Записвам си за да не забравя...

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Re: Записвам си за да не забравя...

Мнениеот zax983 » Вто Ное 30, 2010 5:50 pm

125/63 и пулс 96 след 20 км тази вечер. Не виждам проблем, само не мога да разбера защо ми трябват поне 10км преди да спре да ме боли каквото и да е... Я глезен, я коляно, я нещо друго от пръстите на краката до таза, учудващо много неща има които могат да ме болят :D Не знам каква ще е тази загрявка която ще ми помогне... И пак си забравих ръкавичките и пак имах проблем и с ръцете, даже този път дясната направо изтръпна...

Много интересна комбинация, аз съм върколак, Жената е вампир... кръвно 61/43 и като и паднат батериите пулс 36 измери преди малко... макс до 70 да се качи пулса, ако много я нервирам, но кръвното си стои толкова... Моя пулс под 70 не може да падне, само като се изправя и ми се качва на 80 :D

Ако съм си премерил правилно каданса днес, варира от 40 до 60 и това си е едно спокойно мързеливо направо каране, това при 46/14... И не че не мога да въртя и по-бързо, но някак ми обягва смисъла... Не знам защо но по-високия каданс ми се струва по изморителен от по-тежката предавка... И не само по-изморително, но и много по неестествено ми идва, особено като не се връзвам и контрола намалява и въобще е неприятно като почне да ти бяга педала... Къде бъркам?
Аватар
zax983

Рейтинг: 971

Мнениеот did » Вто Ное 30, 2010 5:55 pm

zax983 написа:Ако съм си премерил правилно каданса днес, варира от 40 до 60 и това си е едно спокойно мързеливо направо каране, това при 46/14... И не че не мога да въртя и по-бързо, но някак ми обягва смисъла... Не знам защо но по-високия каданс ми се струва по изморителен от по-тежката предавка... И не само по-изморително, но и много по неестествено ми идва, особено като не се връзвам и контрола намалява и въобще е неприятно като почне да ти бяга педала... Къде бъркам?

Каданс 40 е убийство за ставите - чисто анаеробно натоварване на мускулите и никакъв шанс за отслабване или сърдечно натоварване. Трябва ти каданс минимум 80 за твоето състояние, за да товариш сърцето и да гориш калории, а не да трупаш мускули на краката. Даже препоръчвам 100. За тази цел ти трябва по-малка плоча на курбелите.

По-високият каданс ти се струва по-изморителен, защото с него товариш точно слабото си място - сърцето и съдовата система. Това трябва да правиш, но без да прекаляваш. При пулс в покой около 70-80 (както твърдиш, но аз се съмнявам) , за човек в твоето състояние, в началото карай със скорост, която при каданс около 80-100 ти поддържа пулс около 140 и се старай да го поддържаш поне 30 минути (километрите и наклоните нямат значение)! Предавките нямат никакво значение. Те се подбират според каданса и пулса.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот zax983 » Вто Ное 30, 2010 8:47 pm

Добре, но да не забравяме че това е колело тип "всичко е за смяна". Аз се опитах да ги настроя, но или няма да може да качи отпред или ще пада от зад... Нещо не ми се получава... А да не говорим че това задното беше и удряно и така зарязано, 2-3 скорости като свалиш, т.е. като го прегледах на другия ден следкато го взех, само 2 венеца качих нагоре и почна да удря спиците, на третия и ако беше станало в движение сигурно направо влиза в спиците и се пребивам като куче... Това може би е единствената полза от това че съм свикнал да карам само на най-тежката...

Всъщност казах, че 70-80 ми е минималното иначе час следкато се прибрах все още си седеше към 100, макар че си седя в един доста неудобен диван, но пък не правя нищо... Втори и трети час качих кръвното доста... Играе както си иска от 128 до 143 горна, долната е малко по-стабилна между 76 и 79, пулса от 81 до 87... Защо така се получава?! Вече над 3 часа по-късно се стабилизира доста добре около 120/60 и пулс 80. Това ако апаратчето мери вярно... За кръвното не знам, но пулса и ръчно толкова си го меря, така че трябва да е вярно... Колко трябва да е за човек в моето състояние :)

Въпросния диван ми е нисък, но пък столовете ги чупя вече :D Предполагам това не е добре за колената, но като се облегна(излегна) назад и си сложа клавиатурата на краката, а мишката на страничната облегалка, мисля че се получава една добра за отпочиване, полу-излегната позиция.

40 ми е изкачването, по-скоро ми е 60 равното, а надолу съм само по инерция, за да не се дразня... Даже от време на време ме хваща леко страх с тази таратайка, да засилвам много по мокрото и съм дори леко на спирачка... Мога да опитам да постигна каданс 80, което означава никакво изкачване(няма предавка на която мога да направя каданс 80 на изкачване...), а надолу ще си връткам напразно щом трябва, нали идеята е да направя 30 минути без прекъсване? Ще подбера и маршрута да го позволява... Но 100 не мога да постигна и при спускане, сигурен съм !!! Просто аз не мога да въртя така педалите, дори да няма никакво съпротивление... Може би ако се заключа, но пак не съм сигурен... А и нещо не ми се рискува...

Точно заради това още преди доста години избрах силовото каране, защото краката ми не са направени за друго... Все пак ще опитам, ще се заинатя поне докато отслабна, но знам че това не е моето каране...

Всъщност мога ли да ги комбинирам? Сутрин да си карам анаеробно, защото бързам, пък вечер да се опитвам да приложа описания от теб начин? Макар че примерно ако минавам през тунела под западния парк, там няма как да е аеробно, както и да го погледнем, просто там не се диша... Макар и за малко и да не ми пречи по-принцип за сега, сигурно се равнява на изпушването на няколко цигари на куп... Ако обиколя по сливница пък трябва да изкачвам моста на захарна фабрика... Ще ми е сложно да намеря хубав маршрут за прибиране от Лозенец към Люлин...

Освен да карам така:
Изображение

:dontknow:
Аватар
zax983

Мнениеот did » Вто Ное 30, 2010 8:57 pm

E, значи се оказахме прави - трябват ти по-МАЛКИ предни плочи и по-ГОЛЕМИ венци отзад, за да може да караш в адекватен режим. За да ти потрябва ГОЛЯМА плоча отпред, трябва да си далече от всички проблеми, които постоянно ни обясняваш.

Проблемът не ти е в краката, а в сърцето, така че карай така, че да товариш сърцето, а не краката. Това би довело и до отслабване.

Имаш спешна нужда от консултация с кардиолог и от кратък курс по четене и възприемане на полезна информация!!!

На този етап диагнозата ти е ясна - освен проблеми с обмяната на веществата и сърдечно-съдовата система, си развил и един много кофти садистично-мазохистичен характер. Последното мога да ти го обясня подробно, ако те интересува.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zax983 » Вто Ное 30, 2010 9:12 pm

Е ще се консултирам тогава, но това е свързано с "много"(за мен в момента) пари, които просто нямам... Ако имах възможност още утре отивам!

Също не знам гарантирано добър кардиолог, още по-малко спортен такъв...

Но само да отбележа, че това което описвам не бих го квалифицирал като проблеми. Това са просто факти... Те вероятно са били такива и преди 10 години... Аз в никакъв случай не се чувствам зве... Освен ако това че крака ме наболва, не е свързано пак с кръвообръщението... Но те си ме болят понякога и само от ходене, дори тогава повече ;)

Но пък също казахте че високото кръвно създава такава илюзия и заради това се чувствам по-добре отколкото съм... Всъщност се чувствам перфектно...

Отпред си имам още две плочи, май са 30 и 40. Но разбери че аз каданс 100 не мога да направя ако ще 30/30 да карам... Идеята ми е сутрин да си карам 46/14, вечер 30-40/14... Защото после веригата трябва ръчно да преместя за сутринта... А отзад ако ги барам, така гадно пада, че може направо да я скъсам... Освен някой ако иска да погледне и да каже може ли да се измисли нещо да се оправят тези гадни скорости... В смисъл че не се инатя да карам така, просто съм принуден да карам така...

А за кардиолога наистина не знам кога мога да отида...
Аватар
zax983

Мнениеот did » Вто Ное 30, 2010 9:21 pm

zax983 написа: Но разбери че аз каданс 100 не мога да направя ако ще 30/30 да карам...

И дъщеря ми не можеше да катери много от маршрутите за катерене по стена в зала преди месец, когато проходи там, но сега изкачва повече от половината маршрути.

Всичко опира до това, да си преодолееш предразсъдъците, да се опиташ да спазваш правила и да ги спазваш достатъчно дълго време, за да дадат резултат.

Щом нямаш пари за специалисти, които ти искат пари, поне се всушай в съветите на хората, които те разбират и не ти искат пари.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот zax983 » Чет Дек 02, 2010 4:25 am

Явно някога съм прехвърлял 100 каданс все пак... Защото венците ми би трябвало да са били 54/12 иначе не знам как съм минал 60км/ч, с гуми от сорта 27-28"... Даже започвам да се съмнявам, дали нещо километражчето да не се е объркало :D Не знам какъв попътен вятър трябва да съм имал, защото едва ли е имало камиони/автобуси, те нямат право да карат с толкова и само пречат... Аз просто си бях харесал един участък, където влизам с 50км/ч след леко спускане, но трябва да се съобразя с един гаден светофар след това и не засилвам по нанадолнището, а чак като мина светофата почвам да млатя с всичка сила, за да си изкарам яда че трябва да си убивам скоростта, вместо поне да се пусна по инерция и да се убие сама... даже понякога трябва направо да спускам на спирачка и ако преди това съм изкачвал вече наистина се нервирам... пренасочвайки този яд към педалите до следващия светофар 64-65км/ч ми беше рекорда... Разбира се тази скорост не мога да я задържа, само като максимална съм я споменал! Това съм го правил с Phoenix-a преди преди повече от 10 години ;) Изводът е че не мога да прескоча 100 каданс дори за малко, как тогава да го поддържам постоянно?!

Но поне вече ми е ясно какво ми трябва, както казахте първо ще поработя върху каданса на по-леките, с които сега разполагам, после ще сложа 11-12 отзад и там доста ще трябва да поработя и следва 52-54 отпред ;)

Макар че на мен идеята ми е просто като преди да си хващам зелената вълна, което значи 45км/ч средна скорост... И това смятам да е 2 пъти по 15 мин. на ден, но понеже няма как да е без никакви прекъсвания, ще е по-скоро по 20-30 мин. 2 пъти на ден или общо час най-много с тази средна скорост. Вариантите за 700см гуми ги виждам следните:
1. Ако остана със сегашните си венци 46/14, ще се наложи каданса ми да е поне 105-110, което няма как да се случи...
2. С каданс 100 трябва да сложа поне 48 отпред, ако оставя 14 отзад... също не вярвам че мога да го постигна...
3. С каданс 90 вече отиваме на поне 54 отпред или 12 отзад...
4. Каданс 80(ако съм разбрал правилно е най-силовият от разумните варианти), тук вече ми трябва 11 отзад, но все още не е ясно дали мога да сложа толкова там, затова отиваме на варианта с който вече съм го правил 52/12, но ми беше много гадно винаги на косъм да хващам светофара, а и опасно... и точно заради това го смених с 54 едно време, което значи, че съм карал с каданс 75-80 в крайна сметка... Но никога не съм го правил повече от 10-20км на куп с тази скорост... И все пак нито ми тежеше, нито се изморявах... Разбира се сега е друго ;)
5. Но понеже нямам ресурс да сменя дори едното в момента, а и ще мине време докато постигна дори 80 на 46/14... Остава въпроса 60/14 или да вдигна каданса съвсем малко и да карам с 46/11, ако може да се сложи...

П.П. С две думи, успея ли да кача на 100 каданс при определени предавки, значи е време да мина на следващите, но без да падам под 80 на тях... А още от утре започвам да се мъча на 46/14 да карам с поне 80 каданс, което е около 35км/ч средна скорост, а преди да сменям венците трябва да стане 43км/ч... и адски ще се дразня на абсолютно всеки светофар да ми светва червено в последния момент... но вместо като сега с 60 каданс, т.е. 26км/ч и накрая да се пускам по инерция и да чакам зеленото за да не спирам и съответно после да не се налага да тръгвам от 0 на най-тежката, просто ще млатя до последно, ще си спирам на светофара и после пак... Но така само засилвам точно най-големия проблем с тръгването на "тежката"... Затова дори може би по-добре да почна с 46/18, където ще са 34км/ч при 100 каданс. Но не вярвам че мога да го направя, а каквото и да ми говорите, това е ужасно лека предавка и повече не виждам смисъл да смъквам... Все пак, ако не мога да го направя, ще смъквам и смъквам... до средна скорост 23км/ч за 80-100 каданс, като така ще въртя като луд и ще ставам целия в пот, с което ще свалям добре, без да се дразня че изпускам светофара, просто ще влизам на второто зелено така и ще избегна и спирането по светофарите... Но все пак да се потя през зимата не е добра идея, нито да ходя на лекции като прасе... Затова питам мога ли да си карам на тежката сутрин, лекичко, без да се напъвам, наистина не ми е тежка! Баира ще качвам с 94... А да се опитвам да оправя каданса вечер, защото един път мога да си позволя по-подходящ маршрут, колкото за 20-30 минути ако трябва и в другата посока да е и после пак леко да поема към нас където мога направо да се мушна в банята!

П.П.П. Но пък сега е тъмно по това време, та и така не става... НЕ намирам решение... Освен да си карам както си знам през седмицата, а това да се мъча да го правя петък, събота и неделя някъде извън София!!!
Аватар
zax983

Мнениеот zax983 » Чет Дек 02, 2010 9:19 pm

105/63 пулс 106
134/69 оулс 96
116/62 пулс 98
114/58 пулс 92
120/59 пулс 99

Това са 5 последователни замервания около половин час следкато се прибрах... Макар че накрая изпадна и загубих болтче от едната фиба на предния калник... И карах доста лекичко от красна поляна нататък... Иначе днес млатих като луд... Е определено колената ми се чувстват много зле на по-ниски предавки и по-висок каданс, но също толкова зле се чувстват и на най-тежките предавки и по-висок каданс, т.е. не искам да кажа че не сте прави по принцип. Но явно в случая за мен е по-добре да си карам силово... Макар че ние имаме спор лек, за мен това сега не е точно силово... То си е леко и спокойно...

Успях да видгна 55км/ч надолу по Димитър Несторов, но светофара ме секна иначе можше и мъничко повече... Това е каданс 130... хм... ХМ... ХМ... Трябва да си намеря подходящо равно да се напъна така и да видим колко ще го докарам. После някой ако има някакви излишни венчета, може и по-рано да почерпя с биричката на colson :beer:
Аватар
zax983

Мнениеот Salgari » Чет Дек 02, 2010 9:34 pm

zax983 написа:\:

Целта на каданса, не е да го вдигнеш на спускането, за кратко време. Напротив, да подържаш определен каданс дълго време, независимо от терена.
Аз лично, гледам да не падам под 90-100 каданс, където и да карам. По - малкият каданс, просто скапва краката. Това, не значи, че не може да се кара на нисък каданс. Виж клипчето, когато Армстронг задминава Улрих на Тура 2005 година на един от часовниците. По - точно гледай разликата в педалирането. http://www.youtube.com/watch?v=qz95I3cJQ_s
I will always listen to my coaches. But first I listen to my body. If what they tell me suits my body, great. If my body doesn't feel good with what they say, then always my body comes first.
Haile Gebrselassie
Аватар
Salgari

Рейтинг: 1208

Мнениеот zax983 » Нед Дек 05, 2010 4:45 am

Е щом днес не се разболях, без никаква екипировка, а то беше малко като водолазната снимка в този пост viewtopic.php?p=690190#p690190

Може би трябваше поне да настина... Макар че то всъщност не беше студено, просто беше един гаден непрестанен порой цял ден... Остава ми само да проверя как съм на мокър сняг, когато е близо до нулата. Ако все още съм достатъчно кален и за това, то значи мога спокойно да си карам цяла зима ;) А това ще е по-лесно, защото сухият сняг не е като мокрия! По-добре да е по-студено! Но пък наистина е добре някаква маска, защото шал не е достатъчен за да те предпази от студа, при по учестено дишане!

П.П. Разбира се ако вярваме на прогнозата, значи съм безсмъртен, понеже според нея "усещането е било като 300 градуса под абсолютната нула":
Изображение
Аватар
zax983

Мнениеот PtD » Нед Дек 05, 2010 9:12 am

zax983 написа:П.П. Разбира се ако вярваме на прогнозата, значи съм безсмъртен, понеже според нея "усещането е било като 300 градуса под абсолютната нула":

LOL, сигурно е духал вятър с втора космическа :nuts:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот zax983 » Пет Дек 10, 2010 5:35 pm

Днес изнамерих къде да се премеря безплатно на едно кантарче и се оказа следното:

Weight 120.6кг
Body fat 38.8%
Muscle mass 70.1
Bone mass 3.7
DCI/BMR 37.6 - това не разбрах какво е?
Physique rating 3581 - това също?
Metabolic age 42 - е това вече ме стряска...
Body water 46.6% - това май ми е основни проблем от който идва всичко, че не пия никаква вода(просто ми е адски гадна) и я замествам с какви ли не боклуци...
Visceral fat 8 - това май ми е шкембето, което го водят в норма тук според някакви таблички от 1 до 12... Което просто не е възможно, защото според мен вече е огромно... Макар че на фона на общата картинка, може би наистина не е чак толкова... Обаче най-високото 59 нещо не си го представям ако моето е 8... Може би някакъв 50-60кг, на който шкембето му е два пъти като моето, ама той тогава ще е само шкембе... не че не съм виждал и такива...
после следват някакви body fat % segmental:
left arm 47.3
right arm 45.9
right leg 43.1
left leg 43.6
trunk 33.5
и някаква празна графа за muscle mass gmental, което не знам защо не го е попълнил индианеца дето ме мери...
Аватар
zax983

Мнениеот zax983 » Сря Дек 15, 2010 8:53 pm

Днес навъртях 100км градско... И утре имам още толкова да въртя педалите на още по кански студ... Тази седмица ако не се разболея, няма кога... Не стига че нямам нищо водо и ветроустойчиво да облека, но май все още не е проблем... грам не ми е студено, въпреки че успявам да се изпотя на -10... Но определено си преебах гърлото, а може би и белите дробове, даже шалче не намерих сутринта, че бързах... Освен това днес качих Свети Наум с 46/14... Не знам защо така на студено повече ми идва паура, но май точно тогава си преебах гърлото... Трябва си маска, вече и заради студа, ще си нося 10-20 кг от горе с кеф !!!

П.П. иначе гледам като падна под 20км/ч, т.е. ако падна под 50 каданс слизам от колелото и бутам... Просто преди това не чувствам абсолютно никакво напрежение... И вече нямам никакви болки в ставите, а за проблем въобще не може и дума да става, но разкарах фотьойлчето и най-после успях да фиксирам шибаната седалка на колелото, да не се смъква сама... Остана само да сменя и отвратителната рамка тези дни май ще стане ;)
Аватар
zax983

Мнениеот aspelozen » Чет Дек 16, 2010 9:48 pm

Закс,спри се бе човек.Четири нови зимни гуми не ме държат здраво на пътя,а ти с тая изгоряла ще се утрепаш някъде,да си някъде в планината да не минават коли добре,ама в най-голямата лудница!?!
aspelozen

Рейтинг: 1254

Мнениеот zax983 » Пет Дек 17, 2010 2:11 pm

Карам максимално внимателно... И само по-големи, почистени булеварди... Когато има такива... Друг е въпроса че понякога просто е струпано в страни, където всъщност трябва да карам аз... А да не говорим на цариградско например където направо асфалта е изместен... Отделно че то не са канали, не са глупости, абе опасно си е... За сега оцелявам...

Иначе само едно чайче и 2 тайлоухота мушнах профилактично оня ден, със сигурност се бях разболял още на пътя, но само за 2-3 часа изкашлях всичко и това беше. Вчера и днес няма проблеми ;')
Аватар
zax983

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Дек 17, 2010 6:13 pm

Това да не е "Българската Коледа" - съжалете бедното дебело момче. Подарете му лъскаво колелце, дрешки и шапка Ендура да има да си върти?! Да не очакваш, че ще ти кажа сега - "ела, имам части за теб, подарък" - НЕ, няма, защото си спуквам задника от работа в дните които не уча, докато ти седиш и дебелееш.

Вземи се в ръце! Не си първи и последния студент, който работи и учи. Намери си работа, 400лв дават във Фантастико да редиш стока, ако друго не умееш. Вместо да ревеш тук, че нямаш с какво да се облечеш, ходи работи и сваляй килограми. Твоите връстници в подобно финансово положение връзват арматура и леят бетон на метрото, въпреки че навън е -5 градуса, а ти ревеш че ще настинеш от каране на колело. Я се съвземи малко. Капка жал няма в мен за такива хора...
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот zax983 » Пет Дек 17, 2010 9:42 pm

Първо не рева а се кефя че много трудно боледувам. Нищо че не мога да си позволя дори задължителните предпазни мерки. За сметка на това дори все пак да успея да си причиня нещо, ще го изкарам на крак! Успокоявам се с мисълта че така се калявам... пропускам факта че на старини може и да съжалявам за това каляване, защото никога не можеш да знаеш ефекта дали ще е положителен или отрицателен... Но все пак винаги е по-добре да си здрав, макар и без пари. Отколкото да можеш да си позволиш "всичко", но да си болнав и нищо да не може да ти помогне... Та определено не се оплаквам от това че съм "безсмъртен", много се кефя даже и правилно няма място и за капка жал ;)

Викаш в свободните си дни работиш здраво... Ами да и аз така правех в началото и затова ми се наложи да прекъсна. И в интерес на истината никога не съм надебелявал от седене, нещо не ми се получава... Трябва си ядене, но и здрава работа за да надебелееш... Нещо не съм много гладен, когато само си седя... Ако беше прочел, щеше да видиш че това ми се случи най-вече в казармата, за което няма как да имам вина си мисля... Но в крайна сметка докато съм на колелото не ми пречи кой знае колко... Отделно ако имаше малко познания по биология, може би щеше да знаеш че веднъж надебелял, няма естествен начин да отслабнеш наистина, дори и с химия не става, дори и с най-бруталните неща като липосукциите пак не е много ясно дали ще стане, защото това е деградиране на съединителнатa тъкан под кожата, което води до образуване на едни мастни капчици в нея и според това колко се увеличават толкова си по-дебел и можеш само да ги намалиш със зверски диети, но не и да ги премахнеш... В крайна сметка явно това допълнително ме пази от студ, защото и на -20 нямам проблем, а ти на -5 вече умираш от студ... Така че всяко зло за добро са казали хората...

Та както казах, дебелея само когато работя, защото тогава имам пари да се тъпча, за да съм работоспособен... Сега си гладувам яко, но не отслабвам, но и не дебелея :) А с колелцето даже може и да позаслабна... Та предпочитам вместо да работя за жълти стотинки и да не ми стигат само за бензин за да мога да вися по 5 часа в задръстванията всеки ден и да тровя всички хора с това, защото за 400 лева заплата дали ще си взема достатъчно екологичен автомобил, ако въобще съществува такова нещо... Та вместо това, определено предпочитам да си карам колелото, проблем?

Ти да не си като един олигофрен дето ми ревеше, че видиш ли техните му плащали само квартирата за 300 евро и му давали само по 500 лева джобни на месец и той милия бил принуден да работи докато учи, защото видиш ли тези повече от 1000 на месец не му стигали... Подчертавам принуден...

Отношението ти към мен разбирам да е такова като моето към този... Но иначе, да ми пускаш оферти да лея бетон за 400 на месец... Без да си го правил, а аз съм го правил!!! Не си ли малко нагъл?!

Цял живот съм работил за жълти стотинки, обаче стигнахме до там че разходите ми за да съм работоспособен, което значи всички режийни от допълнителна храна, през транспорта, до облекло и т.н. Тези разходи станаха по-големи от приходите!!! Еми няма да работя за 400 лева точно поради тази причина!!! Отказвам да работя на загуба, защото когато не работя губя по-малко отколкото когато работя и то само от финансова гледна точка, а да не говорим колко много печеля от това че не работя. Макар че аз работя, защото се грижа за болни хора, друг е въпроса че никой не ми плаща за това, освен това работя като такси или поне като ватман, машинист или какъвто е там управляващия метрото, това го работя докато си карам колелото и си плащам :D

Та вместо да си скапвам и образованието и здравето и нервите и всичко това за жълти стотинки. Като специалността ми не позволява да работя и да уча адекватно!!! Вместо това съм решил тази година да пробвам само и наистина да уча, а не просто да се запиша и да отида пак да работя...

Няма да засягам на дълго и широко темата че всяка работа си е чисто и просто една проституция, но с тази разлика че на проститутките им плащат много по-добре, а дори понякога и си правят кефа... Докато почти всяка работа, но особено тази която ми предлагаш... при нея няма как да си направиш кефа, но за сметка на това ти плащат много по-малко от заслуженото... Та айде моля стига ми предлагали зле платена и гадна работа... Виж ако ми плащат достатъчно, че да се преглътне гадорията е друго или пък ако е достатъчно лека и подходяща за учащ, пък ще преглътна жалкото заплащане... Но на загуба няма да работя... И тук само искам да кажа че разни некадърни лекарчета, учители и т.н. - измет - реват че 1000 им е малко... Еми на мен не ми е малко, не че ще откажа да работя за 5-10 хиляди примерно, нямам горна граница, едва ли някой има, но долната ми напоследък отива към 1000, а само преди 1-2 години беше 500-600 и все пак тогава все още бях склонен да работя за 300-400, но сега да работя за тези пари е абсурд... Работил съм и за 200 лева на месец... Работил съм и за 100 лева на ден, но просто няма смисъл да работя ако (работейки приходите - разходите < от когато не работя)...

Айде ти като си специалист, моля те кажи ми каква е тази работа която ти позволява да работиш и да учиш, но да получаваш адекватно заплащане, което да осмисля работата ти, т.е. загубата ти на време, но и тази загуба да не е чак толкова голяма, че поне да имаш възможност да се справиш с първи курс Приложна математика или поне да е такава че да ти позволява поне на лекции да можеш да ходиш редовно?

Вече ако си 3-ти курс и нагоре, ще те помоля да не ми говориш глупости... Или ако става дума за някаква специалност, която да ти дава това свободно време да работиш, защото аз и като ученик съм работил доста, но пак се налагаше да не ходя на училище, макар че там ми беше зает само половината ден, а тук е целия, да не говорим че трябва да се учи и допълнително, не като в училище... Но хайде ти ни просвети и сподели с нас тази работа или по-скоро този работодател, който е достатъчно толерантен, да не те ангажира през учебно време и да се съобразява напълно с това, както е в закона! Но това е само за последните 2 години от средното и все пак няма да можеш да ми посочиш адекватни примери. Например се сещам сестра ми която си работеше съвсем легално в макдоналдс и я ебаваха много яко и грам не се съобразяваха, но все пак беше по-добре от моята работа като общак, макар и за много по-добри пари, но пък не стъпвах в училище... Е сега няма такава работа която поне да ти осигурява необходимите средства, че да направиш компромис с всичко останало...

Но все пак щом ти знаеш такава работа която да ми позволява да работя само през свободното си време, даже и % ще ти давам, а ето го и графика ми:
Изображение
Но скоро наближава сесията и тогава ще имам още повече "свободно" време, особено ако искам пак да си взема само 2 изпита, защото грам не съм учил...
Аватар
zax983

Мнениеот EccentricMOTION » Пет Дек 17, 2010 11:48 pm

Специалността, която ми позволява да работя е Електротехника в ТУ. Вие, простолюдието от хуманитарните ВУЗ-ове, моля - "у лево". Математика ли, като не можеш, откажи се, винаги има място за такива като теб в колежите. Математиката не е за всеки, говоря като човек с диплома от МГ :)
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот zax983 » Съб Дек 18, 2010 12:35 am

Мда, след МГ е твърде лесно... Аз от най-скапаното квартално даскало се преборих доста успешно с много като теб и то без допълнителна подготовка... А съм се класирал достатъчно добре и по състезания и олимпиади, без даже да ходя на училище, защото ми се налагаше да работя. Защото от 14 годишен се издържам напрактика сам, така че айде по-лекичко с категоризациите, за какво ставам и за какво не ставам...

Жалко само че ти след достатъчно добро средно, до каквото аз нямах достъп, отново по независещи от мен причини, жалко че въпреки това за нищо не ставаш и си успял да влезеш само в ТУ... Сори, обаче информацията ти е от преди близо половин век, когато ТУ е ставал за нещо а СУ може би е имал само хуманитарни специалности...

И все пак не отговори на нито един от въпросите ми, но ако не те затруднява можеш да отговориш поне на основния. Каква е тази работа, която не ти пречи на образованието в първи курс? Всъщност поне вече знам че никога няма да запиша електотехника в ТУ :) Освен теб познавам още един който го е завършил и той сам крушката не може да си завие... Уж работи като дърводелец, пък и там не съм го видял да се справя много добре... Но иначе работи едното, завършил е другото... Абе в България всичко е възможно...

И не знам за колежите - нещо не ме кефят - но виж едно курсче бих изкарал... За 2-3 месеца ще науча всичко което ми трябва и веднага след това ще си намеря подходяща работа! Но няма парички за тази инвестиция, затова ще си загубя няколко години на държавна поръчка и без това си ги губя докато работя за жълти стотинки, не виждам разлика... Та аз да намеря парички за това пък нека да съм от простолюдието, а ти си учи в ТУ и най-вече се гордей с недъгавата ни образователна система...
Аватар
zax983

Мнениеот hitar_potter » Съб Дек 18, 2010 12:57 am

EccentricMOTION написа:Електротехника в ТУ. Вие, простолюдието от хуманитарните ВУЗ-ове, моля - "у лево"

Хумани - кво?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Съб Дек 18, 2010 3:10 am

zax983 написа:...

Реално погледнато, ако мислиш, че с приложна математика ще изкарваш много кинти, ще трябва да те приземя. Нито един от моите познати, които следваха приложна математика не работи по специалността си. :wavey:
Аватар
PtD

Мнениеот ico 1 » Съб Дек 18, 2010 4:50 am

zax983 написа:Но на загуба няма да работя... И тук само искам да кажа че разни некадърни лекарчета, учители и т.н. - измет - реват че 1000 им е малко...

Работи над правописа си! Имаш изречения по половин страница. Някои препинателни знаци дори не са ти познати. Това нямаше да ме дразни толкова, ако не тръбеше навсякъде, че си студент. Пиши и в другите форуми, не само в "Бла - Бла", за да мога да ти правя по-качествени оценки. :evil:
Аватар
ico 1

Мнениеот zax983 » Съб Дек 18, 2010 12:36 pm

Не съм филолог. Не ме търсете за правопис... За справка неграмотните ми учителки по БиЛ...

Но да, определено не се справям с пунктуацията. А след тази сложна думичка, която се наложи да проверя, да съм сигурен че се пише правилно "пунктуация", не мога да не отбележа и че силно се затруднявам с най-масовия проблем "о/у". Други правописни грешки не правех преди да почна да чета в интернет, не че вече ги няма тези грешки дори в книги и учебници... Определено са заразни... Та половината и тук и навсякъде пишат по-неграмотно и от мен, но каточели не прави толкова впечатление, когато имат по 1-2 думи на пост или се опитват да го прикрият с уж нарочно лигавене... Та какво като пиша и аз леко неграмотно :dontknow:

Всъщност, ще е добре ако се намери някой редактор да ми поправя всеки пост, щом има желание :agree: Обаче докато другите пишат грешно и аз няма как да се науча... Прекалено възприемчив спрямо средата съм... И все пак аз се занимавам основно с цифри, а там правописни грешки няма :D

Иначе какво значи да работя по специалността си "Приложна математика". Че то математика има в абсолютно всичко... Като начало ще пробвам като програмист, което ми се отдава всъщност, нищо че е най-зле платения вариант, поне в световен мащаб, в България може би е по-скоро обратното, защото наистина нещо няма работа за математици... И аз познавам няколко, вече завършили и всичките са без работа... Но при първа възможност ще се измъкна от тази дупка, дори не е задължително да е физически! Даже ако имаше как да уча английски в средното, вече да съм се реализирал като фрийлансър, но уви... За сега продължавам да се занимавам с глупости, като учене на английски и търсене на подходяща работа, което в кризата няма да се случи... Ако нямах отговорности които да ме задържат тук, качвам се на велосипеда и след няколко дни съм в най-близката англоговоряща държава и английския ще науча само за няколко месеца перфектно и най-вече безплатно и най-скапаната работа да си хвана, пак ще съм по-добре... Обаче тук съм за сега...
Аватар
zax983

Мнениеот buzzjn » Съб Дек 18, 2010 2:09 pm

zax983 написа:... Ако нямах отговорности които да ме задържат тук, качвам се на велосипеда и след няколко дни съм в най-близката англоговоряща държава и английския ще науча само за няколко месеца перфектно и най-вече безплатно и най-скапаната работа да си хвана, пак ще съм по-добре... Обаче тук съм за сега...

Аз вече не съм ''тук'' и ми е супер гот.
:smash:
buzzjn

Рейтинг: 1190

Мнениеот Antares » Нед Дек 19, 2010 12:49 pm

Ако си мислиш, че в университетите ще те научат на нещо, с което да изкарваш пари...

/me се смее гръмогласно и сочи закс със пръст

Математиката я има във всичко... щото е инструментчето, с помощта на което хората разбират криво-ляво физиката ;)

И стига рева, че не владееш английския. От езиците, с които съм се сблъсквал - това е най-лесния. Супер елементарна граматика, трябва да учиш думи само. Ама теб май те бива предимно в реването и пъченето. Вижте ме, толкова голяма работа съм, че едва ли не ровя по кофите, за да събирам чаркове за байка си. Че и праща хората у лево. Алоооооо, селски, аре бЕгай на къра да копаш, да реализираш могъщата си мускулатура в нещо полезно. Бахти и досадния индивид, честно!
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот zax983 » Нед Дек 19, 2010 10:04 pm

Всъщност по-скоро EccentricMOTION ме прати у лево, както и най-реномирания университет в БГ... И аз само му напомних че той е още по у лево...

Прекрасно знам че там няма да ме научат на нищо... Аз ще се науча сам, но тапийката много ще ми помогне... Защото в момента каквото и да мога... Представям си как олигофрените отговорни за подбор на персонала ми четат жалкото CV и само като видят в графа образование "средно" в някакво недъгаво СОУ... И просто го бодват при многото други такива, там някъде на пирона за тоалетната хартия...

Единственото което ще промени тапийката е това че може и да ми прочетат документите и дори да ме поканят на интервю, а там вече започва да зависи и от мен в някаква макар и не голяма степен... Вече един път намеря ли си каквато и да е работа в тази сфера и като мога да добавя и опит нещата стават съвсем различни!

П.П. До сега в кофи не съм ровил и не мисля да го правя, но ако ми кажеш къде изхвърлят хубави части ще се прежаля ;)
Аватар
zax983

Мнениеот Antares » Пон Дек 20, 2010 7:40 am

Божичко, за горния пост имам плюс... В какъв хейтърски форум "живеем" :О

Не съм обърнал внимание на контекста. Ексцентричния няма к'во да му се връзваш, той и той има изградена p2p връзка с кораба-майка... А за реномиран университет... в България... божичко... В таз страна-градина има повече университети от една скромна и нищожна държавица като Австрия, и май излизаме доста напред като брой университети на глава от населението. От това произлиза и не до там високата цедка, да го наречем "добутване" на студентите и се дипломира една маса от хора, преписали на половината изпити, които стават само да сипват бензин в оемвито, да раздават флаери по центъра или да вървят с нахлузени табели на макдоналдс по Витошка. И разбира се - да роптаят, как за висококвалифицираните специалисти няма работа.

Тъй че - ориентирай се к'во искаш да работиш от сега и почвай да го работиш. Или почвай да работиш неща, които ще ти помогнат в бъдеще с квалификация и стаж. Не чакай дипломирането, че да не се окаже, че е късно.
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот rarekin » Пон Дек 20, 2010 9:22 am

PtD написа:

Реално погледнато, ако мислиш, че с приложна математика ще изкарваш много кинти, ще трябва да те приземя. Нито един от моите познати, които следваха приложна математика не работи по специалността си. :wavey:

Реално погледнато, това само говори по-зле за състоянието на нещата в България. А, между другото, някои от моите познати работят по специалността си .... в БНБ.
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Antares » Пон Дек 20, 2010 10:35 am

Aбе... то аз си мисля, че със много специалности можеш да изкарваш много кинти. Но не кетапа или специалността ще ти ги дава, а собствените ти качества...
Карикатурите ми
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот PtD » Пон Дек 20, 2010 11:40 am

rarekin написа:
PtD написа:

Реално погледнато, това само говори по-зле за състоянието на нещата в България. А, между другото, някои от моите познати работят по специалността си .... в БНБ.

Реално погледнато, живеем в България, а не другаде, а пък тук е така.
Аватар
PtD

ПредишнаСледваща

Назад към Бла - Бла