търся си цифров апарат...

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

търся си цифров апарат...

Мнениеот japana » Вто Авг 08, 2006 7:16 pm

трябва ми някав за бързи обекти а не да се размазва снимката и да може да снима примерно като този http://www.bgphoto.net/photos/3721/o632 ... 125000.jpg ам до 500-600лв апарат
FOX!
Аватар
japana

Рейтинг: 1205

Мнениеот Admin » Вто Авг 08, 2006 7:21 pm

Е ние да не сме магьосници, че да ти измислим такъв? ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот Rogue » Вто Авг 08, 2006 7:40 pm

www.dpreview.com
чети внимателно, сравнявай и избирай.
The impossible is often the untried...
Rogue

Рейтинг: 1200

Мнениеот kibikoff » Вто Авг 08, 2006 9:28 pm

не, че нещо, ама ОБЕКТИВА САМО струва 300-400лв на този апарат
сайт са ти дали, чети, размишлявай и дерзай
на ти още един :
http://steves-digicams.pgpartner.com/se ... ge_id=48//
kibikoff

Мнениеот japana » Вто Авг 08, 2006 11:41 pm

http://www.dpreview.com/news/0606/06062 ... oexz70.asp на тва се спрях ам нз къде мога да го намеря от софия съм а и не видях някъде да пише колко пари е:dunno:
FOX!
Аватар
japana

Мнениеот x6x » Сря Авг 09, 2006 2:48 am

Доколкото си спомням това бе снимка с CANON EOS 350D.Търсен е някакъв ефект който така и не разбрах.Металния Психар май се обордува с такъв.
ето ти снимка снимана при 60км/ч в режим спийд с Канон А80.Сори ама 300Д-то беше в багажника,а пък там става въпрос ОР и по бърза реакция.
[url]http://aisektir.data.bg/Dospat/Dospat.jpg[/url]
Аватар
x6x

Рейтинг: 1577

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Авг 09, 2006 9:17 am

[quote="japana"]

http://www.dpreview.com/news/0606/06062 ... oexz70.asp на тва се спрях ам нз къде мога да го намеря от софия съм а и не видях някъде да пише колко пари е:dunno:
[/quote]
The CASIO EXILIM EX-Z70 will be available in black from the beginning of July, and silver from the beginning of August, with a guide retail price of 229.99(UK pounds). To learn more, visit www.casio.co.uk
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Iron Man » Сря Авг 09, 2006 10:53 am

Един колега с Канон А80 беше снимал перката на въртящ се вентилатор на процесор - на снимката нямаше как да разбереш, че вентилаторът е работел, докато е сниман. Снимката беше правена със светкавица, което може би също има значение...

ПС. Така като гледам, гумата на първата снимка май е размазана не от скоростта, а защото апаратът е фокусирал не върху нея, а върху педала, което може и да е нарочно търсен ефект.
Iron Man

Мнениеот lacho_m » Сря Авг 09, 2006 11:05 am

[quote="japana"]

трябва ми някав за бързи обекти а не да се размазва снимката и да може да снима примерно като този http://www.bgphoto.net/photos/3721/o632 ... 125000.jpg ам до 500-600лв апарат
[/quote]
@japana, почти всеки апарат, който поддържа поне 1/1000 скорост става за бързи обекти. Имай напредвид обаче, че хубавата снимка зависи най-вече от този, който я прави и много по-малко от самия фотоапарат.
За повече справки, препоръчвам http://photo-forum.net Но преди да питаш нещо, първо прочети дали вече не е писано по въпроса.
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот Nightbringer » Сря Авг 09, 2006 12:44 pm

Един съвет - ако имаш възможност помоли някой познат да ти внесе апарата от чужбина. Аз си избрах един kodak p850, който внесен от щатите ми излиза ~500лв, а тук съм го виждал за почти 900 :crazy:
След подробно изчитане на www.dpreview.com останах с впечатлението че за 300$ това е най-доброто, което може да се намери.
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Мнениеот NovemberCharlie » Сря Авг 09, 2006 12:58 pm

Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот christ728 » Сря Авг 09, 2006 2:29 pm

ало, джапанката, трябва ти фотоапарат с приоритет на затвора или с пълни ръчни настройки, демек да можеш сам да си избираш с каква скорост да снимаш. от 1/60 нагоре си уреден - няма да има мазало.
можеш да си вземеш канон А520/530 напр. - 4мп/5мп, имат пълни настройки, еднакво голям корпус. или нещо на панасоник (те поне имат стабилизатор на изображението, което е много полезно нещо!!!)
Седалищният нерв много тънко усеща приближаващите приключения!
christ728

Мнениеот lacho_m » Сря Авг 09, 2006 2:54 pm

[quote="christ728"]

ало, джапанката, трябва ти фотоапарат с приоритет на затвора или с пълни ръчни настройки, демек да можеш сам да си избираш с каква скорост да снимаш. от 1/60 нагоре си уреден - няма да има мазало.
[/quote]
хмммм.... я снимай състезание на 1/60 и да видим МАЗАЛОТО...:nono:
Аватар
lacho_m

Мнениеот japana » Сря Авг 09, 2006 5:34 pm

кво мислите за SONY W30 става ли?
CANON EOS 350D-кви пари е къде мога да го намеря ако може повече инфо за него
FOX!
Аватар
japana

Мнениеот japana » Сря Авг 09, 2006 5:37 pm

FOX!
Аватар
japana

Мнениеот did » Сря Авг 09, 2006 9:27 pm

[quote="japana"]

трябва ми някав за бързи обекти а не да се размазва снимката [/quote]

Това зависи много повече от твоите умения да си настроиш режима, отколкото от апарата.

Ако ще разчитащ на апарата, а не на себе си, ти трябва апарат не с много пиксели (те в повечето случаи не са никакъв показател. 5-8 са предостатъчни за всички нормални цели), а с бърза матрица (Canon, Sony, Kodak, Fuji...) и обектив с висока светлочувствителност (разни други...). Сечението на обединението на тия две множества с това на апаратите до 600 лева е празно множество.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот christ728 » Сря Авг 09, 2006 9:50 pm

lacho_m, да, няма да има мазало.
то, разбира се, зависи...напр. ако си снимал в гора, при скорост 1/60, без светкавица ще се размаже, ако обектът е по-далеч от обсега на светкавицата, пак има вероятност да се размаже.
както съм споменал От 1/60 Нагоре!!!!
това, което Дид е споменал също е много важно(даже най-важното) - за скоростта на процесора на апарата, аз забравих да го спомена. за споменатата сума наистина няма да можеш да си вземеш такъв апарат, но шансът ти е в снимането на максимално широк ъгъл (демек без да приближаваш обекта) и после да режеш от картината с програма....
в общи линии на момчето му трябва апарат с ръчни настройки или поне да има настройка за бързодвижещи обекти.
Сонито добре, ама...мемори стик-ът ще ти изяде прасето-касичка. много скъпи карти.
според мен най-добре заложи на Канон или Пансоник (особено панасоник, защото всичките им модели имат стабилизатор на изображението, което води до по-ясна картина(вземи разбери най-накрая какво прави тоя стабилизатор, вместо да блееш по разни модели фотоапарати, без да имаш представа какво предлагат!)).
аз лично съм фен на Канон, понеже правят много ясни снимки, добри цветове, достатъчно бързи матрици, а и сервизът им е лесно достъпен.
Седалищният нерв много тънко усеща приближаващите приключения!
christ728

Мнениеот Windstream » Чет Авг 10, 2006 10:25 am

Разгледай [url=http://www.dpreview.com/reviews/specs/Kodak/kodak_p850.asp][u]Kodak P850[/u][/url], мисля че ще ти е добре като показатели/цена. Иначе за снимки на бързодвижещи се обекти - при първата от снимките по-долу двигателя препускаше с над 2000 rpm, втората е правена на магистралата при прелитане край обекта с над 75 mph, при третата колата подскачаше нагоре-надолу по един черен път, а тая хвърката гад на последната нито стоеше мирна, нито даваше да бъде доближена (т.е. наложи се да използвам максимално увеличение):
[URL="http://www.MyOnlineImages.com/Members/Windstream/images/engine_fan_02.jpg"][img]http://www.MyOnlineImages.com/Members/Windstream/images/thumbs/engine_fan_02.jpg[/img][/URL] [URL="http://www.MyOnlineImages.com/Members/Windstream/images/102_0894.jpg"][img]http://www.MyOnlineImages.com/Members/Windstream/images/thumbs/102_0894.jpg[/img][/URL] [URL="http://www.MyOnlineImages.com/Members/Windstream/images/102_0888.jpg"][img]http://www.MyOnlineImages.com/Members/Windstream/images/thumbs/102_0888.jpg[/img][/URL] [URL="http://www.MyOnlineImages.com/Members/Windstream/images/102_0687.jpg"][img]http://www.MyOnlineImages.com/Members/Windstream/images/thumbs/102_0687.jpg[/img][/URL]

Камерата е Kodak Z740 т.е. по-ниския клас от P850.
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Рейтинг: 1700

Мнениеот afterburner » Чет Авг 10, 2006 10:30 am

[quote="Windstream"]

Разгледай [url=http://www.dpreview.com/reviews/specs/Kodak/kodak_p850.asp][u]Kodak P850[/u][/url], мисля че ще ти е добре като показатели/цена.
[/quote]

P850 в България е с цена 1045лв. с ДДС :) Ако си намери някой, който да му го внесе ще е добър избор, мдам.
Аватар
afterburner

Мнениеот lacho_m » Чет Авг 10, 2006 11:06 am

[quote="christ728"]

lacho_m, да, няма да има мазало.
то, разбира се, зависи...напр. ако си снимал в гора, при скорост 1/60, без светкавица ще се размаже, ако обектът е по-далеч от обсега на светкавицата, пак има вероятност да се размаже.
както съм споменал От 1/60 Нагоре!!!!
[/quote]
Когато един обект се движи бързо и ти искаш да запечатащ образа му, тогава ти е необходима максимално бърза скорост. Лошото е, че при лоша осветеност на обекта, бързата скорост трябва да се компенсира с по широко отворена бленда, което не винаги е възможно а и това влияе върху дълбочината на рязкост. Тогава щеш, не щеш си принуден да снимаш на по-ниска скорост или да използваш светкавица за да компенсираш. Но аз ти казвам, че принципно 1/60 не е достатъчна скорост за заснемане на състезание. Знам го от личен опит, ще ти покажа достатъчно размазани снимки. Не че съм искал да снимам на 1/60, но за жалост не винаги избирам как да грее слънцето извън студио. И тъй като човека пита за това, какъв апарат да си взиме, аз пак твърдя, за да снима бързи обекти, апарата трябва да може да снима в диапазон 1/125 - 1/1000 като колкото повече е последното толкова по-добре. Това как ще го постигне, с ръчни настройки, с измислени от производителя режими... си е негова работа.
Аватар
lacho_m

Мнениеот Windstream » Пет Авг 11, 2006 9:06 am

[quote="afterburner"]

P850 в България е с цена 1045лв. с ДДС :) Ако си намери някой, който да му го внесе ще е добър избор, мдам.
[/quote]

Shit happens, sit tight and enjoy the ride ;)
Officially recognized show-off post whore - Yee-haw! :cowboy:
Аватар
Windstream

Мнениеот did » Пет Авг 11, 2006 12:34 pm

[quote="christ728"]

това, което Дид е споменал също е много важно(даже най-важното) - за скоростта на процесора на апарата, аз забравих да го спомена.
[/quote]

Нямах предвид процесора, а матрицата, ама както и да е. Процесорът е съвсем друго нещо и от него зависи колко последователни кадъра можеш да правиш и запишеш в картата за единица време, от там качеството на видеото и т.н.

Панасоник НЯМАТ много бързи матрици, гарантирам го. Ако старият ми Pentax OPTIO 33L на 3.2 МП при някакви условия в автоматичен режим снимаше на 1/120 s, Panasonic FZ30 в същите режими обикновено избира 1/30 s или 1/60 s с по-затворена бленда, а 1/60 е КРАЙНО НЕДОСТАТЪЧНО за снимане на бързи обекти. Тук обаче се появяват вариантите с външна светкавица, ръчни режими, умения да се проследява обекта и т.н., а при наличието на зачатъци на такива умения винаги бих предпочел Панасоника пред древния Пентакс, при който ръчни режими просто НЯМА. Апаратите са мнооого различни.

Най-общо, след NIKON, които не се пипат по ценови съображения (ама пък си струват), много бързи са CMOS матриците на Canon, след тях се гонят с почти изравнени сили Sony, Kodak, Fuji, Olympus, Pentax... При тях, ако и оптиката пуска достатъчно светлина, няма проблем във всякякви режими да се снимат бързи обекти. С Панасоника става същото, но си иска свикване и повечко настройки. Затова пък може да го връчиш на 7 годишно дете и то да направи добра снимка заради стабилизатора... Трудно е да се прецени кое е по-добро, просто са различни. Дискусиите за шума са също доста спорни и лесно се решават с намесата на RAW формата и малко софтуер.

Аз преди време имах подобна дилема на заглавието на темата и тогава в уравнението вкарах още едно неизвестно - цената, която ще се изкуша да платя в бъдеще покрай тоя апарат за джаджи и ъпгрейди. Тогава добре направих, че послушах lacho_m, който ме някара да помисля и за това, щото явно си е патил ;) . На Панасоника, който си купих, най-много можех да му купя още някаква хубава външна светкавица (каквато много скоро му купих, без преди това да съм го обмислял) и толкова! Никога вече не бих си купил фотоапарат без слот за външна светкавица! Вградените са само за парлама и за снимки от 2-3 метра.

Много ми се искаше тогава едно хапаратче Canon EOS-350D като на Метъл-Боби, можех да си го позволя с дървен обектив, ама като се познавам, щеше да почне едно купуване на обективи без край и... реших да се озаптя навреме с апарат с вградена оптика - не перфектна, но достатъчно универсална (35-420 мм фокусно разстояние, т.е. 12-кратен оптичен ЗУуМ при почти постоянна светлосила). Отне ми около 3 месеца да свикна с апарата, защото той не прилича на никой от другите в този ценови клас като характеристики. Не мисля, че той ме ограничава. Е, на моменти ме е яд, че без да го "пипнеш" той все си разчита на стабилизатора и програмите си избират ниска светлочувствителност (в режим AUTO само избират между ISO 80 и ISO 100) и ниска скорост (рядко над 1/60) при доооста затворена бленда, но това е оправдано заради стабилизатора, който РАБОТИ. Това е напълно поправимо с ръчни настройки или приоритети на скоростта, или програми за бързи обекти... Варианти много, ама не става с AUTO! За това пък мога да снимам без да размажа снимка от ръка при 420мм и 1/30 или 35 мм и 1/6. Това е супер важно, за да се нагласиш за "бързите обекти" и да не ти избягат от кадър. AE Lock бутончето, ръчният фокус и т.н. също помагат, ако знаеш а какво служат и кога да се използват.

Кратък извод: Купувай и почвай да се учиш да снимаш.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот thekidtwist » Пет Авг 11, 2006 1:54 pm

Така и така е подхваната темата,та имам въпрос а не искам да пускам нова тема за фотовъпроси.Та...ако обектива е твърде къс за снимка на движещ се на 3-5м.Търсих в менюъл-а къде пише shutter speed-a ако съм разбрал правилно това е от най-голямо значение(когато се снима движещ се обект) но намерих само

[b](Start-up 1.3sec,Shutter time lag 0.3sec,Shutter release lag 0.009sec)[/b]

Какво по-дяволите значат тези цифри?

p.s. ЗабравИх да кажа че Хапаратурата е Sony DCS-W5 5.1mpx
One only needs two tools in life: WD-40 to make things go, and duct tape to make them stop.

The journey is the reward.....
Аватар
thekidtwist

Рейтинг: 1752

Мнениеот Nymphetamine » Пет Авг 11, 2006 2:35 pm

Аз също си търся фотоапарат и се надявам скоро да взема, ако попадна на достатъчно добър в този ценови клас. И понеже също имам питания, а представите ми за фотоапарати са бегли, но същевременно искам нещо, от което да бъда доволен (качествен образ, добър фокус, качествени симки на движещи се обекти и т.н.), ще попитам тук, наместо да отварям нова тема.
Спрял съмс е на тези 2 фотоапарата:
Olympus SP-320 и SP-350.
Това, което искам от апарата, както казах вече, е качество на снимката, както на статични, така и на движещи се обекти, zoom-a не е от толкова голямо значение, но когато се налага да го ползвам, бих искал снимките отново да са качествени. Също така си мисля, че е добре да има и ръчни настройки. И тъй като не мога да си позволя нещо много скъпо, се спрях на тези 2 модела, но по-нантатък, окончателно решение не мога да взема. Така, че ще помоля тези, които разбират от това и са по-добре запознати от мен, да ми посочат кой от четирите варианта е най-удачен като за мен. Амбициозен съм в това отношение и имам желанието да се науча.
П.П. Предварително се извинявам, ако съм написал някоя глупост, но тя ще да е породена изцяло от недостатъчната ми информираност по тази тема (взел съм мерки по това отношение, чета).
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот Admin » Пон Авг 14, 2006 4:32 pm

[quote="thekidtwist"]

[/quote]

По спомен от времето, когато следях разни ревюта за фотоапарати:
Start-Up е времето, необходимо на апарата да премине от изключено състояние към работен режим с бутона On. Това е важно за ситуации, които те изненадват, а апаратът ти е изключен. Реално обаче в такива случаи към него трябва да се прибави и времето, необходимо за фокусиране и измерване на светлината.
Shutter time lag мисля че е интервалът от време, необходим за предаване на командата от бутона на спъсъка към самия спусък.
Shutter release lag пък би трябвало да е времето, необходимо за задействане на спусъка, след като командата от бутона е достигнала до него.
Т.е. shutter time lag + shutter release lag ти дават забавянето, с което фотоапаратът прави снимката, след като си натиснал спусъка.
Все пак, не съм напълно сигурен, така че ако греша, някой да ме поправи :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот did » Пон Авг 14, 2006 4:36 pm

[quote="Admin"]

[quote="thekidtwist"]

[/quote]

По спомен от времето, когато следях разни ревюта за фотоапарати:
Start-Up е времето, необходимо на апарата да премине от изключено състояние към работен режим с бутона On. Това е важно за ситуации, които те изненадват, а апаратът ти е изключен. Реално обаче в такива случаи към него трябва да се прибави и времето, необходимо за фокусиране и измерване на светлината.
Shutter time lag мисля че е интервалът от време, необходим за предаване на командата от бутона на спъсъка към самия спусък.
Shutter release lag пък би трябвало да е времето, необходимо за задействане на спусъка, след като командата от бутона е достигнала до него.
Т.е. shutter time lag + shutter release lag ти дават забавянето, с което фотоапаратът прави снимката, след като си натиснал спусъка.
Все пак, не съм напълно сигурен, така че ако греша, някой да ме поправи :)
[/quote]

Точно така е.

По-важно е да се каже, че тези числа и скоростта на снимане са съвсем различни неща. Пълно е със статии по въпроса в интернет и едва ли форум по планинско колоездене ще даде толкова точни обяснения, мнения и оценки, колкото специализираните статии и форуми.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Авг 15, 2006 1:37 pm

Това също може да ти е от полза
http://www.nationalgeographic.org/photo ... index.html
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот thekidtwist » Вто Авг 15, 2006 7:03 pm

@NC Много полезно инфо :thumb:
One only needs two tools in life: WD-40 to make things go, and duct tape to make them stop.

The journey is the reward.....
Аватар
thekidtwist

Рейтинг: 1752

Назад към Други