Каране на минус 13

Молим всички посетители, когато им се прииска просто да си поговорят глупости, да се помайтапят с дребни простотийки и т.н., да го направят в този форум. Тук е позволен по-груб език, стига да не е насочен към други членове на форума. Можете да пускате всичко, което като съдържание или стил би било неприемливо за останалите форуми. Но ако по наше усмотрение темата има смисъл или идея само за автора си, тя ще бъде изтривана!

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 400 / 400 / 2

Каране на минус 13

Мнениеот valsto » Чет Яну 27, 2011 12:58 am

И днес, най-студеният ден за тази зима, си ходих на работа с колелото. И все така си е актуален оснвният ми проблем- прегряване на трупа- гръб основно и по-малко корем и студ на ушите и пръстите.
И баш днес 2 пъти пукане на гума :boggled: при положение че за повече от година съм пукал само веднъж! Но май причината не беше в студа, а в калпава гума....
Като се вгледах в колелото от близо, понеже напоследък само го карам, установих че веригата и задните венци са почнали да ръждясват! явно солта по улиците си оказва влияние. А също и спирачките- накладките се износиха страшно бързо на снега. И започнаха да не искат да се връщат много челюстите. Та заради това реших да го мина на една пароструйка вечерта. Сещате се какъв беше резултата - спирачките замръзнаха, най-вече жилата. иначе се получиха много красиви ледени капки по спиците :D а и навсякъде водата замръзваше почти веднага, образувайки красиви форми...

Започвам малко да се замислям, дали не съсипвам много колелото с карането на отрицателни температури. Но не ми се седи в задръстванията с колата. А и видях поне десетина колоездачи още днес.
Един караше по Ботев, пред Син сити, между колите по тъмно, без никакъв фар, стоп, котешко око или светлоотразителна лента по него :crazy: Дано не падне жертва на естествения подбор.....
valsto

Рейтинг: 1385

Re: Каране на минус 13

Мнениеот edinmilion » Чет Яну 27, 2011 10:26 am

Смазвай редовно и няма проблеми :D
Аз ползвам от тези флакони (спрей с тефлон weldtite tf2) мажа всичко преди и след каране (верига, венци, вилка, деклашор, дерайльор), като преди каране дори прекалявам :D
Има колеги които ползват зимна смазка, ако някой знае да дава примери.
Взех да избягвам пароструйките при тези темп., ако е кално пак смазвам и го оставям така, ако е само сняг и лед го пъхам в банята, все още колелото ми стои в една от стаите и трябва да е чисто.
edinmilion

Рейтинг: 2000

Мнениеот azoic » Чет Яну 27, 2011 10:49 am

И аз си ходя редовно на работа с колелото, но избягвам да карам по платното на главните улици. Има много химия по тях. Иначе смазване му е майката :D . До пароструйка опирам в много редки случай, единствено когато се наложи да покарам доста по засипаните със сол улици, а и нямам възможност да го измия в банята (много е тясна) :beer:
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот Sartor » Чет Яну 27, 2011 7:18 pm

В офиса не ми дават да оставям колелото, но докато ходех на работа с него го смазвах в офиса и след като се връщах вкъщи.

Чаках да се разтопи снега или просто изтърсвах веригата и след това смазвах, а вкъщи по-обстойно.

Иначе гледам да избягвам по-главните улици - прекалено много движение и химия има.
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот Alpina » Пет Яну 28, 2011 10:07 pm

Темата е за каране на -13, не за бутане :evil:

Към това за по-редовно обслужване ще споделя, че ползвам една смазка за вериги на мотори MaFra - Catenoil НО е само за каране зимата и препоръчително за сняг... лепкава е и събира много прах, та не става за лятото, но за сняг и минусови температури лично аз мисля че е перфектна. След като е нанесена и се забърше с парцал излишната - трае доста дълго...

Като се спомена офиса, а и за дома незаменима работа ми вършат 2 пластмасови ванички, в които да стъпят гумите след като се прибере велосипеда - стопяващият се сняг се събира основно в тях и после само се изсипват, пази доста чисто, освен тях - максимум да капе вода от средното.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Анелия » Съб Яну 29, 2011 8:20 am

Малее, ако спукам гума в отрицателни температури сигурно ще си хвърля някъде колелото и продължавам тичешком :boggled:
Да, кофти условията съсипват частите по-бързо, няма как. Но все пак за парите, които спестяваш като гориш бензин на едно място в задръстванията можеш сигурно не само нови части да си купиш, ами и цяло колело :D
Аз ползвам ето тази смазка, една идея е по-добра от предната ми, но пак си трябва редовна поддръжка :crap:
Както колегите казаха по-горе, и аз избягвам основни пътища, защото колите разтапят снега и става адската киша и кал :crap: Намерила съм си маршрут до работа с малки неразмразени улички, забавни баирчета по павета с дупки, за да има тръпка все пак отиването ми до работа :eyebrow: Когато се налага, качвам се на тротоарите, но само ако няма хора или виждам, че мога да се размина бавно и безопасно с пешеходците и без да ги стряскам.
Невъзможни неща няма, но си е малко повече слугуване на колелото отколкото в сухо и приятно временце :wavey:
Аватар
Анелия

Мнениеот taurus13 » Съб Яну 29, 2011 10:12 am

Баси, само аз съм такова говедо и досега освен малко WD-40 нищо друго не съм и слагал на моята верига. Е, хубавото му на вд-то, че е толкова рядко, че и на минус 40 няма да се стегне. :lol:
Заглавието на темата обаче кефи - каране при точно минус 13 :D - тия каращите на минус 12, хич да не се обаждат. Извинете за офтопика, ама нали е в бла-бла!
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот deadahmed » Съб Яну 29, 2011 11:00 am

За 12 месеца смазвам само веднъж жилата, 3-4 пъти веригата с моторно масло, вилката един път, гумите също веднъж се помпят, притягане на болтове не правя, и като цяло го мия 2 или 3 пъти. Може би е вредно така, а по темата проблем в студено време единствено ми е припукването на веригата по задните венци - вчера направих едно маратонско в града и да е припукала 10-на пъти. Явно ще трябва реглаж...
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Назад към Бла - Бла