Тест за млади таланти.

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Re: Тест за млади таланти.

Мнениеот DstupidBastarD » Пон Ное 16, 2009 8:37 am

Относно една от горните задачи, искам да запитам, не е ли възможно да имаме две деца на 6 години, от които едното е по-големо от другото? :dontknow:
Аватар
DstupidBastarD

Рейтинг: 1932

Мнениеот Alpina » Пон Ное 16, 2009 8:53 am

Ако е това, което си мисля, то въпроса е крайно некоректен...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот hitar_potter » Пон Ное 16, 2009 10:44 am

DstupidBastarD написа:Относно една от горните задачи, искам да запитам, не е ли възможно да имаме две деца на 6 години, от които едното е по-големо от другото? :dontknow:

При близнаците приемаме, че са на една и съща възраст. Другия вариант не ми се струва много правдоподобен, но като че ли пак става... Но да не изпадаме в подробности :)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Antares » Пон Ное 16, 2009 11:37 am

Оф, оная задача, Харвардската, с чистата логика, съм 90% сигурен, че отговора е 54325, но не ми го приема като верен... И не знам дали е от тъпия Open Office, или от тъпия Антарес...

Айде младите таланти да ви видя. Току виж някой тук я реши тази задача... От няколко години не съм намерил човек, който да й измисли решение. Аз също не съм я решил.

Разполагаме с дванадесет топчета, еднакви на цвят, еднакви като големина, но едно от тях е с различна маса. Не се знае дали е по-тежко или по-леко. Разполагаме единствено с везни. Трябва с три претегляния да се определи кое е топчето.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот veskoz » Пон Ное 16, 2009 11:45 am

Antares написа:тъпия Open Office

Настройки на закръглението?
Мен Excel ме е*ава понякога ;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Alpina » Пон Ное 16, 2009 11:48 am

Antares, лесна е
Делиш ди на 3 групи по 4
Мериш две от групите, ако везната показва че са еднакви, то е в третата, ако не са, пак знаеш в коя се намира по-лекото, с останалите две вече мериш един път половината друпа т.е. определяш сред кои две е по-лекото и после последно мериш дадените две.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот did » Пон Ное 16, 2009 11:54 am

Alpina написа:Antares, лесна е
Делиш ди на 3 групи по 4
Мериш две от групите, ако везната показва че са еднакви, то е в третата, ако не са, пак знаеш в коя се намира по-лекото, с останалите две вече мериш един път половината друпа т.е. определяш сред кои две е по-лекото и после последно мериш дадените две.

тц. че е лесна - лесна е, но не е това решението. ти предварително не знаеш дали е по-леко или по-тежко, само че е с различна маса!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот _SoRa_ » Пон Ное 16, 2009 11:54 am

Не е ли по- добре да се разделят на 2х6, така ще се знае кои 6 са по-леки. И тези шест вече или на 2х3 или на 3х2 :dontknow: И на края като останат 2 топчета, а нямаш вече право на теглене с везна, теглиш на ръка :D

п.п. Това с различна маса /стол, табуретка :D /не означава ли,че е с различно тегло :blush:
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Alpina » Пон Ное 16, 2009 12:10 pm

did написа:
Alpina написа:Antares, лесна е
Делиш ди на 3 групи по 4

тц. че е лесна - лесна е, но не е това решението. ти предварително не знаеш дали е по-леко или по-тежко, само че е с различна маса!

Добре, коригирам:
Делиш ди на 3 групи по 4
Мериш 2 групи - ако са с еднаква маса - то различното е в третата група, тогава взимаш две топчета от вече измерените (защото знаеш че те са с еднаква маса) и ги мериш с две топчета от третата група, ако са равни то остава различното да е сред останалите две от третата група, за това взимаш едно топче от вторите измервания и го сравняваш с едно от немерените топчета, ако са еднакви, то последното топче е с различна маса.

Ако в резултат има разлика, то пак може да се определи къде е, като се използва немерено топче, понеже то трябва да е с правилна маса...

Да разпиша ли всички комбинации или е достатъчно :)
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот BurNiNg_IcE » Пон Ное 16, 2009 12:12 pm

@Alpina :bowdown: :bowdown:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот did » Пон Ное 16, 2009 12:23 pm

Какво чу се кланяш, пак не е дал верния отговор :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Antares » Пон Ное 16, 2009 12:30 pm

Alpina написа:Добре, коригирам:
Биииийп. Ронг енсър.

Добре де. Мериш две групи от топчета. Едните излизат по-тежки. Но не знаеш дали група А е по-тежка, защото в нея е по-тежкото топче, или група Б е по-лека, защото в нея е по-лекото топче. НЕ ЗНАЕШ ДАЛИ Е ПО-ТЕЖКО ИЛИ ПО-ЛЕКО!!
Не знам, да ти го нарисувам ли?
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот BurNiNg_IcE » Пон Ное 16, 2009 12:32 pm

Ъъъ...според мен му е вярно решениетоо....аз колко време я мислих...макар че
Мериш 2 групи - ако са с еднаква маса
пак незнаем ако не са еднакви какво става...ако не са еднакви => че пак незнаем в коя е по лекото/тежко топче.
@Alpina Did май е прав...това е само частен случай твоето решение... :idea:
Занимавам се с внасянето на колела/части за колела от PinkBike/Aнглия/, за повече информация - ЛС!
Mоля, да ми пишат само наистина заинтересовани хора!
Линк към по-големите внесени части до момента.
Аватар
BurNiNg_IcE

Мнениеот Alpina » Пон Ное 16, 2009 12:53 pm

Нали, как мога да заблуждавам народа....

Това е за положение при което имаме равенство в първото мерене, ако нямаме, се получава друго :D

Наистина сериозно:

Нека като горе, при първото теглене да имаме равенство, тогава знаеме, че тези 8 топчета са с еднаква маса и търсеното е сред другите 4.
Взимаме 2 топчета от тези, за които знаем че са с еднаква маса и ги сравняваме с две топчета от непремерените, получават се две ситуации -
--- еднакви маси, тогава остават две неизмерени топчета. Ако имаме само условие да намерим различното - взимаме едно от тези за които знаем че са като другите и го мерим с едно от последните две топчета, ако са еднакви, последното непремерерно е различно, ако не са - то виждаме че то натежава или е по-леко, така даже разбираме какво е спрямо другите...

--- различни маси при второто теглене - още сега знаем че сред новите две има по-тежко или по-леко топче. Тогава махаме по еднот топче от двете страни, ако стане равновесна, то знаем че сме махнали различното топче, ако не - то е останало във везната.

Продължавам да си пиша вариантите, този път вземайки предвид че не знам по-тежко или по-леко и при първото мерене нямам равенство...

Вариант при който при първото теглене имаме несъответствие - тогава знаем, че сред тези 8 има едно различно но не можем да определим в коя везна се намира то...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Пон Ное 16, 2009 1:10 pm

Номера е, че не знаеш дали е по-леко или по-тежко:)

Я да видим дали съм го измислил:

разделяме топчетата на 3 групи по 4.

Първи ход: Претегляме две четворки.

1. Равни са - различното топче е в другата четворка. Хващаме 3 топчета от съмнителната четворка и 3 топчета от другите, които знаем, че са ОК.
1.1. Отново везната не се премества - фалшивото топче е точно това, което не сме взели от съмнителната четворка
1.2. Везната се накланя - в зависимост от това накъде се е наклонила, знаем дали топчето е по-тежко или по-леко. От 3те съмнителни топчета претегляме две, ако са еднакви - третото е бъгавото. Ако везната се наклони, можем да определим фалшивото топче (знаем дали е по-леко или по-тежко)

2. Везната се накланя - махаме по едно топче от двете блюда. Остават 3 топчета със съмнение за тежко и 3 със съмнение за леко. На едното блюдо слагаме две „тежки“ и „леки“, а на другото - едно „тежко“, две „леки“ и две с нормално тегло.
2.1. Везните са в равновесие - сравняваме едно от махнатите топчета с обикновено (от 3тата четворка). Ако е в равновесие, другото е фалшиво, иначе това е фалшиво.
2.2. Везните се накланят в посока на блюдото, в което има обикновени топчета => или „тежкото“ топче в това блюдо тежи, или някое от „леките“ топчета в другото блюдо „олеква“.
2.3. Везните се накланят на другата страна => или „лекото“ топче в блюдото, в което има и обикновени олеква, или някое от „тежките“ топчета в другото блюдо тежат.
При 2.2 и 2.3 имаме 3 съмнителни топчета. Взимаме от тях едно „леко“ и едно „тежко“ на едното блюдо, а на другото - две обикновени. Ако везната е в равновесие, третото съмнително топче е фалшивото. Ако се наклони, в зависимост от накланянето можем да определим „тежкото“ или „лекото“ топче е фалшиво.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот vpravov » Вто Ное 17, 2009 12:51 am

bluskanie написа:Или може би япончетата могат! :xx(:

Няма да се учудя да е така. Имайки предвид, че не ползват азбука, а "символи" за всяка дума. :dontknow: Напълно възможно е за тях тази задача да е по-лесна, поради създаването на навика да се обръща по-голямо внимание на детайлите на графичното изображение.
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот bikerider » Вто Ное 17, 2009 7:43 am

Не мисля, че задачата е специфична за Япония. И у нас децата в детските градини като правило все още не познават цифрите и буквите и за тях те са картинки. Задачата е съвсем нормална за ниво детска градина, a bluskanie просто съди по себе си, защото явно не е успял да се постави на мястото на едно малко дете (или тотално е забравил какъв е бил). За какво ми е да мога да смятам, за да преброя максимум 8 кръгчета??? Правим се на интересни... :popcorn:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот excess » Съб Дек 05, 2009 3:37 am

Брех, защо замря дискусията? Дано се посъживи тази хубава тема...
Май сме малко младите таланти :8D:
Вчера в 24h се сетих за задачата на Айнщайн и 2 часа я мъчих, без да съм видял отговора в темата.
Искам само да попитам nicolce, ти по какъв начин я реши? Метода проба-грешка и елементи на налучкване ли :D ?
Аз я събрах на 1 страница с много съкращения и методи, които само аз си разбирам. Учил съм математика засега до 9-и клас и импровизирах.

А относно твоята задача: децата не може ли да са на 1, 1 и 36 години?
Аватар
excess

Рейтинг: 1200

Мнениеот hitar_potter » Съб Дек 05, 2009 4:38 pm

„Задачата на Айнщайн“ я реших в 5 клас като бях. Иначе, методът й на решение малко наподобява судокуто :D
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот kikon » Сря Яну 20, 2010 2:58 pm

A така сега една задачка! :eyebrow: :smokin:

Колко часА е 100 часА?

Моля да отговарят само непросветените :D
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот X_NRG » Сря Яну 20, 2010 3:05 pm

Смятам се за непросветен, защото не знам отговора, така че ще се опитам да отговоря.
В армията ги ползват тия 11-hundred и т.н. т.е. предполагам 100 е равно на 01:00 ??? Въпреки че правилното записване би било 0100 според мен (ако съм прав де).
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот kikon » Сря Яну 20, 2010 3:10 pm

X_NRG написа:Смятам се за непросветен, защото не знам отговора

Правилно разсъждаваш :D :agree: ,
но не е това отговора.

Аватар
kikon

Мнениеот Alpina » Сря Яну 20, 2010 3:13 pm

4:00 AM :dontknow:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kikon » Сря Яну 20, 2010 3:28 pm

Ти пък от кога се имаш за непросветен? :P

Аватар
kikon

Мнениеот TheAnimal » Сря Яну 20, 2010 3:30 pm

ъъъ, 100 часА не са ли 100 часА :evil:
"Всеки знае, че една жена е твърде силна за един мъж."
TheAnimal

Мнениеот Alpina » Сря Яну 20, 2010 3:33 pm

kikon написа:Ти пък от кога се имаш за непросветен? :P

В какво съм просветен тогава :D
Сериозно, това ли е, защото се загледах по главните букви :dontknow:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kikon » Сря Яну 20, 2010 4:18 pm

Това е, да, в математиката се нарича модул (100 mod 24 = 4) и представлява (100-4)/24=4. Много по-лесно се обяснява като си представиш един часовник и започнеш да броиш: 1ч, 2ч,...13ч,14ч,...25ч,26ч,...97ч,98ч,99ч и 100ч, което всъщност съответства на четири часа. В случая денонощието има 24 часа и затова взимаме 24, а не 12, както е на циферблата.
Последна промяна kikon на Сря Яну 20, 2010 4:20 pm, променена общо 1 път

Аватар
kikon

Мнениеот axelmax » Сря Яну 20, 2010 4:20 pm

:D
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот X_NRG » Сря Яну 20, 2010 5:25 pm

И аз имах някакви такива съмнения остатъка от 100%24, но избрах другото, дето ми дойде на ум. :D
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот bikerider » Сря Яну 20, 2010 5:28 pm

@kikon: оплескала си членовете... :clap: :D
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

ПредишнаСледваща