Тема за тъпи въпроси

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Re: Тема за тъпи въпроси

Мнениеот kriisoo » Сря Ное 23, 2011 10:19 pm

Ще започна от малко по далеч... Вилката ми е Marzocchi Drop off . Не е drop off 1 , 2 , 3 , 4 или каквото и да е там. Само Drop off. Точно поради тази причина никъде не мога да намеря manual или нещо такова. Вилката има само настройка на твърдостта чрез попане от двете страни. Няма настройка на ребаунд или друго. Помпането става отгоре. До тук описвам само вилката. Годината на производство мисля, че е 2006. Стеншъните не са черни а никелирани. 160 ход.
Тъй като при помпане твърде късно ми казаха, че въздуха се изкарвал само със помпичка, а не с нокът... Сега като я напомпам ребаунда става УБИЙСТВЕН.. Чупи китки... Казаха ми че въздуха се омесвал с маслото или нещо такова... Абе проблема се е появил следствие това, че съм изкарал въздуха от двата ботуша с нокът....
Така... Предстой ми смяна на масло. Разбирам, че въздуха се изкарва и се развиват тапите дето са на короната(дето са вентилите на тях ) и маслото изтича от там. Добре това ще го направя. Имам си гедоре с правилния камък ще се развие лесно.
Махам маслото наливам новото. Но проблема с помпането ще се оправи ли ?
Какво масло ми препоръчвате и колко? За да обърна пружините, за да оправя досадното тракане на марзочи, какво трябва да направя?

Ако е твърде сложно ще я занеса на сервиз, но ако мога да оправя най-вече проблема с помпането като развъртя две тапи и сменя едно масло не си струва да ме оръсят 20++ лева само за труд...
Аватар
kriisoo

Рейтинг: 1254

Мнениеот Alex Madman » Съб Ное 26, 2011 1:36 pm

Тааа и на мен ми изникна един такъв доста тъп, че даже и малко смешен въпрос. Значи докато се спускам по някоя пътека и някъде по нея има скок, когато излетя във въздуха, усещам как краката ми се отлепят от педалите (карам с платформени) и задницата на колелото тръгва да пада преди тялото ми. Може да ви се струва идиотско, обаче на мен ми се явява голям проблем, особено когато след скока има завой. :crap:
На какво може да се дължи това? Все още съм си новак в стила и се уча на техника. Да не би при излитането да си държа краката твърде изправени в коленете, ако че пък когато съм ги отпуснал прекалено много не успявам да скоча въобще? :boggled:

Ozzie написа:Връзката "педали / обувки" е много тясна, та каква е твоята комбинация?
В крайна сметка най- много да се закопчееш за байка и толкова. :8D:

Само това забравих да спомена :D
Ми педалите са ми VP 558, а обувките ми са едни стари кецове за 20лв от Илиянци. Идеята за педали на клипс и на мен ми минава през главата, обаче за момента не мога да отделя 300лв само за това. :xx(:
Последна промяна Alex Madman на Съб Ное 26, 2011 2:03 pm, променена общо 1 път
Fanatico написа:Егати тъпото колело, тема и автор.

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Рейтинг: 1495

Мнениеот Ozzie » Съб Ное 26, 2011 1:42 pm

Връзката "педали / обувки" е много тясна, та каква е твоята комбинация?
В крайна сметка най- много да се закопчееш за байка и толкова. :8D:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот PRobably » Съб Ное 26, 2011 2:04 pm

Не е нормално да ти излитат краката от педалите независимо от обувките.Пробвай да свиеш малко коленете и да легнеш повече като цяло,отначало при мен това помогна.Всичко е в стойката.
"Don't let your mind bully your body into believing it must carry the burden of its worries."
Аватар
PRobably

Рейтинг: 1657

Мнениеот Alex Madman » Съб Ное 26, 2011 4:23 pm

PRobably написа:Не е нормално да ти излитат краката от педалите независимо от обувките.Пробвай да свиеш малко коленете и да легнеш повече като цяло,отначало при мен това помогна.Всичко е в стойката.

Хм, то на мен точно това ми е трудно- да разбера колко точно да си свия коленете. Твърде много и не успявам да излетя изобщо, твърде малко и се получава горе описаната простотия. Явно ще трябва да си направя някакъв малък скок от дървен мартериал и да се упражнявам повечко. :agree:

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Мнениеот naskoj » Съб Ное 26, 2011 5:04 pm

Alex Madman написа:
PRobably написа:Не е нормално да ти излитат краката от педалите независимо от обувките.Пробвай да свиеш малко коленете и да легнеш повече като цяло,отначало при мен това помогна.Всичко е в стойката.

Хм, то на мен точно това ми е трудно- да разбера колко точно да си свия коленете. Твърде много и не успявам да излетя изобщо, твърде малко и се получава горе описаната простотия. Явно ще трябва да си направя някакъв малък скок от дървен мартериал и да се упражнявам повечко. :agree:

Умееш ли бъни хоп ? Ако знаеш как се прави пробвай да си държиш краката в същата позиция . Водещия крак е с хоризонтално стъпало ,а задния е наклонен леко напред и се упражнявай да дърпаш задницата към теб така ще държиш задницата заедно с теб

надявам се да си ме разбрал
naskoj

Рейтинг: 1083

Мнениеот royalracing » Съб Ное 26, 2011 5:13 pm

Alex Madman написа:

Най-добре както спомена си направи скок и там се упражнявай,ако седиш прав като кон естествено,че колелото ще ти се изхлузва,а ако си много приклекнал не виждам причина да не хвърчиш..При мен е имало случай в които панталоните са ми опирали в задната гума в въздуха,но не съм забелязал разлика в летежа..Пробвай също в въздуха да дърпаш оли,или преди да излетиш . :agree:
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Рейтинг: 1180

Мнениеот Alex Madman » Съб Ное 26, 2011 5:47 pm

naskoj написа:Умееш ли бъни хоп ?

Уви не. И с бъни хоп-а имам същия проблем, не мога да отлепя задницата. Това за краката го схванах, до колкото съм чувал, със задния крак трябва да се получи нещо като загребващо движение нагоре. Трябва да седна и това да се науча.
royalracing написа:Пробвай също в въздуха да дърпаш оли,или преди да излетиш . :agree:

Моментът, в който се намирам точно на скока, ако краката са ми отпуснати в коленете, залягам твърде много (не умишлено разбира се, даже в началото ми се случваше панталона на задника да ми задере в гумата :D ) и така всичката инерция в посока нагоре, породена от скока се неутрализира, тоест излитане не се получава, а вместо това предницата ми олеква (от изнасянето на тежестта назад) и доста трудно удържам колелото. Сега се постягам малко точно на излитането, но явно се получава обратния ефект.
Благодаря за съветите, в понеделник се очаква да се опарича, взимам един Minion DHR и започвам да се упражнявам. :)

Другия проект
Аватар
Alex Madman

Мнениеот royalracing » Съб Ное 26, 2011 6:15 pm

Може и теглото на колелото да има някакво влияние,особено за това,че не можеш оли от място..Относно изнасянето,явно не съм те разбрал правилно,аз имах предвид,че съм се изнасял назад във въздуха,преди скока не е нужно да правиш някакви движения - засилваш се и скачаш :D .
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Мнениеот royalracing » Нед Ное 27, 2011 6:00 pm

Такааааааам,заа втори път обтегача ми се прецаква,първия път ходих да ми го оправят и видях,че е работа за 2минути,макар и да не знам каква точно бях решен да си го оправя аз...миналия път веломеханикът беше казал,че пружината на рамото се е изкривила и не е фатално,този път предполагам е същото,но пружината не е крива поне видимо..
Та въпросът ми е дали тази част от пружинката която е на снимката трябва да влезе на определено място в дерайльора защото не вярвам да стърчи напразно,пък в дерайльора няма "дупка " в която да влиза :D
Изображение
Изображение
Изображение Дерайльора е Shimano Shadow Deorе.(ограденото в червено на снимката)
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Мнениеот prokalnatiq » Нед Ное 27, 2011 6:23 pm

Определено трябва да има "дупчица" , поне като разглобявах мойто XT, беше подобна конструкцията там. Разгледай добре.
Ето ти: http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 753765.pdf
:beer:
Аватар
prokalnatiq

Рейтинг: 1353

Мнениеот royalracing » Нед Ное 27, 2011 6:31 pm

prokalnatiq написа:Определено трябва да има "дупчица" , поне като разглобявах мойто XT, беше подобна конструкцията там. Разгледай добре.
Ето ти: http://techdocs.shimano.com/media/techd ... 753765.pdf
:beer:

Дупчицата я видях,но дори когато пружината влезе в нея, рамото пак не е натегнато,на какво ли може да се дължи.. :( :( :(

prokalnatiq написа:След като вкараш пружината в дупката правиш (мисля, че) 1 оборот с рамото, не знам точно на коя страна но ти ще се усетиш, чак после затягаш. :agree:

Ужас... :bawling: .. :bawling: .. :bawling: направих един оборот и пружината се изкриви доста :bawling: по-добре да изчакам до утре и да го занеса на сервиз,ако въопбще може да се оправи..
ето една снимчица какво се получи-
Изображение
Последна промяна royalracing на Нед Ное 27, 2011 6:54 pm, променена общо 1 път
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Мнениеот prokalnatiq » Нед Ное 27, 2011 6:39 pm

След като вкараш пружината в дупката правиш (мисля, че) 1 оборот с рамото, не знам точно на коя страна но ти ще се усетиш, чак после затягаш. :agree:
Аватар
prokalnatiq

Мнениеот kriisoo » Нед Ное 27, 2011 7:53 pm

kriisoo написа:Ще започна от малко по далеч... Вилката ми е Marzocchi Drop off . Не е drop off 1 , 2 , 3 , 4 или каквото и да е там. Само Drop off. Точно поради тази причина никъде не мога да намеря manual или нещо такова. Вилката има само настройка на твърдостта чрез попане от двете страни. Няма настройка на ребаунд или друго. Помпането става отгоре. До тук описвам само вилката. Годината на производство мисля, че е 2006. Стеншъните не са черни а никелирани. 160 ход.
Тъй като при помпане твърде късно ми казаха, че въздуха се изкарвал само със помпичка, а не с нокът... Сега като я напомпам ребаунда става УБИЙСТВЕН.. Чупи китки... Казаха ми че въздуха се омесвал с маслото или нещо такова... Абе проблема се е появил следствие това, че съм изкарал въздуха от двата ботуша с нокът....
Така... Предстой ми смяна на масло. Разбирам, че въздуха се изкарва и се развиват тапите дето са на короната(дето са вентилите на тях ) и маслото изтича от там. Добре това ще го направя. Имам си гедоре с правилния камък ще се развие лесно.
Махам маслото наливам новото. Но проблема с помпането ще се оправи ли ?
Какво масло ми препоръчвате и колко? За да обърна пружините, за да оправя досадното тракане на марзочи, какво трябва да направя?

Ако е твърде сложно ще я занеса на сервиз, но ако мога да оправя най-вече проблема с помпането като развъртя две тапи и сменя едно масло не си струва да ме оръсят 20++ лева само за труд...
Аватар
kriisoo

Рейтинг: 1254

Мнениеот prokalnatiq » Нед Ное 27, 2011 8:06 pm

Човек, нещо не си направил както трябва, или си объркал посоката в която трябва да завъртиш рамото или прекалено много си я натегнал. Както съм писал за 1-ния оборот не съм много сигурен, затова ти трябваше да си прецениш. Съжелявам ако съм те подвел нещо. :V:

П.П. Тъй като гледам си объркал посоката в която е трябвало да завъртиш. Толкова ли неможа да се усетиш че нещо не е както трябва, а си напъвал? Като помислиш малко какво трябва да прави пружината и в каква посока лесно се преценява, на коя страна се натяга. Специално аз като си разглобявах моя (за първи път), никой не ми е помагал, само следах ръководството при сглобяване, да не испусна нещо. :dontknow:
Аватар
prokalnatiq

Мнениеот royalracing » Нед Ное 27, 2011 8:30 pm

prokalnatiq написа:Човек, нещо не си направил както трябва, или си объркал посоката в която трябва да завъртиш рамото или прекалено много си я натегнал. Както съм писал за 1-ния оборот не съм много сигурен, затова ти трябваше да си прецениш. Съжелявам ако съм те подвел нещо. :V:

П.П. Тъй като гледам си объркал посоката в която е трябвало да завъртиш. Толкова ли неможа да се усетиш че нещо не е както трябва, а си напъвал? Като помислиш малко какво трябва да прави пружината и в каква посока лесно се преценява, на коя страна се натяга. Специално аз като си разглобявах моя (за първи път), никой не ми е помагал, само следах ръководството при сглобяване, да не испусна нещо. :dontknow:

...Така се получи,че обърках стараната..но го разбрах твърде късно..имам една Сора за части,но мисля,че не се разглабя...както и да е,ще видя може ли да се направи нещо,ако не ето повод за SLX :D
Нека се гледа на нещата позитивно :)
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Мнениеот pixov » Сря Ное 30, 2011 4:27 pm

как лесно и бързо се маха пластмасова обвивка от рамка?
Аватар
pixov

Рейтинг: 985

Мнениеот royalracing » Сря Ное 30, 2011 7:12 pm

royalracing написа:
prokalnatiq написа:Човек, нещо не си направил както трябва, или си объркал посоката в която трябва да завъртиш рамото или прекалено много си я натегнал. Както съм писал за 1-ния оборот не съм много сигурен, затова ти трябваше да си прецениш. Съжелявам ако съм те подвел нещо. :V:

...Така се получи,че обърках стараната..но го разбрах твърде късно..имам една Сора за части,но мисля,че не се разглабя...както и да е,ще видя може ли да се направи нещо,ако не ето повод за SLX :D
Нека се гледа на нещата позитивно :)

Дадох го на Пацо от Вело 2009 и се справи с проблема успешно.. :beer:
Благодаря за указаната помощ!
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Мнениеот vla40 » Сря Ное 30, 2011 9:28 pm

Ако стана екскурзовод ще имам ли време за каране ?
Аватар
vla40

Рейтинг: 1394

Мнениеот gesh0898 » Сря Ное 30, 2011 11:20 pm

http://industrial-bg.com/bg/products.ht ... gory_id=19 Съвместим с касети за 9 скорости. Демек няма да мога да карам с 8, така ли?
ТАЙНАТА
Никога не излизаш с намерение да паднеш, затова винаги слагай каска.
Аватар
gesh0898

Рейтинг: 1278

Мнениеот royalracing » Чет Дек 01, 2011 11:30 am

gesh0898 написа:http://industrial-bg.com/bg/products.html?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=1345&category_id=19 Съвместим с касети за 9 скорости. Демек няма да мога да карам с 8, така ли?

Аз карах курбел за 9 скорости с 8мица,та и с верига за 8мица пък нямах проблеми,но въпреки това минах на 9тка :D .
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Мнениеот styanski » Чет Дек 01, 2011 6:54 pm

Как се бият минуси във форума ??
ALTAFINI написа:
По принцип Avid Elexir са спирачки за Street и Dirt, естествено като излкючим "Ultimate" и "R" , но стават държат се и спират доволно, но пък за по тежки терени не знам карал съм много малко с такава!
Изображение
Аватар
styanski

Рейтинг: 1091

Мнениеот Fanatico » Чет Дек 01, 2011 6:59 pm

:evil:
Аватар
Fanatico

Рейтинг: 1942

Мнениеот styanski » Чет Дек 01, 2011 7:04 pm

Fanatico написа::evil:

Мерси много!!! :beer:
ALTAFINI написа:
По принцип Avid Elexir са спирачки за Street и Dirt, естествено като излкючим "Ultimate" и "R" , но стават държат се и спират доволно, но пък за по тежки терени не знам карал съм много малко с такава!
Изображение
Аватар
styanski

Рейтинг: 1091

Мнениеот s1m3on » Чет Дек 01, 2011 11:51 pm

Имам един тъп въпрос. Като карате през зимата с маска на лицето гледат ли ви странно хората???
Аватар
s1m3on

Рейтинг: 1437

Мнениеот icko122 » Пет Дек 02, 2011 10:14 pm

За 95 килограмов човек, 400 или 450 либри пружина? Питам, защото съм карал само въздух досега. :agree: :wavey:
Аватар
icko122

Рейтинг: 1074

Мнениеот Phant0m » Пет Дек 02, 2011 11:04 pm

icko122 написа:За 95 килограмов човек, 400 или 450 либри пружина? Питам, защото съм карал само въздух досега. :agree: :wavey:

Аз карам с 400 и ми е мека, а пък съм същите кг-ми :beer:
Аватар
Phant0m

Рейтинг: 1193

Мнениеот PtD » Съб Дек 03, 2011 1:03 am

icko122 написа:За 95 килограмов човек, 400 или 450 либри пружина? Питам, защото съм карал само въздух досега. :agree: :wavey:

Зависи от рамката, все пак...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот Night_Falcon » Съб Дек 03, 2011 1:06 am

Phant0m написа:

Аз карам с 400 и ми е мека, а пък съм същите кг-ми :beer:

Нали се сещате че много зависи от рамката?
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот edinmilion » Съб Дек 03, 2011 4:02 am

s1m3on написа:Имам един тъп въпрос. Като карате през зимата с маска на лицето гледат ли ви странно хората???

Какви хора бе мен?!?? :D това са зомбита, гаЗи наред :rofl:
edinmilion

Рейтинг: 2000

ПредишнаСледваща

Назад към Бла - Бла