Ако прогнозата не е тежка, има много по-леки варианти за къмпингуване - потърси в google - tarp shelters или tarp camping - има много информация, с малко практика този заслон е перфектен. Дори ако вали, ако си подготвил добре мястото си за спане, няма никакъв проблем.
Ето една примерна страничка - с няколко варианта на разпъване. За лято/есен моята "палатка" се събира в 4-500 мл обем и тежи около 300 г. с алуминиевите колчета, които също са излишни, от дърво се дялкат за 5 минути
Това беше кратък не много добър експеримент, въпреки че с чувал за 13 градуса спахме на вятър, ръмеж, мъгла и на 6-7 градуса на 2300 м, но следващия беше със завет от 3 страни и половина и форма на пирамида, на практика пълна защита от вятър и вода, но пък нямам снимка
Можеш да си направиш и по-висок покрив, под който можеш да се сготвиш и ядеш, когато вали.
Още по-лесен и отново много лек вариант е бивак-сака, всичко с него става свръхбързо, но ако вали постоянно не знам как бих се оправил с него. Добре е той да е по-дълъг от теб за да си прибираш багажа/обувките вътре.
Всичко това го пиша, защото си с колело, а не пеша, и теглото разваля карането.
За конкретната байкария обаче, като ще има съпътстващ транспорт, и с тази прогноза, е добре с палатката - и с чувал за по-ниски температури, че май ще е около 0 през нощта...
Видях, че ти остава шалте - ако не си взел, наскоро попаднах в един магазин (строителен), в който на руло по 1 метър ширина се продаваха полиуретанови подложки, имаше 5 и 10 мм, с и без допълнително алуминиево покритие, като можеш да си вземеш 2 м или повече, и да си го отрежеш на каквато ширина искаш - аз се въртя и от моето тясно шалте редовно излизам и се будя като ми стане студено, та с такова си спиш царски. Около 12лв/метър беше 10-мм с алуминий. Магазина е на Красно село от страната на велоалеята, на 20-ина метра по Житница, вдясно.