Еко тема

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Мнениеот bluskanie » Сря Сеп 19, 2007 6:07 pm

Боли ви фара бе, и без тва човеците отиват улево. Данеби некой да е против т'ва? :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Рейтинг: 2000

Мнениеот kagami » Чет Сеп 20, 2007 1:28 pm

bikerider написа:
И какъв е проблема с течащата вода, да не отива в друго измерение? :dunno: :confused:

Не че отива в друго измерение - тя е възобновяем източник (все още). Проблемът е, че за да потече водата от чешмата в кухнята или в банята, тя трябва да се пречисти (разход на ресурси), да се транспортира до потребителя (отново разход на ресурси), да се отведе от потребителя и пак да се пречисти (нов разход на ресурси). Значи ако изразходваме по-малко вода ще отиват по-малко ресурси за привеждането й в уптребяем от консуматора вид.
Е, все пак това не значи да не се къпем, а просто да не я разхищаваме :agree:

@bikerider
Постът не е отправен конкретно към теб, така че моля да ме извиниш ако изказването ми звучи като обяснение за малки деца :)
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 20, 2007 3:25 pm

Бих спорил кой разхищава повече - потребителите или доставчика. Особено в София. Фактите за софийските 60% загуби по ВиК мрежата са известни. На този фон призивите за пестене на вода (чиито и да са) са меко казано лицемерни и тенденциозни.

@kagami:
Бих спорил, но не искам - ти и сама знаеш колко е коректно да се обобщава, особено за такива проблеми :)

знам - не звучи :peace:

@bluskanie: :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Мъро » Чет Сеп 20, 2007 4:08 pm

kagami написа:Значи ако изразходваме по-малко вода ще отиват по-малко ресурси за привеждането й в уптребяем от консуматора вид.

Абе принципно си права, ама не е ли едно от най-яките чувства на този свят да си вземеш един н-десетминутен топъл душ? Не, че си кой-знае колко мръсен, просто чувството е... оа ^.^

@bikerider, тия 60% познай кой ги плаща :idea:
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот gatof » Чет Сеп 20, 2007 4:24 pm

bikerider написа:Бих спорил кой разхищава повече - потребителите или доставчика. Особено в София. Фактите за софийските 60% загуби по ВиК мрежата са известни. На този фон призивите за пестене на вода (чиито и да са) са меко казано лицемерни и тенденциозни.

знам - не звучи :peace:

@bluskanie: :)

извинявай ама лицемера си ти , понеже софия все ти е в устата... огледай се , софия е само точка! помисли глобално преди да нареждаш! като решиш проблема в софия ще си спокоен нали? :rofl:
пауър ъф нейчър!
gatof

Рейтинг: 1230

Мнениеот gatof » Чет Сеп 20, 2007 4:26 pm

kagami написа:
bikerider написа:
И какъв е проблема с течащата вода, да не отива в друго измерение? :dunno: :confused:

Не че отива в друго измерение - тя е възобновяем източник (все още). Проблемът е, че за да потече водата от чешмата в кухнята или в банята, тя трябва да се пречисти (разход на ресурси), да се транспортира до потребителя (отново разход на ресурси), да се отведе от потребителя и пак да се пречисти (нов разход на ресурси). Значи ако изразходваме по-малко вода ще отиват по-малко ресурси за привеждането й в уптребяем от консуматора вид.

@bikerider
Постът не е отправен конкретно към теб, така че моля да ме извиниш ако изказването ми звучи като обяснение за малки деца :)

:agree: :agree: :agree: :agree: :agree: :agree:
пауър ъф нейчър!
gatof

Мнениеот bikerider » Чет Сеп 20, 2007 4:50 pm

gatof написа:помисли глобално преди да нареждаш!

:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::crazy:
Колега, ако не разбираш защо давам крещящ локален пример за глобален проблем и отклоняването на вниманието, не мога да ти помогна.
Прахосниците са си прахосници. Факт. А кои са най-големите прахосници? Интересувал ли си се? Май излиза, че ти си тоя дето нарежда наизуст :)
За тоя разход на ресурс, за който говори Мъро платените еколози и техните последователи като теб "забравят" и реват срещу потребителите. Не че не е редно да се пести водата - редно е. Но най-обичам да ми обясняват как аз съм бил прахосник при положение, че се прахосва в десетки пъти по-големи мащаби дори в метрополиси като Лондон и Ню Йорк от загуби по водопреносната мрежа.
Потребилите на автомобили били замърсявали планетата. Ми да така е. А китайските заводи дали замърсяват по-малко?

@Мъро: :agree:

Какво беше - всички ние заедно да направим планетата едно по-хубаво място. Само ни съ занимавайте с корпорациите :rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот gatof » Съб Сеп 22, 2007 7:25 pm

bikerider написа:
gatof написа:помисли глобално преди да нареждаш!

:rofl::rofl::rofl::rofl::rofl::crazy:
Колега, ако не разбираш защо давам крещящ локален пример за глобален проблем и отклоняването на вниманието, не мога да ти помогна.
Прахосниците са си прахосници. Факт. А кои са най-големите прахосници? Интересувал ли си се? Май излиза, че ти си тоя дето нарежда наизуст :)
За тоя разход на ресурс, за който говори Мъро платените еколози и техните последователи като теб "забравят" и реват срещу потребителите. Не че не е редно да се пести водата - редно е. Но най-обичам да ми обясняват как аз съм бил прахосник при положение, че се прахосва в десетки пъти по-големи мащаби дори в метрополиси като Лондон и Ню Йорк от загуби по водопреносната мрежа.
Потребилите на автомобили били замърсявали планетата. Ми да така е. А китайските заводи дали замърсяват по-малко?

батка извинявай ако ти лазя по нервите ама пак да те питам, гледал ли си An Inconvinient Truth ? :popcorn:
пауър ъф нейчър!
gatof

Мнениеот bluskanie » Съб Сеп 22, 2007 7:53 pm

gatof написа:
батка извинявай ако ти лазя по нервите ама пак да те питам, гледал ли си An Inconvinient Truth ? :popcorn:

Това предизборно клипче ли?

В интерес на истината доста ми хареса. Само дето отново не помага... кара ни да се замислим... ние, които нямаме сила да спрем каквото и да било...
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот bikerider » Съб Сеп 22, 2007 9:21 pm

gatof написа: батка извинявай ако ти лазя по нервите ама пак да те питам, гледал ли си An Inconvinient Truth ? :popcorn:

:rofl::rofl::rofl:
Аватар
bikerider

Мнениеот rarekin » Съб Сеп 22, 2007 9:25 pm

@gatof

...ама пак да те питам, гледал ли си An Inconvinient Truth ..

Shades of Black

@bikerider

Обаче върши работата :D
rarekin

Мнениеот bikerider » Нед Сеп 23, 2007 10:57 am

rarekin написа:@bikerider
Обаче върши работата :D

Ооо, да, много е добър :D
Аватар
bikerider

Мнениеот kagami » Вто Окт 16, 2007 2:22 pm

Шествие за Рила, с концерт на пл.Батенберг: http://saverila.ludost.net/
Четвъртък 18.10, София.
Аватар
kagami

Мнениеот did » Чет Окт 25, 2007 4:13 pm

Аватар
did

Мнениеот Alien » Чет Окт 25, 2007 10:04 pm

did написа:http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=390809 :(!:

Мда. Днеске бееме да протестираме. :) Е, аз не протестирам много, щото не ми пука много от цялата работа, ама пак, беше яко. :) Утре ще има отново, от 7 на Попа. ЕлАте да се събЕрем, аз ще поседя до към 8 и нещо, че после ще бегам, ако искате - ние сме там. :)
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот Мъро » Чет Окт 25, 2007 10:40 pm

Alien, уважавам те заради силно изразената ти и обоснована гражданска позиция :agree:
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот Alien » Пет Окт 26, 2007 12:08 am

Мъро написа:Alien, уважавам те заради силно изразената ти и обоснована гражданска позиция :agree:

А, моля ти се, не си единственият.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот mrPesh » Пон Окт 29, 2007 10:59 pm

http://www.lastcallforplanetearth.eu/

Архитектурен отговор на "Неудобната истина".Надявам се да се появи по някое време в БГ.Трейлърите обещават да е интересно,особено за колегите.
Като член на архколегията обещавам да тормозя клиентите за устойчива архитектура.
Никакви пенополистироли :nono: ,само минерална вата!

Като споменах топлоизолация...:в Чехия видях къща с 10см. изолация на стените!!!На наште мискини тук едвам 4 им се откъсват от джоба,при положение,че по норматив и 5см е недостатъчна:(!:

Имаме добри закони,но много лоши контролни органи,мамка му :(!:
Аватар
mrPesh

Рейтинг: 1336

Мнениеот mrPesh » Вто Окт 30, 2007 12:00 am

http://greenhorizon.rec.org/
Списание за екология.
Корицата на един от броевете:
http://picasaweb.google.com/peter.N.nik ... 1193568754
Аватар
mrPesh

Рейтинг: 1336

Мнениеот kagami » Вто Дек 18, 2007 4:40 pm

Правителството ни искало да започне да флуорира питейната вода. Явно са си наумили да ни отровят. Понеже въздухът в София не е достатъчно ефективно средство:

http://www.grazhdani.eu/nachalo.php
Аватар
kagami

Мнениеот Alpina » Пет Фев 08, 2008 10:50 am

Вчера чух нещо много яко по радиото, не си спомням коя радиостанция, но беше от сорта на

"Хайде стига с тези протести, защото не знаете каква кочина остаявт тези "еколози" след като си тръгнат"
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот EmZo » Сря Фев 13, 2008 2:13 am

"Врачанската планина е oбявена за природен парк със Заповед № 1449/21.12.1989 на Комитета по опазване на околната среда. В регистрите на Международния съюз за защита на природата паркът е отнесен към пета категория "Защитени ландшафти и природни паркове". (Уикипедия)

Гореспоменатия факт, явно не пречи на господин Зоров, да прави това:

Изображение
Изображение

Съвсем демонстративно и открито, в непосредствена близост до мандрата му, намираща се в местността "Пършевица", която се простира на територията на защитената местност. Това и също да загражда и застроява все повече площи в този район. Това явно е нещо нормално за българската действителност. Извинявам се за качеството на снимката, правена е с телефон в движение, когато не разполагах с фотоапарат. При запитване на служителите, защо изхвърлят отпадъци тук, получихме отговор, че така им било наредено.
С това ви призовавам, да не подкрепяте подобно отношение, като спрете да купувате, каквито и да било продукти с марката "Пършевица", на чиито етикети, ако не се лъжа гордо пише "екологичен продукт" :puke: :puke: :puke:
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот TOYAGA » Сря Фев 13, 2008 8:29 am

Врачански изпълнения... :D
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bikerider » Сря Фев 13, 2008 9:41 am

@EmZo: Отдавна не купувам на г-на Зорова продуктите, щото не са на ниво. На всичкото отгоре той е (може и да ми е стара информацията, не знам) председател на съюза на млекопреработвателите!!...
Аватар
bikerider

Мнениеот kotka12 » Сря Фев 13, 2008 9:50 am

туй не може да е вярно
гнусна уйдурма е
на самия председател продуктите трябва да са
по-скъпи от теглото им в злато :rofl:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Мнениеот bikerider » Сря Фев 13, 2008 3:45 pm

kotka12 написа:на самия председател продуктите

:evil:
Аватар
bikerider

Мнениеот Alpina » Пет Мар 06, 2009 7:44 pm

Ще си позволя да пиша в тази тема, защото тук има доста широка публика с различни възгледи, а аз събирам мнения по един проект, който мисля да започна в близко бъдеще.

Става въпрос за така наречените Eco-Dome къщи и изобщо за Earth-bag строителство

Малко груби представяния, но все пак показващи идеята са следните клипове:
Eco-Dome - Trailer, Cal Earth Sustainable Village и много други

Разполагам с книгата: Earthbag Building От Kaki Hunter, Donald Kiffmeyer

Желанието ми е да се занимавам с такова строителство в малки спокойни селца или регулирани имоти в близост до тях, някъде където няма малцинства и е сравнително чисто.
Смятам, че поради начина на строене и използваните материали, няма почти никакво замърсяване на околната среда със строителни отпадъци, пръст от изкопи (даже такава ще е добре дошла) и всякаквите съпътстващи строежите проблеми.
Самите сгради и имоти ще се опитам да бъдат максимално "зелени". Т.е. енергонезависими до колкото ще е възможно за даденото място, като в момента съм в процес на проучване какви източници на енергия могат да се използват по нашите земи, както и да бъдат снабдени със системи за филтрация на отпадната и дъждовната вода и всевъзможни средства за минимални замърсявания. Т.е. въглеродния отпечатък на такъв имот да е възможно най-малък.

Естествено не на последно място цената да бъде максимално ниска, като по-скоро точно източниците на енергия ще са основно оскъпяващи.

До колко според вас един такъв проект ще бъде екологичен или по-скоро ще навреди на околната среда.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Пет Мар 06, 2009 9:03 pm

Доста е интересно. Има разни пластмаси, които се разграждат с времето. Т.е. ако е ползват такива чувалчета за пълнене с пръст, ефекта ще е по-добър. В България май-май може да се разчита главно на слънчеви панели. До колкото знам, има голямо развитие при ефективността им. Иначе, супер идея!
Изображение
Аватар
hitar_potter

Предишна

Назад към Други