Питанка за Ebay

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Питанка за Ebay

Мнениеот XeDoX » Пон Юни 01, 2009 1:38 pm

Здравейте.Ще поръчваме с един приятел курбели от E-bay,но понеже общата цена ще надвишава 300лв ,ще се плаща ли мито или ДДС към тях ? Чух,че само на някой стоки се плаща мито,от къде мога да разбера кои са те ? Благодаря предварително.
Изображение
Аватар
XeDoX

Рейтинг: 1796

Re: Питанка за Ebay

Мнениеот Capoeira » Пон Юни 01, 2009 2:12 pm

От къде ще ги купувате, в смисал страна на продавача. Ако са от страна в ЕС няма никакви такси. Ако е извън това всичко което надминава 100 лева се облага с 20%ддс а повечето неща и с 6-8% мито. Сега имаше някакво допълнение че ако са от Трети страни и продавача не е частно лице ами фирма и ти прати фактурата заедно със стоката не е 100 лева ами 150 Евро необлагаемия максимум, и имай впредвид че общата цена на която се начисляват мито и ддс е декларираната цена плюс цената на доставката.
150 евро е необлагаемия с мито и ДДС максимум на пратката, НО пратката трябва да е пратена от ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ или да е закупена от ОНЛАИН МАГАЗИН. Ако пратката е от физическо лице остава стария праг от 50 евро

Което в твоя случай значи, да ще платите и мито и ДДС, демек сумата ако е 300лева и 50 лева доставка общо 350лева, мито и ддс и става 453 лева.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Рейтинг: 2000

Мнениеот XeDoX » Пон Юни 01, 2009 2:21 pm

Онлайн магазин от Америка е...Когато си поръчвах кецове цената беше 120 лева някъде и нямаше допълнително оскъпяване ?
Изображение
Аватар
XeDoX

Мнениеот Capoeira » Пон Юни 01, 2009 3:15 pm

XeDoX написа:Онлайн магазин от Америка е...Когато си поръчвах кецове цената беше 120 лева някъде и нямаше допълнително оскъпяване ?

подобни неща са на принципа ако има се занимава и в зависимост по кое време на деня минеш. Но ако надвишиш 80-100$ почти винаги те карат да се срешнеш с митническия инспектор
Разделете пратките на две, с два отделни пакета, и помолете в пакета да е сложена и фактура, така няма да се притесняваш от държавни вземания.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот Night_Falcon » Пон Юни 01, 2009 9:24 pm

Аз бих имал едно наум...
Наскоро си взех вилка от Ebay, на която продавача, за ми олекоти таксите, беше написал цена от 100$, като всъщност струваше доста повече. Удоволствието да си получа вилката от митниците ми струваше 3 часа + точно 49лв за всички тъпотии
Най-много се възмутих от факта, че за да ми напишат фактура ми взеха 8 лв, както и 3лв за банкови такси, тъй-като митото и осемте лева трябваше да ги платя поотделно...
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот PtD » Пон Юни 01, 2009 11:11 pm

Следващия път помоли продавача да ти го отбележи като Gift.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот jd » Вто Юни 02, 2009 8:51 am

PtD написа:Следващия път помоли продавача да ти го отбележи като Gift.

:agree: Аз така си поръчах iphone-а (който беше бая над лимитите) и не съм плащал нищо, дори и до митница не съм ходил. Дойде куриера до вкъщи, подписах се, че съм получил пратката и това беше. Просто всичко е до добра комуникация с продавача и съответно отзивчивост на последния да направи услуга ;)
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот XTR » Вто Юни 02, 2009 2:44 pm

Да, но някой онлайн магазини от Америка отказват да пращат като подарък, понеже това не е законно, поне така пише в някои обяви.
Изображение
Аватар
XTR

Рейтинг: 1395

Мнениеот Night_Falcon » Вто Юни 02, 2009 5:54 pm

PtD написа:Следващия път помоли продавача да ти го отбележи като Gift.

Това ми беше първото поръчване от Америка, преди това бях поръчвал главно от английския Ebay. Ако знаех, щях да го помоля.
И да, прави ми впечатление, че повечето фирми си пишат в обявата, че няма да го маркират като Gift. Това защо е точно, могат ли да им направят проблем за това :dontknow:
Аватар
Night_Falcon

Рейтинг: 1376

Мнениеот XeDoX » Вто Юни 02, 2009 9:18 pm

Частните продавачи могат без проблеми да отбелязват като подарък.Онлайн магазините не могат,предполагам ще създаде проблеми при евентуално връщане...не знам,не съм много на ясно в тази област.
Изображение
Аватар
XeDoX

Мнениеот Yeti » Сря Юни 03, 2009 10:08 am

Наистина повечето фирми ще откажат да занижат фактурната стойност или да го пратят като подърък, като смея да твърдя спазват това правило много стриктно. Даже много се учудвам как на JD са се съгласили, освен ако разбира се продавачът не е бил частно лице. Имаите предвид обаче, че според новия закон за да не се начисляват мита и ДДС за пратки идващи от страни извън ЕС фактурната стойност за пратки между частни лица не трябва да надвишава EUR 45. За пратки от фирма към частно лице както някой вече спомена сумата е 150 EUR. Повече информация тук: http://mitnici.eu/index.php?action=n&id=824
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Назад към Други