bdz43r написа:И друго...
Ако никой нищо повече не им казва, всеки ще знае, че ако не е с кафяви очи, то той ще е единствения различен и никога няма да разбере своя цвят. Единствената му възможност ще е или да рискува на 101-вия, или да чака още 99 дни. Понеже ние знаем, че всички са кафяви, и в двата случая всички ще напуснат.
Аз не искам да ходя на такъв остров
Quiz написа:...някои коли...
Alpina написа:Като малък имах една книжка, "Математически фолклор" или нещо подобно като име.
Беше пълна с много интересни задачи, които изискваха мислене, въображение и бяха доста приятни.
За съжаление не помня къде е.
Там имаше и доста задачи, подобни на тази със сините очи.
Намеря ли я, ще пускам периодично въпроси.
P.S. Според мен е повече от полезна за деца
SpoileR написа:Тия задачи са мн недомислени, поне с такова условие... трябва да е просто и ясно всичко, така че да НЯМА друг вариант освен Единствения верен...
Quiz написа:Навремето и вкъщи имаше подобна книга - "501 главоблъсканици", бяла, дебела, с твърди корици.
Страшни задачки-закачки имаше вътре!
За съжаление и аз и изпуснах дирите
kikon написа:SpoileR написа:Тия задачи са мн недомислени, поне с такова условие... трябва да е просто и ясно всичко, така че да НЯМА друг вариант освен Единствения верен...
Те са така дадени, ама трябва да хванеш нишката на разсъжденията...
ГолямаВилката написа:Каква е вероятността
Вилката написа:В един буркан има 7 бели и 9 черни топки. Със затворени очи разбъркваш и изваждаш 3 топки.
Каква е вероятността да има 2 от тях с един и същи цвят
kikon написа:Вилката написа:В един буркан има 7 бели и 9 черни топки. Със затворени очи разбъркваш и изваждаш 3 топки.
Каква е вероятността да има 2 от тях с един и същи цвят
комбинаторика
Това е чиста математика, учи се в 10 клас.
hitar_potter написа:Май ще е по трудният начин. ОК:
Остров
100 човека със сини очи
100 човека със кафяви очи
Те не знаят цвета на очите си
В някакъв момент им се казва „На острова има поне един човек със сини очи“
Всеки може да гледа останалите
Никой не може да говори с останалите
На острова няма огледала
Не могат да се оглеждат във водата
Всяка вечер идва кораб. И на този кораб се качват тези, които са сигурни какъв им е цвета на очите. Кой и кога ще напусне острова? Считайте, че всички на острова са мъдреци и имат блестяща логика.
hitar_potter написа:Иначе, вероятността е внушителна
hitar_potter написа:Иначе, вероятността е внушителна
Е, внушителна, внушителна колко да е внушителна 1цата.
hitar_potter написа:Считайте, че всички на острова са мъдреци и имат блестяща логика.
t.kyosev написа:@bdz43r: Според заданието:hitar_potter написа:Считайте, че всички на острова са мъдреци и имат блестяща логика.
@hitar_potter По-голям от единицата няма.
t.kyosev написа:Би ли дал друго решение на проблема. В момента нищо не ми идва наум.
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта