Кражби

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Кражби

Мнениеот jorji » Нед Юли 05, 2009 9:23 pm

Здравейте,
знам, че това е форум за мтб, но реших да споделя в случай, че някой може да помогне със съвет от личен опит.

Разбиха ми колата в петък вечерта(не че е много трудно да го отвориш този стар кашон),в Пловдив район централен до пожарната(точно в улицата над вело магазина), и ми откраданха сд-то, портфеила с всички документи(шоф. книжка, лк, документи на колата), една чисто нова туристическа раница Trimm Sherpa 650,вътре със зимно яке North face, термо клин, риболовното елече с натъпкани всички мухарска такъми, включително макарата и разни други парцали.
Не бяха пипнали багажника за колелата( който в последствие събота се разцепи барабар с колелото ми, но затова в др тема) и два къмпинг стола. Поне тях ми оставиха.

Несъобразително запалих колата и отидох до районното,
казаха ми че с нищо не могат да помогнат, защото съм трябвало да звънна за да дойдат на място( но пак се съмнявам,че щеше да има някакъв ефект).

Вариантите ми са да изчакам малко случайно да върнат документите,
или да ми пишат акт и да си подам молба за нова лична карта. Чудех се някой знае ли колко горе долу е въпросния акт и колко ваденето на нова лична карта? Някой минавал ли е процедурата? Иначе звъннах на познат полицай и той каза, че ще обикаля районните за да провери за върнати документи, затова смятам да изчакам.

Искам да помоля ако някой случайно намери документи на името на Георги Стоилов Стоилов, да ги върне в близкото районно.
Също така искам да помоля, ако забележите раницата някъде в някоя заложна къща(примерно) пишете ЛС(да си дам ли телефона?). Раницата е 65 литрова черно-сива(видимо нова) - Trimm Sherpa 650, както споменах.
Но дори да се намери някъде, как мога да си я върна обратно?

За другите работи не се и надявам.... не че като цяло съм мега обнадежден (:
Аватар
jorji

Рейтинг: 1300

Re: Кражби

Мнениеот endkuro » Нед Юли 05, 2009 9:38 pm

Радвай се, че не са ти откраднали колата. Документите на автомобила не се държат в автомобила никога!
Отностно личната карта - не пишат акт, плащаш за изваждането на нова 10лв май беше и декларация, че си ти я откраднали, защото по закон имаш право на една и трябва да декларираш загубването на старата.
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот Alpina » Нед Юли 05, 2009 11:46 pm

1 - Не се оставяй да ти пишат акт за откраднатите документи! Акт заслужаваш, ако колата е била отключена, не ако са ти я разбили.
2 - Наистина си виновен, че не си се обадил първо в полицията, но:
3 - Уведоми полицаите, че колегите им във 2-ро РПУ София имат точно такава методика "елате с колата, че ни мързи да се разкарваме и да я гледаме..." и да не си измиват ръцете така. Т.е. приемат за чиста монета оплакване за разбиване на кола и кражба на вещи от нея, защото така и не я погледнаха.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот jorji » Пон Юли 06, 2009 8:16 am

По колата няма щети, и незнам как мога да докажа, че имуществото е откраднато. Ключалката на колата е стара и са я отворили лесно.
Чудех се далим,ако наистина се наложи да платя акт, той веднага ще излезе или ще трябва да чакам дни за съставянето му...или може би месеци? Някой има ли представа колко кинта е един такъв акт....

Не ми се мисли после за ваденето на шофъорска книжка и документи на колата какво влачене ще е ...пффф :xx(:

Най ме е яд за раницата обаче :lol:
Аватар
jorji

Мнениеот nikudini » Пон Юли 06, 2009 12:26 pm

Отиваш в районното, но в службата за лични документи и казваш, че са ти откраднали личната карта, те ти дават да пишеш обяснения как е станало и това е. Няма да правят разследване, за да докажат, че си прав.
Пример: Един приятел си беше загубил портмонето в градския транспорт, паднало му от джоба, отиде в районното и каза, че са му го откраднали... такаче нямаш проблеми по въпроса с акта.
Defeat your enemies with success.
Продавам Ram URBN
Аватар
nikudini

Рейтинг: 1629

Мнениеот jorji » Пон Юли 06, 2009 12:32 pm

ама нали трябва да я обяват за невалидна старата, защото някой може да се възползва от нея? затова мисля, че трябва да се обяви за открадната..
Аватар
jorji

Мнениеот IVO Jordanov » Пон Юли 06, 2009 12:36 pm

jorji написа:ама нали трябва да я обяват за невалидна старата, защото някой може да се възползва от нея?

Точно поради този факт не стой пред компа, а послушай nikudini. Бих те посъветвал да се обадиш на твоя познат полицай и да го попиташ дали в обяснението да пишеш, че са ти разбили колата или да си измислиш някаква друга история.

Толкова болно ми стана като четях темата ти, че незнам какво да ти кажа, за да те подкрепя. Дано им изсъхнат ръчичките на тия апаши!
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот jorji » Пон Юли 06, 2009 12:56 pm

той не вдига...

сега се обърках малко,
ако кажа, че са ми гепили портфейала в рейса примерно,
няма ад ми пишат акт така ли? а как ще докажа, че това е истина, а не съм го изгубил? тва ми се струва нереално,
според мен ще ми пишат при всички случай и ще чакам 10 дневен срок за излизането му - и чак след това ще го платя и пусна нова лична карта..
Аватар
jorji

Мнениеот IVO Jordanov » Пон Юли 06, 2009 1:05 pm

jorji написа:той не вдига...

сега се обърках малко,
ако кажа, че са ми гепили портфейала в рейса примерно,
няма ад ми пишат акт така ли? а как ще докажа, че това е истина, а не съм го изгубил? тва ми се струва нереално,
според мен ще ми пишат при всички случай и ще чакам 10 дневен срок за излизането му - и чак след това ще го платя и пусна нова лична карта..

Преди години и аз си бях загубил портфейла (бях нещо от сорта на 9 клас пикльо) и го обявих за откраднат, така не съм плащал глоби и тем подобни. Незнам от тогава до сега променило ли се е нещо, а и как можеш да докажеш, че са ти го гепили от раницата в гр. транспорт например...

:offtopic:
като пиша тия думи и ги препрочитам, започвам да схващам тезата на NC от една друга тема(за хората и държавата). Ама кръга е толкова омагьосан, че не ми го побира главата как ще се оправят нещата. :dontknow:
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот endkuro » Пон Юли 06, 2009 2:48 pm

Вие не четете ли. НЯМА да ти напишат никакъв акт. Напиши какво се е случило и просто ще напишеш декларация за загуба на личния документ, дали е откраднат или изгубен/изпаднал някъде няма значение. Те искат тази декларация, за да обявиш загубата писмено и да декларираш, че при намирането и ще я върнеш. Това е така, защото по закон имаме право на една лична карта. След това ти издават нова и плащаш само таксата за издаване. Колко пъти трябва да го напиша? Няма какво да званиш на познати полицай, не се пишат никакви глоби!
Аватар
endkuro

Рейтинг: 986

Мнениеот jorji » Пон Юли 06, 2009 3:12 pm

няма да пишат или по точно няма как да НЕ пишат ((:
освен ако не е направена констатация за извършена кражба.

Липсва ли, закона те третира по параграф "неопазване личните документи" и откраднати, изгубени или друго ти се налага акт, който на мен ще ми излезе след 3 дни.
Хубавото е че цялата процедура не е кой знае колко скъпа и тегава,
поне не докато опрем до КАТ (: за там вече съм сериозно предубеден :D

Като цяло не го пожелавам на никой да му се случва подобно нещо.
Аз най-много съжалявам за раницата,
беше перфектна (:
Аватар
jorji

Мнениеот lacho_m » Пон Юли 06, 2009 4:41 pm

@jorji понеже си попитал - акта за загубени документи е на стойност 20 лв. За да го платиш, чакаш толкова, колкото за всеки нормален акт - принципно около месец, докато ти излезе наказателното постановление. Междувременно обаче, мисля че можеш да си вадиш нови документи и да ползваш акта, като доказателство, че си загубил старите.

По принцип тъй като документитие са ти откраднати, би следвало да можеш да идеш в районното полицейско управление по местоживеене (не в КАТ) и там да заявиш, че са ти откраднали документите. Не съм минавал по процедурата (за разлика от тази за изгубени документи - СУМПС и талон на колата), но най-вероятно ще те накарат да пишеш нещо и би трябвало да ти издадат бележка за това че са ти откраднали документите, с която бележка няма нужда да ти пишат акт. Там би трябвало да ти кажат и какво ще ти е необходимо (или в какъв срок трябва да чакаш докато трае съответното започнало разследване по случая) за да си извадиш лична карта. При всяко положение обаче, след това реда на изваждане на самите документи е: първо и най-важно лична карта, след това дубликат от СУМПС и документи за колата. При наличието на лична карта, останалите работи могат да станат и в рамките на една седмица (ако си платиш за бърза поръчка за СУМПС, иначе си чакаш стандартно, колкото си е срока).

Edit: Май малко позакъснях с отговора, но се радвам че си се оправил :beer:
Да бе мирно седяло, нищо не би видяло!
Аватар
lacho_m

Мнениеот jorji » Пон Юли 06, 2009 5:05 pm

мда,
сега разучавам дали след 3 дни като получа постановлението за акта (което вклюва такса за личната карта и такса за шоф. книжка) ще мога да си карам с временния документ докато ми стане личната карта и си извадя нова шоф. книжка.
Реално погледнато би трябвало да мога да шофирам защото ще получа удостоверение, че са откраднати, а пък гражданската отговорност техническия преглед и талона(или да карам с големия талон) мога веднага да ги искарам, нищо че имам лепенки на предния джам. Това е все едно да съм си забравил документите в нас, по принцип имам документи, просто в момента не са в мен ((:

Добре,че имам познат и в КАТ, ще го търся довечера да го питам дали може наистина да шофирам.
Аватар
jorji

Мнениеот jorji » Пон Юли 06, 2009 5:09 pm

lacho_m написа:@jorji понеже си попитал - акта за загубени документи е на стойност 20 лв. За да го платиш, чакаш толкова, колкото за всеки нормален акт - принципно около месец, докато ти излезе наказателното постановление. Междувременно обаче, мисля че можеш да си вадиш нови документи и да ползваш акта, като доказателство, че си загубил старите.

прав си, тва е важно за тия които не са минавали все още процедурата. +10 лв някаква банкова такса която ме очаква.
Аватар
jorji

Назад към Други