от lanzz » Съб Юни 02, 2007 6:37 pm
като се има предвид, че най-вероятно ще взимаш цифрова камера, резолюцията леко отпада от уравнението - miniDV формата записва в стандартна PAL или NTSC резолюция (в зависимост от къде е купувана камерата - тук ще е PAL), така че там разлики няма да намериш. DVD камерите най-вероятно също записват в същите резолюции, тъй като вероятно има DVD playerи, които не харесват нестандартни резолюции. обаче не ги препоръчвам - DVDтата са по-скъп консуматив от miniDV касетите, събират по-малко и качеството е възможно да бъде и по-лошо от miniDV (което има по-малка степен на компресия от DVD).
ако ще правиш и снимки с нея, определено взимай такава която има и флаш. miniDV камерите също могат да правят снимки, но (поне на моята - sony dcr-hc24) "снимката" е 5 секунди неподвижно видео, като записва аудио през това време - можеш да запишеш някакъв коментар към снимката. не е като да е без хич, но не е удобно. ако все пак вземеш DVD камера, те би трябвало да могат да записват нормални снимки на DVDто.
задължително марка с история в производството на камери. аз бих дал глас за sony, panasonic и canon. гледах и някои jvc в технополис, и не ми харесаха - макар че съм сигурен че снимат с пълен framerate, на самото екранче и във визьора framerate е доста нисък - това ме навежда на мисълта за слаб процесор, и кой знае още какви компромиси по processing-а.
ако нямаш някакви конкретни изисквания към камерата, вземи се разходи до някой от големите магазини за електроника (технополис, техномаркет), където има изложени demo модели. в технополис в младост 4 има изложени повечето модели които продават, включени и можеш да я изпробваш на място. пробвай 4-5 камери, може да се окаже и че бюджета ти е прекалено голям. моята беше 600лв декември миналата година (промоция с калъф и две касети) и съм много доволен (макар че нямам база за сравнение), от тогава са паднали цените. може да се окаже и за по-малко пари да си харесаш нещо. другия вариант е да видиш дали няма да се намери някоя по-евтина HD камера за тези пари, но за мен поне няма смисъл, ако няма да се занимаваш сериозно с обработка на видео. PAL miniDV е 720х576, което за повечето нужди е повече от достатъчно, а HD видео ще яде и много място докато го обработваш (една miniDV касета е около 11gb, HD ще е повече, макар че HDV камерите записват MPEG2, така че ще има някаква степен на компресия).
Последна промяна
lanzz на Съб Юни 02, 2007 6:39 pm, променена общо 1 път