Опит за дискусия: За примиреността на българина

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Опит за дискусия: За примиреността на българина

Мнениеот mih » Сря Мар 29, 2006 9:09 am

Сигурно повечето от нас знаят за сегашните безредици във Франция. Вярно е, че мас-медиите нарочно отдалечават фокуса и занижават значимостта на сибитията, но все пак знаем за какво иде реч. За по-неосведомените ще поясня, че младежите (ученици и студенти) протестират срещу изменение в трудовия кодекс, позволяващо на работодателите да уволняват млади работници (под 26 г.) без да са задължени да дават основателна причина за това. Пак наскоро и пак там имаше и други масови безредици, по повод етническо и социално напрежение. Докато работех в информационна агенция през последните 4 години всеки ден четях статии за протести и безредици от там, то не бяха стачки, то не бяха подпалвания на автомобили, то не беше чудо...
Не е тайна, че франсетата протестират (и мрънкат) за щяло и нещяло. Ще оставя настрана социалната разруха в споменатата държава, довела до тези сблъсъци между държава и народ. Няма да се занимавам и с коментар относно нуждата от всичките им протести и стачки, но едно е сигурно - ако не бяха те, много от правата на работниците и обикновените граждани в Европа отдавна щяха да са потъпкани от интересите на "едрия капитал".
Естествено, като представител на изчезващия вид "българи", открай време се замислям за липсата на подобни действия на наша територия, в България. Какво според вас пречи на българина да заяви публично недоволството си (било то от дадено правителство или институция, било от дадена реформа, или от дадена социална несправедливост, а такива у нас с лопата да ги ринеш)? Дали е заради турския гнет, дали заради комунизма, дали заради мафиокрацията, или заради балканския манталитет?! И дали е редно да мълчим, докато ни тъпчат?
Българинът е дотолкова примирен с участта си, че дори сам си тика главата в торбата...
Намирам проблема за доста наболял. Още повече ако е погледнат по-глобално - по целия свят условно нареченият "едър капитал" вилнее и безчинства върху работниците, които само стискат зъби в името на утрешния насъщен.

Някой каза: "Не се раждаш роб, в такъв те превръщат."

Ясно е, че за исконното право на свобода трябва да се борим през целия си съзнателен живот, но защо не го правим?!

Далеч съм от мисълта да се опитвам да разбунвам опасни метежи или социални бунтове - просто се опасявам, че овчето ни бездушие ни върши твърде лоша услуга и ни убива като нация - бавно и сигурно...

Иска ми се тази тема да не прелива в караници на политическа основа (Nightwolf, моля сдържай се!), за да не бъде набързо заключена.
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот klmn » Сря Мар 29, 2006 9:25 am

Ми,ако си търсиш правата,веднага ще се намери кой да те обвини че "мрънкаш",оплакваш се и т.н.лигавщини..Бъди "МЪЖ",наведи се повече и разтвори бузки..:D
Знаеме Народните поговорки "Да бе мирно седяло..","преклонена главица.." и пр.
"пришалец"
Аватар
klmn

Рейтинг: 1692

Мнениеот nikitzo » Сря Мар 29, 2006 9:40 am

Погледни % на гласувалите на последните избори и ще разбереш, че повечето от нас са доста сексуална нация!

Иначе аз съм твърдо ЗА глобализацията с 2-те ръце и 3-те крака.
Аватар
nikitzo

Рейтинг: 1180

Мнениеот boi4ka » Сря Мар 29, 2006 9:42 am

Много точно го казваш,нашето не е търпимост,а ОВЦЕДУШИЕ:^:
За да има каквито и да е форми на протест,някой трябва да ги организира-
синдикати,неправителствени организации и т.н.
В България такива няма..........дори и да има те лижат задника на някой.Толкова прогнила е държавата ни:banghead:
Аватар
boi4ka

Рейтинг: 1805

Мнениеот TOYAGA » Сря Мар 29, 2006 10:37 am

Ааа, mih, откъде се обаждаш?
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот bikerider » Сря Мар 29, 2006 11:09 am

:lolup:

@mih:
Тоест да разбирам, че българина или требе да се вдига на революция или е овца... nice.
Тва сигурно ти го е казал някой професор от Харвард... нищо лично :peace::beer:

Edit: понеже подозирам, че ще ме разбереш погрешно, нека те цитирам

[quote]
И дали е редно да мълчим, докато ни тъпчат?
[/quote]

кои сме тия ние? ти в Канада и аз в София ли?
Извинявай, но това е несериозно...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот baribal » Сря Мар 29, 2006 11:47 am

Според мен БЪЛГАРИНЪТ е склонен да протестира само, когато му вземат хляба.
let's go where eagles dare...
Аватар
baribal

Рейтинг: 1200

Мнениеот bikerider » Сря Мар 29, 2006 12:18 pm

За мен "БЪЛГАРИНЪТ" е нарицателно, което не съществува в реалния свят. Каквото и да се говори за БЪЛГАРИНА е несериозно дори само от статистическа гледна точка.
Аватар
bikerider

Мнениеот nikitzo » Сря Мар 29, 2006 12:26 pm

[quote="bikerider"]

Каквото и да се говори за БЪЛГАРИНА е несериозно дори само от статистическа гледна точка.
[/quote]

Същото се отнася за ЦИГАНИТЕ и ТУРЦИТЕ!
Аватар
nikitzo

Мнениеот Admin » Сря Мар 29, 2006 12:48 pm

Интересна темичка! :agree: Само дано пак не избие към чиста политика, че катинарите ми са на привършване :D

Аз няма как да говоря за сите българи, по-скоро бих ти отговорил какво ме е спирало мен лично да се присъединя към някои подобни форми на протест, доколкото изобщо са се случвали такива. Може би някои от моите причини важат и за други, може би не.

От една страна, една от основните причини е недоверието, което храня към някои от субектите, организиращи протести, или пък дори някои положителни прояви. Т.е. за мен най-често проблемът е, че винаги се намират или политически партии директно, или разни скрити и не много чисти интереси, които застават зад, присламчват се към или направо инициират дадена реакция. Това твърде често ме е спирало, защото ми създава впечатление, че ме използват, което за съжаление често се оказва вярно спрямо тези, които са участвали. Може да прозвучи надуто, но аз се стремя да не вярвам лесно. Ще дам и един пример. Преди няколко години имаше едно честване на 3 март, при което бе организирано празненство пред НДК, на което се раздаваха блгарски знамена безплатно. Имаше стабилна рекламна кампания и т.н. Случайно минах оттам с колелото и действително имаше доста хора, празнично настроение. Но не се включих. Защото цялото нещо бе спонсорирано от Мултигруп. Проявата, поводът, всичко това бе хубаво, но би ми било неприятно да участвам в нещо, което на мен ми изглеждаше като опит за реабилитиране и пречистване на Мултигруп. Та както виждаш, това е дори при съвсем положителни неща, какво остава за разните недоволства и т.н., където политиците обичат да се навират и да трупат дивиденти. Същото се отнася и за много случаи, в които разни неща са организирани от някои мои любими медии - противно ми е да участвам в подобни лицемерия, в които дадени субекти първо с години не са правили нищо или дори са подпомагали разни вредни за обществото процеси, а след това имат наглостта да обявяват протести срещу същите тези неща. Общо взето, мисля че дотук става ясно каква е основната причина за мен, с една дума: недоверие.

От друга страна, аз лично съм политически ориентиран, т.е. има политическа сила/сили, за които най-често гласувам (но все пак не винаги, не обичам да избирам магарета, а се е случвало да издигат и такива). Това някак си ме кара да смятам, че съм изразил мнението си по доста от проблемите, които според мен са следствие от недобра/некомпетентна/немарлива работа на една или няколко политически сили, участващи в управлението. Тук вече наистина може би има момент на примиряване по схемата: аз не съм гласувал за "тия" и смятам, че "ония" биха се справили по-добре, следователно съм изразил отношението си предварително, следователно сега да си оправят нещата тези, които са ги надробли. И, разбира се, тъй като с тази част от поста си навлизам директно в политиката, просто те препращам към "онази" тема, с дългите постове. Как да протестирам, когато виждам че подобен протест се използва умело от следващите фокусници? Разбираш ли, у нас ситуацията е такава (според мен), че голяма част от протеста е на базата на някаква вяра и съответно се дирижира от хора, които използват тази вяра. Спирам дотук. ;)

Към предходните неща бих добавил и липсата на време, знания или възможност да се информирам по някои въпроси, така че да взема отношение по тях. С други думи, не бих имал нищо против да подкрепя някаква кауза, дори ако е подкрепена от политически сили, дори ако те не са ми любими по принцип. Само че, за да съм сигурен, че те защитават интерес, който бих подкрепил, трябва да знам неща, които не ги знам. Типичният пример е въпросът за АЕЦ "Козлодуй" - там има толкова много неизвестни за мен, че не мога да си формирам обоснована позиция, а и няма на кого да се доверя.

Що се отнася до разни трудови спорове, права и т.н., за моя радост до момента не съм имал такива проблеми, но гледайки отстрани, мисля че хората наистина действат ден за ден и приемат понякога абсурдни условия, само и само да не загубят дохода си. Тук обаче мисля, че причините и предпоставките са много сложни, понякога дори индивидуални, и за съжаление при много такива случаи примирението е разбираемо, друг е въпроса доколко е оправдано в дългосрочен план. Абе, както обича да казва TOYAGA, положението е сериозно осрано! :bawling:

Връщам се пак към началото, дано този път темата не протече с някакви пламенни политически застъпничества и споменаване на конкретни политически партии...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Сря Мар 29, 2006 1:34 pm

[quote="nikitzo"]

[quote="bikerider"]

Каквото и да се говори за БЪЛГАРИНА е несериозно дори само от статистическа гледна точка.
[/quote]

Същото се отнася за ЦИГАНИТЕ и ТУРЦИТЕ!
[/quote]

Да! :agree:
Съвсем на място, благодаря за допълнението :beer:

@Admin: достойна позиция... за жалост не мога да разбера защо се тълкува като примирение, след като е просто чиста еманципация.
Аватар
bikerider

Мнениеот kagami » Сря Мар 29, 2006 1:50 pm

Съгласна съм с Админ.

Освен това си мисля, че примирението на българите е отчасти и по навик. Първо, така сме свикнали от времето на комунизма и не сме се променили особено от тогава.
Второ, голяма част от тези, които не са били примирени през комунизма, са се затрили някъде из лагерите, и техния не-примирен генетичен материал си е заминал с тях. А останалите, които не са били примирени, са оцелели защото са се научили да изглеждат безразлични, което постепенно се е превърнало в тяхна природа.

Разбира се, че има изключения. Но те са главно в личен план, а когато трябва да се действа на обществено ниво, българите сме индивидуалисти, с други думи - не умеем да действаме в група => като обществено поведение сме си все така пасивни.

За да имаме обществен натиск, ни трябва обществено съзнание, което все още ни липсва.

Аз съм оптимист де... ама това май ми е диагноза.
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот klmn » Сря Мар 29, 2006 2:28 pm

Нищо,ще ти мине-информиран оптимист=песимист :D
"пришалец"
Аватар
klmn

Мнениеот kagami » Сря Мар 29, 2006 3:29 pm

[quote="klmn"]

Нищо,ще ти мине-информиран оптимист=песимист :D
[/quote]

Ми може и така да е, въпреки че не се смятам за не-информирана.
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Мнениеот kotka12 » Сря Мар 29, 2006 4:25 pm

според мен голяма част от проблемите, това че те "прецакват" на работа, се дължи на мъртвородените професионални организации и синдикати
при цялото ми уважение ролята на една съсловна организация е да брани интересите на своите членове, да регулира взаимоотношенията вътре в групата и извън тях. Тя се явява буфер /аХмортисьор:D/ между работодателя и дадения работник.
Това в БГ никога не е било така, няма и да бъде
Колкото до примиреността - у българина е насаждана от 500 години гадно робство и още 50 години криворазбран социализъм. Нарича се синдром на стадното говедо - тоя добитък дето не се различава от останалите, не го забелязват хищниците
@mih
Hasta la victoria siempre:uzi:
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Мнениеот PtD » Сря Мар 29, 2006 5:20 pm

Аз пък мисля, че българинът не е примирен, а просто не дава гласен израз на недоволството си - като тайничко гледа да пр**бе прецакалата го държава с каквото може :)

От друга страна, тъй като и държавните служители също са българи, те пък гледат да пр**бат всеки гражданин и така нещата се уравновесяват.

Затова нещата са така пр**бани :spin:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот did » Сря Мар 29, 2006 5:28 pm

[quote="PtD"]

Аз пък мисля, че българинът не е примирен, а просто не дава гласен израз на недоволството си - като тайничко гледа да пр**бе прецакалата го държава с каквото може :)

От друга страна, тъй като и държавните служители също са българи, те пък гледат да пр**бат всеки гражданин и така нещата се уравновесяват.

Затова нещата са така пр**бани :spin:
[/quote]

:D:D:D:D
:agree:

жив е Андрешко, жив е...

Впрочем, методът да се бориш срещу някакви вятърни мелници чрез участие в масови протести, стачки, неподчинения и т.н. според мен е доста неефективен. Много по-резултатно е системното прилагане на старото правило "мисли глобално, действай локално и давай пример на другите". Андрешко обаче прилага последното леееко модифицирано: "мисли локално, действай подмолно и гледай да не те видят".
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Сря Мар 29, 2006 5:51 pm

И ако не те видят - земи повече...
Аватар
TOYAGA

Мнениеот mih » Сря Мар 29, 2006 8:47 pm

@did, Admin, PtD, kagami - :thumbu:
споделям мненията ви и се радвам, че писахте!

@bikerider
Кой и къде говори за вдигане на революция?! (:lol:) И къде съм представил толкова дуалистично нещата, колкото ми ги приписваш? Подозирам, че не си прочел докрая темата :peace:
А тя е пусната за да предизвика размисъл и разговор у [i]всички [/i](наясно съм, че повечето писали в темата са мислили и имат достойно мнение по въпроса, а и се вужда, че са го показали добре), а не да поражда дребни заяждания на лична основа, което, според мен, не ти отива.
Не виждам и какво толкова ме дъвчите с TOYAGA за това къде съм и откъде пиша - какво е значението? :dunno:
Хайде да оставим личните дразги настрана поне в тази тема, става ли? Не защото съм я пуснал аз, ами защото я намирам за важна, пък и по принцип не виждам особен смисъл в това да се заяждаме
:beer:
Революция в главата!
Аватар
mih

Рейтинг: 1897

Мнениеот MaRtiAg0 » Сря Мар 29, 2006 9:59 pm

[quote="mih"]
...
[/quote]

Доста си прав.Франсетата наистина мн мрънкат.Няколко такива бяха дошли в даскало "да обменяме опит".Много капризни хора,което не им харесва веднага правят на проблем.Тия хора ми отвориха очите за някои неща.Ама явно това е начина да те чуят тези отгоре...Пък ние българите сме способни да търпим много..Верно казват "вие младите сте хората дето ще промените нещата" а накъде никой не казва...

съжалявам ако отговора ми не е мн на място но нямах време да прочета цялата тема,а само поста на mih.с удоволствие ще я дочета утре...
MaRtiAg0

Рейтинг: 1200

Мнениеот klmn » Сря Мар 29, 2006 11:55 pm

[quote="MaRtiAg0"]

[quote="mih"]
...
[/quote]

Доста си прав.Франсетата наистина мн мрънкат.Няколко такива бяха дошли в даскало "да обменяме опит".Много капризни хора,което не им харесва веднага правят на проблем.Тия хора ми отвориха очите за някои неща.Ама явно това е начина да те чуят тези отгоре...Пък ние българите сме способни да търпим много..Верно казват "вие младите сте хората дето ще промените нещата" а накъде никой не казва...

съжалявам ако отговора ми не е мн на място но нямах време да прочета цялата тема,а само поста на mih.с удоволствие ще я дочета утре...
[/quote]
Хм,мрънкала френски,нещо не им аресва БГ секса май,а:eyebrow:?Падни за 20,кир!:rofl:
"пришалец"
Аватар
klmn

Мнениеот bikerider » Чет Мар 30, 2006 10:03 am

[quote="mih"]

@bikerider
Кой и къде говори за вдигане на революция?! (:lol:) И къде съм представил толкова дуалистично нещата, колкото ми ги приписваш? Подозирам, че не си прочел докрая темата :peace:
А тя е пусната за да предизвика размисъл и разговор у [i]всички [/i](наясно съм, че повечето писали в темата са мислили и имат достойно мнение по въпроса, а и се вужда, че са го показали добре), а не да поражда дребни заяждания на лична основа, което, според мен, не ти отива.
Не виждам и какво толкова ме дъвчите с TOYAGA за това къде съм и откъде пиша - какво е значението? :dunno:
Хайде да оставим личните дразги настрана поне в тази тема, става ли? Не защото съм я пуснал аз, ами защото я намирам за важна, пък и по принцип не виждам особен смисъл в това да се заяждаме
[/quote]

Естествено, че разбирам желанието ти да повдигнеш въпроса, но...

От моя страна няма лични дрязги, просто ти казвах, че обективно погледнато е несериозно да се коментират такива проблеми отстрани. Новините и роднините са хубаво нещо, но не винаги отразяват реалността. А до Канада път много. :peace:

Плюс това според мен има и морален момент с коментирането след емиграция... и моля забележи, че не акцентирам върху емиграцията, а върху коментара.

Да не говорим, че не съм съгласен, че проблема е редно да се определя като примирение, намирам това за крайност, другата крайност на която е това което става във Франция. Което си е дуалност - българина го затискало примирение и хоп в другата крайност - примера с Франция. Демек или примирение или бой по улиците.

И забележи, че не аз поставих така нещата. :peace::beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Чет Мар 30, 2006 10:14 am

[quote="bikerider"]

[quote="mih"]

@bikerider
[/quote]

Естествено, че разбирам желанието ти да повдигнеш въпроса, но...

От моя страна няма лични дрязги, просто ти казвах, че обективно погледнато е несериозно да се коментират такива проблеми отстрани. Новините и роднините са хубаво нещо, но не винаги отразяват реалността. А до Канада път много. :peace:

Плюс това според мен има и морален момент с коментирането след емиграция... и моля забележи, че не акцентирам върху емиграцията, а върху коментара.

Да не говорим, че не съм съгласен, че проблема е редно да се определя като примирение, намирам това за крайност, другата крайност на която е това което става във Франция. Което си е дуалност - българина го затискало примирение и хоп в другата крайност - примера с Франция. Демек или примирение или бой по улиците.

И забележи, че не аз поставих така нещата. :peace::beer:
[/quote]

ква емиграция??? човекът е само за малко в Канада. Ти по тая логика и на мен ще забраниш да пиша :)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот TOYAGA » Чет Мар 30, 2006 11:04 am

Хм... гледам да се въздържам максимално от писане по разни такИви теми, ама...

Начи принципно нямам нищо против някой, който е извън BG да пише за нещата в BG - първо щото от доста време насам прекарвам 1/3 до половината от времето си в миткане зад граница и второ щото покрай тва миткане съм добил доста ясна представа какво ОГРОМНО количество българи има навсякъде по света...

Против съм обаче некой да седи отстрани, да дава акъл и да вика АЙДЕ! МНОГО съм против! Най-малкото щото тоя народ (прост, сложен - няма значение!) не заслужава да вада ПАК нечии кестени от огъня... И другите народи също - помислете само с колко много НОВ ВНОС са започвали всички големи беди... Наполеон - внос, Хитлер - внос, Ленин - внос (Коминтернът па е направо експортно-импортен гигант), последната партида наши князе и царе - внос... Мога да изброявам до безкрай! Е, да му е*а майката... първо с ТОВА трябва да се научим да не се примиряваме!
Аватар
TOYAGA

Мнениеот PtD » Чет Мар 30, 2006 1:30 pm

[quote="TOYAGA"]

И другите народи също - помислете само с колко много НОВ ВНОС са започвали всички големи беди... Наполеон - внос, Хитлер - внос, Ленин - внос (Коминтернът па е направо експортно-импортен гигант), последната партида наши князе и царе - внос...
[/quote]

Така е, с тая корупция по митниците - влизат необмитени и после правят поразии! Я да си имаха по един Ревизоро... :laugh:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот nikitzo » Чет Мар 30, 2006 1:52 pm

И в един такъв моменет се стига до въпроса за еврейте и влиянието им в/у местните стоки!
Аватар
nikitzo

Мнениеот bikerider » Чет Мар 30, 2006 2:59 pm

:offtopic:
@nikitzo:
бе не знам евреи или не, но никой никого не натиска да плаща скъпо тук или там. света е голям, интернета е бРъз, който иска наготово и сега-веднага да си плаща - моля, ама да ревем срещу някого, при положение, че ИМА алтернативи ма не сме си мръднали гъза... еми несериозно е.

свободен пазар...

(сигурно иронизираш някои личности, но аз да си кажа... :peace:)

@did: на никого нищо не забранявам, но разликата при теб е, че не съм те видял да пускаш теми в стил "айде", обобщаващи за "примиреност" и подобни. не бих могъл да го кажа по-добре от TOYAGA... благодаря му, че ми го спести...

плюс това от левичарски юруши сме се наболедували дотолкова, че се чудя как изобщо още има хора, които си мислят, че протестите променят нещо съществено и дълготрайно...

и като стана дума за евреи - аз предпочитам натиска отгоре, отколкото натиска отдолу, ако ме разбираш... който тълкува това като примиреност си е за него, щото предпочитам да си върша работата и да съм спокоен, че каквото ям аз съм го изработил.
не искам революции и бой по улиците (@mih), щото НИКОЙ от обикновените хора НИКОГА не печели от това. Аз обърнах внимание на моралния момент, сега обръщам внимание на принципния момент. Темата заплашва да привлече Nightwolf, но все пак мисля, че тия неща е редно да се кажат най-накрая 1:1.

Edit: ситуацията в България в момента страшно ми напомня на буре с барут и ми напомня за нЕкои специфични пророчества на Достоевски... така че някой отстрани да ми обяснява как запаления фитил бил решението, не само не съм съгласен, ами отново ще се изразя меко - смятам го за неморално.

Руската мечка се бори за България чрез Атака, турците напинят да колонизират България чрез Доган, а американския орел идва с войска и честно да се врем между шамарите и да вдигаме протести и революции точно в тоя момент ми се вижда кошмарен сценарий (макар че руснаците това искат и изглежда ние отново трябва да платим сметката и да вадим кестените). Говоря за революции щото не разбирам иначе защо mih даде примера с Франция освен да намекне, че това е решението...

И затова се дразня, когато обикновения прост БАЛАНС бива окачествяван от левите като "примиреност", а от десните като "дисиденство"... още повече когато това раздаване на епитети идва отстрани.
Аватар
bikerider

Мнениеот nikitzo » Чет Мар 30, 2006 3:28 pm

bikerider - никого не иронизирам, просто имам един чичо германец и луд антисемит,:blindfol: които ми пълнеше главата с какви ли не глупости и сигурно нещо е останало от тях в главате ми
Аватар
nikitzo

Мнениеот did » Чет Мар 30, 2006 3:29 pm

bikerider, не се пали толкова.

Нали знаеш: "Ако не си левичар на младини, значи нямаш сърце. Ако обаче останеш левичар и след като порастнеш, значи нямаш ум."

(не помня кой го беше казал, ама е казано мноооого отдавна)
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bikerider » Чет Мар 30, 2006 3:37 pm

[quote]
bikerider - никого не иронизирам, просто имам един чичо германец и луд антисемит, които ми пълнеше главата с какви ли не глупости и сигурно нещо е останало от тях в главате ми
[/quote]

неее, хайде да не отиваме в тая плоскост...
щото антисемитизма е карта, която всеки размахва за собствени интереси и точно затова винаги народите повярвали на такива хора и прегръщали антисемитизма са свършвали ЗЛЕ, ама МНОГО ЗЛЕ.
Чичо ти сигурно добре знае за какво става дума...

искам дебело да подчертая, че разбирам изкушенията които антисемитизма предлага на бедните хора (аз съм също такъв в края на краищата, въпреки че станах покрай Nightwolf един дебел фирмаджия), но мисля, че ако ще обсъждаме антисемитизма би следвало да има отделна тема.

А и също Любо неотдавна намекна, че форума не е много подходящо място за политически бистрения и като че ли съм вече съгласен с него, щото почнахме да прекаляваме.
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Други