Видеокамера?

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Видеокамера?

Мнениеот Peca » Съб Юни 02, 2007 1:31 pm

Скоро мисля да купувам камера,но не съм мн навътре с техниката и не знам какво да избера.Ценовият клас,в който се ориентирам е около 1000 лв.Моля да ме ориентирате кои са най-важните характеристики,които трябва да гледам,при купуването на видеокамера?Ще бъда благодарен,ако някой ми препоръча конкретна марка/модел и каже защо... :beer:
Peca

Рейтинг: 1200

Мнениеот SpoileR » Съб Юни 02, 2007 2:55 pm

резолюция, FPS, ZOOM, марка... аз си падам по фотоапарати повече, но мисля че някое JVC или panasonic за камера ще ти се отрази добре...

Най добре вземи комбинирани и със памет и с касетка (повечето са такива).

И гледай дали има системи срещу замазване на образа, светлосенки и тн... :agree:
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Рейтинг: 2000

Мнениеот lanzz » Съб Юни 02, 2007 6:37 pm

като се има предвид, че най-вероятно ще взимаш цифрова камера, резолюцията леко отпада от уравнението - miniDV формата записва в стандартна PAL или NTSC резолюция (в зависимост от къде е купувана камерата - тук ще е PAL), така че там разлики няма да намериш. DVD камерите най-вероятно също записват в същите резолюции, тъй като вероятно има DVD playerи, които не харесват нестандартни резолюции. обаче не ги препоръчвам - DVDтата са по-скъп консуматив от miniDV касетите, събират по-малко и качеството е възможно да бъде и по-лошо от miniDV (което има по-малка степен на компресия от DVD).

ако ще правиш и снимки с нея, определено взимай такава която има и флаш. miniDV камерите също могат да правят снимки, но (поне на моята - sony dcr-hc24) "снимката" е 5 секунди неподвижно видео, като записва аудио през това време - можеш да запишеш някакъв коментар към снимката. не е като да е без хич, но не е удобно. ако все пак вземеш DVD камера, те би трябвало да могат да записват нормални снимки на DVDто.

задължително марка с история в производството на камери. аз бих дал глас за sony, panasonic и canon. гледах и някои jvc в технополис, и не ми харесаха - макар че съм сигурен че снимат с пълен framerate, на самото екранче и във визьора framerate е доста нисък - това ме навежда на мисълта за слаб процесор, и кой знае още какви компромиси по processing-а.

ако нямаш някакви конкретни изисквания към камерата, вземи се разходи до някой от големите магазини за електроника (технополис, техномаркет), където има изложени demo модели. в технополис в младост 4 има изложени повечето модели които продават, включени и можеш да я изпробваш на място. пробвай 4-5 камери, може да се окаже и че бюджета ти е прекалено голям. моята беше 600лв декември миналата година (промоция с калъф и две касети) и съм много доволен (макар че нямам база за сравнение), от тогава са паднали цените. може да се окаже и за по-малко пари да си харесаш нещо. другия вариант е да видиш дали няма да се намери някоя по-евтина HD камера за тези пари, но за мен поне няма смисъл, ако няма да се занимаваш сериозно с обработка на видео. PAL miniDV е 720х576, което за повечето нужди е повече от достатъчно, а HD видео ще яде и много място докато го обработваш (една miniDV касета е около 11gb, HD ще е повече, макар че HDV камерите записват MPEG2, така че ще има някаква степен на компресия).
Последна промяна lanzz на Съб Юни 02, 2007 6:39 pm, променена общо 1 път
Аватар
lanzz

Мнениеот STOMANCHO » Съб Юни 02, 2007 6:38 pm

В никакъв случай не си зимай с касетка /mv/,или взимай с диск , но най добре е да е с хард диск / вграден / , но при хардовете гледай зума щото на JVC-тата ми се видя много малък.Аз лично си купих преди 4 месеца Sony dcr-dvd 205e и не съм и намерил косури, проблеми също не съм имал.Имам и апарат пак Sony w 100 но ако ще снимаш продължително е много кофти така че е по-добре камерата. ;)

Специално за did /Говоря от личен опит,а не от професионална гледна точка, понеже прецених че на човека му трябва любителска камера / :beer: ;) ;)
Последна промяна STOMANCHO на Съб Юни 02, 2007 6:44 pm, променена общо 1 път
ИзображениеИзображение
Аватар
STOMANCHO

Рейтинг: 1660

Мнениеот lanzz » Съб Юни 02, 2007 6:40 pm

а, да, съвсем забравих за hdd камерите. и това е приличен вариант, ако се намери модел който да се вмести в бюджета ти.

а относно minidv vs dvd:

1 minidv касета струва 7лв. събира 60мин видео в стандартен режим или 90мин в "extended play". EP не компресира повече - само записва при по-ниска скорост на лентата (един вид по-висока резолюция). единствения кусур на EP е, че шанса записа да не се playва на никакви други устройства освен твоето, е доста голям (толерансите са много по-малки и различен хардуер може и да не го захапе както трябва).

1 8см dvd-rw струва поне 12-13лв и стандартно събира 30мин видео (нямам представа дали при DVDтата има "нестандартни" режими на запис). можеш да ползваш и не-rw dvd-та, които струват около 7лв, но това е дори по-скъп вариант :)

възможно е да има и по-далаверски цени. тука съм гледал за маркови касети и dvdта (sony), така че можеш да си направиш извод за сътношението в цените при една и съща марка. куче марка dvdта сигурно има по-евтини, но сигурно има и куче марка касети :)
Последна промяна lanzz на Съб Юни 02, 2007 6:49 pm, променена общо 1 път
Аватар
lanzz

Мнениеот STOMANCHO » Съб Юни 02, 2007 6:40 pm

:)
ИзображениеИзображение
Аватар
STOMANCHO

Рейтинг: 1660

Мнениеот gurga4a » Съб Юни 02, 2007 10:00 pm

ас иам камера която се води хенд с мини двд на сони вземи си такава няма да съжаляваш ас я зех за 999лв сега е 800-900лв някъде модела е DCR-DVD205E има я в технополис е са ще кача снимки на камерата мн е добра има си нощно виждане оптиката е Carl Zeiss световен лидер!
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот zImage » Съб Юни 02, 2007 10:19 pm

Аз преди 3 месеца си взех Panasonic GS320 и горещо я препоръчвам. За съжаление е малко скъпичка в България :-(
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот Shady™ » Съб Юни 02, 2007 10:25 pm

gurga4a написа:ас иам камера която се води хенд с мини двд на сони вземи си такава няма да съжаляваш ас я зех за 999лв сега е 800-900лв някъде модела е DCR-DVD205E има я в технополис е са ще кача снимки на камерата мн е добра има си нощно виждане оптиката е Carl Zeiss световен лидер!

Абе извинявам се за :offtopic: -а ама брато при положение че знаеш къде е буквата З на клавиатурата какви са тези new style думи от теб. Много е грозно, а не вярвам да не знаеш как се пише(дано де...) :dunno:
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот gurga4a » Нед Юни 03, 2007 10:38 am

:offtopic: извинявам се някак ми е останало като навик нз що така откакто съм застанал на компютър да пиша така иначе мога да си пиша З

http://www.sony.bg/view/ShowProduct.act ... D+Handycam
това е камерата за която говоря
www.veterinar-bg.com
Sell:Fox vanilla fork
Аватар
gurga4a

Рейтинг: 1271

Мнениеот naso » Нед Юни 03, 2007 5:29 pm

Аз лично като марка съм за SONY.Твърдо против DVD камерите поради факта,че както и да го погледнеш единственото предимство е,че може да извадиш DVD диска и диретно да го пуснеш на плеара,а Mini DV-to трябва да се пуска от камерата.Ако си намериш някоя HD(high definition) камера до тея пари няма да е никак зле та дори използвана малко.Ако проявяваш интерес към втора ръка камери имам един познат който на прилични цени дава малко използвани камери и мога да те свържа с него.Говориме за стандартни MiniDV камери до 300 лв и по-малко даже.
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот Admin » Нед Юни 03, 2007 9:20 pm

:offtopic:
@gurga4a
Гледай бързо да си оправиш навиците за писане на компютър, защото всеки от постовете ти е ужасно неграмотно написан, направо не се трае и ще започнат да ти изчезват, ако не промениш това ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Назад към Други