Въпрос към физиците

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Въпрос към физиците

Мнениеот pe60t0 » Пон Яну 10, 2011 4:50 am

Едно малко или може би не чак толкова малко въпросче:

Трябва ми да намеря времето, за което даден човек ще измине определено разстояние,под определен наклон, имайки предвид данни за човека(размери, години, т.н.). От данните за човека мога да намеря килокалории изгорени за минута( което предполагам е мощност ). И сега от мощността, разстоянието и наклона, мога ли да намеря времето ? И ако да, може ли да ми обясните как. Не е нужно отговора да е точен, но ако е значително грешен се губи смисъла.

Благодаря предварително :beer:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Re: Въпрос към физиците

Мнениеот PtD » Пон Яну 10, 2011 5:07 am

За мощност - мощност е. Ама каква част от тая мощност е преобразувана в механична енергия... ?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот pe60t0 » Пон Яну 10, 2011 5:22 am

О не знам изобщо, физиката ми е голяма мъгла и точно заради това питам. Въпроса е, дали има начин да се намери някакво време за изминаване на разстояние, имайки предвид данни за човека (успях да го докарам до мощност, може и нещо друго да се намери ) ? Ако не се знае каква част от тая мощност е преобразувана в механична енергия не става така ли ?
Аватар
pe60t0

Мнениеот PtD » Пон Яну 10, 2011 11:57 am

Да, като основният аргумент е, че човек не е 100% ефективен в преобразуването на химическа енергия в механична. Т.е. ти може да изгориш 100 ккал при катеренето, освен за механична работа (изкачване), губиш част от тях за терморегулация - потене, друга част за управление на процесите, трета част за преодоляване на усилието на мускулите и т.н.

Предполагам, че има някакви общоприети зависимости, но те следва да се търсят при медици/биолози. А иначе ако се пренебрегне загубата на енергия, може да се изчисли времето, обаче ще е много неточно, а пък доколкото видях ти искаш да е що-годе точно.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Лаврентий Берия » Пон Яну 10, 2011 8:15 pm

pe60t0 написа:Едно малко или може би не чак толкова малко въпросче:

Трябва ми да намеря времето, за което даден човек ще измине определено разстояние,под определен наклон, имайки предвид данни за човека(размери, години, т.н.). От данните за човека мога да намеря килокалории изгорени за минута( което предполагам е мощност ). И сега от мощността, разстоянието и наклона, мога ли да намеря времето ? И ако да, може ли да ми обясните как. Не е нужно отговора да е точен, но ако е значително грешен се губи смисъла.

Благодаря предварително :beer:

... а лично тегло, здравословно състояние, натренираност , изминато разстояние ,.... ???
Намираш 1000 доброволци с различни изходни данни , провеждаш експеримента, правиш таблица , интерполираш , корегираш и ставаш д-р на науките. Обади се да почерпиш! :wavey:
VERITAS ODIUM PARIT - ИСТИНАТА РАЖДА ОМРАЗА!

БОГ ДА ПАЗИ АДМИНА И МОДЕРАТОРИТЕ!
Аватар
Лаврентий Берия

Рейтинг: 1316

Мнениеот Daniel Panev » Пон Яну 10, 2011 8:42 pm

pe60t0 написа:Трябва ми да намеря времето, за което даден човек ще измине определено разстояние,под определен наклон, имайки предвид данни за човека(размери, години, т.н.).

То ако ставаше така нямаше да има състезания, а само компютърни симулации.
Ама за щастие не става :beer:
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот pe60t0 » Пон Яну 10, 2011 8:56 pm

@Daniel Panev :agree:

Благодаря ви @PtD @Лаврентий Берия :beer:
Аватар
pe60t0

Назад към Други