Приемат само с тест в ТУ София

За теми, които не са свързани с планинското колоездене. Използвайте го за всичко извън любимия ни спорт (други хобита, развлечения, прояви, интереси, проблеми и т.н.), за които искате да споделите/побъбрите/поспорите с останалите членове на форума.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 700 / 700 / 5

Приемат само с тест в ТУ София

Мнениеот ddevil » Съб Окт 21, 2006 9:42 pm

Пълната статия може да прочетете тук!

"Нови правила за прием на студенти въвежда Техническият университет в София от следващата година. За инженерните специалности във висшето училище вече ще се кандидатства с комбиниран тест по физика и математика.
...
Другата промяна в условията за прием е, че оценката по български език и литература от дипломата за средно образование няма да е балообразуваща. Това заяви ректорът на вуза проф. Камен Веселинов.
...
За учебната 2008/2009 г. ще важи само комбинираното препитване по математика и физика. Тогава университетът ще приема първокурсници и с оценките от матурите по двата предмета.
...
Броят на питанията по двата предмета обаче ще е равен, поясни ректорът. Въпросите пък ще са изцяло върху материала, нужен за матурите по физика и математика.

Причината за промените в правилата за прием в техническия ВУЗ е присъединяването на България към Европейския съюз, обясни проф. Веселинов. Според него след 1 януари 2007 г. условията за българските кандидат-студенти и за тези от ЕС трябва да са едни и същи. Ние не можем да изискваме оценка по български език и литература от младежите от европейските страни, затова тя вече няма да е балообразуваща, аргументира се университетският шеф. Той добави, че и кандидатите от ЕС също ще могат да влизат в Техническия с бележката си от матурите. И те обаче ще трябва да държат комбинирания изпит по математика и физика на български.

Досега кандидатстудентските изпити по математика и физика в Техническия университет в София бяха отделни.
...
Оценката от тези препитвания важеше за всички инженерни специалности във вуза."

Как ви звучи това? Tака може би шанса се увеличава, но това води и до други минуси поради това че сулю и пулю ще има шанса да изкара положителна оценка може би поради факта че това все пак е тест-колкото и да не знаеш нещо все ще се оправиш някак-даже и с тото, шанса да налучкаш верния отговор не е много малък:idea:. Още не мога да преценя напълно дали това е добре или не, но искрено се надявам да ни е отполза!!!:spin::peace:

пс.Радвам се че БЕЛ-a няма да се взема, защото никога не съм бил добър в есе-тата и т.н.:indiffe:
If the milk turns out to be sour, i ain't the kind of pussy to drink it
Продавам: Рамка Giant Faith + Fox DHX5.0 + още доста части или цяло колело
Аватар
ddevil

Рейтинг: 2000

Мнениеот TOYAGA » Съб Окт 21, 2006 9:56 pm

Хм... Ако нещата се подхванат така, както трябва, сулю и пулю ще бъдат отстреляни с едро джепане още в края на втория семестър...

Но не съм оптимист. Не и толкова рано.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот uha_rampage » Съб Окт 21, 2006 10:07 pm

А тази година всичко си е нормално нали тъй?
www.rampage.hit.bg
Drujba-2 County - кварталът на богатите :)
Аватар
uha_rampage

Рейтинг: 1700

Мнениеот bikezilla » Съб Окт 21, 2006 10:13 pm

сульо и пульо и сега представляват солидна част от студентите (и не само от студентите) в ТУ (или зМЕИ ;)) така че не се притеснявай, звездата в инженерното образование на България все повече се превръща в черна дупка....:evil:
Аватар
bikezilla

Мнениеот afterburner » Съб Окт 21, 2006 10:15 pm

Така трябваше да бъде направено още преди много време... не е приятно да гледам как по-голямата част от колегите ми нищо не разбират от това, което им се преподава и всеки само мрънка. Ма ще дойдат изпитите :)
Аватар
afterburner

Мнениеот afterburner » Съб Окт 21, 2006 10:17 pm

[quote="bikezilla"]

сульо и пульо и сега представляват солидна част от студентите (и не само от студентите) в ТУ (или зМЕИ ;))
[/quote]

Повечето от тях сами изпадат през годините, все още има добре работещ естествен подбор :)
Аватар
afterburner

Мнениеот Nightbringer » Съб Окт 21, 2006 10:24 pm

Никога не съм харесвал тия тестови системи, задачите са си задачи и според мен са си най-добрата форма за изпит в ТУ. Иначе сульо и пульо - да заповядат, ще ги изритат още първата година :D
Това, че оценката по литература не се взима вече е добро решение, крайно време беше :)
afterbuner, за съжаление естествения подбор понякога се свежда до "днес не съм на кеф, ще скъсам 1-2 потока", за Лора Николово предполагам си чувал :)
Аватар
Nightbringer

Рейтинг: 1618

Мнениеот afterburner » Съб Окт 21, 2006 10:32 pm

[quote="Nightbringer"]

afterbuner, за съжаление естествения подбор понякога се свежда до "днес не съм на кеф, ще скъсам 1-2 потока", за Лора Николово предполагам си чувал :)
[/quote]

Млад съм още... зеленичък... за нея не съм, за други съм... ще се разбере при нас какво е положението..

П.С. Аз много смело говоря за идването на изпитите и изпадането на сульо и пульо, ама да чукна на дърво, че тези изпити и мен ме чакат, нищо не се знае :)
Аватар
afterburner

Мнениеот Nightbringer » Съб Окт 21, 2006 10:37 pm

И аз съм първа година, но съм се наслушал на историите на приятели как Лорчето къса само защото не е на кеф(жената е изхвърляна вече от Софийския и от 1 или 2 факултета в ТУ за неточно оценяване) или как Трендафилов не те пуска ако не му се запишеш на курса :banghead: Ще ги мъчим де, аз без много бой не се предавам :)
Аватар
Nightbringer

Мнениеот Alien » Нед Окт 22, 2006 9:36 am

Добре, де, нали в статията става дума за кандидат-студентстването, а не за сесиите? Това какво общо има с това, че след някоя и друга година ще отекат сульовците? Това, че хората влизат с изпити по математика в математически/информатически специалности ИЗОБЩО не означава, че разбират от математика. Казвам го от личен опит.
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien

Мнениеот F1-MAN » Нед Окт 22, 2006 10:02 am

Ако се отнемат точки за грешни отговри, както примерно отнемат на Cisco тестовете ще изкараш толкова колкото знаеш, а няма да играеш на тото.
Аватар
F1-MAN

Мнениеот ddevil » Нед Окт 22, 2006 10:37 am

[quote="afterburner"]

[quote="bikezilla"]

сульо и пульо и сега представляват солидна част от студентите (и не само от студентите) в ТУ (или зМЕИ ;))
[/quote]

Повечето от тях сами изпадат през годините, все още има добре работещ естествен подбор :)
[/quote]

Хах....наистина ли е толкова "страшно",все пак щом си влязал в специалността за която си кандидатсвал поне малко трябва да разбираш от това което ти преподават,или най-малкото да ти е интересно и то с него идва и разбирането...:idea:
Аватар
ddevil

Мнениеот afterburner » Нед Окт 22, 2006 11:32 am

[quote="ddevil"]

[quote="afterburner"]

[quote="bikezilla"]

[/quote]

[/quote]

Хах....наистина ли е толкова "страшно",все пак щом си влязал в специалността за която си кандидатсвал поне малко трябва да разбираш от това което ти преподават,или най-малкото да ти е интересно и то с него идва и разбирането...:idea:
[/quote]

Както се каза по-горе - това, че си знаел достатъчно математика и си изкарал някакъв добър резултат на изпита не означава, че имаш някаква представа за това, което ще учиш.

Сещам се за случая от тази година, когато някой си учещ КСТ в ТУ беше питал дали първата година ще му е нужен компютър, защото той до сега не е имал... не са малко и хора от въпросната специалност, които се оплакват, че не разбирали нищо от това, което учили по предметите им по програмиране... и такива хора взимат местата на такива, на които наистина би била поне малко от полза въпросната специалност.

Проблемът е там, че много хора влизат във висши учебни заведения само колкото да имат статуса на студенти, а не защото искат да научат нещо...
Аватар
afterburner

Мнениеот ddevil » Нед Окт 22, 2006 12:14 pm

[quote="afterburner"]

[quote="ddevil"]

[quote][i]Originally posted by afterburner[/i]

[quote][i]Originally posted by bikezilla[/i]
...
[/quote]

Както се каза по-горе - това, че си знаел достатъчно математика и си изкарал някакъв добър резултат на изпита не означава, че имаш някаква представа за това, което ще учиш.

Сещам се за случая от тази година, когато някой си учещ КСТ в ТУ беше питал дали първата година ще му е нужен компютър, защото той до сега не е имал... не са малко и хора от въпросната специалност, които се оплакват, че не разбирали нищо от това, което учили по предметите им по програмиране... и такива хора взимат местата на такива, на които наистина би била поне малко от полза въпросната специалност.

Проблемът е там, че много хора влизат във висши учебни заведения само колкото да имат статуса на студенти, а не защото искат да научат нещо...
[/quote]

Хмм...дано като ми дойде времето да кандидатсвам да няма такива "студенти" защото ще ми е малко гадно...ама като гледам горе долу връстниците си,повечето от тях даже незнаят че съществуват вуз-ове въобще:rofl:
Аз се надявам да ме приемат пък другите да му мислят:popcorn:

:offtopic:
Абе малко не е по темата ама да питам за кои специалности има задочно в ТУ-Сф?:uhh:
Аватар
ddevil

Мнениеот Nightbringer » Нед Окт 22, 2006 1:18 pm

Мисля, че вече не се приемат за задочно.
Аватар
Nightbringer

Мнениеот did » Нед Окт 22, 2006 7:56 pm

[quote="afterburner"]

Проблемът е там, че много хора влизат във висши учебни заведения само колкото да имат статуса на студенти, а не защото искат да научат нещо...[/quote]

Статусът е важно нещо.

Хората стават студенти, защото искат да имат сатус на студенти, а не да учат.

Преподавателите им са в голявата си част такива, защото са искали да имат статус на доценти и професори, а не защото обичат да преподават и да се занимават са наука.

Лелките в административните канцеларии са там, защото им харесва статуса на работещи в университет, а не защото много обичат да се занимават с документи.

Чистачките... ... ...

Пазачите... ... ...

Министъра на образованието и той така...

Статусът е голяма работа. Всичко се прави заради статуса. Затова и няма кой да размърда статуквото.

Колкото до тестовата система - не бързайте да се радвате. Решаването на тест не е по-лесно от коя да е друга форма на изпит само по себе си. Всичко зависи от това как е нормиран теста. В УХТ-Пловдив кандидатстудентските изпити по математика и химия от 5 години са с тестове, а аз през последните 3 преди това лято съм бил проверяващ. Мога да ви гарантирам, че които разчитат на тото 2, първо теглене, си остават с *** в ***.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Alpina » Нед Окт 22, 2006 8:48 pm

Теста по математика не е 2+2=
а)3
b)4
c)3+1
d)5

Така че не знам защо се заблуждавате, че с щракане на пръсти ще се набутате за студенти.

А иначе тези които са само за статуса, като мен например си плащат 160лв и са такива в свободния факултет, толкова излиза за да 2 години имаш този статус.
Поне до тази :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот NovemberCharlie » Пон Окт 23, 2006 12:30 pm

[quote="Nightbringer"]

Това, че оценката по литература не се взима вече е добро решение, крайно време беше [/quote]

Това само ще засили мнението, че на масовия инженер общата му култура клони към нула. И като чета цялата информация в тази тема стигам до извода, че в съвсем скоро време ще се наслаждаваме на явлението дипломиран инженер, които нищо не разбира от иженерство, но за това пък не може да пише, чете и говори.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот TOYAGA » Пон Окт 23, 2006 12:46 pm

[quote="NovemberCharlie"]
...в съвсем скоро време ще се наслаждаваме на явлението дипломиран инженер, които нищо не разбира от иженерство, но за това пък не може да пише, чете и говори.
[/quote]

:agree:С което мечтата на блаженопочившата г-жа Живкова за много странно развита личност ще се изпълни на 100%.
Аватар
TOYAGA

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Окт 23, 2006 1:04 pm

[quote="Nightbringer"]

Мисля, че вече не се приемат за задочно.
[/quote]

приемат, ама трябва или да си отслужил
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот did » Пон Окт 23, 2006 2:56 pm

Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Nightbringer » Пон Окт 23, 2006 9:14 pm

[quote="NovemberCharlie"]

[quote="Nightbringer"]

Това, че оценката по литература не се взима вече е добро решение, крайно време беше [/quote]

Това само ще засили мнението, че на масовия инженер общата му култура клони към нула. И като чета цялата информация в тази тема стигам до извода, че в съвсем скоро време ще се наслаждаваме на явлението дипломиран инженер, които нищо не разбира от иженерство, но за това пък не може да пише, чете и говори.
[/quote]

На мен заради проклетата литература за малко да ми се размине влизането в желаната специялност. Проблема всъщност не е в това, че се взима оценката по литература, а че в диполимите на поне 50% от кандидатстващите шестицата по предмета не отговаря на знанията(които може реялно да са за 3). Аз с моята реялна и с мъка изкарана петица оставам назад, защото в други училища оценките се пишат срещу шише ракия и килограм луканка :cussing:
Аватар
Nightbringer

Мнениеот TOYAGA » Пон Окт 23, 2006 9:46 pm

[quote="Nightbringer"]

Аз с моята реялна и с мъка изкарана петица...
[/quote]

Малииии... :scared: Кви ли са тия с реялните тройки?
Аватар
TOYAGA

Мнениеот Nightbringer » Пон Окт 23, 2006 10:08 pm

Сигурен съм, че не искаш да знаеш ;)
Аватар
Nightbringer

Мнениеот chiMol » Вто Окт 24, 2006 6:01 pm

Съжелявам всички които се радват че са влезли в ТУ....немате си идея какво е :evil::evil::evil::evil: 3ти КУРс съм и още не мога да свикна с идиотите!
http://www.tiarakm.hit.bg
Don't leave your bike, live your life......
https://easycryptobot.com
Аватар
chiMol

Мнениеот afterburner » Вто Окт 24, 2006 6:47 pm

[quote="bikerider"]

Злеее... :rofl:

[/quote]

ААаа моля, моля, не обиждай всички ZLE-та по този начин :) :D :beer:
Аватар
afterburner

Мнениеот bikerider » Сря Окт 25, 2006 10:44 am

Извинявам се на всички обидени ZLE-та :):beer:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот MAN6 » Сря Окт 25, 2006 10:58 am

[quote="bikerider"]

Извинявам се на всички обидени ZLE-та :):beer:

[/quote]

:emlaugh::emlaugh::emlaugh::emlaugh::emlaugh::emlaugh::emlaugh::emlaugh::emlaugh:
xund
Аватар
MAN6

Назад към Други