...А до мнението за смисъла - песните, които са пеели нашите деди какво са съдържали? Песни за боговете, за природата, за света, звездите, е имало е и любов, но е по такъв начин...
Апропо, в песните на нашите деди, освен изброените обекти на възхита, могат да се открият доста други забавни моменти
" Пасла йе пунда кокошки, насреща и - червен курац.
Курац си на пунда думаше:
- Пундо мари, путко космата, що ти е мокра устата?
- Яла съм курац два ката, затуй ми е мокра устата...
Па грабна пунда лопата, удари курац в главата! - И от тогава на кураца отпреде на главата е провалено..."
Горното е извадка от оригинална сватбарска песен, изпълнявана докато трае брачното свождане*.(цитирам по памет, нямям пред себеси оригиналните записки, за което да ме простите. Все пак, и да пропускам кое-що, вярвам схваща се за какъв тип фолклор иде реч

)
Вярвайте, има една доста голяма част от народната ни песенност (не става дума само за песни, а и за прочее умотворения - поговорки, приказки анекдоти и т.н.), дето е с подобна "еротична" насоченост. В което няма нищо лошо, разбира се. Тука обаче разговора е за съвсем други работи...

П.П. * "Брачно свождане" - обреден и еротичен акт между младоженците; първа брачна нощ (Б.а.)