Чалга-еталон

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Re: Чалга-еталон

Мнениеот v.zarev » Пет Авг 13, 2010 3:17 pm

despite написа:Мога да кажа, че ограничен мироглед имат тези които не са пътували никъде и целия живот си го прекарват в големия град, но не мога да кажа същото за хора които пътуват и са виждали какво е да си на село, в малкия и в големия град.

Колко е труден живота има много общо с ценностите. Ти ако нямаш какво да ядеш и къде да спиш дали ще те интересува къде си роден, колко си образован и колко си се запазил морално?

Големия град предоставя много повече възможности на един човек да се отвори към света отколкото да пътуваш между селата примерно... ама :D няма нищо общо с тъпотията = чалгата.

Това къде е роден човек няма никакво значение, това че няма какво да ядеш често е следствие от ниска образованост и нисък морал (е разбира се като страна на парадоксите често е точно обратното у нас), не говориме за най-бедните хора, нито за инвалди и др. тежко болни.

Говориме за прави здрави хора, с идентична структура на мозъка като нашия, само дето адски много ги мързи да правят нещо, не учат, не искат да вършат нещо друго освен да са сервтьори/ки или ку*ви... те самите не искат да се развиват,, щото адски ги боли гла'ата от протичането на мисли през нея, предпочитат да си седи празна, по-лесно е, по-яко е, по-приятно е :popcorn:
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот shams » Пет Авг 13, 2010 7:56 pm

Чалгата е аналогът на западната поп-музика по нашите географски ширини, някога част от доминирания от османците Близък изток. В този смисъл няма нищо необичайно в нея, тя е вид масова култура. Факт е, че българите близо 5 века са живели в ислямския (отомански) Ориент и е напълно в реда на нещата да са възприели и музикалната култура на империята, в която са живели. Границите на държавите се прекрояват за една нощ, но културните влияния остават. Чалгата просто е част от османското наследство на Балканите, корените й са в популярната музика на Османската империя, българите са възприели сегменти от тази култура и това е нормално явление за всички многонационални близкоизточни държави.
Deceive the heavens to cross the ocean.
Аватар
shams

Рейтинг: 1212

Мнениеот v.zarev » Съб Авг 14, 2010 10:09 pm

shams написа:Чалгата е аналогът на западната поп-музика по нашите географски ширини, някога част от доминирания от османците Близък изток. В този смисъл няма нищо необичайно в нея, тя е вид масова култура. Факт е, че българите близо 5 века са живели в ислямския (отомански) Ориент и е напълно в реда на нещата да са възприели и музикалната култура на империята, в която са живели. Границите на държавите се прекрояват за една нощ, но културните влияния остават. Чалгата просто е част от османското наследство на Балканите, корените й са в популярната музика на Османската империя, българите са възприели сегменти от тази култура и това е нормално явление за всички многонационални близкоизточни държави.

А? :bigeyes:

До 90-те години на миналя век такова силно отоманско влияние направо...

Искаш да кажеш че по времето на най-развитата, модерна и съвременна българска държава (20-30~) са се слушали маанета от народа?
Изображение
Аватар
v.zarev

Мнениеот SpoileR » Вто Авг 17, 2010 2:34 pm

v.zarev написа:
До 90-те години на миналя век такова силно отоманско влияние направо...

Искаш да кажеш че по времето на най-развитата, модерна и съвременна българска държава (20-30~) са се слушали маанета от народа?

Много добре знаеш, че ПРЕДИ "ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ", на хората МУЗИКАТА им е била най- малкото нещо което им е било на главата... то не са войни, комунизъм ограничения след ограничения, страхове след страхове... просто по едно време на някой хора им хрумва идеята и им се открива възможността и ет ти : пайнери майнери планети мланети....

Някой виждал ли е човек който слуша чалга, да МРАЗИ СРЪБСКО?! А някой да е виждал момиче слушащо чалга, което да не върти кючеци?!

Да... най- грубо казано чалгата е ВНЕДРЕНА Генетично ...дали е от турците през робството или е през военните години от сръбското и околностите т'ва вече не може да се знае със сигурност....
А т'ва че сега се отдава възможност на всички да Я ИЗКАРАТ от себе си, т'ва не е щото не я е имало до момента, а щото просто сега на хората им се отдава възможност.... Сега живота е много по- лесен и има много повече свободия навсякъде и общо взето всеки може да си прави квото си иска и да експерментира....било то с поведение, или с музика, или с цигари, алкохол, дискотеки и квото и да било ... да не говорим пък за тоновете информация която можеш да се сдобиеш в интернет...

В днешно време светата троица е чалгата, алкохола и секса. Тези три неща са толкова зависими едно от друго и толкова МАЩАБНИ, че забрави да намалее което и да е от тях... по- хубаво няма да стане... и трите ще растат все повече и повече и то в пакет... :agree:

(Не че секса е лошо нещо де :) :D :nuts: )
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Рейтинг: 2000

Мнениеот Alpina » Вто Авг 17, 2010 7:48 pm

Саше... на верен път си, ама не съвсем...
Не че не им е било до музика - напротив, ама е имало "лека" цензура, за която май не знаеш и не вкарваш в уравнението...
След това за Сръбската музика - вървят почти ръка за ръка с така наречената от вас "Чалга", защото доста народ с "южна кръв" (дет се вика) имаше достъп само до такава преди "Чалгата" за изгрее по наши земи... Т.е. слушаше така наречения от съседите "Турбо Поп Фолк" и когато се появи българския еквивалент просто клъвна по най-лесния начин... и от там се почна... и понеже беше си беше една огромна пазарна ниша - всичко си тръгна по една съвсем предвидима посока... естествено като на много от "сегашното поколение" родителите са слушали "сърбежи" и са ги закърмили с тях - съвсем закономерно си прослуша "чалгийката"

Та преди "демокрацията" се слушаше доста "Сръбско" и "Гръцко", беше неизменна част от доста събори (особено в южна и югоизточна България) и си беше направо задължително по кръчмите в същите тези региони... Т.е. да се разбира, че това бяха еквивалентите на сегашните концерти и дискотеки, защото за такъв концерт изобщо не можеше и дума да става... Сигурно някои си спомня какво стана с този на Лепа Брена на Васил Левски... Нещо умопомрачително за времето си в тези среди...
Е те тогава имаше и само Канал 1, а Ефир 2 (така де - Втора програма) още не се беше появил , та какво да говорим за телевизионен канал само на такава тематика...

Смешно е да твърдите, че това се е появило сега, или е дошло с демокрацията или т.н.
Единствено - стана по-явно след 92-93-та.

Ако някой е обитавал замите за които говоря, или си спомня за това време - хич няма да му е чудно от де се появи това "чудо".
Всичко си се изроди по един съвсем нормален и закономерен начин :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Вто Авг 17, 2010 8:15 pm

Точно така. Просто у нас нямаше кой да изпълнява такава музика, защото не се толерираше от властта (чудно защо, властта си беше от село).
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Авг 18, 2010 9:39 am

Къде забравяте Хисарския поп? "..Чашата с отрова на мене оставииии..", "...Камъните паадат, паадат от небето! Капка ми капна на сърцеето!..." :evil:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот kikon » Сря Авг 18, 2010 3:23 pm

Един полицай ходел на работа пеша. Минавайки покрай книжарницата, видял вътре "Книга за логиката". Не се стърпял, влезнал вътре и попитал: Какво е това Логика? Продавачката му отговорила:
- Имате ли си аквариум в къщи?
- Да.
- Значи обичате животните?
- Да.
- Значи обичате и хората?
- Да.
- Значи обичате жена си?
- Да.
- Тогава не сте педераст. Ето това е логика.
Радостен, отишъл в работата и още от вратата викнал:
- Шефе, знаеш ли какво е логика?
- Не. Кажи ми.
- Шефе, имаш ли си аквариум в къщи?
- Не.
- Значи си педераст!

Та, вие чалга слушате ли или сте педерасти? :)
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот bi » Сря Авг 18, 2010 5:25 pm

Един небезизвестен съфорумник ми беше казал следното: "За да си интелигентен не е нужно да си образован, а това, че си образован не значи, че си интелигентен".
Бих казал, че всеки има право на избор какъв да е и по коя вълна да се движи. Обаче, не е така.
Качваш се в рейса яко чалга, минаваш по улицата яко чалга. Водиш чужденци на заведения българска кухня, вътре чалга. На спирката плакати с чалга, в новините чалга, по телевизията (небезизвестен манипулатор) чалга. Като ти се изгубят всички радиостанции в колата на някое закътано място, единствено остава тази с чалгата. :dontknow:
Скоро една майка ми се оплака, че учителките в детската градина пускали чалга на децата.
Е какъв избор има едно дете. Страничното влияние е толкова силно.
Аз направо няма да раждам. Не искам 13 годишното ми дете някой ден да се пише секси бейби и да се облича го мадама от червените фенери. Не искам и да е на 13 години облечена в черно с кубинки през лятото, мазна коса и бръснарско ножче вместо медальон, обаче шансът е по-малък. :D
Проблемът на чалгата е толерантността.
Изкарах 2 седмици практика с колегите си и единствената различна музика от чалгата беше гръцка. Поне сега имам по-висок праг на търпимост. :boggled:
Шегата често е в резултат на интелектуална беднотия.
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Рейтинг: 1513

Мнениеот Gasolin » Сря Авг 18, 2010 5:38 pm

bi написа:...Не искам и да е на 13 години облечена в черно с кубинки през лятото...

Що? :D
Аватар
Gasolin

Рейтинг: 1271

Мнениеот bi » Сря Авг 18, 2010 5:39 pm

За да не хване гъбичка на краката. :D :nono:
Шегата често е в резултат на интелектуална беднотия.
Жан де Ла Брюер
Аватар
bi

Рейтинг: 1513

Мнениеот despite » Сря Авг 18, 2010 8:10 pm

bi по-лошо ще е ако детето ти е момче и се пише секси бейби. :lol:
despite

Рейтинг: 1365

Мнениеот v.zarev » Сря Авг 18, 2010 8:47 pm

Айде на Секси бейбитата фенове

Изображение

Да живеят :beer: .. гейовете и истинските българки..

Поздравче за закоравелите

http://www.youtube.com/watch?v=6xJVPlnJ86k

:censore:
Изображение
Аватар
v.zarev

Мнениеот axelmax » Чет Авг 19, 2010 7:41 am

bi написа:Един небезизвестен съфорумник ми беше казал следното: "За да си интелигентен не е нужно да си образован, а това, че си образован не значи, че си интелигентен".
Бих казал, че всеки има право на избор какъв да е и по коя вълна да се движи. Обаче, не е така.
Качваш се в рейса яко чалга, минаваш по улицата яко чалга. Водиш чужденци на заведения българска кухня, вътре чалга. На спирката плакати с чалга, в новините чалга, по телевизията (небезизвестен манипулатор) чалга. Като ти се изгубят всички радиостанции в колата на някое закътано място, единствено остава тази с чалгата. :dontknow:
Скоро една майка ми се оплака, че учителките в детската градина пускали чалга на децата.
Аз направо няма да раждам. Не искам 13 годишното ми дете някой ден да се пише секси бейби и да се облича го мадама от червените фенери. Не искам и да е на 13 години облечена в черно с кубинки през лятото, мазна коса и бръснарско ножче вместо медальон, обаче шансът е по-малък. :D
Изкарах 2 седмици практика с колегите си и единствената различна музика от чалгата беше гръцка. Поне сега имам по-висок праг на търпимост. :boggled:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот Antares » Чет Авг 19, 2010 7:53 am

bi написа:За да не хване гъбичка на краката. :D :nono:
Зависи от кубинките! Като ученик честичко се развявах кубинест през лятото - гъбички не съм хващал :D И да, носех тениската с черепите на Металика или големия могъщ страховит велик войн с чук и меч и пламъци на Млековар, жеуезна верижка с Металика на нея, крилат череп с размерите на средно-голяма британска колония, провиснат от врата (и оставящ синки, ако тичам), кубинките, черните дънки и буйната грива, с мотото "което не е метъл е рап, а рапа мирише!" Та това какъв си в пубертета и какво течение следваш тогава, кое ти се струва велико и кои са ти идолите далеч не значи, че ще си останеш такъв.

Щото когато сам започнах да определям музиката, която слушам (а не каквото мама, тате и другите пускат) за мен тази песен беше най-великата (и все още ме кефи де :]), изведнъж млековар бяха най-великите, колко съм мятал вече порасналата ми коса на тази банда (на концерта им само дето не ме убиха), и в тия бях открил нещо по едно време (а сега за мен са шум)... Не съм спрял да слушам метъл, напротив, просто вече търся по-мелодичен, по-различен, фоклорен и по-разчупен тип музика, отворил съм си очите и към други стилове, включително и по-комерсиални групи, през годините съм претърпял немалка еволюция при музиката, която слушам, говорим за истинската музика...

Също така ясно си спомням, въпреки сериозното количество оригинален Смирнофф в кръвта си, как пред ококорените погледи на колегите си овършах денсинга в Амор :lol2:

Смисъла на петте тона линкове е, че не е задължително щом в пубертета си един, да останеш такъв и през съзнателната част от живота си.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот axelmax » Чет Авг 19, 2010 9:07 am

axelmax написа:
bi написа:Един небезизвестен съфорумник ми беше казал следното: "За да си интелигентен не е нужно да си образован, а това, че си образован не значи, че си интелигентен".

Именно!С дискове за 1.80 лв. или за 5 литра бензин неща загрубяват.Хората си имат стратегия,пари могат да наложат всичко и ние овцете няма проблем :crazy:
Мен също са ме учили да развивам праг на търпимост,не да отстоявам позиция или решаване на проблеми.Е ,докога ?
В началото на темата някой спомена ,че младото поколение е просто и глупаво.Просто елементарни и ограничени,мислят как да им е кеф,заведение вечерта и жиотът е на 7.Задоволяват с музика за кола и евтини слънчеви очила......Цел в живота,да стане тарикат.От толкова тарикати,жертви не останаха.

Още един химн на вулгардната постотия http://vbox7.com/play:abcbdcdc
Аватар
axelmax

Мнениеот Alpina » Чет Авг 19, 2010 10:02 am

axelmax написа:Още един химн на вулгардната постотия http://vbox7.com/play:abcbdcdc

To пък защото само в нея ги има такива...
До скоро Рап-а беше виновен... сега така наречената от вас "Чалга"... Утре?

Хайде като пишене нещо, пообмислете го поне мъничко...

Май ви липсва бай Тошово време...

А това с Азис - смешни сте... Той просто е визия... нищо повече...
Всяка страна си има такива - Филип Киркоров... Marilyn Manson... прочие... ама за тях не бихте казали нищо, нали?
Азисчо намери пазарна нища, от която да изкара пари - май повечко ви е яд заради това в крайна сметка, от колкото за друго :evil:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот axelmax » Чет Авг 19, 2010 10:13 am

Като ти харесва ситуацията, живей си.Не си губи ценното време.От няколко поста само едно и също чета от теб.

Само за тази завист бръщолевиш.....бла-бла........... Май по себе си съдиш?
Последна промяна axelmax на Чет Авг 19, 2010 10:19 am, променена общо 1 път
Аватар
axelmax

Мнениеот Gasolin » Чет Авг 19, 2010 10:13 am

Taя тема така ме изпълва. :D Има мислещи хора в тая държава, но уви не на мойта възраст... И кубинки съкс. В кецовете е истината.
Аватар
Gasolin

Мнениеот Alpina » Чет Авг 19, 2010 10:27 am

axelmax написа:Като ти харесва ситуацията, живей си.Не си губи ценното време.От няколко поста само едно и също чета от теб.

Защо си мислиш, че ми харесва? :D
В събота отидох на поляната над Кукленския манастир - дънеше бесния Поп Фолк от кръчма ли.. какво е това там не се и загледах...
Вместо да се вкисна и да се жалвам на ляво и дясно, колко е гадно, колко ме дразни и т.н. си прекарах страхотно на същата тази поляна, на фона на приятна музика, почти без да чуя глъчта идваща от това място... А ако исках тишина и спокойствие - просто щях да отида другаде
Кой както си го направи...

През ку*а ми е и какво пускат по Поп-Фолк радио станциите, след като ако не ми се слушат - не ги пускам
През него ми е и какво дават по тези телевизионни канали - като когато не ми се гледа - не си ги пускам...
Пак през него ми е и дали има такива заведения за хранене, забавления и каквото и да е - след като ако не искам - не ходя в тях, понеже има огромен избор с такива, в които няма никакъв шанс да чуеш или видиш нещо такова...

Така че не знам защо мрънкате, след като винаги имаме избор и алтернативи...
Това че вие си причинявате такива неща и после мрънкате срещу тях, си е чисто ваш проблем.

axelmax написа:Само за тази завист бръщолевиш.....бла-бла........... Май по себе си съдиш?

Да завиждам за кое?
Не съм аз този, който се оплаква и дразни и споменава думичките пари, възможности и т.н. ... :D :agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Alpina » Чет Авг 19, 2010 10:34 am

Защо ли се сещам за Международния фестивал на фолклорната носия в Жеравна...
Хората са дали някакви задължения и правила, правят го на частен терен... всичко е точно, перфекрно и....

И типично по нашенски, постоянно се появяват разни хора, които искат да влезнат с обикновенни дрехи, с камери, с телефони... защото виждаш ли - нямали право да ги спират... пречели им... нарушавали им правата... не знам си какво...

Царе сме в това отношение - Мрън-мрън :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Antares » Чет Авг 19, 2010 11:10 am

С две думи - все някой друг ни е виновен :D
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот axelmax » Чет Авг 19, 2010 11:38 am

Alpina написа:
axelmax написа:Като ти харесва ситуацията, живей си.Не си губи ценното време.От няколко поста само едно и също чета от теб.

Защо си мислиш, че ми харесва? :D
В събота отидох на поляната над Кукленския манастир - дънеше бесния Поп Фолк от кръчма ли.. какво е това там не се и загледах...
Вместо да се вкисна и да се жалвам на ляво и дясно, колко е гадно, колко ме дразни и т.н. си прекарах страхотно на същата тази поляна, на фона на приятна музика, почти без да чуя глъчта идваща от това място... А ако исках тишина и спокойствие - просто щях да отида другаде
Кой както си го направи...

През ку*а ми е и какво пускат по Поп-Фолк радио станциите, след като ако не ми се слушат - не ги пускам
През него ми е и какво дават по тези телевизионни канали - като когато не ми се гледа - не си ги пускам...
Пак през него ми е и дали има такива заведения за хранене, забавления и каквото и да е - след като ако не искам - не ходя в тях, понеже има огромен избор с такива, в които няма никакъв шанс да чуеш или видиш нещо такова...

Това че вие си причинявате такива неща и после мрънкате срещу тях, си е чисто ваш проблем.

Като разискваш проблеми е мрънкане?И да мрънкам ,какъв ти е проблемът?
Кое е нашенско?Престни да повтаряш,че завистта,простотията.......са български черти.чалгата е култура,но ти не зацепваш.Това,че човек не слуша чалга,не го прави умен-разумен,но на 99% те прави малумен.Не си ли забелязал,колкотом по тъп си толкова по агресивен.
Каква алтернатива има човек като се качи в авттобус нап?Като си легнеш да спиш ,и някой си набичи музиката(независимо стилът),каква алтернатива има?чалгата мутира.
Аватар
axelmax

Мнениеот PtD » Чет Авг 19, 2010 2:07 pm

Alpina написа:А това с Азис - смешни сте... Той просто е визия... нищо повече...
Всяка страна си има такива - Филип Киркоров... Marilyn Manson... прочие... ама за тях не бихте казали нищо, нали?

Тия и тримата еднакво ме отвращават. Но все пак Сашка Васева + Extreme печелят по точки :lol:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот v.zarev » Чет Авг 19, 2010 4:31 pm

Alpina написа:

Децата като по цял ден ги облъчва това според мен нямат алтернатива. Нямат алтернатива щото и родителите са им се оставили по течението и не ги е еня какво толкова става с децата им ... Вече разумните хора имат алтернатива да, но едно 5-6-7-8-16 годишно дете няма такава, защото то просто мисли, че е супер готино и яко защото от всякъде го облъчват и то се изражда и превръща в сервитьорка, ку*ва, барман или бандит... ама кво ти пука нали не съм аз и не е моето дете...
Изображение
Аватар
v.zarev

Мнениеот Alpina » Чет Авг 19, 2010 7:19 pm

Ако говориш от опит - хуу, явно не ти определяш в каква среда да растат те и си ги оставил да пасат на свобода..., ама познавам доста родители, които се интересуват от децата си и "Поп фолк" средата грам няма начин да им повлияе, както се опитвате да го изкарате... :D

Плява винаги ще има - причини за това също...
Обаче да си избиват комплексите с нея - не приляга на нормалните хора :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот axelmax » Чет Авг 19, 2010 7:53 pm

Глупости!В една кошница сме всички.Една гнила "ябълка"може да зарази всички,обратното е невъзможно.За това я махаш.Средата си дава отражение.
Аватар
axelmax

Мнениеот did » Чет Авг 19, 2010 8:06 pm

Нищо не се постига с такива теми. Всяка болест изисква определено време, за да премине. Хроничните изискват по-дълго.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Чет Авг 19, 2010 8:12 pm

axelmax написа:Глупости!В една кошница сме всички.Една гнила "ябълка"може да зарази всички,обратното е невъзможно.За това я махаш.Средата си дава отражение.

Това ли ти е оправданието :)
Успех :beer:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Gasolin » Чет Авг 19, 2010 9:16 pm

did написа:Нищо не се постига с такива теми. Всяка болест изисква определено време, за да премине. Хроничните изискват по-дълго.

Че кой се опитва да постига нещо. Просто е яко да нареждаш чалгарите. :D
Аватар
Gasolin

ПредишнаСледваща

Назад към Бла - Бла