[quote="christ728"]
това, което Дид е споменал също е много важно(даже най-важното) - за скоростта на процесора на апарата, аз забравих да го спомена.
[/quote]
Нямах предвид процесора, а матрицата, ама както и да е. Процесорът е съвсем друго нещо и от него зависи колко последователни кадъра можеш да правиш и запишеш в картата за единица време, от там качеството на видеото и т.н.
Панасоник НЯМАТ много бързи матрици, гарантирам го. Ако старият ми Pentax OPTIO 33L на 3.2 МП при някакви условия в автоматичен режим снимаше на 1/120 s, Panasonic FZ30 в същите режими обикновено избира 1/30 s или 1/60 s с по-затворена бленда, а 1/60 е КРАЙНО НЕДОСТАТЪЧНО за снимане на бързи обекти. Тук обаче се появяват вариантите с външна светкавица, ръчни режими, умения да се проследява обекта и т.н., а при наличието на зачатъци на такива умения винаги бих предпочел Панасоника пред древния Пентакс, при който ръчни режими просто НЯМА. Апаратите са мнооого различни.
Най-общо, след NIKON, които не се пипат по ценови съображения (ама пък си струват), много бързи са CMOS матриците на Canon, след тях се гонят с почти изравнени сили Sony, Kodak, Fuji, Olympus, Pentax... При тях, ако и оптиката пуска достатъчно светлина, няма проблем във всякякви режими да се снимат бързи обекти. С Панасоника става същото, но си иска свикване и повечко настройки. Затова пък може да го връчиш на 7 годишно дете и то да направи добра снимка заради стабилизатора... Трудно е да се прецени кое е по-добро, просто са различни. Дискусиите за шума са също доста спорни и лесно се решават с намесата на RAW формата и малко софтуер.
Аз преди време имах подобна дилема на заглавието на темата и тогава в уравнението вкарах още едно неизвестно - цената, която ще се изкуша да платя в бъдеще покрай тоя апарат за джаджи и ъпгрейди. Тогава добре направих, че послушах lacho_m, който ме някара да помисля и за това, щото явно си е патил

. На Панасоника, който си купих, най-много можех да му купя още някаква хубава външна светкавица (каквато много скоро му купих, без преди това да съм го обмислял) и толкова! Никога вече не бих си купил фотоапарат без слот за външна светкавица! Вградените са само за парлама и за снимки от 2-3 метра.
Много ми се искаше тогава едно хапаратче Canon EOS-350D като на Метъл-Боби, можех да си го позволя с дървен обектив, ама като се познавам, щеше да почне едно купуване на обективи без край и... реших да се озаптя навреме с апарат с вградена оптика - не перфектна, но достатъчно универсална (35-420 мм фокусно разстояние, т.е. 12-кратен оптичен ЗУуМ при почти постоянна светлосила). Отне ми около 3 месеца да свикна с апарата, защото той не прилича на никой от другите в този ценови клас като характеристики. Не мисля, че той ме ограничава. Е, на моменти ме е яд, че без да го "пипнеш" той все си разчита на стабилизатора и програмите си избират ниска светлочувствителност (в режим AUTO само избират между ISO 80 и ISO 100) и ниска скорост (рядко над 1/60) при доооста затворена бленда, но това е оправдано заради стабилизатора, който РАБОТИ. Това е напълно поправимо с ръчни настройки или приоритети на скоростта, или програми за бързи обекти... Варианти много, ама не става с AUTO! За това пък мога да снимам без да размажа снимка от ръка при 420мм и 1/30 или 35 мм и 1/6. Това е супер важно, за да се нагласиш за "бързите обекти" и да не ти избягат от кадър. AE Lock бутончето, ръчният фокус и т.н. също помагат, ако знаеш а какво служат и кога да се използват.
Кратък извод: Купувай и почвай да се учиш да снимаш.
Q. b. f. f. f. s.