@pes
еми да беше станал тракторист
по темата:
Миналата година приятелката ми получи обрив по тялото... Викат му копривна треска, понеже изглежда като опарено от коприва. Тъй като плъзна твърде бързо и ударно и положението стана неконтролируемо, хванахме такси и право в частната "клиника" Торакс - като най-наблизо.
Сложиха я на системи (по системите пуснаха кортикостероиди!), но въпреки това състоянитето й продължи да се влошава. Предупреждавам аз дежурната лекарка - нищо. След малко пак, този път заплашително, й обяснявам, че ако не направят нещо ще има последици с фатален изход, и за приятелката ми, и за тях. Сепна се оная, обади се по телефона. Дойде "специалист" - с такси. Биха й конска доза адреналин, обривът взе да се прибира, с което лечението приключи. След общ престой от 3 часа си тръгваме, на излизане плащаме 200 и кусур лева (за един леглоден и други али-бали в т.ч. и таксито!) и си обменяме пожелания за скорошна среща в съда. Що платих, и аз не знам, но карай, имал съм пари - дал съм ги, пък и шокът беше голям - скъпата се задушаваше пред мен и т.н. Предписаха й лекарства, които са забранени за спортисти, бременни, кърмачки, деца, абе от ония лекарства, дето списъкът със страничните ефекти е далеч по-дълъг от този с показанията.
На следващия ден - пак обрив.
Запътихме се към Медицинска Академия, към клиниката по кожни болести. Стабилизираха й състоянието и заявиха, че ще трябва да полежи при тях няколко дена. На другия ден половинката се чувства по-добре, но е удивена как главната лекарка постига резултат у всички пациенти в стаята само с едно лекарство, но в различни дози. На по-следващия ден всички сме щастливи и тръгваме да се изписваме. На тръгване обаче едната лекарка се сеща за нещо много важно - така и не е направила изследвания на кръв и урина... Нищо, смигва тя, тя може и сега да даде проби, пък утре тя да дойде да си ги прибере... Бутат ни в ръцете предълъг списък със забранени храни и едно тесте с рецепти - алергия е, спокойно. На другия ден пък се оказва, че уж било бактериална инфекция, но съветите и диагнозата за алергия бяха преповторени. Напуснахме с радост това отвратително място.
Все пак бяхме доволни от едно - обривите като че ли се изплашиха и се скриха...
До следващата седмица, когато се появиха отново, за щастие леко и полека, без да създават спешни ситуации. Последва хомеопатично лечение без никакви ограничения относно хранене (освен стандартните за хомеопатично лечение) - обривите продължиха да избиват, но все по-слабо, докато накрая съвсем затихнаха. Било от стрес. (Това и в "Изгубени" го каза д-р Джако:))
Мнението ми като цяло за съвременната медицина е доста негативно. Достатъчно е само да споменем, че разни огромни корпорации зависят и печелят от продажбите на лекарствата, често се наблюдават зависимости, смъртни случаи.
Повечето болести (пък и травми) идват от главата - не е зле да се обърнем към самите себе си, ако искаме да се лекуваме, а не да разчитаме наготово - да си платим и хоп! здрави отново.