

Егати :)

Мисля че ще е интересно за доста хора.
Като проследиш от къде е тръгнало всичко и как се променя лека по лека и е някъкво... :)
Не знам дали е чак за цяла тема, но e готинo :) :popcorn:

Как за txt file няколко реда... file too big.... т'ва ме разби.

Макар, че и аз помня и хард дисковете с размера на CD-ROM и памет по 100MB :popcorn: :popcorn: :popcorn:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Рейтинг: 2000

Мнениеот Deadmau5 » Вто Дек 23, 2008 10:01 am

The good old times. :bowdown: :)
Аватар
Deadmau5

Рейтинг: 1058

Мнениеот Antares » Вто Дек 23, 2008 10:08 am

Изображение
Последна промяна Antares на Вто Дек 23, 2008 11:05 am, променена общо 2 пъти
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Editor » Вто Дек 23, 2008 10:21 am

Лудница.Спомних си толкова много неща от старите Windows...
This is our fight for freedom,this is our way of saying,this is our day.
http://www.facebook.com/PavelStefanovEditor My Page
Аватар
Editor

Рейтинг: 1998

Мнениеот XEK » Вто Дек 23, 2008 10:48 am

"this will end your Windows session."

ахах, това се случва и при сегашния ми ХРSP3 :rofl:
Аватар
XEK

Рейтинг: 1478

Мнениеот PtD » Вто Дек 23, 2008 1:23 pm

Кратка история "Как с интелектуално пиратство и некоректни бизнес-практики може да се правят мнооо кинти"...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот 25thframe » Вто Дек 23, 2008 1:45 pm

...спомени
Vista-та ме очарова не толкова с външния си вид, колкото със стабилността си, тествам я още от първите бета версии и имам впечатления че се държи доста по-стабилно от XP, дори под натоварване с много активни процеси, overclock на системата (е тук по-важни са компонените на PCто де), и всякакъв тормоз от страна на потребителя, крашва доста по-малко, и върви доста плавно (дори при Aero интерфейса, ако машината го позволява)
ето и няколко шота от задаващата се 7ца, която бета може да се свали от повечето тракери.
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот PtD » Вто Дек 23, 2008 2:43 pm

25thframe написа:...спомени
Vista-та ме очарова не толкова с външния си вид, колкото със стабилността си, тествам я още от първите бета версии и имам впечатления че се държи доста по-стабилно от XP, дори под натоварване с много активни процеси, overclock на системата (е тук по-важни са компонените на PCто де), и всякакъв тормоз от страна на потребителя, крашва доста по-малко, и върви доста плавно

:lolup: :lolup: :lolup:

На стария ми таралясник ХР-то върви значително по-бързо отколкото Вистата на новия. Хем с РАМ наполовина и ЦПУ наполовина. Да не говорим за непрекъснатите гърмежи на това или онова приложение, а отвреме-навреме защо не и BSOD. И не съм само аз с тези наблюдения. Явно си уникален случай.

To понеже Вистата е толкова успешна, затова удължиха живота на ХР с година и половина над проектния срок: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7795302.stm

И затова някои хора плащат за нещо уникално: downgrade to XP!

:rofl: :rofl: :rofl: Long live Vista! :rofl: :rofl: :rofl:

Edit: превантивно да отбележа, че имам легално копие на ХР и на Vista, в случай, че някой реши да обвини пиратските копия...
Аватар
PtD

Мнениеот Crimson » Вто Дек 23, 2008 3:04 pm

Хмм, аз па вече една година съм с Виста и до сега никога не е гърмяла! Верно е, че аз съм само прост юзер но за това, което правя Вистата работи много по-бързо от ХП-то :D
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот axelmax » Вто Дек 23, 2008 3:25 pm

а с колко рам я раниш? :D
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот did » Вто Дек 23, 2008 3:43 pm

Crimson написа:Хмм, аз па вече една година съм с Виста и до сега никога не е гърмяла! Верно е, че аз съм само прост юзер но за това, което правя Вистата работи много по-бързо от ХП-то :D

Същото, с Виста64.

Храня я с QuadCore и 4GB RAM.

Дори при 100% натовареност на 4-те ядра, нови приложения се отварят и затварят изключително бързо, а и при работа самите приложения са малко по-бързи от XP, при един и същ код.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот SpoileR » Вто Дек 23, 2008 3:54 pm

Вистата е перфектна...

Никакви проблеми не прави... и върви по-бързо, стига да можеш да я захраниш като хората...

Само веднъж ми направи проблем, не искаше да отваря .ехе файлове под "рън ас администратор" (май заради вирус стана...)

Връщаш back up-a (дори те пита ден, дата, месец...кога искаш да го върнеш) и всичко без грешка...

Дори ти пази Документите ако имаш такива, което е страшно полезно. :agree:

Само програмите не пази...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Brave » Вто Дек 23, 2008 4:03 pm

И аз съм много доволен от Vista 64 Ultimate, поне на домашната машина - Core 2 Duo, 4GB RAM. Ползвам я от вече година и 3 месеца, Работи мазно и не усещам характерното за ХП забавяне след дълъг период без преинсталиране. Освен това, мисля, никой няма да оспори, че XP64 е недодялана ОС и ако човек държи да ползва пълните възможности на 64 битов процесор, както и повече от 3гб рам, няма особен избор, поне от страна на Майкрософт. Иначе, аз съм един от хората, доплащали за даунгрейд до ХП, но не защото Виста е генерално лоша, а защото:
1. Изисква по-сериозна и скъпа машина, което е необосновано, да се плаща, когато в офисна среда ще се ползва само за писане на електронна поща, браузене и някой документ в Уърд или Ексел. За съжаление, бюджетните офис компютри, продавани в комплект с Виста от HP, Делл и т.н., обикновено са слаби за нея - примерно имат по 1ГБ памет, което е минимално, а не максимално изискване
2. Изисква свикване с промените в интерфейса от страна на колеги, които не са специалисти и учат бавно подобни неща.
3. Виста проявява известна своеволност по отношение на груповите политики в домейн или да го кажем така - не сме доучили да се справяме с глезотиите й, което е голяма досада за повечето колеги от ИТ и затова предпочитаме XP.
Brave

Мнениеот thegmin » Вто Дек 23, 2008 6:05 pm

Linux 4ever.
Аватар
thegmin

Рейтинг: 1150

Мнениеот PtD » Вто Дек 23, 2008 6:19 pm

Brave написа:2. Изисква свикване с промените в интерфейса

Които са анти-продуктивни. Кой ги би по главата!??! Хората са свиквали 15 години на един маниер, а сега някой "експерт" по ергономия е решил да разбърка с голямата лопата. :(!:
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Вто Дек 23, 2008 6:39 pm

Може би искат да се нагодят към потребителите, но след като те се нагодиха към тях :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот chill » Вто Дек 23, 2008 6:43 pm

:lolup::lolup::lolup:

Както гледам да се сравняват Виста и ХъПъ по скорост, все едно да гледам как се сравняват Трабант и Запорожец ...

ПП. ... гледайки иззад волана на Субаруто.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот Crimson » Вто Дек 23, 2008 6:45 pm

did написа:
Crimson написа:Хмм, аз па вече една година съм с Виста и до сега никога не е гърмяла! Верно е, че аз съм само прост юзер но за това, което правя Вистата работи много по-бързо от ХП-то :D

Същото, с Виста64.

Храня я с QuadCore и 4GB RAM.

Дори при 100% натовареност на 4-те ядра, нови приложения се отварят и затварят изключително бързо, а и при работа самите приложения са малко по-бързи от XP, при един и същ код.

Хехехехе, моят е от федерацията :nuts: Мноооого рам!!!! А па процесора колко вадииии ;) :beer:
If I find in myself a desire which no experience in this world can satisfy, the most probable explanation is that I was made for another world.
Аватар
Crimson

Мнениеот Daniel Panev » Вто Дек 23, 2008 6:48 pm

chill написа::lolup::lolup::lolup:

Както гледам да се сравняват Виста и ХъПъ по скорост, все едно да гледам как се сравняват Трабант и Запорожец ...

chill - ей тъй, само заради спора - би ли предложил твоя аналог на Субару в обсъжданата област?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот 25thframe » Вто Дек 23, 2008 7:21 pm

PtD написа::lolup: :lolup: :lolup:

На стария ми таралясник ХР-то върви значително по-бързо отколкото Вистата на новия. Хем с РАМ наполовина и ЦПУ наполовина. Да не говорим за непрекъснатите гърмежи на това или онова приложение, а отвреме-навреме защо не и BSOD. И не съм само аз с тези наблюдения. Явно си уникален случай.

To понеже Вистата е толкова успешна, затова удължиха живота на ХР с година и половина над проектния срок: http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/7795302.stm

И затова някои хора плащат за нещо уникално: downgrade to XP!

:rofl: :rofl: :rofl: Long live Vista! :rofl: :rofl: :rofl:

Edit: превантивно да отбележа, че имам легално копие на ХР и на Vista, в случай, че някой реши да обвини пиратските копия...

Ех......

1. Какъв е стария ти таралясник? Респектвино новия?
2. Системните изисквания на XP са доста по-ниски от Vista.
3. Гърмежи казваш, обоснови се с нещо по-конкретно, с радост ще те поканя вкъщи (таман ще те изкрънкам да ми обясниш това онова по байка :D ) и ако ми покажеш в реално време за какви гърмежи говориш...
а ако успееш да докараш на машината ми бсод, имаш каса бира - ще ти дам възможност за финна настройка от БИОС ниво, до системните процеси във ОСа, ако искаш специано за теб ще модна един XP и една Vista, ще ги качим на старата и на новата ти машина и при всеки бсод ще черпя, но си запазвам правото преди това да ми дадеш да разглобя PCтата ти и да ги "пипна" в БИОС.
4. Наистина не си само ти, с тези наблюдения - много хора се оплакват
не аз съм уникалния случай, а ти си един от многото които явно имат проблеми и не могат да установят от къде идват, и решават че ОСа е виновен.
5. Вистата е по-скоро подговтовка за 7, да се свикне с нея и тн. Ще ти напомня че когато излезе XP, много хора гледаха скептично на него и упорито си ползваха 98/2000/МЕ, е аз веднаха качих XP - имах възможност, системните ресурси ми го позволяваха. Искам да ти кажа че останах с отворена уста - колко по-добре беше направено всичко, как нещата бяха по user-friendy ориентирани, колко по-красиво беше всичко, по-дяволите звука се чуваше по-различен начин. Е сега нещата стоят по-подобен начин - много хора са си свиканли с XP и нямат нужда да мигрират към нещо по-различно - макар и по-добро - но те няма как да го знаят без да се позанимават - е тук наиситна има нещо - за да стане Vistata удобна за работа са нужни известна доза настройки - направо ми се повдига като седна пред машина с качена Виста на нея с default настройки. Още нещо което порпуснах по-горе - живота не ХП се удължи, защото не всички имат ресурсната възможност да мигрират към Виста.
6. Хората плащали за downgrade - ще ти кажа нещо - има хора които бързо свикват и се приспособяват към промените - има и такива които не могат. Купуват си неща които не могат да ползват, по една или друга прична - и хората им дали възможност да се върнат към предишна версия - лошо няма.
7. С последното нещо което си написал......само ще вметна че разлика межу работата на оригинален ОС и пиратско копие на същата тази оригинална ОС няма да намериш - аз ползвам предимно едитвани/модвани версии на ОС и нямам проблеми със стабилността на ОСа. По-дяволите не съм уникален случай просто знам какво правя, като за модването на ОСа си отговорям аз - защото наистина има такива претруфени сглобки, които когато качиш маишната наситина става нестабилна.

ПП:

Някъде може и да се губи словореда и мисълта на изреченията.

ПП2: "Когато нещо работи, не го поправяй" - е да, но ако не се опитаме няма да има прогрес.
Последна промяна 25thframe на Вто Дек 23, 2008 7:29 pm, променена общо 1 път
Аватар
25thframe

Мнениеот 25thframe » Вто Дек 23, 2008 7:25 pm

PtD написа:
Brave написа:2. Изисква свикване с промените в интерфейса

Които са анти-продуктивни. Кой ги би по главата!??! Хората са свиквали 15 години на един маниер, а сега някой "експерт" по ергономия е решил да разбърка с голямата лопата. :(!:

Единственото анити продуктивно за което се сещам е промяната на няколко от бутоните при използването на фонетика. Но и за това си има панацея - аз инжекитрам с Flex Type.
Аватар
25thframe

Мнениеот PtD » Вто Дек 23, 2008 8:22 pm

@25thframe
Дълго писание, няма да ти отговарям точка по точка. Само ще спомена, че ползвам шибания winblozе от версия 3.1 и назнайвам едно-друго за него.

И като казвам, че има неща, дето адски дразнят във Вистата, явно имам нещо конкретно предвид. Няколко леки хинта: защо бекспейсът не е "Go to parent folder" вече, а? Защо на експлодъра не можеш да му скриеш шибания тулбар? Защо не можеш да разместиш бутоните по него? Защо разместиха целия контрол панел, така че да не можеш да намериш и най-простото шибано нещо? Защо ОС-а хапва един гигабайт РАМ при буутване (тва с почти всички ненужни сървиси на Disabled!)? И още и още. Така че съвсем закономерно си го издухаха с Глиста. Година и половина не могат да се оправят още :popcorn: Доколкото знам, това е единственият Уинблоз, който можеш да даунгрейднеш... сигурно щото е перфектен.

Защо значителна част от софтуера, който безпроблемно си вървеше на 2k и XP, гърми на Глиста (или гърми самата Глиста?)?

Що се отнася до BSOD-овете, те самите M$ не знаят на какво се дължат, та аз ли ще знам? :dunno: Факт е, че се случват. А мога да те уверя, че моята инсталация е streamlined до пределите на възможното.

Още ме е яд, че съм дал пари на М$ за тоя шит, ама не продаваха лаптопа без него, та нямах избор... :(!:
Аватар
PtD

Мнениеот Antares » Вто Дек 23, 2008 9:01 pm

25thframe написа:...аз инжекитрам с Flex Type.
Което не говори много добре за нивото ти на потребител... И най-забавното е, че спориш с хора, които с това си вадят хляба. Кефско :D
PtD написа:глиста
Нали знаеш, че тоя лаф съм го патентовал. Вече си с една бира назад :D
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот 25thframe » Вто Дек 23, 2008 9:08 pm

Мисля че няма нужда да спорим, всеки има право на мнение - не можеш да убедиш някой че еди какво си е по-добро от друго - хора различни - вкусове също - всичко е до трейнинг.
ПП - а за контрол панела съм съгласен на 102% - това е място на което трябва да отделиш доста време, за да привикнеш с него, отврат.

Весели празници на теб, и на всички от форума. :beer:
Аватар
25thframe

Мнениеот 25thframe » Вто Дек 23, 2008 9:17 pm

Antares написа:
25thframe написа:...аз инжекитрам с Flex Type.
Което не говори много добре за нивото ти на потребител... И най-забавното е, че спориш с хора, които с това си вадят хляба. Кефско :D
PtD написа:глиста
Нали знаеш, че тоя лаф съм го патентовал. Вече си с една бира назад :D

Ползвам Flex Type защото ми допада, как говори това за мен?
А още по-забавното е, че ти правиш абсолютно същото.
Ако ми кажеш номера на патента и ми дадеш документ за достоверност,
ще ти стисна ръката. :)
Аватар
25thframe

Мнениеот PtD » Вто Дек 23, 2008 9:18 pm

:beer:

@Antares, ей добре бе, добре бе... гадняр патентовъчен. Що не го пусна LGPL лиценз!
Аватар
PtD

Мнениеот Alpina » Вто Дек 23, 2008 9:37 pm

25thframe написа:Ползвам Flex Type защото ми допада, как говори това за мен?

Че нищо не разбираш,

Допада тт, само защото явно е единствено, за което знаеш :rofl: :rofl: :rofl:

Flex Type + XP :D
Последна промяна Alpina на Вто Дек 23, 2008 9:38 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот traqn » Вто Дек 23, 2008 9:38 pm

WINDOWS NT - NO TEST
Аватар
traqn

Рейтинг: 1084

Мнениеот chill » Вто Дек 23, 2008 9:58 pm

Daniel Panev написа:

chill - ей тъй, само заради спора - би ли предложил твоя аналог на Субару в обсъжданата област?

GNU/Linux, естествено.
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот did » Вто Дек 23, 2008 10:33 pm

chill написа:
Daniel Panev написа:

GNU/Linux, естествено.

На поне 3 дистрибуции на Линукс, с които съм работил (SuSe от 9.0 нагоре всичките, Fedora, Ubuntu), при един и същ хардуер, един и същ код, компилиран с компилатора на M$ под XP е по-бърз, отколкото под Линукс, компилиран със същите настройки. Разликата не е съществена, в порядъка на 10-20% е. Вистата добавя още повече отгоре при адекватен хардуер. Говоря за настроени от експерт-СисАдмин Линукси в университета в Майнц, които аз нямам право да пипам надълбоко, а само използвам. Може би, ако си експерт и пипнеш нещата надълбоко, Линукс ще се забърза, но аз такова явление, поне за програмите, с които работя, не съм наблюдавал. Не го наблюдавах и на инсталираните от мен Линукси.

Няма да говоря за наличие на драйвери, поддръжка... Няма да коментирам и интерфейса на средата за разработки.

Линукс ползвам ежедневно, понеже тва е единствената системка, при която можеш да си работиш пълноценно на компютъра през интернет, без да си пред него. Други предимства не съм намерил.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Следваща

Назад към Бла - Бла