O, нямал съм представа...
Няма да казвам колко много ми се е карало кола почти винаги...
Като малък редовно сядах в колата на дядото и си играех с часове да превключвам предавки (докато е в гаража с трупчета пред и зад колелата)...
Сигурно бях на 10 или 11, когато за първи път бях прочел правилника и закона за движение по пътищата... книги като "Петте секунди преди катастрофата" и нещо като "Учебник за водачи категория B"... и двете от издателство Техника... поредици като "Парад на превозните средства" на Отечество и най-вече номер 3 от нея - Автомобили, която се разпадна от прелистване... Ръководство за ремонтиране на Полски фят 125... учебниците на бащата и даже дядото по транспортно строителство (което определи в последствие какво ще уча след 8-ми клас... и т.н. в последствие всяка сряда си купувах Авто Труд и още ги пазя и са ми в стаята един около половин метров куп, дето сигурно тежи повече от мен... тях съм ги прочитал и препрочитал сумати пъти...
Знаех почти всичко дори от страна на физиката, за това какво се случва с автомобила, как стои на пътя, кога какви сили и в какви посоки му действат...
Гледал съм сумати катастрофи с какво ли не и как ли не, така че грубо казано, дори имам идея как е най-добре да се ударят колите, когато това е неизбежно...
Чел съм статии от изследвания на това, че в момент на катастрофа, човек трябва да напрегне само определени части от тялото си и да направи всичко възможно други да са отпуснати, за да има най-много наранявания... Общо взето каквото може да се сетиш и дори идея да нямаш, свързано по някакъв начин с шофирането...
Ако изключа няколко карания по черни пътища и 2 пъти по междуселски, през цялото това време не ми е минало през ума да настоявам или каквото и да е, да карам преди да си взема книжка... По стечение на обстоятелствата това се случи чак на 22 ли, 23... (покрай тази на брат ми който беше още на 17 и 9 месеца) от както ми я връчиха до сега, дето се казва не съм се спрял... Като през цялото това време съм слушал какви съвети са ми давали международни шофьорим които половината живот им е минал на колела и са видяли какво ли не и сигурно са ми спасявали живота не веднъж...
Това да имаш контрол над собствената си кола, да знаеш да паркираш или подобни неща, не те прави никакъв шофьор, ако не се научиш да знаеш какво има зад завоя, какво има на местата, които не виждаш и не можеш да предвидиш поведението дори на най-непредвидимите участници... Това да се скъсаш от тропане с краче и биене в гърдите няма да стане, преди да си станал на определена възраст... на твоята и аз си мислих, че знам всичко, че мога всичко и т.н. За това, когато можех да взема книжка на 18, се отказах по няколко причини - едната беше, че на 100% бях сигурен, че ще правя глупости, което се случва дори и в момента, но мога по доста по-адекватен начин да преценя кога и къде да ги върша...
А дори да приемем, че имаш някакви умения и т.н. знаеш ли само в близките блокове, колко такива лапета направиха тоталки (2 от случаите по чудо живи) и то не просто да я забият в стълб, ами да помажат от всякъде и да вземат други коли, понеже "абе един приятел показа че може да кара, значи и аз мога..." щото го видяли да паркира колата на "тате".
Ако беше така, както ти си го мислиш, книжки да даваха и на 12 годишни... само че идеята на това от 18 е, едно че вече се води и по закон, че е в състояние да носи отговорност, друго че може би има нещо в главата, колкото и съмнително да е, но поне се почва да се развива... а това от 16-до 18 да им разрешат с придружител е именно, защото грам няма от същото това нещо със сигурност...
И сега не ми почвай с клиповете и подобните за деца, от сорта на
http://www.youtube.com/watch?v=4ASuKye3u6c защото те не показват никакви умения, които са нужни за обществените пътища. Да, можеш да научиш дете и от 5 годишна възраст да кара, на 7 да дрифти и т.н. но то пак няма да може да се движи по обществените пътища...
Защото те може да имат умения да владеят колата, но не могат да мислят извън това...
Та ти се хвали как можеш да паркираш, но това не те прави никакъв шофьор, нито взимането на книжката, нито 2-те, а може би и 5 години след това, нито "километрите стаж"... Казали са го - преди да чукнеш 100к, не си видял нищо... а като го направиш, ще има да видиш и научиш поне още толкова...
Та аз имам книжка от близо 3 години и там 9-10 месеца, около 60к зад волана и въпреки че се бутам да споря и обяснявам за това или онова не е от опита ми покрай карането, ами главно по нещата, които съм чел, виждал участвал по един или друг начин подкрепени от малкия ми стаж...
Пък дали мога да карам, това ще го кажат тези, които са се возили при мен...