въпросче за монитор

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

въпросче за монитор

Мнениеот Stuny » Чет Май 18, 2006 7:10 pm

до колкото съм забелязал има доста спецове във форума
ще се радвам някой да помогне
всъщност въпроса не е един :)
до колко има разлика м/у 8мс и 12мс време за реакция , кога ще се забележи
250 яркост и 700 контраст добре ли са , струва ли си да са повече
всъщност става дума за два монитора , мързи ме сега за линкове , единия е 12мс и по-добри яркост и контраст , другия с 8мс , кой бихте ме посъветвали да взема (не точно аз де)

и още нещо , на 19" монитор , точката е 0.29 , дали не е прекалено голяма и 17" да се вижда по-добре
Stuny

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Чет Май 18, 2006 9:43 pm

@Stuny
зависи за какво ти е.
Според мен ако търсиш монитор за гледане на филми, игри и подобни неща, които искат бързо опресняване - вземи този с 8ms. Aко търсиш за дизайн и подобни, вземи този с по-добрия контраст и по-прецизни цветове, без да ти пука за опресняването.

за размера на пиксела - отново зависи какво ще правиш с него. ако ти трябва за обикновена работа, филми и игри 17" върши чудесна работа, а 19" - превъзходна ;)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Nymphetamine » Чет Май 18, 2006 10:04 pm

@bikerider: :thumbu:Съгласен съм. Погледни и цената след акто решиш за какво ще го ползваш, ако и тя е важна за теб. Вкъщи имам монитор с опреснение 8ms, опростени дизайн, на външен вид не е нищо особено, но съм много доволен от него, а го ползвам вече една година и е LG. :D
Аватар
Nymphetamine

Рейтинг: 1999

Мнениеот Stuny » Пет Май 19, 2006 6:48 am

мерси много за отговорите , моето мнение (не особено компетентно) е че 12мс са достатъчни и за филми и за игрички , а другия си е по-висок клас монитор и ако беше за мен освен цената друго не би ме спряло да взема този с 400яркост и 1000контраст , но ще предам вашето мнение :) и по-всяка вероятност човека ще ви послуша :)
Stuny

Мнениеот halcor » Пет Май 19, 2006 11:28 am

Ами аз и на 20мс матрица си гледам преспокойно филми. Залагам за по-добрите цветове и контраст. 17" тфт монитор е с малък размер на точката и изглеждат дребни нещата в нормалната му разделителна способност, 19" е супер.
Аватар
halcor

Мнениеот Brave » Пет Май 19, 2006 11:46 am

За игрички ти трябва максимално бърза реакция. Не случайно професионалните играчи, особено на FPS-те играят все още на CRT-та. Не забравяй, че обикновенно, производителите дават най-изгодното за тях време на реакция, като е съвсем възможно между други цветове, нещата да са по-бавни. Може да съм малко придирчив, но на 12мс, поне според мен, пуцалките се мажат. Да не говорим, че TFT-тата имат натурална резолюция, която, особено на 17" и 19" са доста големи или 1280х1024 или дори 1600х1200, което ще рече, че ако РС-то ти не е някакъв самолет, ще ти се наложи да играеш в ненатурална резолюция (по-малка) и всяка игра ще ти изглежда размазана. Както каза байкрайдър - ммного зависи кое ще ти е основното приложение на РС-то. За каквато и да е текстообработка, чертане и други неща изискващи идеална геометрия на изображението, LCD-тата рулират. При предпечата и дизайна - все още нещата са на кантар между CRT и TFT - повечето ми познати предпочитат някой добре калибриран кинескоп с "p" в името си. За гледане на филми, макар, че аз все още си предпочитам 21" CRT Тринитрон, TFT-тата, осбено с висок контраст вече са достъчно добри. За игри - въобще не е добро решение, нито първия нито втория, но по-бързия все пак е някакво решение.
Brave

Мнениеот mytodoroff » Пет Май 19, 2006 1:17 pm

Aз само да добавя... Много е прав @Brave CRT то е по добро но да не забравяме размера поради която причина всеки сега си купува TFT. Също така с тези милисекунди се правят огромни спекулации на пазара - какво искам да кажа: Никой не може да ти гарантира това опресняване от колко бяло до колко черно е за това време и някой производители се изкушават да дадат 8ms от по тамно бяло до тамно сиво за това мисля че няма как да се знае дали някои с 12ms не маже по същия начин като този от 8ms. Мисля че най вайното което от личен опит съм забелязал е да се купи монитор без преебнати пиксели. Фирмите продават нямаш право да ги гледаш предварително като го капарираш идва плащаш па после се оправяй със сервиза от където ти казват сори ама трябва да с апоне 7 и то на разтояние 5кв см един от друг. Така че ти си вземи такъв на който на бял фон вси4ко е бяло без 4ервени сини и 4ерни пиксел4ета и на 4ерен нещо да не ти свети да ти изкара о4енцето щото така ще му се дразниш като знаеш каде е че само него ше гледаш а 500лв хич не са малко за такъв боклук. Вярно важен е и контраста но на второ място както и ъгълът на виждане застани в магазина под ъгъл и гледаи на кой най късно 6те му стане черен образът защото като се съберете пет маймуни у вас да гледате MI3 с батко ви Круз половината няма да виждат нищо още повече ако е screen-ар и камерата е на 4етварти ред най в края.
успех в покупката:)
mytodoroff

Рейтинг: 1200

Re: въпросче за монитор

Мнениеот Stuny » Пет Окт 30, 2009 1:28 pm

Още веднъж избор на монитор. Тоя път за мен , въпросите са други , ама все пак мтб форум да не пускам поредна тема.

Налага ми се да си купувам монитор , за съжаление с доста ограничени средства. Мислех си 2ра ръка , някой от последните продавани тук http://www.crash-bg.com/lcd_tft_monitori.html. Цъкал съм малко на eizo M1900 и видимо беше по-добър от тогавашните по-евтини монитори на пазара.
Обаче сега се позагледах и по новите и се чудя дали пък технологиите не са достатъчно напреднали и нов монитор , нисък клас , за около 300лв няма реално да е по-добър от тези старите ?
Основно въпроса ми е , струва ли си да се вземе някой от тея старите с P/MVA матрица или са прекалено морално остарели.
Ползва се за обработка на снимки и малко рисуване и четене на форум .
Stuny

Мнениеот outfaced » Пет Окт 30, 2009 4:17 pm

ех бе ... то кат чете човек описанието на тия монитори, ще каже че по хубаво на земята няма.

Като и да е де ... като потребител на NEC 1980FXi 19" S-IPS Panel ти препоръчвам NEC1970NX. Но с уговорката, че не пак кой знае какво на фона на сегашните нови модели. Много зависи и колко е ползван и какви дефекти има евентулано. На моя се получи някакъв burnin и потъмня леко еднo петно по средата.
Освен това на тия старите монитори черното им е относително светло и оттам куца и контраста. Друго - осветеността на тъмно по ъглите не е равномерна.
Ъглите на виждане са относително тесни. За време за реакция ... аз разцъквам чат пат някоя игра и филми гледам Не е идеално, но става. В крайна сметка за тия пари - толкова. Поне като цветопредаване минава всичко ширпотребско и в момента.
Колко живот има обаче още в него е божа работа. Все пак дават и някаква гаранция.

Има и още по темата, ама стига за сега ;)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Stuny » Съб Окт 31, 2009 7:51 am

А какви са проблемите които може да имат мониторите? Не съм имал ЛСД , камо ли пък да ползвам няколко години за да знам какво се получава. Сегашния ми монитор е на 7-8 години и ако се откажа да вземам 2ра ръка , сигурно ще си го отремонтирам и продължа да ползвам.

NEC-а го бях отписал от класацията , въпреки ips матрицата , нещо информацията в нета не ме вдъхновява. Лошото е че си намирам ревюта на различни места , писани по различно време и ми е доста трудно да сравнявам мониторите така и още по-трудно да ги сравня с нещо по-ново.

Тези на които съм хвърлил око са
Fujitsu Siemens
Philips 190P7ES Това защото изглежда по-ново като модел , предполагам и като производство.
EIZO L768 Това е по-дърто , но пък заради марката , предполагам е по-качествено.

Ще се радвам на още някакво включване в каквато и да е посока по темата. Най-добре от хора ползващи монитора и за нещо различно от филми и игри , сещам се няколко такива , да не се скатават.
Stuny

Мнениеот edinmilion » Съб Окт 31, 2009 12:14 pm

Преди година и аз бях пред същия избор, тъй като в къщи си пърлих очите с едно ЦРТ което не си знаеше годините...та на кратко дилемата е според парите и ако това е най важното за теб предполагам и за 200лв. монитор ще върши работа.
Срещал съм по брошури за 19" цена 190лв. - LG с време за реакция 5ms, яркост 300, контраст 1000:1, резолюция 1440х900 WXGA+ и т.н. Всъщност за около тези пари параметрите на повечето са в тези граници.

Мислех да купувам PHILIPS 190CW8FB/00 виж го, дори и на външен го докарва. Но си купих за 220лв. AOC 2216sa и съм доволен, само като минус да спомена:
- подсветката (първите 2-3 минути след включване трепти, след което стабилизира ест.)
- също така по тънките и светли линии почти не се забелязват (пример в страницата на МенТел полетата срещу Потребител и Парола почти не се забелязват)
- няма DVI вход (не ми и трябва, но пък с такъв горния проблем вероятно ще отпадне, тъй като знам че в текстов режим с DVI се държи по добре...)

Иначе проблемите на LCD (тези които аз съм забелязал) са:
- избледняване на екрана с времето (спад в яркостта), такъв беше случая с един служебен Филипс 17", след 3год. работа без да се изключва, беше светъл както и да опиташ да настроиш...
- тъмни петна по екрана - пример пак служебен Sony SDM-p232w за близо 7г. работа без да се изключва, самия екран има тъмни петна от топлината която сам отделя, но и това не му пречи все още да се работи на него (той е с по слаби параметри, но цветове, яркост, контраст всичко е ок)

За марката не знам до колко е ориентир и си стува да държи човек на нея, защото през годините се сливаха фирми, други фалираха и не знаеш кое от къде и как за кого е произведено, купуваш това което ти изнася като цена и да не се налага да се носи в сервиз и така :agree:
edinmilion

Мнениеот boromir » Сря Ное 04, 2009 1:15 pm

Stuny,
по фирмите за ІІ употреба се намират и едни HP 2105f ако не се лъжа. Имам го от 3-4 месеца и според мен не може да се сравни с всичките лъскави кутийки с TN матрица по магазините...
Разгледай го като вариант- цветовете са много приятни, има DVI и dsub входове... а и можеш да попаднеш на матрица с 0 часа работа. Най- добре иди и го погледай наживо- повечето магазини пускат едни тестове, може и ти да пуснеш някакви картинки с които си пределно познат, за да не си изненадан после ;)
boromir

Рейтинг: 1210

Мнениеот Stuny » Сря Ное 04, 2009 5:21 pm

boromir написа:...

Oт къде си си го взел тоя монитор?
Прегледах някакво ревю , не изглежда зле , по приницип предпочитам 19" 5:4 пред 21" 16:10.
Stuny

Назад към Други