Историята на Microsoft Windows

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Мнениеот Daniel Panev » Вто Дек 23, 2008 10:35 pm

chill написа:
Daniel Panev написа:
chill написа::lolup::lolup::lolup:

Както гледам да се сравняват Виста и ХъПъ по скорост, все едно да гледам как се сравняват Трабант и Запорожец ...

ПП. ... гледайки иззад волана на Субаруто.

chill - ей тъй, само заради спора - би ли предложил твоя аналог на Субару в обсъжданата област?

GNU/Linux, естествено.

Брех - не знаех, че за да смениш предавката на Субару все още трябва да подаваш междинна газ...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Вто Дек 23, 2008 10:41 pm

:rofl:
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот chill » Вто Дек 23, 2008 11:16 pm

Аматьорчета ;)

Измежду 500-те най-мощни суперкомпютъра в света

378 са със Linux
5 (пет!) са със Winblows

Източник: http://www.top500.org/stats/list/31/os

(ред: абе, те са повече с Линукс, но не ме се събираше)

Май, ще требе, вие, armchair performance archtect-ите да ги светнете тези завалии със суперкомпютрите по въпроса за производителността.

:rofl: :rofl: :rofl:

Ма, нищо не искам да кажа, ако щете DOS 3.1 си ползвайте.
Последна промяна chill на Вто Дек 23, 2008 11:21 pm, променена общо 1 път
Pain is weakness leaving the body.
Аватар
chill

Рейтинг: 1675

Мнениеот chill » Вто Дек 23, 2008 11:19 pm

Daniel Panev написа:
chill написа:
Daniel Panev написа:

Както гледам да се сравняват Виста и ХъПъ по скорост, все едно да гледам как се сравняват Трабант и Запорожец ...

chill - ей тъй, само заради спора - би ли предложил твоя аналог на Субару в обсъжданата област?

GNU/Linux, естествено.

Брех - не знаех, че за да смениш предавката на Субару все още трябва да подаваш междинна газ...

Брех, не знаех, че и шофьорите са компетентни в областта на операционните системи.
Аватар
chill

Мнениеот SpoileR » Вто Дек 23, 2008 11:30 pm

Срам не срам ще си питам :) Нищо че уж в такава среда работя, никога не съм имал проблем с Flex Type, НИКОГА.

Много, даже да не кажа всеки втори казва, "не се слага ФТ щото след време прее*ва нещо..." И никой не казва ПОДРОБНО точно какво става...

Какво точно Прее*ва? :)

Мога и на ЛС да питам когото трябва, но тук могат да видят и други невзрачни, като мен :) Мерси предварително. :beer:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Daniel Panev » Вто Дек 23, 2008 11:40 pm

chill написа:
Daniel Panev написа:
chill написа:
Daniel Panev написа:

GNU/Linux, естествено.

Брех, не знаех, че и шофьорите са компетентни в областта на операционните системи.

chill - за да не излизаме от рамките на добрия тон предлагам да спрем до тук с дискусията, ако може да се нарече така. Щом смяташ, че задачите, които се решават от домашните и бизнес потребителите са същите като решаваните в LANL/LLNL - значи си прав.

P.S. И аз като бях студент вярвах, че GNU/Linux е по-по-най. За съжаление в момента поне по 5 дни седмично/8 часа на ден работя на няколко машини с по 192 Gb RAM и... възгледите ми се промениха.

Поздрави
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот chill » Сря Дек 24, 2008 12:02 am

Daniel Panev написа:Щом смяташ, че задачите, които се решават от домашните и бизнес потребителите са същите като решаваните в LANL/LLNL - значи си прав.

Тука нещо си измисляш. Със сигурност не съм твърдял такова нещо.

Коментирах производителност. Нещо ненужно на 99% от бизнес потребителите.

А за домашните - нека простo да кажем, че за тези, които се нуждаят от производителност, то тя не им се осигурява от операционната система.
Аватар
chill

Мнениеот PtD » Сря Дек 24, 2008 12:58 am

@did, с риск да сбъркам, ама все пак: пуснали ли сте оптимизационните флагове на gcc-то, като си компилирате кода? Да не говорим за оптимизираното libc и т.н.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот flex » Сря Дек 24, 2008 2:46 am

Windows , performance и stable са несъвместими думи. Истинската история на Windows е най-достоверна във филма Пиратите от силиконовата долина (The pirates of Sillicone Valey). Това което показа колегата Spiler са различните версии на интерфейса. Дори така бих нарекъл и различните Windows-и. Хората са спечелили от такива които включват USB мишката си в мрежовата си платка (виждал съм го много пъти) и евала за което. Печелят доста от поддръжка когато дограмата заяде и не иска да се отвори. Еми и аз бих го направил , защо не? Гадното в случая е когато грамотните и мислещи хора го използват масово.

И за протокола - от професионален опит с различни многоцелеви операционни системи (SantaCruz Operational Unix, HP-UX, IBM AIX, Sun Solaris, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Linux [slackware,Ubuntu,Debian,SuSE, RedHat,Gentoo] , Windows всички версии, BeOS, OS/2): Най-бързодействащ е добре сглобен Gentoo Linux. А най-стабилен откъм използваемост на ресурси Sun Solaris върху Sun хардуер и SCO Unix. Най-сигурни откъм защита на данни BSD. С VMS и Plan9 още не съм се сблъсквал и го считам за огромен пропуск.

@PtD те пък като са пуснати понякога е една файда ама (някои версии) .... в края на кращата гнусния безплатен компилатор не може да се очаква да е нещо върховно. Читава оптимизация пробвах с Intel хардуер + ICC и резултата беше ефекта УАУ, ама по-добре с няколко бирибири.
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Мнениеот 25thframe » Сря Дек 24, 2008 9:06 am

@ Alpina - ти като един експерт, сподели какво да ползваме, невежите които стъпваме по земята.

@ Chill

Аматьорчета icon_smile_wink.gif

Измежду 500-те най-мощни суперкомпютъра в света...

Моля те да погледенш заглавието на темата, и да се ориентираш малко.

@ Flex

Благодаря за кратия brief, но и ти доста се отклони от темата, обсъжаме самия Windows и впечатленията ни от него, а не от какво печелят M$. Повечето от ОСите които си изредил, не са suitable за домашна машина, имам познат който участваше в разработката на BSD -based OS, какво да ти кажа - не бих я качил вкъщи. За Lunix дистрибуциите няма да коментирам, защото става като BMW/Mercedes - както си има фенове на едното, така има и на другото - и двете ОС имат и предимства и недостатъци.
И въпроса ми към теб е, на компютъра ти вкъщи (почти съм сигурен че не е само един) каква е операционната ти система, и понеже темата много се разводни, ако не те мързи ми драсни едно ЛС с отговора.

И отново казвам, мисля че не нужно да спорим коя е най-добрата ОС, всеки решава сам за себе си, според това за какво ползва машината си, според това какви приложения ползва на нея, въобще има разнообразие и е хубаво че го има.

@ Spoiler

Точно тези които казват, не слагай ФТто, защото след време нещо се прецаква, са в заблуда породена от МИТ, и ако някой мисли че FTто преебава нещо - нека да напише, какво точно преебава, кога среща проблема - докато прави нещо или докато машината е в idle mode, или ей така ФТто просто е направено да преебава нещо - но никой не си прави труда да разбере дали наистина ФТто, което ползвам ежедневно на няколко машини, и за разлика от Widnows интегрираното приложение - което при редовна употреба почва да бърка cyrilic/phonetic/latin структурата си, и обикалям като идиот по машините да трия настройки и пак да ги правя.

Повече няма да пиша по темата, защото това са безмислени спорове, които са ми хелл безинтересни, ползвам форума да обогатя знанията си за колоездене и като цяло bikelifestyle-а, а не да пиша за глупости, които ежедневно ми вгорчават живота. Айде отивам да купувам подаръци, и още веднъж ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ ХОРА, ОБИЧАЙТЕ СЕ! :beer:
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот did » Сря Дек 24, 2008 9:48 am

PtD написа:@did, с риск да сбъркам, ама все пак: пуснали ли сте оптимизационните флагове на gcc-то, като си компилирате кода?

Да.

За мен тези спорове са безмислени.

Няма добри и лоши ОС. Има подходящи и неподходящи за определени приложения.

С всичко е така.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот chill » Сря Дек 24, 2008 10:17 am

flex написа:@PtD те пък като са пуснати понякога е една файда ама (някои версии) .... в края на кращата гнусния безплатен компилатор не може да се очаква да е нещо върховно. Читава оптимизация пробвах с Intel хардуер + ICC и резултата беше ефекта УАУ, ама по-добре с няколко бирибири.

Е, да, ако си пускал SPEC. Защото гнусния Интелски компилатор оптимизира за добър SPEC резултат. :rofl:

ПП. А, и за FP е доста добър, за integer - не толкова.
Последна промяна chill на Сря Дек 24, 2008 10:40 am, променена общо 2 пъти
Аватар
chill

Мнениеот Alpina » Сря Дек 24, 2008 10:52 am

25thframe и Spoiler, FlexType подменя системни файлове и шрифтове = :puke:
Не стават проблемите след време, ами на момента. Появяването им може да се случи по-късно, когато просто ви се наложи за излезнете от IE и Paint (това е преувеличено но горе-долу за да ме разберете) и почнете да ползвате по-сериозно компа.

XP е кирилизиран!!! Не знам защо се опитвате чрез FT да го кирилизрате отново.

Единственото което трябва да се направи, ако искате фонетика е така наречената фонетична подредба на клавиатурата.
Т.е. Bulgarian Phonetic Keyboard Layout и то това е едно ама нищо и никакво файлче, което казва "този бутон значи това, другия друго и т.н." Не подменя, не цапа, не оаква....

Всъщност самите вие може да си направите каквато на вас ви е удоба подредба, стига да поискате, правейки същото - да казвате кой бутон коя буква искате да бъде.

Flex Type е нужен само при 95 и някои 98 и до там (няма да обяснявам защо)! 2000, NT, XP и т.н. не се нуждаят от него, не само не се нуждаят, но им е и противопоказно.

Вие проблеми нямате, защото не ги виждате.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот SpoileR » Сря Дек 24, 2008 11:59 am

:offtopic: @Alpina Мерси за обяснението :) :beer:

Alpina написа:Вие проблеми нямате, защото не ги виждате.

За проблем считам нещо което не работи, а не нещо което е повередено.
(ако ми разбираш мисълта ;) )

Знам Флекса какво слага и заменя. Мислех просто, че има нещо по-сериозно.

Не че т'ва е малко, ама да кажем образно, че просто не използвам "пейнт и ие" :)

От цялата каша която е Уин Бозата, флекса ми е най- малкия проблем
;)

А сега като стана на въпрос... Защо На вистата ФОНЕТИКАТА Е разменена също? По- горе стана дума за свикване с интерфейс от към потребителска гледна точка.
Щото никой не е питал българите кой кое как ползва (естествено, кой ще ни пита нас...) и директно са сложили както те ги виждат нещата...
"ю ч щ ь я" и ако не се лъжа и "ъ ж " са на други места... не помна точно...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Мнениеот Daniel Panev » Сря Дек 24, 2008 12:24 pm

SpoileR написа:А сега като стана на въпрос... Защо На вистата ФОНЕТИКАТА Е разменена също? По- горе стана дума за свикване с интерфейс от към потребителска гледна точка.
Щото никой не е питал българите кой кое как ползва (естествено, кой ще ни пита нас...) и директно са сложили както те ги виждат нещата...
"ю ч щ ь я" и ако не се лъжа и "ъ ж " са на други места... не помна точно...

Бъркаш - питаха. Не теб и мен, разбира се, ами Института по Български Език към БАН - или както там му е името. Същите хубавци, които измислиха и стандартизираха въпросната прекрасна подредба на "фонетичната" кирилица под давлението на нЕкой министър...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Brave » Сря Дек 24, 2008 12:24 pm

Спойлер, алпина общо взето ти обясни, ама да допълня
нещата с флекс тайп стоят така:
1. Ползваш резидентна платена/пиратска програма, която върши нещо, вградено в операционната ти система, харчейки ресурси.
2. Платената/пиратска система измества кодировките на шрифтовете които ползваш. Директния проблем идва, когато ползваш програми с кирилизиран интерфейс - при много от тях, направени по спецификация, вместо надписи по менютата имаш долни подчертавки, освен това ако пращаш файлове с кирилски текст, на хора, които не са с флекс тайп, е крайно вероятно да се получат напълно нечетими. Особено ако се занимаваш с предпечат, шанса за грандиозно усиране е голям. И за накрая, ако си сбръркал да кръстиш файл на кирилица под флекс тайп, при евентуален срив на системата, всички такива файлове ще се казват еднакво - долни подчертавки.нещо си
Brave

Мнениеот hitar_potter » Сря Дек 24, 2008 12:27 pm

Аз пиша на новия фонетик и ми е много удобен. Сложили са долни и горни кавички. Не съм на виста. Единия ми комп е на ХР, другия - на линукс , на двете места съм с новия фонетик, който мисля, е по-добре измислен. Разработка е на БАН, мисля. http://metodii.com - ако някой се интересува. При майкрософт, май номерът е да ползваш сара версия на уидоус... Ии да не си инсталираш новата веднага. И ХР беше бозав в началото, и виста... Когато беше изязъл ХР, бях на 2000, а сега още съм на ХР, бях сложил за малко виста и съжалявах. Големи надежди храня в седмицата - май вече идеята им е да помислят малко и за производитеност :agree:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Сря Дек 24, 2008 12:55 pm

25thframe написа:обсъжаме самия Windows и впечатленията ни от него

Самият Windows е съвкупност от обозени имплементации на откраднати идеи, а впечатленията ни от него са :puke: (говоря като човек, който го ползва ежедневно :V:)

Edit: Терминът bloatware идва наум от само себе си... :D
Аватар
PtD

Мнениеот Antares » Сря Дек 24, 2008 1:33 pm

...или както казваше един приятел: "В microsoft имат един отдел, който държат отворен браузър на сайтовете за open source приложения и помпят F5, та като излезне нещо - да го гепат веднага" :D
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот flex » Сря Дек 24, 2008 1:41 pm

25thframe написа:на компютъра ти вкъщи

На този на жената има Уин, защото предимно играе игри на него. На моя личен съм си с линуксизъм, защото осново си го ползвам за работа и разработки.

25thframe написа:че не нужно да спорим

Не спорим, радвам се задето има хора с които да коментирам такива неща.

chill написа:

От практика с ICC, не че го намирам за перфектен, но доста пъти помага за намаляване на натоварването , понякога почти двойно.

Пожелавам на всички приятно прекарване на коледните и новогодишни празници.
Последна промяна flex на Сря Дек 24, 2008 1:50 pm, променена общо 1 път
Chuck Norris smells what the Rock is cooking... because the Rock is Chuck Norris' personal chef.
Аватар
flex

Мнениеот bluskanie » Сря Дек 24, 2008 1:47 pm

Аз да обобщя...

Значи проблема на тази система е, че амбрияжното устройство не намира добра компилираща симулация, изразена в модулиране на карбуратора. С други думи... когато анионите компресират всмуквателната система, то индикациите на гайгеровия брояч, както, разбира се и на адукторите нямат асимилация към реакторните клапи.

Което е много жалко за потребителите.
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот PtD » Сря Дек 24, 2008 2:26 pm

A, сетих се за нещо по темата XP vs. Vista:

Виртуализирано guest XP буутва по-бързо под host Vista, отколкото самото host Vista :rofl:
Аватар
PtD

Мнениеот 25thframe » Сря Дек 24, 2008 5:12 pm

Alpina написа:25thframe и Spoiler, FlexType подменя системни файлове и шрифтове = :puke:
Не стават проблемите след време, ами на момента. Появяването им може да се случи по-късно, когато просто ви се наложи за излезнете от IE и Paint (това е преувеличено но горе-долу за да ме разберете) и почнете да ползвате по-сериозно компа.

XP е кирилизиран!!! Не знам защо се опитвате чрез FT да го кирилизрате отново.

Единственото което трябва да се направи, ако искате фонетика е така наречената фонетична подредба на клавиатурата.
Т.е. Bulgarian Phonetic Keyboard Layout и то това е едно ама нищо и никакво файлче, което казва "този бутон значи това, другия друго и т.н." Не подменя, не цапа, не оаква....

Всъщност самите вие може да си направите каквато на вас ви е удоба подредба, стига да поискате, правейки същото - да казвате кой бутон коя буква искате да бъде.

Flex Type е нужен само при 95 и някои 98 и до там (няма да обяснявам защо)! 2000, NT, XP и т.н. не се нуждаят от него, не само не се нуждаят, но им е и противопоказно.

Вие проблеми нямате, защото не ги виждате.

Обещах да не пиша, но ме провокираш,

не знаеш за какво ползваме машините си = следователно не можеш да пледираш че ги ползваме сериозно или не. Някъде да съм написал - ХП не е кирилизиран ползвайте ФТ, аз написах че ползвам Виста и там има няколко сменени бутона и заради това качвам ФТ - тук наистина от мързел, просто инсталацията на ФТ ми отнема по-малко време отколкото да си сменя бутоните, под ХП никога не съм го инсталирал. Тук обаче идва нещо, при Вистата която съм качил в момента няма разминаване при бутоните, но не съм разбрал дали е от версията на ОСа или какво - аз не съм правил нищо.
"Проблеми няма защото ние не ги виждаме" - защо смяташ че знаеш какво правим на машините си? От много малко нещо тръгна и решаваш че защото сме решили да ползваме ФТ (която хаби невероятните 632КБ УАУ памет), сме едва ли не идиоти - не просто преувеличи, а направо ни обиди. Съжалявам но не можеш просто така, с лека ръка да казваш че нищо не разбираме, при положение че нямаш представа с какво се занимаваме. Благодаря за разясненията по-горе, ще се опитам да ги прилагам за вбъдеще.
Аватар
25thframe

Рейтинг: 1860

Мнениеот Alpina » Сря Дек 24, 2008 8:31 pm

Момко, къде съм писал, че има значение мястото, което заема?
Както казах - "преувеличавам за да ме разберете" !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Къде съм написал и че знам как и за какво???

Хайде седни си на д-то и прочети мнението малко по-сериозно. Предполагам ти е кипнало, че някой нещо е написал различно от тяснототи мирогледче и напълнилата ти се с кръв кратунка вече съвсем не може да схване смисъла на текста...

Това че ползваш FT на Vista вече е наситина абсурдно, също толкова, колкото и тези, които са направили този стандарт за фонетика :)

Като цяло запознай се с w2000cyr ;) и тогава ако го предпочетеш пред FT ще те поздравя!

P.S. за Vista не знам дали в приложимо, понеже не съм ползвал такава на личен компютър.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kibikoff » Сря Дек 24, 2008 10:46 pm

Изображение
kibikoff

Мнениеот Mast3rm1nd » Сря Дек 24, 2008 10:49 pm

:roll2: :roll2: :roll2: :roll2: :roll2:
Аватар
Mast3rm1nd

Рейтинг: 936

Мнениеот hitar_potter » Сря Дек 24, 2008 11:06 pm

Flex type е боза... Кирилизира по доста груб начин. До колкото знам, променя шрифтовете, с удобни му такива, което много би намазало енкодингите в даден момент. И като го деинсталираш, следите остават. Поне беше така преди, аз от много, много време не го ползвам. От отдавна windows има поддръжка на кирилица и нямам нужда от други кирилизатори, които да ми създават "възпаления" в компа. Относно новия фонетик - доста хора го отричат от инат, за мен е по-читаво направения, поддържа по-пълноценно българкият език.

Например: „“ѝ № € – <- все директно от клавиатурата... за жалост се губят символи като <>_%, но все пак, нямаме 1000 клавиша ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Сря Дек 24, 2008 11:28 pm

Мда, адски ценно. Особено имайки предвид, че „“ ѝ № € не съм използвал нито веднъж през живота си, а < > _ % ползвам ежедневно. Хвала, о, български учЕни!
Аватар
PtD

Мнениеот hitar_potter » Сря Дек 24, 2008 11:38 pm

Упс, грешка, % си го има, & го няма... Както и да е, въпрос на свикване :) (което ме навежда на мисълта, че може би ще е полезно да науча БДС, доста по-бързо се пише...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Сря Дек 24, 2008 11:41 pm

А & използвам даже по-често и то %.

Що се отнася до свикването, чувал съм че с много неприятни неща било така :emlaugh:
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Бла - Бла