Отваря ли ли са ви врата пред вас??

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот agent_Jekov » Пет Яну 18, 2008 10:58 am

Веднъж ми се случи и в последния момент завих и се отървах, но се чудих дали да се върна и да му разбия главата на тоя.
On a mountain bike you can cover a great distance in a short period of time, or a short distance in a great period of time.In mountain biking there is no destination.Just a bike, a rider, and a place to ride!
Аватар
agent_Jekov

Рейтинг: 1204

Мнениеот jivkonik » Пет Яну 18, 2008 12:00 pm

Много често предпоставка за това има в следната ситуация, многократно случваща се всеки ден в градските задръствания:
Колона спряли на светофара или в задръстването коли, велосипедиста минава между тях и десния бордюр (обикновено там има място да мине 1 колело), и изведнъж някой от кола (най-често маршрутка) решава, че му е писнало да чака този светофар и колона и решава да слезе!!!! В 99.9% от случаите ТОЙ НЕ ГЛЕДА ОТДЯСНО КАКВО ИМА - защото там е само тротоар!!! Колата не сигнализира по никакъв начин - не пуска аварийки, нали си е спряла в колоната!!!
Крайния резултат е добре изветен на всички.. :bawling: :bawling: :bawling: :headach:
В такива ситуации карам покрай колоната изключително бавно, с единия крак се отблъсквам от тротоара, не въртя, пръстите на спирачките - 1-2 пъти почти успях да се кача на предната седалка на кола.. за сега безуспешно и без контузии по мен и слизащия.... :crap:
Мисля, че по правилник няма право да се изправарва от дясно, тоест при такъв инцидент велосипадеста е виновен!!!! Левите изпреварвания съчетани с отварящи се врати обикновено водят до падане на платното и там вече шанса за рамазване е много голям!!! (като онзи велосипадист на който тролея мина през главата от Попа към НДК преди години...)

А познат на Борис ІІІ-ти на алеята си перка с 25-30 км в час към центъра, на Несторов на велоалеята (разбира се, нали е ВЕЛОАЛЕЯ що да не паркираме там?!) се качва кола и паркира, шофьора си отваря вратата (не гледа в огледало, нали е на ВЕЛОАЛЕЯ, защо да гледа?!) иии.... Скъсани връзки на рамото, усукана вилка, обърната врата (допряла до калника на колата).... месеци лечения на рамото и трайни болки след това..... :crap:
Такива мити работи с вратите....
Аватар
jivkonik

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Пет Яну 18, 2008 12:39 pm

jivkonik написа:Мисля, че по правилник няма право да се изправарва от дясно, тоест при такъв инцидент велосипадеста е виновен!!!!

:agree: :agree: :agree:

Щом си на платното, изпреварваш отляво или караш с колоната.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот jivkonik » Пет Яну 18, 2008 12:56 pm

did написа:
jivkonik написа:Мисля, че по правилник няма право да се изправарва от дясно, тоест при такъв инцидент велосипадеста е виновен!!!!

:agree: :agree: :agree:

Щом си на платното, изпреварваш отляво или караш с колоната.

Така е! Бих искал да отбележа и още една много често виждана от мен предпоставка за инциденти в градската среда, често разминаванията са на "една боя":
Колона спрали на светофара коли, велосипедиста ги изпреварва между тях и десния бордюр. Зелен сигнал на светофара, половината от колите в най-дясната лента ще завиват на дясно, мигачи не пускат половината (защо да пускат?! нали са на електромер?! тока е скъп и се плаща!!!). Велосипедиста зяпа мигачите, настига и се изравнява с кола не даваща мигач, тя завива на дясно и... инцидент!!!
Другата честа такава случка е пак с бързащ велосипедист каращ по тротоара, изостанал е от пресичащите пешеходци на пешеходно зелено, но решава да "хване светофара" - обикновено завиващиге на дясно коли, след пропускане на пашеходците (ако ги пропуснат!) много много не очакват (и не гледат) нещо да им изскочи на скорост от тротоара.... инцидент!
В такива ситуации карам много бавно плъто до дясната колона, гледам леко да изправаря колата, с която съм решил да мина през кръстовището направо (ако тя не дава десен мигач, ако дава я пропускам и се включвам до следващата, която не дава мигач), да съм сигурен, че водача ме вижда, очаквам дясно завиване винаги и имам готовност да спра! Не знам дали е най-правилното от гледна точка на правилника, но поне е безопасно! Случвало ми се е да ПРОПУСКАМ цял светофар ако дясната колона е набрала вече скорост и завиват масово на дясно - просто спирам на безопасно място и чакам следващия зелен светофар, на който ще съм пръв.
Аватар
jivkonik

Мнениеот PtD » Пет Яну 18, 2008 1:23 pm

did написа:Щом си на платното, изпреварваш отляво или караш с колоната.

:nono: Това противоречи на точката в правилника, че "Велосипедистът е длъжен да се движи най-вдясно на пътното платно".
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пет Яну 18, 2008 1:34 pm

PtD написа:

:nono: Това противоречи на точката в правилника, че "Велосипедистът е длъжен да се движи най-вдясно на пътното платно".

Но това предполага ли изпреварванията също да са отдясно?
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот jivkonik » Пет Яну 18, 2008 2:46 pm

PtD написа:

А за ляв завой ко праим?! Аз се маскирам като пешеходец (ако има пешеходен светофар на кръстовището) и на 2 светофара минавам, ако няма - кофти, ако успея да се престроя БЕЗОПАСНО в лява лента - правя го, ако не успея пресичам на 2 паса - пъво направо до отсрещния ъгъл, после завъртам наляво и с другия светофар пресичам....
Баси, как карят някои колоездачи и си се престрояват, и си перкат с автопотока.. аз не смея.... :V:
Аватар
jivkonik

Мнениеот Quiz » Пет Яну 18, 2008 3:21 pm

jivkonik написа:Баси, как карят някои колоездачи и си се престрояват, и си перкат с автопотока.. аз не смея.... :V:

Тоя номер и аз го правя, но костваше много време на любимия докато ме убеди, че това е начина (за завой наляво) и съответно да се престраша.
Е, очите ми, разбира се, са отворени на 6... :)
Аватар
Quiz

Мнениеот jivkonik » Пет Яну 18, 2008 3:26 pm

Quiz написа:
jivkonik написа:Баси, как карят някои колоездачи и си се престрояват, и си перкат с автопотока.. аз не смея.... :V:

Тоя номер и аз го правя, но костваше много време на любимия докато ме убеди, че това е начина (за завой наляво) и съответно да се престраша.

Е то ТВОИТЕ убаво НА 6, ама на другите участници в движението?!? ТО те ако не ГЛЕДАТ ДОБРЕ, кел файда, че ти гледаш (най-безобидния на платното си ти, е след пешеходеца разбира се, но за него си има ТРОТОАР).....
Аватар
jivkonik

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пет Яну 18, 2008 4:53 pm

jivkonik написа:А за ляв завой ко праим?!

Тогава по принцип се престроявам в колоната коли завиващи наляво, а ако светофарът е още на червено се нареждам пред първата кола. После, в зависимост от ситуацията на кръстовището или изчаквам отсрещните да преминат, или минавам преди да са успели да потеглят (което изисква рязко потегляне и повече бързина).
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пет Яну 18, 2008 5:01 pm

Quiz написа:

Най-важното ми се струва е да се кара уверено и видимо така, че останалите участници в движението да са съвсем ясно за намеренията ти.
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот Yavkata » Пет Яну 18, 2008 5:14 pm

Има доста кръстовища на които това престрояване е неприложимо. Затова ползвам системата на @jivkonik.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Quiz » Пет Яну 18, 2008 5:24 pm

vladimir.dzhuvinov написа:
Най-важното ми се струва е да се кара уверено и видимо така, че останалите участници в движението да са съвсем ясно за намеренията ти.

:agree:
Аватар
Quiz

Мнениеот PtD » Пет Яну 18, 2008 6:01 pm

vladimir.dzhuvinov написа:Но това предполага ли изпреварванията също да са отдясно?

А ходи и разбери! :dunno: Във всеки случай да изпреварваш коли отляво граничи с безумие :nono: - мъртви зони на огледалата, ала-бала :crap:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Съб Яну 19, 2008 12:17 am

@jivkonik:
Никога не се движа в дясното платно, когато има колона за десен завой. Какви са тия буквални тълкувания на "най-вдясно на пътното платно"? Естествено, че така трябва - ама пътното платно се разклонява мислено на две - едното завива с колоната в дясно, другото продължава направо (евентуално трето наляво). Ако на междуградски път дойде отбивка, за да продължа направо какво - трябва да завия по отбивката и да обръщам и да се върна - това ме чака ако спазвам до буква "най-вдясно на пътното платно". Не - като съм за направо и има лента за надясно, подавам си мигач с ръчичка, престроявам се в лентата за направо и чакам на светофара. Досега не съм видял някой шофьор да ми се разсърди, за това че карам колело в трафика както карам кола.

Ще се чудя братче аз как да пресичам при десен завой. Ми много ясно, че най-вдясно преча на завиващите вдясно. Велосипедист няма място там когато е за направо.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Grash » Съб Яну 19, 2008 3:52 am

На мен ми се случи с една маршрутка. Престроявах се за ляв завой, маршрутката също чакаше за ляв завой и си беше спряла отдавна... аз минах сравнително бавно от дясната й страна и точно в тоя момент един кретен явно се е сетил, че трябва да слиза и отвори вратата точно пред мен... Да чукна на дърво нямах някакви особенни наранявания и колелото се оттърва само със напукана пластмаса на едната команда и лекото и усукване, което оправих. Чудно ми е в този случай кой е виновен... дали лудия слизащ насред пътя посредата на платното без да се оглежда, или шофьора на маршрутката, който е допуснал гореспоменатия да слезне :dunno:

jivkonik написа:...Баси, как карят някои колоездачи и си се престрояват, и си перкат с автопотока.. аз не смея.... :V:

Аз в някои ситуации правя като теб, но в някои не е толкова проблемно да се мине с трафика. Много е неприятно когато има ляв завой и трябва да се изчакват колите от насрещното да минат и тогава да се шмугнеш, в повечето пъти на жълто/червено - в такива случаи си се маскирам на пешеходец, ако няма такъв момент в повечето случаи не е проблем да се престроиш и да си минеш като кола...
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Sp0nG » Съб Яну 19, 2008 1:23 pm

bikerider, мисля че jivkonik говореше за път, където не е обособена отделна лента за десен завой. Тогава наистина има коли, както за надясно, така и за направо. В този случай е кофти ако не си най-отдясно, понеже влизаш баш в потока от коли и са ти хем отляво, хем от дясно и става мазало.. сещаш се. :) То ти си го казал, ма и аз да се изкажа :D
Аз минавам или преди цялата колона (наредил съм се отпред) или чакам някой, който е за направо да ми служи като параван. Че има и едни отсреща, дето са за наляво и не чакат винаги колоездачите :(!:
Аватар
Sp0nG

Рейтинг: 1912

Предишна

Назад към Други