kibikoff написа:видях ви в едно заведение преди концерта, където персонала правеше всичко възможно клиентите да се чустват зле
... което ме подсеща за едно мое приключение преди 5-6 дни в Приморско.
Нивото на кръчмите там си е повече от прилично, обаче има една кръчме, което ме накара да се хиля истерично, преди да си тръгна оттам. Намира се до началото на северния плаж, някакъв "гръцки ресторант" буквално до морето, с трибуквено име, което не си заслужава да знаете, с чудесен изглед към Маслен Нос, масите са наредени в редичка с великолепна панорама...
Сядаме аз, жена ми и дъщеря ми там, келнерът пристига МОМЕНТАЛНО и пита "Какво ще обичате?". Казах му, че ще обичам три менюта. Той пак си попита дали все пак няма да поръчаме нещо преди да видим менюто. Не се навих. Донесе менютата. Четем ние... Избор - голям, цени - прилични, келнерът - изглежда бърз, ние - много гладни след плажа, мястото - готино... Решихме да останем.
Чуденето с менюто приключи бързо. Щерката реши, че ще яде сач за двама, което не ми остави избор какво да си поръчвам

Аз съм свикнал в гръцки ресторанти узото и салатата да идват даже преди клиентите. Там, обаче, нещата не стояха така. Бях седнал на най-панорамното място и наблюдавах, как се върти морския фар на Маслен нос. Много красива гледка, но доста монотонна и след 10 минути на празна маса започва да писва... Та след 10-тина минути дойде... узото, бирата ми... без салати и безалкохолни. Дъщеря ми беше поръчала неохладен натурален сок, искахме и бутилка минерална вода. Явно им е трудно да ги приготвят. Аз реших, че ей сега ще ми донесат и вода и салата и реших да не бързам с пиенето, ама нанайци. Още 10 минути чакане... и пристигна още нещо - студен натурален сок. Обърнахме му внимание на келнера, че искаме неохладен натурален сок, той се върна, не знам къде го е ръгал, но го върна... врял. После го смени с нещо друго... после даже и вода донесе. Беше минал половин час, а салата още нямаше... Затова пък узото вече беше топло. Беше топла и бирата ми, която трябваше уж да пристигне с вечерята. Точно 45 минути след приемането на поръчката, донесоха салата. УРААА! Ама... нещо липсваше. На мясата нямаше сол, оцет и олио. За зехтин не си и помислям. Почнах да търся келнера. Нямаше го около 5 минути. Тогава видях как на съседната маса истерично едни хора се хилят на нещо, което им донесоха. Помолих ги за оцет, олио и сол. Влезнаха ми в положението и ми дадоха. Докато си овкуся салатата дойде някакъв друг келнер, грабна ми наливните принадлежности и ги отнесе, понеже не били за нас

Не ми се повтарят "разговорите", които си водех с келнера в редките случаи, когато го виждах. То не е за разправяне.
Най-накрая донесе нещо врящо и кипящо на сач. Оказа се препечен пресолен лук с 8 парченца свинско месо, които дъщеря ми изяде

Изпих си топлата бира с пресоления лук и по най-бързия начин се изнесохме. Ако не беше жената да ме успокоява и да ме моли "да почакаме още 5 минути, може да донесат нещата ей сега" и ако не беше фара на Маслен Нос да ме хипнотизира, сигурно щях да заколя някого, особено ако имах нож, ама нямах.
Та такива неща стават по черноморието...