Флатуленция (от латински flatus, вятър) в буквален превод означава пръдливост, пърдене.
Често този неприятен на пръв поглед феномен е запращан от хората в задния двор на социума ни,
но малцина са тези, които знаят, че липсата на флатуленция е еквивалент на смърт.
В хирургията, когато коремът на пациента е "тих", се прибягва към спешна оперативна намеса.
Метафората, която търся с пускането на тази тема е ясна - нека който иска да каже нещо на пръв поглед
неприемливо и дори гнусно, НО ВАЖНО за МТБ-идеята, събрала ни тук, да има възможност да го направи.
Със сигурност ще има много спорове и набити "минуси" кое е важно и кое не, но за добро или лошо, това е част от филма.
Умолявам модераторите да трият всеки опит за конфронтация, обиди и нападки, граничещи не с флатуленция, а с откровено насиране.
На всеки културен човек е ясно, че когато "пръдне", е добре и да "проветри", т.е. когато каже "гнусотията",
да се обоснове защо мисли така и да даде рецепта за лечение.
За да дам личен пример, ще "пръдна" първи.
Много неприятно впечатление ми направи темата около отпадъците по трасето на Обиколката.
Това се дискутира всяка година и на повечето състезания из страната.
Всичко опира до личната култура и хигиена на участниците.
Организаторите не могат да превъзпитат няколко стотин души как да се държат в планината.
Могат единствено да наказват (за съжаление трудно доказуемо) и да почистят. Това и ще се случи.
Познавам Ани (магазин АЛПИ) и мога да ви уверя, че е прекрасен човек, който милее за природата
повече от всички нас, взети заедно.
Изводите, които би трябвало да си направят цапащите (не само на Обиколката, а и навсякъде, където
карат) са ясни. Ако ли не, толкова по-зле за тях. И аз съм бил в позицията на неволен замърсител и
честно казано, беше ми много тъпо. Много. Оттогава не ми се е случвало и няма да се случи.
Проветрих.
Или поне опитах...
П.П.
Пуснах темата в Бла-Бла (а не в Обща) не защото я намирам за "неглижарска", а защото много хора се
притесняват да пишат само поради факта, че няколко човека обожават да набиват "минуси"...
С и БЕЗ повод. Най-често БЕЗ.
Пишете, пардон - пърдете смело, помнете, че сайта е за планинско колоездене и не забравяйте да проветрите!